Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Profilaxia stomatologica

$
0
0

Tratamentul stomatologic profilactic are drept scop prevenirea si tratarea afectiunilor stomatologice prin asigurarea unei igiene dentare optime.

Igiena orala reprezinta un mod de viata. Repercursiunile in cazul neglijentei pot fi dintre cele mai neplacute. Metoda pentru a dobandi o buna calitate a statusului dentar este reprezentata de o educatia in ceea ce priveste igiena orala, a constientizarii importantei ei. Este important sa intelegem faptul ca igiena orala oricat de riguroasa si corecta ar fi nu este completa fara un control periodic facut de un medic dentist si fara igienizarea profesionala cel putin de 2 ori pe an. Periajul dintilor,adica igienizarea personala, igienizarea profesional realizata in cabinetul stomatologic la intervale de timp regulate si consultul periodic reprezina cele mai importante metode profilactice

Igienizare profesionala trebuie realizata, in functie de caz, la fiecare 3 sau 6 luni. La 3 luni este recomandat celor care au probleme parodontale, fumatorilor si celor cu implanturi dentare, la 6 luni nefumatorilor. Pentru mentinerea sanatatii dintilor, a gingiilor dar si pentru sanatatea ta generala recomndarea data tuturor pacientiilor este respectarea programului de recall profilactic, (dupa caz, la 3 sau 6 luni) un program care are drept scop preventia problemelor dentare.

Nu uitati de igienizarea personala! Dintii trebuie periati de cel putin de 2 ori pe zi (dimineata si seara) timp de 3 minute.

Profilaxist Lavinia Ciuculescu

1. Periuta de dinti – trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a evita iritarea gingiilor.

- Inclina periuta in unghi de 45 grade fata de dinti – perii trebuie sa atinga si gingia;

- Periaza suprafata exterioara a 2-3 dinti, descriind o miscare rotativa, vibratorie, si o miscare dinspre gingie spre dinte de 5 ori fiecare grup;

- Repozitioneaza apoi periuta pe urmatorii 2-3 dinti si repeta miscarea;

- Pastrand unghiul de 45 grade fata de dinti si suprafata de contact a periutei, perieaza suprafata interioara a dintilor usor, tot cu miscari circulare, din spate catre fata;

- Aseaza apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor din fata si periaza folosind jumatatea superioara a periutei;

- In final, pune periuta pe suprafata orizontala a dintilor si descrie o miscare stanga-dreapta.

- Curata limba si obraji.

Periuta e indicat sa fie schimbata la un interval de 3 luni.

2. Ata dentara Periuta de dinti indiferent de model, lungimea perilor sau forma acestora nu poate ajunge in toate locurile unde se pot depozita resturi alimentare, din acest motiv este nevoie sa ne ajutam de ata dentara pentru a ne asigura ca fiecare fata a dintilor a fost curatata.
3. Apa de gura Utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura antibacteriana.

4. Pasta de dinti In prezent exista pe piata o gama larga de paste de dinti care au in compozitia lor diverse substante care ajuta la obtinerea unui periaj corespunzator dar, nu uitati, nu acestea au cel mai important rol in periajul dentar ci frecventa periajului, durata si procedura corecta. Este suficient ca acea pasta de dinti sa fie aprobata de o unitate autorizata precum Asociatia Medicilor Dentisti din Romania. O pasta de dinti va fi aleasa dupa nevoiile si preferintele de gust, culoare sau miros ale fiecaruia. Pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar,controleaza aparitia tartrului datorita pirofosfatilor. Pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire) confera cavitatii bucale o senzatie de curat, de proaspat, care poate reprezenta o motivare de a te spala mai des. Aceste paste noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare. Aceste paste insa, nu vor inlocui sedinta de albire profesionala din cabinetul dentar care ofera rezultate net superioare.

Boala parodontala este una din cele mai intalnite si temute boli ale cavităţii orale. Cele mai grave probleme legate de această afecţiune nu sunt legate doar de pierderea dinţilor ci a osului care îi susţine. Unul din factorii determinanti ai acestei boli este igiena dentara precara. Examinarile dentare preventive sunt prioritate pentru oricine ţine la propria sanatate orala. In acest fel orice tip de afectiune a dintilor sau a gingiilor este depistata si tratata la timp fara a ajunge la complicatii. Cariile si sangerarile gingivale joaca un rol favorizant si asupra sanatatii generale a organismului, putand fi un factor cu impact mare sau chiar declansator a unor boli precum afectiunile cardiovasculare.

Lavinia Ciuculescu – profilaxist

www.dentaldesign.ro


Cum sa iti tratezi cariile ACASA

Sanatatea din spatele zambetului

$
0
0

Starea ta de sanatate CONTEAZA!

Cand te prezinti pentru prima data intr-o clinica stomatologica pentru o consultatie, un tratament de urgenta sau un simplu control de rutina, vei observa ca de regula vei fi intampinat de medicul dentist cu un chestionar referitor la starea ta generala de sanatate si cateva intrebari aditionale. Daca in trecut nu ai fost abordat in acest mod de alti medici, intentia de a afla atatea date personale despre tine ca pacient iti poate parea un pic ciudata sau chiar intrusiva. Dar nu te speria, acest lucru este perfect normal, etic, deontologic si extrem de necesar pentru a putea fi tratat corect de catre echipa de medici dentisti.

Desi aria de specialitate a stomatologiei se ocupa doar cu o anumita portiune din organism – cavitatea orala, e bine sa stii ca aceasta face parte dintr-un intreg – corpul uman. Structurile cavitatii bucale prezinta aceleasi caracteristici ca orice alt organ: vase sanguine, vase limfatice, nervi, mucoase si multe alte tesuturi…nu DOAR dinti. Astfel, exista situatii in care stomatologul poate fi primul care iti aduce la cunostinta existenta unei leziuni orale care poate reprezenta primul semn al unei boli generale. Asadar, nu te sfii sa ii declari medicului tau dentist afectiunile de care suferi, tratamentele pe care le urmezi si alte date din istoricul tau medical.

Despre acest subiect vast s-au scris multe carti dar in acest articol doresc sa evidentiez conexiunea medicala dintre cateva boli generale si tratamentele stomatologice:

  • Alergiile sunt importante mai ales cele la diverse medicamente (in special antibiotice), anestezice, latex (manusile de consultatie), alimente, substante, praf, polen.
  • Traumatismele sau interventiile chirurgicale in special la nivelul capului, maxilarului sau mandibulei pot afecta integritatea dintilor, articulatiei temporo-mandibulare, a tesuturilor moi sau a ramurilor nervoase din zona.
  • Bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, valvulopatiile cardiace, insuficienta cardiaca, angina pectorala, infarctul miocardic, aritmiile, endocardita bacteriana, etc.) necesita o atentie deosebita din partea stomatologului deoarece orice tratament dentar e recomandat sa se efectueze atunci cand valorile tensionale sunt in limite normale si cand tratamentul medicamentos este sub control. In aceste cazuri medicul stomatolog va sti ce anestezice poate folosi, daca exista interactiuni nefavorabile intre acestea si medicatie, si ce manopere trebuie evitate din cauza riscului crescut de sangerare. De asemenea, daca pacientul se afla sub tratament cu anticoagulante, stomatologul poate lua legatura cu medicul cardiolog al acestuia pentru a adapta doza medicamentoasa in vederea efectuarii unei posibile manopere sangerande cu riscuri minime de hemoragii sau alte complicatii. In plus, daca riscul de infectii la persoanele cardiace este crescut, pacientului i se vor prescrie tratamente profilactice iar sedintele de trament vor fi conduse corespunzator.Screen Shot 2014-09-13 at 16.18.53
  • Bolile pulmonare (TBC, astm, pneumonii, etc.) reprezinta un punct de interes din cauza anestezicelor care pot fi alergene. Medicatia se recomanda cu precautie de catre stomatolog. De asemenea, unele boli pulmonare cauzeaza secundar afectiuni cardiace. Tuberculoza si penumoniile sunt boli infectioase care se pot transmite personalului medical iar acesta trebuie informat despre acest lucru in vederea luarii tuturor masurilor de precautie pentru minimizarea riscului de contaminare.
  • Boli digestive (gastrita, ulcer, afectiuni intestinale) pot cauza anemii care cresc riscul de hemoragii in interventiile stomatologice chirurgicale. In plus, la aceasta categorie de pacienti este contraindicata prescrierea de medicamente antiinflamatorii orale.
  • Hepatitele acute si cronice (cu virus hepatic A,B,C,D) reprezinta intotdeauna o posibila sursa de infectie pentru medicul stomatolog de care este bine sa se protejeze. In plus, pacientii afectati de aceasta boala au o imunitate scazuta, tendinta crescuta la sangerare si au sanse mari de a fi suferinzi de ciroza hepatica.
  • Ciroza hepatica este o afectiune avansata a ficatului care contraindica prescrierea de medicamente care pot fi hepatotoxice. O atentie deosebita se acorda controlul infectiilor, a hemoragiilor si administarii de anestezice. In plus, medicul dentist va colabora cu medicul curant al pacientului pentru a afla valorile timpilor de coagulare inainte de orice manopera sangeranda.
  • Diabetul zaharat are o importanta deosebita pentru stomatolog deoarece un pacient decompensat poate suferi o criza hiper- sau hipoglicemica in scaunul stomatologic. Asadar, glicemia trebuie sa fie tinuta sub control pentru a putea efectua un tratament stomatologic in conditii optime. De asemenea, medicul cunoaste faptul ca pacientii diabetici sunt mai susceptibili la infectii iar timpul de vindecare dupa interventiile sangerande este mai mare.
  • Afectiunile renale (litiaza renala, insuficienta renala cronica) determina un risc mare de infectii din cauza tratamentelor imunosupresoare la care sunt supusi pacientii cu insuficienta renala. Acestia au tendinta de sangerare crescuta si nu li se pot prescrie medicamente antiinflamatorii care devin toxice pentru organism. Pacientii care au fost supusi dializei sau au suferit transplanturi renale prezinta un risc extrem de crescut de infectii.
  • Anemiile, hemofilia si alte afectiuni ale sangelui pot provoca o serie de complicatii in manoperele sangerande: hemoragii, infectii, vindecare intarziata.
  • Epilepsia se poate manifesta prin crize convulsive caracteristice. Daca pacientul se afla sub tratament, sedintele la stomatolog vor decurge normal. Daca acesta prezinta un anumit grad de anxietate vis-a-vis de tratamentul stomatologic, se recomanda administrarea unui anxiolitic usor inainte de interventie.
  • Bolile cu transmitere sexuala (in special SIDA, sifilis) e recomandat sa fie declarate de catre pacient pentru scaderea riscului de contaminare si adoptarea masurilor de precautie privind controlul infectiilor. De multe ori aceste afectiuni debuteaza cu semne si simptome la nivelul cavitatii orale, stomatologul fiind primul care vine in contact cu pacientul bolnav.

Este important sa stii ca toate datele furnizate echipei de medici stomatologi care te trateaza sunt confidentiale. In afara de asta, rolul acesteia nu este sa te judece, ci sa te ajute. Pentru a putea construi o relatie medic-pacient puternica e bine sa informezi medicul cu un bagaj cat mai mare de date referitoare la starea ta de sanatate iar acesta iti va oferi in schimb solutiile de tratament favorabile intregului tau organism pentru ca tu sa fii multumit si sanatos.

Pe scurt: ajuta-ne sa te ajutam!

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

 

Ortodontia pe intelesul tuturor

$
0
0

Dinti ingramaditi, spatiati, rotiti sau pozitionati gresit? Ocluzie defectuasa, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism, postura corporala defectuasa? Estetica zambetului nesatisfacatoare? Toate acestea ar putea fi conectate si sa aiba aceeasi rezolvare: Tratamentul ortodontic.

Tratament ortodonticCe inseamna tratament ortodontic? Ortodontia, e bine de stiut, este partea stomatologiei ce se ocupa de alinierea si armonizarea pozitiei dintilor pentru a obtine o ocluzie (muscatura) echilibrata si corecta. Medicul specialist ce realizeaza aceste tratamente se numeste ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente. De asemenea, este de la sine inteles ca nu aparatele dentare in sine aliniaza dintii, ci medicul face aceasta cu ajutorul aparatelor. De multe ori aud intrebarea legata de pret: cat costa un aparat ceramic? Aparatul in sine nu costa mult, si chiar daca ar costa, el nu face nimic, nu are nicio solutie. Aparatul nu costa, ceee ce plateste pacientul este tratametul, nu aparatul. Din acest motiv, recomandarea mea este sa cautati nu un aparat ieftin sau scump, nu un aparat vizibil sau invizibil, ci un medic specialist ortodont ce detine notiuni teoretice si practice solide, competent, in mana caruia sa va lasati sanatatea.

Despre aparatele ortodontice. Asa cum va spuneam, medicul ortodont va alege (in functie de particularitatile cazului si de dorintele pacientului) sa trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixeaza (prin lipire) pe dinti sau aparate ce se pot indeparta si repozitiona de catre pacient. Ambele au avantaje si dezavantaje, asa ca experienta medicului este principalul element in succesul sau esecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale (Incognito sau Invisalign) din ceramica, metal sau safir. Din nou, alegerea gresita poate duce la un esec, asa cum o alegere corecta poate scurta durata tratamentului, diminua costurile si proteja dintii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoie principala, contrar credintei populare, nu este estetica deficitara. Motivul principal pentru care se recomanda tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dintii, tesutul parodontal si articulatiile in timp. De multe ori, fara un tratamet ortodontic, nu putem vorbi despre o solutionare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex intersectandu-se cu implantologia sau protetica.

Munca de echipa. In majoritatea cazurilor va fi nevoie pentru a rezolva un caz si de profilaxist, de medic stomatolog generalist, poate chirurg, ortodont, implatolog sau protetician. De aceea este indicat ca tratametele ortodontice sa fie realizate de medici ortodonti fie in cadrul unor clinici cu specialitati multiple, fie in stransa colaborare cu alti medici de la alte clinici sau cabinete, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

Cat dureaza si cat costa un tratament? Durata difera in functie de multe aspecte ce trebuie luate in calcul si se poate estima doar in urma unei consultatii amanuntite (model de studiu, radiografii, CT, masuratori…). De asemenea, costul se poate stabili tot in urma aceastei consultatii si in functie de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.

Avantaje si dezavantaje. Avantajele le stim cu totii (estetica, preventie, tratare). Desigur exista si dezavantaje. Principalul dezavantaj il constituie necesitatea unei dorinte si implicare reale ale pacientului. Este nevoie de acestea pentru ca in perioada purtarii unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp si mai multa atentie pentru igienizare, uneori vor aparea dureri mici dupa activari, unele alimente nu pot fi mancate (merele nu se musca, nucile si alunele se mananca cu grija etc).

Bogdan FondreaIn concluzie,  este evident faptul ca principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorinta pacientului si, in egala masura, pregatirea si devotamentul medicului. Fara acestea, un “tratament” poate duce la carii, pierderea dintilor, probleme parodontale si infectii. O echipa medic – pacient eficienta va face minuni!

Cu mandrie va spun ca sunt fericitul pacient purtator de aparat ortodontic si ma bucur nespus ca am luat aceasta decizie. Va doresc un zambet minunat! :)

 Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Sinus lift si implanturi dentare

$
0
0

Uneori inserarea unui implant dentar poate aduce provocari a caror rezolvare necesita interventii suplimentare, mai usoare sau mai dificile. Pentru ca interventia sa fie socotita un succes si pentru ca pacientul sa beneficieze de cel mai bun rezultat sunt necesare ca mai multe conditii sa fie indeplinite. Este indicat ca spatiul dintre dinti sa permita primirea coroanei si a implantului si ca suportul osos sa fie de o dimensiune minima necesara si o calitate suficienta pentru o integrare excelenta.

In zona premolarilor si a molarilor superiori principala provocare este data de existenta sinusului maxilar, a carui dimensiune poate face ca osul sa fie prea subtire, si implantarea sa nu poata fi realizata. Exact pentru astfel de cazuri este indicata o interventie de ridicare a membranei sinusale si de aditie osoasa, pentru a creste dimensiunea osului si astfel pentru a permite inserarea unui implant dentar.

Exista doua tipuri de sinus lift, unul intern, care se realizeaza prin accesul dat de forajul necesar implantarii, si un alt tip, extern, realizat prin peretele lateral al sinusului. Spatiul format in urma ridicarii membranei sinusale este inchis cu material de aditie, os natural sau artificial, ce se va integra si va da un suport solid si de lunga durata implantului dentar.

Medicina dentara evolueaza permanent si noi tehnici si materiale permit obtinera unor rezultate spectaculoase la care in urma cu cativa ani puteam doar sa visam. Viitorul? Vom vedea! :)

Citeste mai mult aici: http://drfondrea.ro/2012/07/sinus-lift/#sthash.e7kPofAS.dpuf

Implant dentar1 – Planificarea si masurarea atenta poate face diferenta intre un succes ai un esec. Pentru astfel de cazuri utilizarea CBCT-ului este deosebit de importanta. Citeste:http://drfondrea.ro/2012/07/necesitatea-cbct-ului-in-implantologie/

 

 

sinus lift2 – Ridicarea membranei sinusale formeaza un spatiu ce va fi inchis cu material de aditie, os natural sau artificial, ce se va integra si va da un suport solid si de lunga durata implantului dentar. Citeste: http://drfondrea.ro/2012/07/sinus-lift/#sthash.KWLUFL1x.dpuf

 

 

implant dentar cu sinus lift3 – Implantul dentar este un surub, de regula din titan, ce ia locul unei radacini a unui dinte ce lipseste. Pe acest implant se va realiza o coroana si astfel dintele ce lipseste va fi inlocuit. Citeste: http://drfondrea.ro/2012/02/implant-dentar-sau-punte-dentara/

 

 

 

implanturi dinti4 – Peste 3-6 luni implantul este integrat, osul sanatos si gingia formata pentru a primi coroanele dentare. Finalul? Asa cum a fost planificat! Citeste: http://drfondrea.ro/2014/02/implanturi-dentare-cu-aditie-de-os-sinus-lift/

Ueori e mai usor, uneori e un proces complex. In spatele fiecarui zambet sta o poveste.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Unele infectii NU dor!

$
0
0

Intr-o zi oarecare, in timp ce te pregatesti sa mergi in oras, te imbraci frumos, te aranjezi, te dai cu parfum si constati, uitandu-te in oglinda, ca ti s-au ingalbenit dintii in ultimul timp sau ca respiratia ta nu miroase a scortisoara. Incerci sa-ti aduci aminte ultima oara cand ai fost la stomatolog, nu poti, si te uimeste faptul ca au trecut ani de atunci. Te gandesti ca nu ai simtit nici un disconfort sau vreo durere in atatia ani, desi aspectul zambetului tau nu mai e acelasi, si te hotarasti totusi sa mergi la un control de rutina.

Suni la clinica sau la cabinetul stomatologic pentru o programare,  iti faci o radiografie panoramica si te prezinti la consultatie. Iti imaginezi ca totul va decurge foarte rapid, stomatologul va arunca doar o privire pe radiografie, te va consulta un pic cu oglinda si sonda dentara si iti va spune ceva de genul : “ Ai o carie mica aici, ai o carie mica acolo, ai un pic de tartru ”… si cam atat. Spre surprinderea ta, descoperi ca sedinta nu decurge tocmai asa. Stomatologul analizeaza radiografia si incepe sa iti explice care sunt problemele. Afli cu stupoare ca ai probleme parodontale, multiple carii, tratamente de canal incorect efectuate, infectii la nivelul mai multor dinti si poate ca ai nevoie de extractii! Medicul dentist iti propune un plan de tratament care vizeaza in primul rand igienizarea cavitatii tale bucale, extractiile dintilor care nu pot fi salvati, tratamente parodontale si dentare care au ca scop eliminarea infectiilor dentare iar apoi iti propune solutii de restaurare protetica. Toate aceste date surprinzatoare despre corpul tau te naucesc pe moment si nu iti vine decat sa spui: “Nu pot sa cred! Nu m-a mai durut niciun dinte ani de zile! Nu m-am asteptat la asta!”

infectie dinti

Nu este deloc placut sau usor pentru medic sa iti aduca la cunostiinta faptul ca situatia ta este destul de grava, ca ai trait mult timp cu infectii ascunse in organism si ca problemele dentare iti pot afecta starea generala de sanatate. E bine sa te familiarizezi cu ideea ca unele infectii NU dor. De ce? Aceasta este o situatie care tine de complexitatea organismului uman. Medicina nu este matematica, de aceea nu se pot da garantii cand vine vorba de actul medical. Spre exemplu, exista situatii in care infectii dentare de dimensiunea unui bob de fasole pe radiografie nu au durut niciodata si nu prezinta nici un discomfort in timpul sau dupa efectuarea tratamentului dentar, iar pe de alta parte, o infectie incipienta care aproape ca nu poate fi decelata radiografic poate da dureri cumplite. Imunitatea si reactivitatea corpului uman sunt un subiect fascinant pentru medicina, care va fi cu siguranta elucidat in viitor. Rolul nostru ca medici este sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a aplica un tratament corect in vederea obtinerii vindecarii, insa raspunsul organismului tau depinde de imunitatea ta si de starea generala de sanatate.

Asadar, corpul tau iti poate crea foarte des impresia falsa ca esti sanatos din cauza faptului ca nu iti da nici un semnal de alarma. Dar dezvoltarea medicinei in ultimele decenii a pus la dispozitie numeroase teste si analize prin care pot fi diagnosticate boli uneori asimptomatice, care sunt recomandate a fi efectuate anual.

Uneori propriul nostru corp ne inseala, iar recomandarea mea ca medic este sa nu ai impresia ca indicatia de a-ti programa o vizita la stomatolog de doua ori pe an este o exagerare. Explicatia sta in preventie: la fiecare 6 luni ti se efectueaza o igienizare si se compara situatia ta actuala cu cea notata in fisa ta ultima oara cand te-ai prezentat in clinica. Corpul uman nu este static, ci e un sistem dinamic care se afla intr-o continua schimbare zi de zi, ora de ora, minut de minut. De ce sa presupunem ca in cavitatea noastra orala nu se schimba niciodata nimic? Sau nimic important. Preventia este cel mai bun tratament, dar mai ales, este cel mai putin dureros si costisitor. Tratamentele stomatologice nu sunt placute, dar sunt necesare deoarece mai mult ca sigur, nimeni nu isi doreste sa se afle in situatia pe care am exemplificat-o mai sus. Diagnosticarea si tratarea problemelor minore vor face sedintele de tratament sa fie mult mai acceptabile din toate punctele de vedere decat cele de reconstructie majora.

Sloganul “Asculta-ti corpul!”, oricat ar fi de adevarat, in majoritatea cazurilor te poate induce in eroare in anumite situatii. Sfatul meu pentru tine este “Du-te regulat la sedintele de profilaxie!” – la clinica stomatologica o data la 6 luni, iar la medicul de familie o data pe an, pentru a fi TU cel care isi tine organismul sub control si nu vice-versa.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Cum sa identifici un zambet fals?

$
0
0

In primul rand doresc sa mentionez ca acesta NU este un articol politic, doar ca in cuvantul “presedintie” exista cuvantul “dinti”, si la asta ma pricep. :)

Zambet fals

De ani de zile studiez misterul zambetului uman si in fiecare zi imi pun priceperea si energia in slujba pacientilor mei pentru a le reda naturaletea si luminozitatea zambetului. Deoarece in plina campanie electorala vad candidatii la presedintie zambind cu gura pana la urechi, ma intreb ce se ascunde in spatele acelor zambete generoase. Aici nu ma refer la fatete si implanturi, ci mai profund, la mintea si sufletul lor. In curand voi merge la vot, asemenea tuturor, si doresc sa ma asigur ca cel ce imi zambeste larg din spatele televizorului, de pe afisele fluturand pe strada, din ziare si de pe pagina de facebook, este intr-adevar sincer. Cu siguranta va doriti si voi sa il priviti in ochi pe interlocutorul vostru si sa deslusiti cumva, cumva, adevarul. Asadar, sa vedem cum putem identifica un zambet fals in doar 5 pasi simpli pe care ii poate identifica oricine:

1 - In primul rand, un zambet real nu este perfect simetric. Un zambet simetric este de cele mai multe ori studiat, premeditat si drept urmare, fals.

2 - De cele mai multe ori un zambet sincer expune dintii, uneori chiar si pe cei de jos, si in majoritatea cazurilor, in timpul unui zambet spontan si natural, buza de jos nu acopera deloc dintii de sus.

3 - Sa privim acum ochii. In cazul zambetului real, impreuna cu muschii buzelor, se activeaza si muschii din jurul ochilor. Din acest motiv, colturile ochilor se ridica, apar ridurile de expresie, si in general, aspectul ochilor si pleopelor este unul relaxat, natural si confortabil. Daca aspectul este crispat si incordat, zambetul probabil e fals.

4 - Obrajii la colturile buzelor se ridica spre ochi. Din nou, urmarim un aspect relaxat, usor asimetric. Simetria si crisparea sunt semne ce ne indica nervozitate si falsitate.

5 - Nu in ultimul rand, urmariti pozitia capului, a gatului si a mainilor. Totul trebuie sa fie intr-o armonie naturala si fireasca. Atentie la cei ce sunt exagerat de atenti la miscarile mainilor lor, care mereu isi controleaza pozitia, care se simt artificiali si incearca prea mult. Un zambet prea larg, prea fortat, insotit de rigiditate posturala tradeaza un fals.

In concluzie, zambeste larg, sincer si asigura-te ca acel zambet cu care ti se raspunde este cel pe care il astepti. Acum stii! :)

Bogdan Fondrea – estetica dentara si implantologie orala

www.dentaldesign.ro

citeste si: http://drfondrea.ro/2012/06/voodoo-dentist-te-invata-ghicitul-in-zambet/

 

Comentariu de pe blog – fara titlu

$
0
0

Redau integral (cu editarea numelui si numarului de telefon publicate de autor) comentariul lasat astazi de un cititor al blogului. Este a mia oara (si nu exagerez) a mia oara (repet) cand vad sau aud aceeasi poveste. Pentru cine vrea sa citeasca:

Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat legat de o problema stomatologica pe care o am de mai bine de 3 ani.
Am sa incerc sa va prezint situatia.
Acum am 36 ani (2014). La varsta de 5-6 ani am avut un traumatism, in urma caruia am pierdut incisivul frontal superior, R21. Dintele definitiv mi-a crescut foarte tarziu, dupa varsta de 9 ani.
In urma unor carii si alte probleme, la varsta de 20 ani, fara sa fiu foarte informat, am acceptat in cadrul unui tratament de urgenta, devitalizarea a 2 incisivi: R21 si R22. Cativa ani mai tarziu, la varsta de 25 ani, problemele la R22 (un dinte cu multe plombe) au recidivat si am fost nevoit sa fac o rezectie la ambii (R21 si R22).

112c185

Si acum incepe problema mea actuala:

Februarie – Aprilie 2010: datorita unei devitalizari deja vechi (aveam 28 ani..devitalizarea fiind de la 20 ani), am inceput sa am retractie gingivala vizibila la R21. Lucram cu acelasi medic de peste 5 ani.
Ca urmare a plombelor multe, culorii negre care se vedea de sub gingie si din ratiuni de estetica, medicul mi-a propus sa pilesc toti cei 4 incisivi superiori (R11 si R12 erau vitali la acea vreme) si sa punem o coroana solidara. Am acceptat, am gresit, insa acum nu mai pot da timpul inapoi .
Am optat pentru ceramica pe zirconiu.
Inca de la inceput nu am suportat coroana aceea (era foarte mare, prost adaptata) si in cateva saptamani am inceput sa am dureri la dintii rezecati (R21 si R22). Medicul mi-a propus lipire definitiva (cu o rasina…), iarasi am acceptat ….acest lucru se intampla in august 2010.
Intr-un final, dupa nopti nedormite, dureri, tratamente in exces cu antibiotice si analgezice, in ianuarie 2011 mi-am scos la acelasi medic lucrarea.
Din pacate era prima data cand deslipea o coroana de zirconiu lipita cu acea rasina (conform propriilor sale mentiuni), s-a chinuit mult, procedura a durat mai bine de 2 ore, efectiv a tras de dinti….intrucat nu a reusit sa taie lucrarea, s-a incurcat…va spun astea pentru ca la un moment dat am fost banuit de fractura de radacina de la acest traumatism.

Ianuarie 2011:
Dupa ce am scos lucrarea am inceput sa cer opinii la alti medici. Tarziu, dar atunci m-am trezit.
In cateva saptamani m-am decis sa continui cu un medic nou, endodont. Urgenta era sa fac ceva cu dintii rezecati, care inca dureau. Si sub nicio forma nu mai vroiam coroana solidara si nici zirconiu. Ma hotarasem asupra ceramicii integrale. Am uitat sa precizez ca sunt o persoana alergica si am suspectat uneori gustul metalic din gura, de la zirconiu, ca fiind o intoleranta sau alergie.
Noul medic a facut un chiuretaj la aceeasi dinti rezecati in urma cu 5-6 ani, si de atunci nu am mai avut probleme, nu am mai avut dureri la ei (R21 si R22).

Martie 2011:
Dupa rezolvarea problemei dintilor rezecati, medicul mi-a propus refacerea obturatiilor de canal pentru R11 si R12, intrucat acestea nu erau pana la apex. Erau cam 2/3 din distanta radacinii. La acel moment nu aveam sensibilitate/durere pe ei. Am fost de acord cu acea propunere, de altfel toti medicii pe care i-am intrebat si ulterior, mi-au spus ca a fost o abordare corecta.
Problema este insa ca dupa acea interventie pe canal (a doua, dupa cea din februarie-aprilie 2010, cand mi s-au devitalizat dintii R11 si R12), am avut in permanenta sensibilitate, durere la contactul cu limba, la muscaturi de intensitate medie (inclusiv muscatura de pufuleti). Sub analgezice durerea a scazut treptat in saptamanile urmatoare dupa interventie, insa a ramas si luni de zile dupa, o am si acum dupa 3 ani si jumatate. Desi aveam aceasta sensibilitate, medicul a considerat ca ea va disparea usor in timp (saptamani) asa ca am continuat cu lucrarea, am pus dintii noi din ceramica integrala. La insistentele mele, intrucat aveam aceste dureri, am stat la inceput cu ei lipiti provizoriu (pana in vara lui 2013).
Pentru a corecta ocluzia, medicul a “adaptat” dintele R11 prin frezare in cabinet, fara a-l mai da la tehnician…eu il simt de atunci mai aspru, desi l-a netezit cu guma. Ulterior, in 2013-2014 si alt medic la care am fost mi-a aplicat aceasta “frezare” usoara, in urma careia eu simt piscaturi pe limba la contactul cu acel dinte.
Revenind la momentul 2011, datorita mobilitatii de gradul I a dintilor, retractiei gingivale de pe canini….temerii sa nu se agraveze procesul, medicul mi-a recomandat si am urmat imediat dupa punerea lucrarilor pe cei 4 dinti la un tratament cu un gel denumit Pericare.
La aproximativ o luna de la punerea noilor lucrari si cateva saptamani de cand foloseam Pericare, dupa utilizare excesiva luni de zile de antibiotice (de multe ori, si cu fostul si cu actualul dentist, durerile erau suspectate ca venind dintr-o infectie…deci imi recomanda initial antibiotic), am inceput sa am senzatii de arsura, piscaturi pe limba, la inceput usoare, apoi din ce in ce mai suparatoare.
Aceasta glosodinie o am si in prezent.

Am prezentat aceste lucruri medicului, am inceput un tratament cu preparate locale, pe baza de nistatina, etc….nu au functionat. M-a trimis la ORL si alte specilizari, am urmat tratament de candidoza orala, etc….Dimineata senzatia disparea, insa in cursul zilei aparea si devenea din ce in ce mai deranjanta. Toate aceste incercari au durat luni de zile, 1-2 ani.

In vara lui 2013 mi s-a dezlipit unul din dinti, iar medicul a considerat ca a venit timpul sa ii lipim definitiv pe toti, durerea/sensibilitatea pe care le aveam pe R11 si R12 putand proveni si din usoara mobilitate a lor, ca urmare a lipirii provizorii. Nu am fost incantat insa nu am avut ce face.
Ca urmare a insistentelor mele referitoare la durere la muscatura, medicul m-a indrumat catre 2 profesori de la Fac de Stomatologie. La unul am facut o pilire a dintelui (eram suspectat de muscatura defectuasa…in final mi l-a scos din muscatura pe acel incisiv, R11…prin frezare in cabinet, si desi mi l-a netezit cu o guma, eu il simt aspru si e foarte deranjant la contactul cu limba). Am uitat sa precizez, ca o data cu trecerea timpului, senzatia neplacuta pe R12 s-a diminuat considerabil…el oricum nu prea este implicat in vorbire, alimentatie…in timp ce pe R11 il folosesc mereu, inclusiv cand vorbesc, articulez si resimt sensibilitate pe el.

Noiembrie 2013:
Asadar in noiembrie 2013, dupa ce repararea ocluziei nu a dat rezultate, la cabinetul dlui profesor am facut o noua obturatie de canal. Aici trebuie sa precizez 2 lucruri f importante. Nu s-a gasit o infectie (nici radiografic nu se vedea nimic), dintele a durut chiar cu cu canalul gol….am stat asa cu el o saptamana, intrucat medicul a fost plecat din tara, iar durerea a incetat pret de 10 zile dupa finalizarea obturatiei, sub Ketonal 100 Forte. Am crezut atunci ca am scapat de durere…insa la 2-3 zile dupa ce am incetat tratamentul cu Ketonal, durerea a reaparat. Si o data cu ea si senzatia de arsura si amorteala pe limba, strict pe varful limbii, acea parte care intra in contact cu suprafata din spate a dintilor incisivi.
Dupa ce nici aceasta nu a dat rezultate, medicul m-a trimis la tratament cu acupunctura…locala…dar tot fara rezultate.

In aceeasi perioada am incercat si tratamente homeopatice….insa tot cu rezultate limitate.

Martie- Aprilie 2014:
In luna martie, am ajuns la un nou medic endodont, ca urmare a faptului ca toti medicii pe care ii intrebam suspectau o problema endodontica. De aceea am incercat si am fost indrumat catre un medic endodont, sa fac o noua obturatie de canal, sub microscop de aceasta data.
Acest lucru l-am facut in martie-aprilie 2014. Din pacate, tot fara rezultat…in acest moment sunt deja 4 interventii pe canal (incluzand-o si pe prima, de la devitalizare).
In cadrul cabinetului acestui nou medic, am mers mai departe, respectiv un medic chirurg mi-a facut o mica interventie la radacina, chiuretaj….in ideea in care ar exista o interferenta cu o terminatie nervoasa, etc…
De altfel, medicul chirurg mi-a recomandat sa merg si la un neurolog, necrezand ca ar fi o problema de natura infectioasa, de indepartat chirurgical. La acel moment aveam deja nenumarate radiografii, dupa multiplele etape, dar si computer tomograf la arcada superioara.
Am fost suspectat pe rand si de fractura de radacina, desi radiografic nu se vede nimic clar…medicul cu care sunt acum mi-a spus ca ar putea fi niste leziuni microscopice, insa la ultima inteventie pe canal, acea fractura, fisura nu s-a vazut, lichidul nu a deviat spre acea fisura, fractura.

Iulie 2014:
Asadar in iulie 2014 am facut aceasta mica inteventie la radacina dintelui, un chiuretaj, dna doctor chirurg mi-a spus ca a taiat foarte putin, 1mm – 1,5 mm. Dupa cateva saptamani m-am simtit mai bine, dintele a fost mai putin sensibil, durerea de limba (arsura si amorteala) se diminuasera si ele, insa de cateva saptamani au revenit….desi nu la aceeasi intensitate.

Concluzie:

De-a lungul timpului am observat ca ingerarea anumitor lichide sau alimente imi accentueaza senzatia de disconfort la nivelul incisivului frontal in cauza R11 si a limbii. Durerea / arsura / amorteala pe limba merge intotdeauna in tandem cu sensibilitatea dintelui. Cand ma dor, ma dor ambele.
De la medicul cu care am pus coroanele, stiu ca materialul ar fi Ivoclar Emax, dar mai mult nu stiu. Am intrebat si mi s-a spus ca nu exista intoleranta la ceramica integrala (am suspectat aceasta amorteala a limbii ca ar proveni dintr-o alergie sau intoleranta a mea).
In septembrie 2014 am facut si un CT cranian in cadrul caruia atat medicul radiolog cat si neurolog au spus ca nu am simptome de probleme vizibile la nivelul nervilor din acea zona.
Medicii stomatologi cu care am discutat spun ca nu am nimic de natura infectioasa acolo. Unii mi-au recomandat implant direct, altii rezectie..iar eu nu stiu ce sa fac.
Singura mea problema este ca am un disconfort permanent si mi-e frica sa nu fac o greseala.

Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung, situatia este complicata si as fi foarte bucuros daca mi-ati putea da o opinie.

Va multumesc cu anticipatie!
Iulian D (editat)
0722.(editat)

PS. Am postat online ultimele radiografii pe care le am: 12 mai 2014, dupa ultima obturatie de canal, la microscop si 7 oct 2014, dupa chiuretajul apical la R11 din iulie 2014. CT cerebral si cranian sunt foarte mari, le am pe CD, dar daca va sunt utile, pot gasi o modalitate de a vi le transmite.

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltspPXqkoXUzDoh4l5k2TGxc

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltvTss%2F3ZKew8Ih4l5k2TGxc

Raspunsul meu:

Iti raspund pe masura ce citesc comentariul tau, in ordine:
1 – nu datorita devitalizarii sunt probleme ci dataorita faptului ca nu a fost facut corect.
2 – nu zirconiul a fost problema, din nou realizarea incorecta
3 – gelul nu rezolva problema, problema sunt tratametele incorecte
4 – antibioticele nu rezolva problema, din nou problema e legata de tratamentele incorecte
5 – …continua tratamentele incorecte… intre timp poate fi candidonza de la antibiotice…
6 – microscopul nu garanteaza succes, tratamentul se face de medic, nu de un aparat
7 – cu cat mai multe interventii, cu atat mai greu de rezolvat…

Cum ai vazut si tu, din greseala in greseala… Evident nu e vina ta… imi pare rau.

Pe radiografii ceea ce vad este ca marginea coroaneleor este foarte aproape de nivelul osului si NU e respectat spatiul fiziologic. Da, coronitele pot avea marginea sub gingie DAR nu atat de aproape de os. Asa da in cele mai multe cazuri inflamatii, dureri, acumulare de placa, resorbtie osoasa, sangerari… care por fi confundate cu reactii alergice, probleme endodontice… Sper ca ce ti-am spus are logica si sa te ajute. ;)

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro


Nu am fost la dentist NICIODATA!

$
0
0

Asa s-a prezentat la consultatie Sergiu,  pacientul meu de ieri. Mi-a spus (pe langa faptul ca pana la 30 de ani nu a fost la dentist)  ca a venit acum doar la insistentele prietenei sale, pacienta foarte multumita de experienta ei proprie cu ” dentistu’ “. M-a rugat sa ii spun unde sa stea si sa ii explic foarte clar ce sa faca deoarece nu stie cum merge treaba. I-am zis ca un inceput bun ar fi sa deschida gura. A ras!  Am aruncat o privire la zambetului lui larg in timp ce aranjam radiografia pe negatoscop.

Ok, haide sa vedem… Deci nu ai fost la dentist pana acum?! NICIODATA?! Ma uit pe radiografie, ii explic ce vad, discutam situatia si finalizam urmatorul diagnostic si plan de tratament:

1 – prezenta tartrului – Urmeaza igienizarea profesionala si totul va fi perfect. Va fi invatat cum se periaza corect dintii, cum sa foloseasca firul interdentar, despre faptul ca exista zone greu de igienizat si cum sa se concentreze asupra lor.  citeste despre igienizara profesionala aici

2 – carii simple – Vom rezolva in 4 sedinte toate cariile. Nu sunt carii profunde, nu vor pune probleme, se vor rezolva usor, fara probleme. citeste despre obturatii aici

3 – prezenta molarilor de minte – Vor fi extrasi deoarece nu au suficient loc pentru a erupe si pot creea pe viitor probleme. citeste dsepre molarii de minte aici

4 – inghesuiri si malpozitii dentare – Am sugerat un tratament ortodontic pentru un rezultat (si fara retinere o spun) perfect!  citeste despre ortodontie aici

dinti naturali

Va fi un tratament relativ usor de realizat, cu costuri minime, cu vizite putine la clinica stomatologica, fara dureri si fara complicatii. Nu are niciun tratament de refacut, nicio plomba de schimbat, nicio coroana inestetica. Nu a fost la dentist. M-a intrebat cum imi explic faptul ca nu are probleme majore cu dintii. I-am raspuns ca nu stiu. Dar ma intreb la randul meu: “Nu a fost pana acum la dentist pentru ca nu a avut probleme majore cu dinti sau oare nu are probleme cu dintii pentru ca nu a fost la dentist?” A doua varianta ar fi o varianta trista. Tinand cont ca peste 90% din volumul nostru de munca e constituit de retratamente… Dar oare daca ar fi fost la dentistul potrivit ar fi avut aceste probleme minore? Raspunsul este Cu siguranta NU! 

Dilema finala:  E posibil oare ca sa fie mai bine sa nu mergi la dentist decat sa mergi la dentistul … nepotrivit?!

Concluzie: Cu siguranta varianta ideala este sa mergi la dentist, la dentistul… potrivit! Gasirea lui iti apartine! citeste despre cum sa recunosti un medic bun aici

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Un implant si doi dinti

$
0
0

Unul din cele mai importante aspecte in stomatologie, si nu numai, este o planificare corecta. 

Observand situatia initiala este evident faptul ca lipsesc cei doi incisivi centrali inferiori. Solutia este evidenta: inlocuirea acestora cu doua coronite. Ne dorim cu siguranta o estetica foarte buna cat si o functionalitate corespunzatoare. In plus, ar fi ideal sa exite o igienizare buna si protejarea dintilor alaturati.

Inainte de a ne arunca cu capul inainte in interventii complicate, haideti sa vedem ce solutii avem:

1 – slefuirea dintilor invecinati pentru a realiza o punte. Evident aceasta posibilitate sacrifica integritatea unor dinti sanatosi si nu este de dorit.

2 – folosirea implanturilor dentare, care a fost si solutia aleasa.

Dar sa nu ne grabim in a taia si a gauri osul! Mai intai sa observam ce nu iese in evidenta la prima vedere! Am putea spune ca daca lipsesc doi dinti avem nevoie de doua implanturi. Asta este o teorie adevarata in majoritatea cazurilor, dar… In acest caz spatiul este foarte mic si pe langa costul crescut odata cu folosirea a doua implanturi, pe care le putem “ingramadi” cumva in os acolo daca chiar insistam, sperand sa nu lovim radacinile dintilor invecinati, ne vom gasi peste cateva luni la momentul amprentarii. Vine ziua in care descoperim implanturile si ne dam uimiti seama ca nu putem amprenta situatia pentru ca nu e spatiu pentru bonturile de vindecare, pentru cele de transfer si in niciun caz pentru munca tehnicianul dentar! Ce ne vom face in acel moment? Vom scoate cele doua implanturi gata inserate si integrate? Le lasam inutile acolo si facem o punte (varianta 1 initiala)? Vom avea o problema majora!

implant dentar fondrea

Dar pentru ca impreuna cu pacientul am ales o alta varianta sa o si descriem: In primul rand am ales inserarea unui singur implant, mai gros si mai lung, pozitionat intre cei doi dinti (poza 1). Peste cateva luni am amprentat fara dificultate situatia (poza 2 si 3) si am fost pregatiti pentru cimentare (poza 4). Doar ca am ales nu sa cimentam lucrarea ci sa o fixam prin insurubare. Tehnicianul a reusit relizarea papilei din ceramica roz, asemanatoare cu gingia si o forma usor de igienizat. Forma si culoarea au fost alese pentru o integrare cat mai naturala si armonizarea esteticii.  Fixarea prin insurubare ne da in plus inca un avantaj: posibilitatea igienizarii excelente la controalele periodice cand ne dorim acest lucru.

Materialele folosite au fost: Implant dentar de titan de ultima generatie cu conexiune conica, bont de zirconiu, coroane ceramice pe suport de zirconiu cu fixare prin insurubare.

In concluzie o planificare corecta poate salva banii pacientului si multe si mari dureri de cap medicului. Be smart! ;) 

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

10 mituri in stomatologie

$
0
0

Ca si in alte ramuri ale medicinei si medicina dentara este plina de mituri, dezvoltate in timp datorita intelegerii gresite a acestui domeniu sau dintr-o interpretare eronata a unor experiente traite. De aceea pentru a putea sa inlaturam aceste mituri, recomandarea este sa apelati la medicul dentist de fiecare data cand aveti dubii si vreti sa aflati adevarul in ceea ce priveste vreun aspect din aria medicinei dentare.

1. Detartrajul imi strica smaltul.

Detartrajul este o manopera ce consta in indepartarea tartrului, placii bacteriene si a resturilor alimentare din cavitatea bucala, fara a afecta structura dentara. Se realizeaza regulat, de minim doua ori pe an, impreuna cu periajul, finisarea obturatiilor, instructajul dat privitor la igiena facuta acasa.

2. Mi-am imbracat dintii, deci nu mai trebuie sa ma spal pe dinti.

Dintii cu lucrari protetice: coroane, fatete sau incrustatii dentare trebuie ingrijiti la fel de mult, daca nu chiar mai mult decat dintii naturali. Lipsa igienei dentare favorizeaza dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului, fapt ce duce la afectarea parodontala si implicit la afectarea suportului lucrarii respective. Indiferent de prezenta sau nu a lucrarilor protetice recomandarea este sa folosim ata dentara, periuta de dinti si chiar dusul bucal de cel putin doua ori pe zi.

3. Extractia dentara este foarte dureroasa.

Acest lucru era valabil in urma cu multi ani, in perioada in care anestezicele erau o raritate, insa medicina dentara a evoluat si din punct de vedere al tehnicilor si al materialelor utilizate. Asadar in prezent vorbim despre extractia dentara atraumatica.

4. Evitarea extractiilor in perioada ciclului menstrual.

Menstruatia nu este o contraindicatie absoluta pentru a face extractia. Intr-adevar organismul este mai sensibil in aceasta perioada si sangerarea la locul extractiei poate fi putin mai mare decat de obicei, dar acest lucru nu este  un motiv serios in a amana o extractie sau inserarea unui implant.

5. Daca am baut cafea (cofeina) nu o sa prinda anestezia.

Pana in prezent nu exista nicio legatura dovedita intre consumul de cafea si efectul anesteziei.

Daria Bonchis

6. Guma de mestecat ar putea inlocui periajul dentar (referitor la reclame!)

Guma de mestecat ajuta la curatirea partiala a dintilor prin stimularea secretiei salivare, dar nu inlocuieste periajul dentar.

7.  Pierderea dintilor de lapte cariati este in regula.

Acest fenomen este considerat nepericulos pentru ca oricum dintii de lapte se schimba. Lucrurile insa nu stau chiar asa. Carierea dintilor de lapte a copiilor determina aparitia unor probleme in dezvoltarea coroanelor dintilor permanenti, care iau locul dintilor de lapte. Dacă dintii de lapte ai copilului se pierd prematur, atunci dintii permanenti pot fi malpozionati si vor avea in viitor nevoie de tratament ortodontic .

 8.  Ma doare o masea pentru ca m-a tras curentul.

Dintii dor datorita cariilor dentare si a complicatiilor acestora.

9.  Tratamentul ortodontic este doar pentru copii.

Daca in trecut tratamentul cu aparate ortodontice se faceau doar la copii, tratamentele moderne se aplica cu succes si la adulti. Pentru mai multe informatii apelati la medicul dumneavoastra dentist pentru indrumarea catre un medic ortodont.

10. Daca ma doare maseaua iau antibiotic.

Durerea de dinti se trateaza in cabinetul dentar, iar antibioticele se iau cu prescriptie medicala si doar daca medicul curant va recomanda acest lucru.

Poate mai in gluma, poate in serios, 

Daria Bonchis – www.dentaldesign.ro

 

Coroana ceramica pe suport metalic sau pe zirconiu?

$
0
0

Atunci cand iei decizia de a-ti reface dantura, medicul tau stomatolog iti propune un plan de tratament care incepe cu o igienizare profesionala, continua cu extractiile dintilor care nu mai pot fi salvati, tratamente parodontale, ale infectiilor si cariilor dentare, purtarea unui aparat ortodontic daca exista malpozitii dentare sau anomalii de ocluzie, iar cand starea de sanatate a cavitatii tale bucale este atinsa, zambetul la care visezi poate fi refacut cu restaurari protetice. Pana in momentul in care ajungi la acest ultim pas, in timpul sedintelor, ai ocazia sa te sfatuiesti cu medicul tau asupra optiunilor protetice la care poti apela. In plus, poate ai interesul de a te mai documenta de pe internet, de a citi articole in acest sens si de a te informa cat mai bine asupra alegerii pe care urmeaza sa o faci. In final, scopul este sa gasesti o solutie corecta din punct de vedere medical, care sa imbine cat mai bine functionalitatea, estetica si stabilitatea pe termen lung.

Daca in cazul tau este necesara o restaurare protetica fixa pe dinti naturali sau pe implanturi, e posibil sa te afli in situatia in care medicul dentist iti propune doua alternative de calitate foarte buna: coroana ceramica pe suport metalic sau coroana ceramica pe zirconiu (sau ceramica integrala). Dar care este diferenta dintre cele doua? Conteaza atat de mult infrastructura daca la exterior dintele este oricum in totalitate invelit de cel mai bun material de restaurare la ora actuala- ceramica? De ce exista, si se justifica oare diferenta de pret dintre cele doua? Acestea sunt intrebari pe care e posibil sa ti le pui si la care doresti raspunsuri pertinente de la medicul tau. Dupa cum vei vedea, alegerea ta nu va fi intre o varianta proasta si una buna, ci intre o varianta foarte buna si una excelenta.

ceramica zirconiu dinte ceramica

Astfel, pentru a intelege cat mai bine deosebirile dintre cele doua optiuni, e bine sa cunosti caracteristicile pe care le au in comun:

Etapele clinco-tehnice de realizare a celor doua tipuri de restaurari sunt similare:

1. Prepararea dintelui (cabinet)

2. Amprentarea (cabinet)

3. Confectionarea capei metalice sau a celei de zirconiu (laborator)

4. Probarea acesteia pe bontul preparat (cabinet)

5. Adaugarea straturilor de ceramica pe capa (laborator)

6. Probarea coroanei si ajustarea ocluziei (cabinet)

7. Glazurarea si finisarea finala a ceramicii (laborator)

8. Cimentarea coronitei (cabinet)

Deosebirile dintre coroana metalo-ceramica si cea ceramica pe zirconiu se refera in mod evident la materialul din care este confectionata capa de suport peste care este stratificata ceramica. Pe scurt, capa metalica poate fi fabricata din metale nobile, nenobile sau diferite aliaje, va avea intotdeauna o culoare gri, metalica si este obtinuta printr-un procedeu numit turnare. Capa de zirconiu este confectionata dintr-un bloc de dioxid de zirconiu ales la culoarea dintelui si care este frezat printr-un sistem computerizat numit CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing), ceea ce inseamna ca in timp ce capa metalica este turnata, modelata si finisata de tehnician, la cea de zirconiu lipseste riscul erorii umane. Astfel, modelul obtinut prin amprentarea danturii in cabinet este scanat de un laser, informatiile sunt stocate pe computer si transmise unui aparat care frezeaza capa dintr-un bloc de zirconiu. Rezultatul acestui procedeu computerizat este obtinerea unei cape care se adapteaza intim la dintele preparat.

Asadar, deosebirile dintre coroana metalo-ceramica si cea ceramica pe zirconiu sunt urmatoarele:

  • Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, adaptarea capei de zirconiu la dinte este superioara celei metalice
  • Estetica in cazul coroanei ceramice pe zirconiu este deosebita deoarece vorbim despre un material translucid care permite luminii sa se reflecte prin acesta similar unui dinte natural, dand un aspect plin de viata; pe cand metalul gri al celeilalte variante trebuie initial acoperit de un strat opac de ceramica pentru a-i masca culoarea, fapt care va diminua aspectul estetic final al lucrarii, iar in timp, odata cu aparitia retractiei gingivale, la coletul dintelui respectiv va aparea o linie gri-cenusie inestetica, problema care nu apare in cazul zirconiului.
  • Metalul poate provoca alergii, corodeaza in timp si cauzeaza gust neplacut in cavitatea bucala, pe cand zirconiul este perfect biocompatibil si bio-inert (folosit adesea in ortopedie), retentioneaza cu mult mai putin placa bacteriana si nu declanseaza reactii chimice.
  • Spre deosebire de metal, dioxidul de zirconiu nu reactioneaza la modificarile de temperatura din cavitatea orala, neavand conductivitate electrica
  • Rezistenta mecanica a zirconiului la tractiune si indoire este extrem de buna chiar daca grosimea capei este mai redusa comparativ cu cea metalica, ceea ce inseamna ca preparatia dintelui poate fi mai conservativa
  • Datorita procedeului tehnic modern de confectionare, coroana ceramica pe zirconiu este mai costisitoare decat cea pe infrastructura metalica

Fiind familiarizat cu particularitatile celor doua variante de restaurare propuse, decizia nu iti va mai parea foarte dificila. Da, din punct de vedere medical, amandoua au aceleasi indicatii de restaurare protetica, respecta cerintele de functionalitate, estetica si durabilitate, iar recomandarile de ingrijire si igienizare sunt acelasi in ambele cazuri. In final, TU esti cel care va decide care optiune iti surade mai mult, daca atunci cand te vei uita in oglinda la sfarsitul tratamentului stomatologic iti doresti sa te simti multumit de rezultat sau sa ai parte de un plus de naturalete in zambetul la care probabil visai de la prima consultatie.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Implanturi dentare frontale, de la plan la realitate

$
0
0

Un caz foarte dificil (atat din punct de vedere medical, cat si estetic), il constituie pierderea ultimilor dinti naturali din zona frontala maxilara. Da, o solutie foarte buna poate fi realizata cu lucrari pe implanturi, dar este necesara in egala masura o estetica foarte buna. De asemenea, in timpul necesar integrarii acestor implanturi in os (6 luni), este evident faptul ca pacientul nu poate ramane fara dinti.  Acestea nu sunt insa toate provocarile. In plus, este de preferat o singura interventie chirurgicala pentru a minimiza impactul asupra corpului.

implanturi dinti

In urma analizei radiografiei tri-dimensionale, a efectuarii masuratorilor si a discutiilor cu pacienta, s-a decis urmatorul PLAN:

1 – igienizare

2- indepartarea lucrarii vechi

3- extractiile radacinilor compromise

4- eliminarea infectiilor

5 – remodelare osoasa

6 -inserarea a 4 implanturi dentare

7 – aditie de os artificial

8 – modelare gingivala

9 – realizarea lucrarii provizorii in aceeasi sedinta

10 – instructajul asupra intretinerii

implanturi dentare

Intr-o singura sedinta am realizat tot ceea ce ne-am propus, asa ca au urmat cateva luni de supraveghere si retusuri pentru conformare gingivala, iar in cele din urma s-a realizat lucrarea finala din doua parti a cate trei dinti. Materialele alese au fost: bonturi de zirconiu si lucrare ceramica pe suport de zirconiu.

implant dinte timisoara

Rezultatul a fost multumitor din punct de vedere estetic si medical, adaptarea corecta, gingia si osul avand starea de sanatate dorita.

In concluzie: o consultatie amanuntita, un plan de tratament corect si atent formulat vor da de fiecare data rezultatele dorite. Intai planifica si doar apoi realizeaza!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Mantra: minim invaziv!

$
0
0

Un alt caz si alte noi provocari!

Datele “problemei”:

  • termen de realizare – trei saptamani
  • sanatate gingivala
  • rezultat estetic – maxim
  • culoare – cat mai deschisa dar naturala
  • minim invaziv – fara pierderea tesutului dentar
  • forma gingivala retusata
  • buget dat

Plan: (care a si fost urmat intocmai)

  • igienizare profesionala – 1 ora
  • albire dentara cu lampa Zoom – 1 ora si 30 minute
  • plastie gingivala si echilibrarea liniei surasului – 30 minute
  • bonding si fatete compozit (sase dinti superiori si caninii inferiori) – 1 ora si 30 minute

fatete dentare

Rezultat: (cel dorit si obtinut)

  • zambet luminos, estetica imbunatatita
  • protejarea dintilor (nu au fost slefuiti deloc)
  • gingia este sanatoasa si eclilibrata
  • dintii sunt armoniosi ca forma si culoare

Concluzie:

Daca se tine cont de dorintele pacientului si acestea sunt realizabile, planificarea atenta si realizarea minutioasa va da intotdeauna rezultatul dorit. Estetica este importanta dar nu ignorand sanatatea! Sanatate si estetica!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Dinte fracturat, dinte rupt, dinte pierdut

$
0
0

Copiii, in exuberanta specifica varstei, sunt categoria de varsta cu cel mai mare risc de fractura sau pierdere prin traumatism a unuia sau mai multor dinti. De obicei, dintele afectat este unul frontal, cu un mare impact estetic si emotional, asa ca reconstructia acestuia trebuie sa fie cat mai rapida, putin traumatica si cat mai estetica.

dinte rupt

Evident, aceste probleme se pot regasi si la adulti, o categorie expusa fiind sportivii, indeosebi cei care practica activitati de contact. Unele accidente pot duce de asemenea la fracturarea unui dinte sau chiar eliminarea dintelui din os si pierderea totala a acestuia, cu radacina cu tot.

PRIMUL LUCRU pe care trebuie sa il faci daca esti in aceasta situatie este sa cauti cat mai devreme bucatica rupta sau dintele pierdut, sa nu le periezi, sa nu le cureti si sa suni urgent la dentist.

Daca nu reusesti sa ajungi in 30 minute – 1 ora la stomatolog, urmeaza urmatorii pasi:

  1. Daca dintele este rupt, tine bucata pe care sper ca ai gasit-o, intr-un pahar cu apa sau comprese ude pentru a nu se deshidrata prea mult. O alta solutie ar fi sa il tii in gura, langa obraz, in mediul lui natural, in saliva (nu pentru copii deoarece exista riscul sa il inghita). Nu il spala si nu incerca sa il lipesti singur la loc. Daca dintele este iesit cu tot cu radacina, pune-l intr-un pahar cu lapte si incearca sa ajungi cat mai repede la dentist. NU il curata de sange, lasa-l asa!
  2. Ia un antiinflamator sau ceva impotriva durerii. Nu clati, pe cat posibil, gura.
  3. Evita sa atingi zona interesata cu diferite solutii sau materiale. Cu cat mai neatinsa ramane rana sau dintele fracturat, cu atat este mai bine.

dinte spart

Dupa ce ai sunat la dentist si ai ajuns in scaunul stomatologic, partea ta s-a incheiat. Acum esti in maini bune. 

1. Daca dintele e ciobit si nu ai gasit bucatica rupta, aceasta se va reconstitui prin adaugare de material compozit. E relativ simplu si rezultatul foarte bun. In unele cazuri, se poate realiza ulterior o fateta sau o coronita daca distrugerea este majora.

2. Daca dintele e rupt si ai gasit partea rupta, aceasta se poate lipi inapoi. De asemenea, peste o perioada e posibil sa fie, sau nu, nevoie de o fateta sau coronita.

3. Daca dintele s-a rupt si pulpa dentara este expusa, va trebui facut un tratament de canal si reconstructia dintelui peste care se va pune in cele mai multe cazuri o coronita.

4. Daca dintele a iesit cu totul si l-ai adus cu tine exista sanse bune sa poata fi repozitionat si sa il salvezi. Poti incerca sa il reintroduci singur pe pozitia corecta dupa ce l-ai clatit usor cu (ideal) ser fiziologic si sa il menti in pozitia corecta muscand usor cu el pe o compresa. Ideal e sa ajungi la dentist in 30 minute – 1 ora.

5. In cel mai grav caz, dintele este compromis in totalitate si nu poate fi recuperat. In aceasta situatie exista varianta unui implant. De asemenea, se poate pune o coronita in aceeasi sedinta cu pierderea dintelui pe implantul proaspat inserat.

Dinti ruptiIn conluzie, un dinte ce la prima vedere pare irecuperabil, in ochii si mainile unui specialist poate fi readus la viata. Nu arunca dintele scos din os, nu arunca bucatica rupta. Pune mana pe telefon si prezinta-te la medic urgent! In cele mai multe cazuri, o solutie provizorie satisfacatoare (uneori chiar ideala) poate fi gasita imediat.

dinte scos

In imaginile de mai sus am prezentat 3 cazuri urgente si solutia data intr-o singura sedinta. La primul caz s-a relipit bucatica rupta, la al doilea caz am efectuat tratamentul de canal si reconstructia cu compozit a coroanei dentare, iar la al treilea caz am inserat doua implanturi dentare si am realizat coroane provizorii in aceeasi sedinta.

Precautia este cel mai bun tratament, dar cum accidentele se intampla, este bine sa stii cum sa minimizezi efectele!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

 

 


Fotografia in stomatologie

$
0
0

In prezent traim intr-o era digitala in care pe plan social guverneaza pozele selfie, blogurile, videoclipurile de pe youtube si retele de socializare ca facebook, instagram si twitter. Fotografiile si filmarile de orice fel sunt la indemana tuturor iar lumea este nerabdatoare sa foloseasca orice mijloc pe care il are la dispozitie pentru a poza sau filma un moment interesant din viata. Tehnologia moderna este in ziua de azi accesibila oricui si a transformat notiunea de fotografie intr-un adevarat “trend” mai ales in randul tineretului. In acest articol as dori sa prezint unul din aspectele profesionale, practice si utile ale fotografiei digitale, si anume necesitatea acesteia in stomatologie.

In ultimii ani, clinicile si cabinetele de medicina dentara au facut investitii in aparatura performanta pentru practica stomatologica, in care este inclus si echipamentul fotografic. De regula medicii fac tot posibilul sa isi achizitioneze un aparat digital SLR, diverse obiective, filtre si blitzuri circulare. Exista kit-uri confectionate special pentru efectuarea pozelor extraorale si intraorale in medicina dentara. Acestea contin numeroase oglinzi si contrastoare pentru a putea fotografia cavitatea bucala in mai multe zone si in din diverse unghiuri. Pentru a stapani aceste tehnici se organizeaza cursuri de fotografie specializate pentru medicii dentisti.

fotografie stomatologie

De ce este atat de importanta fotografia in stomatologie? Pe scurt, scopurile acesteia ar fi urmatoarele:

  • Rol diagnostic si adjuvant in elaborarea planului de tratament
  • Documentarea si arhivarea cazurilor pentru medicul stomatolog
  • Comunicarea cu pacientii: facand poze inainte de inceperea si in timpul tratamentului, pacientul poate vizualiza directia in care se indreapta acesta, intelegand mai bine etapele prin care trebuie sa treaca si putand interveni cu sugestii si doleante privind aspectul estetic pe care doreste sa il obtina la final
  • Educarea pacientilor in diferitele ramuri ale stomatologiei: profilaxie, endodontie, cariologie, parodontologie, protetica, implantologie, chirurgie
  • Comunicarea cu laboratorul de tehnica dentara: daca tehnicianul care se ocupa de restaurarea protetica a pacientului nu poate fi prezent la probele in cabinet, medicul ii poate trimite poze care evidentiaza situatia clinica in momentul respectiv
  • Comunicarea cu alti stomatologi: in cazul in care pacientul va fi tratat de mai multi medici specialisti
  • Document medico-legal
  • Scop didactic in invatamant
  • Scop didactic in publicatii de specialitate
  • Monitorizarea unor afectiuni dentare sau de alt tip de la nivelul cavitatii orale
  • Portofoliu pentru medicul stomatolog

Fotografierea cazurilor in cabinetul stomatologic este favorabila pentru medic, pacient, tehnician si intreaga echipa, devenind de multe ori necesara, chiar indispensabila in cazurile mai dificile, ajutand considerabil de mult in vizualizarea etapelor de tratament, directiei in care se indreapta acesta si obtinerea unui rezultat corect din punct de vedere medical si cat se poate de satisfacator pe plan estetic pentru pacient.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

No smile?! Challenge Accepted!

$
0
0

Partea 1 

In urma cu mai bine de un an si jumatate am intalnit-o pe… (sa ii spunem )Alina.

Alina a venit la clinica impreuna cu prietenul ei. Este o fata frumoasa si ingrijita. Pentru ea este extrem de importanta estetica, frumusetea. La prima consultatie mi-a spus ce dorinte are, cu ce se ocupa (este model) si ne-am uitat pe radiografia panoramica. De obicei reusesc sa vad suficiente detalii referitoare la dantura doar in urma unei discutii, prin expunerea naturala, fireasca a dintilor in timpul vorbirii sau a unor zambete fugare. Doar ca Alina nu prea zambea si cand vorbea era mereu atenta la felul in care o facea, parca pentru a incerca sa ascunda ceva. Ulterior am aflat si ca are probleme digestive si eruptii cutanate.

Radiografia panoramica, in schimb, nu ascundea nimic. Adevarul gol-golut a fost relevat fara ascunzisuri. Pe analiza radiologica a fost usor de observat o lucrare superioara veche care era formata din mai multe coroane unite intre ele, cu o adaptare deficitara, tratamente de canal incorecte si, pe ansamblu, mai multe tratamente ce pareau facute la intamplare fara a fi urmarea unui plan. Era o incercare continua de a repara cate ceva, fara sa se fi luat nimic de la inceput. Definitia romanescului “merge si asa” si a “carpelii” cotidiene.

zambet

Chiar si cu gura inchisa se putea observa ca etajul inferior al fetei era mult prea inalt, (senzatia ca gura nu se inchide suficient), musculatura fetei era incordata, aspectul crispat si controlat.

In cele din urma a zambit, un zambet controlat, care incerca sa ascunda gingia tumefiata, colorata de la lucrarea veche pe schelet metalic. Asa numitul “gummy smile” era prezent si el expunand mult mai mult decat este firesc din gingia superioara. Aceasta era doar partea estetica, principala sursa de ingrijorare pentru Alina.

PLANUL facut a fost urmatorul:

  1. Principalul aspect ce va fi rezolvat va fi cel medical. Doar ulterior ne vom indrepta atentia si vom rezolva aspectul estetic. Estetica fara sanatate NU se poate.
  2. Rabdarea si determinarea, perseverenta si ambitia vor fi 100% necesare.
  3. Va dura mult, va costa mult si va fi greu.
  4. Va costa si mai mult, va dura si mai mult si va fi mult mai greu.
  5. Doar acum, dupa aceste etape vom realiza lucrarea finala.

In partea a 2-a vom vedea rezultatul final, dupa 18 luni de tratament complex.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Black Friday in Stomatologie

$
0
0

Este ora 06:20. M-am trezit de ceva vreme si m-am apucat sa scriu. Visam despre stomatologie, despre partea urata a stomatologiei. Si, despre ea voi si scrie, asa ca daca nu vrei sa stii partea aceata, inchide articolul acum, pana nu este prea tarziu!

Am avut zilele trecute cateva cazuri similare, consultatii in urma carora singura solutie medical corecta era extractia dintilor si inserarea de implanturi. Din pacate, dintii naturali erau compromisi, osul infectat, boala parodontala prea avansata si cu parere de rau, oricat am incerca sa gasim alte variante, raspunsul medical era extractia lor. Care este planul corect in astfel de cazuri? In primul rand este EXTREM de important ca diagnosticul sa fie corect. IN NICIUN CAZ nu vom accepta sa fim complici in face rau prin actiunile noastre. Nu vom accepta sa tinem dinti care nu au sanse, nu vom accepta sa cedam rugamintilor pacientului de a gasi o solutie, deci nu vom accepta sa facem rau. Da, poate parea la o prima privire ca suntem reci, ca nu vrem sa ajutam, ca nu avem solutii. Este o mare diferenta intre a nu vrea sa ajuti si a nu vrea sa faci rau. Asadar, prima etapa este ca pacientul sa constientizeze ca, din pacate, NU EXISTA decat o solutie: extractiile. Deasemenea este necesara asumarea acestei descoperiri.

A doua etapa, inainte de a incepe efectiv tratamentul, consta in planificarea cazului. Aici vorbim despre etapa chirurgicala si cea protetica. Pentru un rezultat bun, corect din punct de vedere medical si satisfacator din punct de vedere estetic, exista un nivel minim ce trebuie atins. Acest nivel minim este dat de:

  1. Extractiile dintilor, indepartarea infectiilor, aditia de os artificial, inserarea a sase implanturi pe fiecare arcada (deci 12 in total), ridicarea sinusului si unde este nevoie de alte manopere de regenerare osoasa. Daca implanturile nu se pot face in aceeasi etapa cu extractiile, ele vor fi inserate peste 6 luni.
  2. O perioada de 2-3 saptamani in care nu se va purta o lucrare provizorie, perioada necesara pentru vindecarea primara
  3. Realizarea a doua proteze totale pe post de provizorat, care vor fi folosite pentru aproximativ 6 luni.
  4. Dupa sase luni se va realiza o noua lucrare provizorie, de data aceasta pe implanturi, fixa. Ea va fi volosita pentru a conforma gingia si pentru a stabili rapoartele de ocluzie, forma dintilor si pozitia acestor.
  5. Dupa cateva saptamani se vor realiza lucrarile finale.

Acesta este un drum greu, in care in afara de ultima etapa, toate celelalte vor fi dificile si rezultatul provizoriu nesatisfacator. Este nevoie de ambitie si determinare, de dorinta de a merge mai departe. Am trecut pe drumul acesta cu multi pacienti si stiu ce greu este. Voi fi acolo si la cazurile ce vor urma pentru a sustine fiecare pacient in parte in toate situatiile dificile.

Un alt moment neplacut este discutia referitoare la costuri. Sa spunem ca am trecut peste faza 1 referitoare la acceptarea situatiei medicale si a planului propus. Ajungem la costuri. Pacientul intelege ca sunt necesare extractiile, ca planul se intinde pe multe luni, ca va fi greu. Si, asa cum spuneam, acum vorbim despre costuri. Extractii, indepartarea infectiei, chirurgia osoasa si gingivala, aditie osoasa, implanturi, lucrari provizorii si finale… se aduna, si nu e putin. Daca totul e ok, mergem mai departe si rezultatul va fi bun. Dar nu despre cazul acesta scriu acum, ci despre cel in care, undeva, pacientul NU accepta situatia. Fie nu vrea sa extraga toti dintii, fie nu e de acord cu durata lunga de tratament, fie vrea lucrari fixe din prima zi, fie costul i se pare prea mare. In acest moment, el va cauta alternative.

implant dentar timisoaraVoi vorbi despre aceste cazuri, in care pacientul alege alt drum. Haideti sa vedem ce drum alege:

  1. Daca nu vrea sa extraga toti dintii, din pacate, nu pot sa il tratez. Nu pot pentru ca daca bazandu-ma pe percepte medicale clare, diagnosticul este sigur si solutia corecta este extractia, asta voi face. Orice altceva e gresit. NU voi accepta sa fac rau. Dar, evident, pacientul este liber sa mearga la alt medic. Si, cu parere de rau, va gasi destul de usor pe cineva care ii va face o lucrare fixa pe dintii compromisi pe care ii are. La urma urmei, este vorba despre banii incasati, nu? De ce refuz eu banii?! Fiindca refuz sa fiu platit pentru a face rau (daca nu este suficient de clar, a realiza o lucrare pe niste dinti infectati si pierduti, este ca si cum ai mansarda o casa putreda, cu fundatia complet distrusa).
  2. Daca pacientului i se pare ca va dura prea mult. Din nou drumurile noastre se despart. Sigur va gasi un medic care va dori banii lui si ii va face un plan de tratament mai scurt si mai rapid. In doua saptamani va fi gata cu absolut TOT! Pentru ca da, se poate si rapid si bine si ieftin, evident, nu?! Nu este asa, iar EU nu voi face asta!
  3. Pacientul vrea ca pe implanturi sa puna lucrari fixe imediat, asa cum a vazut pe internet, asa cum stie el ca exista celebrul sistem X sau noul sistem Y. Eu nu voi face asta. Nu voi face asta pentru ca daca X si Y ar fi ok, le-as face, dar eu stiu ce se intampla in cazurile acelea peste cativa ani, sau poate doar peste cateva luni si nu e placut. Evident, colaborarea noastra nu continua pentru ca refuz sa ii fiu complice in a-si face rau si sunt sigur ca va gasi cel putin un medic ce va fi induplecat de cuvintele si rugamintile lui. Un medic tot va vrea banii lui si se va lasa momit de partea financiara. Eu nu voi face asta!
  4. Costul e prea mare! Asa… si? Si evident va gasi alt medic ce ii va face un pret mai mic. Cum se poate obtine un pret mai mic? Pai fie se folosesc mai putine implanturi (si lucrarea finala nu va avea suportul necesar), fie implanturi ieftine, fie nu se face aditie de os (si vindecarea va fi necorespunzatoare si suportul incorect), fie se vor reduce materialele si manoperele efectuate, fie se va lucra cu un tehnician ieftin, fie interventia va fi facuta de un medic incepator ce are nevoie de experienta si de bani, fie de un medic experimentat ce se considera la piata si la care se negociaza orice. In orice caz, ceea ce platesti, aia primesti. Eu nu voi face asta! Sunt multe oferte pe panourile publicitare din oras cum ca pui 3 implanturi platesti 2 sau un implant la pretul de…. doar acum!, sau castiga premii de mii de euro, sau oferta pe nu stiu ce site… Eu nu voi face asta. Eu practic medicina, nu targuiala in comert. Nu sunt la piata, sunt medic. Daca vrei oferte si reduceri, cauta in alta parte. Imi pare rau, eu nu fac asta.

EU NU VOI FACE ASTA! Poate ca a fost noaptea reducerilor, vinerea neagra, poate ca se obisnuieste sa te targuiesti cu dentistul, poate e normal asa, dar eu nu voi face asta. Ce voi face eu este sa pun un diagnostic corect, sa fac un plan de tratament corect si sa il sustin. Voi avea toate preturile expuse si pe site si in clinica, iar acele preturi vor fi intotdeauna aceleasi deoarece pe acele preturi medicina pe care o practic ma va lasa sa dorm linistit noaptea. Chiar si in noaptea din vinerea neagra voi dormi linistit.

Daca intelegi si esti acord cu credinta mea medicala si principiile mele etice, iti voi fi alaturi, in schimb, daca nu esti si cauti altceva, cu parere de rau, drumurile noastre se despart.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

A venit Mosu’ 2014

$
0
0

A venit Mosu’! A venit Mosu’ si anul acesta am gasit in ghetute cel mai minunat cadou: OAMENII care imi sunt alaturi, nu doar colegi de munca ci mai ales prieteni. Am gasit in ghetute o familie in care pot fi eu, in care bunatatea este fireasca, o familie care canta, care creste , care se bucura… o familie care traieste! Va multumesc mult!

dental design timisoara

Povestea unui dinte

$
0
0

In imaginile alaturate avem un dinte. L-am facut din compozit (material de “plombe”). Radacinile, coroana, cariile… toate sunt din compozit. Am incercat realizarea unui dinte cat mai natural.

Asta e evident. Dar, ce detalii se vad cand ne uitam mai atent? Sa le luam pe rand:

dinte extras

  1. este un dinte cu 3 radacini, deci probabil un molar superior
  2. una dintre radacini este mai groasa, plata si mai lunga, deci e cea palatinala
  3. o alta radacina are varful curbat (tratamentul de canal va fi dificil?)
  4. se vad orificiile din varful radacinilor (pe acolo intra nervul si vasele de sange), in reflectia din oglinda
  5. radacinile sunt mai “galbene”,  mai mate decat coroana si au o alta textura
  6. forma, marimea si dispunerea radacilnior este organica, fluida si deloc simetrica
  7. coroana dinteleul are o oarecare transparenta (smaltul)
  8. intre coroana si radacina se observa jonctiunea smalt-dentina
  9. sub transparenta smaltului exista diferite nuante (dentina) sau caria
  10. pe partea ocluzala stratul de smalt e mai gros si astfel coroana are diferite nuante
  11. se observa caria proximala (pacientul nu prea a folosit firul interdentar) mai inchisa la culoare in centru cu un halou alb de smalt demineralizat
  12. exista si o carie ocluzala, destul de profunda (se vede prin tranparenta smaltului)
  13. si… o carie in santul de descarcare vestibular (oprita in evolutie)
  14. sunt multe fisuri in smalt (fie de la bruxism, fie de la alte traumatisme fizice sau termice)
  15. morfologia este complexa (creste de smalt, santuri si fosete, tuberculul…)
  16. suprafetele de contact sunt clare

dinte natural

Concluzia? Un dinte de compozit. Atat. :)

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

 

Viewing all 281 articles
Browse latest View live