Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Dintii dor si de Craciun

$
0
0

Cu toate ca vremea de afara este inselatoare, sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Te gandesti la Mos Nicolae, la Mos Craciun, la vacanta, cadouri si mese copioase in familie. Nici nu apuci bine sa-ti planifici concediul de iarna ca timpul deja a trecut si iata ca te afli in toiul sarbatorilor. Ai impresia ca ai fost cuminte in timpul anului si ca Mos Craciun te va rasplati, iar in dimineata de Craciun in loc sa gasesti un cadou mare sub brad, impachetat frumos, cu numele tau pe el, te trezesti zvarcolindu-te in pat de… durere dentara! Primul gand iti zboara catre medicul tau stomatolog si iti aduci aminte ca este plecat din oras iar clinica este inchisa. Intrebi familia si prietenii daca stiu vreun medic dentist care lucreaza in ziua de Craciun … raspunsul este nu. Cauti pe internet programul de sarbatori de la cabinete sau clinici stomatologice din oras iar raspunsul este din nou dezamagitor. Te gandesti sa mergi la serviciul de urgente dentare pentru a scapa de durere dar apoi te razgandesti. Ca ultim resort, o suni pe bunica sau pe matusa amintindu-ti de leacurile babesti pe care ti le recomanda in copilarie si de care ai uitat demult, in speranta ca iti poate sugera o solutie naturista miraculoasa care iti va lua durerea de dinte cu mana.

dentaldesign timisoaraIata o lista de 10 sfaturi directe pe care le primesti pe loc, care sugereaza alimente/condimente/uleiuri/bauturi caracteristice sarbatorilor inmiresmate:

  1. Inmoaie un tampon de vata in esenta de vanilie/rom/coniac si preseaz-o pe dintele bolnav!
  2. Mesteca doua-trei cuisoare sau tamponeaza dintele dureros cu o compresa imbibata in ulei de cuisoare!
  3. Ia o gura de whiskey, tuica sau palinca si tine-o in obraz pe dintele cu probleme pentru senzatia de amortire!
  4. Rade hrean si tine-l pe gingia dintelui care te doare!
  5. Plaseaza o compresa cu otet de mere pe dintele bolnav!
  6. Tine un catel de usturoi in obraz langa zona cu probleme!
  7. Mesteca frunze proaspete de menta!
  8. Mesteca o bucata de ceapa!
  9. Pune o bucata de castravete pe dinte!
  10. Daca tot e sarbatoare si ai tamaie in casa, pune o bucatica in dintele cariat! Iti va omori nervul!

Te uiti prin bucatarie si incerci pe rand leacurile care ti-au fost prezentate cu tarie si constati nu numai ca nu functioneaza nimic, pe langa faptul ca durerea se accentueaza, dar ca te-ai si ales cu iritatii si arsuri dureroase pe gingie si mucoasa obrazului.

Un pic de haz de necaz nu strica si uneori e bine sa privim cu putin umor situatiile mai neplacute pentru a trece cu mai multa usurinta peste ele. Dar, la modul serios vorbind, orice leacuri naturiste de acest fel (si lista continua) nu dau rezultate reale si fac parte din categoria : “Nu incercati asta acasa!” Durerea dentara poate fi tratata eficient prin tratamente stomatologice specifice patologiei respective. Asadar, 3 lucruri importante pe care este bine sa le retii daca te afli intr-o asemenea situatie sunt urmatoarele:

  1. Accesarea remediilor naturiste, desi folositoare in alte afectiuni generale ale organismului, nu are valoare in rezolvarea durerii dentare. Structurile dentare nu au capacitatea de a absorbi solutiile de pe compresa aplicata asa cum pielea absoarbe o crema emolienta. Durerea, in majoritatea cazurilor, este cauzata de inflamarea pulpei (a nervului) care se afla in interiorul dintelui. Pentru a calma acest tip de durere, de multe ori ireversibila, nervul trebuie indepartat sub anestezie si efectuat tratamentul de canal. In cazul in care durerea este reversibila, dupa indepartarea tesuturilor cariate, medicul aplica un medicament specific in cavitate care are rolul de protectie a nervului si de a reduce inflamatia. Din acelasi motiv, aplicarea unui pansament compresiv sau a unui aliment/solutie cu proprietati antiinflamatorii si antiseptice la nivelul gingiei corespunzatoare dintelui bolnav este derizorie. Acestea pot da o usoara senzatie de amortire a gingiei dar pe termen foarte scurt. Mai mult, solutiile astringente si caustice care contin alcooli sau alte chimicale pot provoca arsuri si iritatii neplacute.
  2. Medicamentele antalgice si antiinflamatoare au un efect de scurta durata si luate in exces pot cauza alte neplaceri (de exemplu dureri de stomac) fara a rezolva cauza durerii.
  3. Este contraindicata utilizarea antibioticelor “dupa ureche”. Infectia dentara presupune existenta bacteriilor in interiorul dintelui si/sau in jurul radacinilor. Modalitatea de eliminare a infectiei este reprezentata de tratamentul de canal prin care se curata si prepara mecanic canalele, se iriga cu dezinfectanti si se obtureaza etans cu materiale specifice. In momentul in care canalele sunt dezinfectate si inchise pe toata lungimea, bacteriile nu se vor mai inmulti si va aparea vindecarea in timp. In anumite cazuri mai complicate, si in functie de starea generala de sanatate a pacientului, medicul stomatolog poate considera necesara prescrierea de antibiotice, care vor avea un rol adjuvant si vine ca o completare la tratamentul dentar efectuat.

Drept urmare, daca nu ai avut ocazia sa pasesti in ultimul timp in clinica stomatologica pentru un control, recomandarea mea este ca in planificarea concediului de iarna sa incerci sa incluzi si o programare la medicul tau dentist pentru a te asigura ca te vei putea bucura din plin de acel cadou mare si frumos impachetat, cu numele tau pe el, de sub brad.

Sarbatori fericite! :)

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

 


Un accident nu e o tragedie dar un zambet e un miracol

$
0
0

Este final de an si ma simt recunoscator pentru zilele ce au trecut. Sunt obosit dar foarte fericit. Ma uit spre cazurile rezolvate si imi trec prin minte imaginile cu lacrimile, zambetele, simt speranta si uneori disperarea din sufletul pacientilor mei. Inca simt nerabdarea sau entuziasmul, inca simt emotiile, deznadejdea sau dorinta arzatoare. Aud intrebarile, imi reformulez raspunsuri. Am avut onoarea sa am langa mine o echipa formata din oameni exceptionali si profesionisti adevarati! Multumesc medicilor, asistentelor, personalului non-medical, tehnicienilor, colaboratorilor fara de care aceste rezulatate NU ar fi fost posibile! A fost greu, a fost lung, a fost frumos! Nu uitati ca in spatele acestor poze este o echipa! 

Unul din cazurile care m-au marcat cel mai mult in 2014 a fost si unul din ultimele cazuri definitivate, cu doar cateva ore inainte de a-mi incheia programul la clinica Dental Design Timisoara. Este vorba despre Irina.

In urma cu 7 luni la clinica a venit Irina, plangea si simteam disperarea din sufletul ei. A avut un accident. A cazut si si-a spart dintii din fata. Cei mai importanti doi dinti din punct de vedere estetic, incisivii frontali, erau sfaramati. Nimic nu prevestea ziua ce avea sa fie. Pacientii mei sunt toti cu programare si mi-am facut un crez din a respecta programul facut, dar in acest caz fetele de la receprie mi-au sunat pacientii si si-au cerut scuze ca trebuie sa ii reprogrameze. Era o urgenta! Irina mi-a spus la final ca in acea zi a fost la urgente de dimineata dar a fost tratata cu superficialitate si trimisa de la un medic la altul fiind lasata balta de sistemul de stat. De sistemul de urgenta!

(pozele de mai jos pot fi marite)

dinti rupti implanturi

Revenind la caz: am analizat situatia si primul impuls a fost sa salvam tot ce se poate.  Irina plangea. Am incercat tratarea dintilor dar primul incisiv central era fracturat longitudinal iar al doilea era sfaramat si irecuperabil. Incisivii laterali erau sparti si cu multiple fisuri, se miscau dar puteau fi salvati. Cel mai dificil a fost sa formulam planul corect care sa dea rezultate bune imediate si maxime pe termen lung. Astfel, impreuna cu Irina am hotarat (si asta am si facut) sa indepartam toate bucatile rupte din dintii distrusi, sa curatam osul ramas si sa inseram doua implanturi. Ne-am asumat situatia si am acceptat solutia ce a venit odata cu implanturile cu conexiune conica, de ultima generatie. Acestea ofera  (pe langa alte avantaje) posibilitatea aplicarii unor lucrari provizorii facute in cabinet in aceasi sedinta. Incisivii laterali uramau sa fie protejati de socuri ulterioare fiind imobilizati.

implanturi dinti

In poza de mai sus vedem etapele:

  1. In prima zi am inserat implanturile si am realizat lucrarea provizorie din acrilat. Aceasta poza e facuta la o ora si jumatate de la inceputul interventiei.
  2. Dupa 6 luni (timp necesar pentru conformare gingivala si osteointegrarea implanturilor) am refacut incisivii laterali (au ramas vitali) si am luat amprenta pentru incisivii centrali.
  3. Dupa o luna de probe si multiple etape de laborator Irina si-a recapatat zambetul. Coroanele au fost realizare din ceramica pe zirconiu cimentate pe bonturi de zirconiu. Cei doi dinti sunt individuali, asa cum si dintii naturali sunt.

implant zirconiu ceramica

Si iata-ne la final de zi, la finalul acestui an, la finalul acestui caz. Anul a fost lung si greu dar frumos. Cazul a fost la fel. Am plecat de la o tragedie si am obtinut un zambet. Pentru mine ziecare zambet e un miracol. Si acest miracol vine cu un zambet frumos, cu dinti frumosi, cu o culoare si forma naturala, cu papile gingivale, cu o gingie roz, frumoasa si sanatoasa. Integrarea osoasa este asa cum ne-am dorit, adaptarea pieselor este perfecta, igienizarea facilitata, estetica… asa cum se vede in poze. :)

Va doresc tuturor un final de an frumos, linistit si fie ca anul ce vine sa ne aduca miracolul zambetului sincer de cat mai multe ori! Sa zambim si sa fim fericiti! Sa ne bucuram de fiecare clipa! La multi ani! :)

Bogdan Fondrea – implantologie orala si estetica dentara

www.dentaldesign.ro 

Frica de dentist

$
0
0

Asa cum mi-a fost sugerat, voi scrie astazi despre aceasta teama greu controlabila ce uneori ne face sa evitam tratamentele stomatologice. Studiile arata ca in jur de 5% din oameni au un grad  al fricii ce ii face sa refuze total tratamentele, iar in jur de 20% din populatie ajunge la dentist doar cand considera ca nu mai are de ales.

Imi amintesc de o doamna din Craiova ce a ajuns la clinica si de la bun inceput mi-a spus ca ii e atat de frica incat s-ar putea sa fuga de pe scaun. La a doua sedinta a si facut asta. Efectiv s-a ridicat de pe scaun si a plecat neputand sa spuna ceva. Situatia ei medicala era destul de grava si avea neaparata nevoie de o interventie chirurgicala complexa. Dar, cum sa faci o operatie cand pacientul refuza sa intre in clinica?!

De unde vine aceasta teama? 

Principala cauza este senzatia de neputinta, lipsa de control in scaunul stomatologic. Esti singur acolo, cu gura deschisa, culcat pe spate neputand sa te misti sau sa vorbesti. Dentistul si asistentele manuiesc tot felul de instrumente pe care nu le cunosti si se apleaca deasupra ta ca intr-un film cu rapiri extraterestre. Se aud sunete suspecte si uneori miroase a ceva necunoscut. Nu mai ai scapare! In plus, iti amintesti cum pe vremea cand erai copil dentistul ti-a smuls un dinte in timp ce asistenta te tinea de maini urland la tine… si uite asa, tabloul e complet.

Ce poate face dentistul?

In primul rand, ideal ar fi ca dentistul sa fi ales aceasta meserie si sa ii faca placere. Sa fie un medic dedicat si sa creada cu adevarat ca principala menire profesionala pe care o are este sa ajute. Asta face un medic, ajuta. In niciun caz un medic ce profeseaza pentru rasplata financiara sau pentru ca prietena din liceu s-a inscris la stomatologie si a facut-o si el pentru a o urma, nu va putea sa-ti fie alaturi in privinta fricii tale (intre noi fie vorba, nici cu prietena din liceu nu a ramas :) ). Un dentist, asa cum spuneam, trebuie sa isi doreasca sa te ajute. Si acolo unde este vointa este si o cale. Plecand de la la ideea de ajutor ne dam seama ca ajutorul nu consta in a plomba un dinte, a scoate un nerv sau a pune un implant dentar. Pana acolo e cale lunga si anevoioasa. Ajutorul este in a trata un om, o persoana cu sentimente, cu emotii, cu ganduri si cu teama. Ajutorul consta in a avea rabdare, a empatiza, a explica si a intelege. Medicul poate si face asta prin urmatoarele mijloace:

  • va fi deschis si va incuraja comunicarea
  • va raspunde intotdeauna intrebarilor pacientilor
  • va lasa controlul in mainile pacientului astfel incat acesta va putea cere pauza sau intrerupe tratamentul oricand doreste printr-un semnal usor si convenit de comun acord (ridicarea mainii stangi de exemplu)
  • va desfasura tratamentul in ritmul propriu si personal al fiecarui pacient fara sa il grabeasca sau sa il constranga
  • va pregati mental pacientul explicandu-i dinainte ce va face si ce va simti pentru a nu-l lua prin surprindere, fara a intra in detalii ce nu ii sunt cerute.

Pregatirea psihica este importanta pentru a putea duce la bun sfarsit tratamentul stomatologic. Medicul care intelege ca nu tratarea dintelui este cel mai important aspect, ci tratarea persoanei, fiintei, este un medic ce te poate ajuta.

Ce poti face singur?

Medicul poate sa te ajute, sa te asiste, sa te ghideze si sa iti fie alaturi, dar tu esti cel ce decide ca vrea sa faca ceva si cand vrea sa faca ceva. Asa ca in mainile tale sta solutia. Pentru a reusi ceea ce ti-ai propus incearca sa atingi cateva din (sau toate) punctele urmatoare:

  • cauta medicul ce iti da incredere si care este asa cum am descris mai sus, pune-i intrebari si discuta cu el orice neliniste pe care o ai
  • du-te la dentist insotit de o persoana in care ai incredere si care poate sta in cabinet langa tine atata timp cat ai nevoie
  • concentreaza-te la muzica din cabinet sau la muzica ce iti place si ai adus-o cu tine sa o asculti in casti, respira, concentreaza-te pe respiratie sau pe mingiuca ce o framanti in mana
  • poti lua calmante si intreaba medicul cum te poate ajuta in acest sens
  • viziteza un psihoterapeut alaturi de care sa pregatesti intalnirea cu dentistul.

Bogdan Fondrea

In concluzie, putem afirma fara indoiala ca teama de dentist este o reala problema, dar ca orice problema, are si cel putin o rezolvare. Depinde de tine sa iti doresti sa o gasesti, si cat de mult iti doresti asta. Va fi bine! Iti promit! Pacienta din Craiova este bine, sanatoasa si zambeste. :)

Suntem medici, dar in primul rand suntem oameni. De aceea te tratam asa cum vrem sa fim tratati!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Povestea (dintelui) fara sfarsit

$
0
0

dinte plomba coroanaCometariu de pe blog, din pacate unul din multele de acest fel: 

“Buna seara! Va deranjez cu o problema care in ultima perioada nu imi mai da pace. Ma pot intitula o ghinionista in toate alegerile facute si as dori sa va cer sfatul, daca se poate? Am facut o depresie din aceasta cauza si nu stiu ce sa fac. La 14 ani am descoperit mici carii intre incisivii centrali si cei laterali superiori si m-am dus imediat la doamna dentist. Cum fiica dansei abia iesise de pe bancile facultatii si trebuia sa-si exerseze meseria m-a plasat la ea. Nu mare mi-a fost mirarea cand dupa ce m-a innebunit cu polizorul , mama , dorind sa-i verifice la final treaba, pt care in prealabil ii daduse anumite instructiuni, a urlat ” Auleu! Ce ia-i facut? I-ai intrat prea mult in dintii buni. Ce ma fac ? Acum trebuie sa-i pun pivot, fiindca nu va mai tine plomba! ” (Faptul ca mi-a mai umblat cu polizorul si prin alte locuri pt care mama i-a atras atentia ca acolo era piatra si nu avea de ce sa procedeze astfel, nu mai conteaza, macar acolo nu era un loc vizibil) Toate bune si “frumoase”. M-a preluat mama , a trebuit sa-mi scoata nervul la incisivul lateral superior, iar la sfarsit sa-mi aplice prombele. In urma cu cativa ani, asta pe la vreo 22, fiindca imi scosese nervul m-am confruntat cu alta problema, innegrirea dintelui si plombelor , M-am hotrat sa ma duc din nou la dentist, de data aceasta la altul. Aici mi-a zis ca trebuie sa-mi imbrace incisivul , daca vreau sa arate estetic si sa-mi schimbe plombele la incisivii centrali. Am urmat sfatul dentistului si am procedat cum mi s-a indicat. Cum habar nu aveam in ce consta acest lucru! La sfarsit m-am trezit cu un incisiv care arata ca un ac, un pic mai gros, firav , ca imi era frica sa ma si ating acolo. Mi-a imbracat acul , pardon “incisivul” si mi-a schimbat plombele la incisivii centrali, care au picat la nici o luna. Am revenit si mi le-a pus pt a doua oara. Alti bani , alta distractie. De data aceasta , mi-a incarcat prea mult material , care s-a prelins si pe dinte si a trebuit sa slfuiasca adaosul cu polizorul, m-am ales cu smaltul spart. Scandal acasa , reprosuri “Uite ce ti-a facut? Te-a pus naiba sa te duci la dentist. Trebuia sa ramai asa!” A picat bininteles si a doua oara… In fine , cum era de asteptat, desi m-am ferit pe cat posibil sa mananc pe acel incisiv “ac” imbracat, pana la urma s-a rupt. Noroc ca am ramas cu radacina! M-am dus la o alta doamna dentist, la care mai fusesem sa-mi repuna plombele la incisivii centrali dupa ce-a de-a doua experineta neplacuta si fusesem f multumnita de dansa. Mi-a pus pivot din fibra de sticla pe radacina , mi-a reconstruit dintele si la final coroana dintr-o sedinta. Apoi m-a sfatuit sa-mi schimb din nou plombele la incisivii centrali, ca sa arate mai estetic. Cum eram in prag de sarbatori m-am dus sa le schimb, dar fiindca avea f multi clienti , s-a grabit si mi-a pus plombele de alta culoare decat cea a dintelui. Cand am iesit din cabinet , prietena mea mi-a atras atentia. M-am uitat in oglinda, si ce sa vad..? Surpriza! Am revenit inauntru si m-am milogit de ea sa ma reprimeasca ca nu a ales bine culoarea. M–a ales o zi si m-a reprogramat sa le schimbe. In aceasta ultima sedinta , fiindca tot imi pulveriza ceva pe dinti, acestia se “deshidratau” si ca urmare isi schimbau culoarea, intr-una mai deschisa. De 2 ori mi le-a pus si le-a dat jos si in aceatsa a 2-a sedinta, ca in final si de data aceasta sa am surpriza sa observ ca sunt prea inchise, iar unul dintre incisivii centrali subtiat vizibil de la altata incarcat si slefuit. M-a reprogramat sa-mi schimbe din nou plombele dupa anul nou pt a 4-a oara in 2 saptamani , dar nici nu stiu ce sa mai fac?? Iar acum urmeaza intrebarea ce ma sfatuiti de data aceasta sa fac cu incisivii, sa le pun fatete? Se pot pune fatete pe 2 dinti , sau pe 3 daca luam in calcul pe acel incisiv lateral neimbracat ca sa arate mai estetic? Numai ca nu as mai vrea sa-i mai slefuiesc, imi ajunge cat au fost de slefuiti. Se pot pune si asa? Am auzit de fatetele lumineers. Dureaza mai mult? La caestia nu am nervul scos. De fapt vreau sa evit pe cat posibil sa-i imbrac stiu cat de nefunctionali sunt dintii imbracati. Ce ma sfatuiti vizavi de fatete?”

Voi ce parere aveti? Ce ar trebui sa faca? Este oare povestea aceasta fara sfarsit? Sau sfarsitul este si sfarsitul dintelui? Va invit sa gasim o solutie! Unde este greseala? 

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Despre ceasuri, ceasornicari, medici si medicina.

$
0
0

Probabil ca va intrebati ce legatura pot avea aceste doua indeletniciri!? 

Astazi as vrea sa va vorbesc despre ceasornicarul meu, Claudiu Burlan (www.ceasornicar.ro). O spun cu mandrie ca este ceasornicarul meu. Nu este doar un ceasornicar. Este cel mai bun!

ceasornicar

Maine voi merge la el sa se uite la unul din ceasurile mele vechi. Nu merge bine si evident este nevoie sa fie reparat. Ceasul meu nu este o valoare, dar pentru mine e important, si Claudiu intelege asta. Cand ai un ceas, o masina, o casa sau orice altceva, este bine sa cunosti pe cineva care poate sa te ajute cand ai nevoie. Este bine sa ai si un medic generalist sau un stomatolog. Claudiu este cel mai bun pentru ca am incredere in el, pentru ca stiu ca va rezolva problema cu respect si atentie, pentru ca stiu ca ii pasa de toate “tampeniile” mele, ma asculta si ma intelege. Cateodata este prea sincer si imi spune sa imi bag mintile in cap pentru ca acel ceas nu merita reparat; ar costa reparatia mai mult decat ceasul. Da, l-am gasit la piata de vechituri si voiam sa il restaurez crezand ca e o comoara prafuita. :)   Stiu ca nu vrea doar sa ia banii de la clienti si stiu ca atunci cand spune ceva are drepatate. La el la atelier (la Ziridava in Arad) intotdeauna sunt oameni la coada. Si asta nu este pentru ca lucreaza incet. De fapt, lucreaza atat de repede ca la prima vedere pare ca fusareste tot ceea ce face. Stau si eu cateodata cu el in atelier si ma uit cum se misca, ce face. Incerc sa deslusesc misterul. As vrea sa il rog ca la ceasul meu sa nu se grabeasca si sa nu il faca in viteza, dar imi dau sema ca pentru el nu e graba, este regimul normal de lucru. Nu greseste, nu ezita, stie exact ce face. De fapt, este doar foarte, foarte eficient. Nu face miscari inutile, nu analizeaza o situatie mai mult de cateva secunde cu lupa pe ochi, stie ce are de facut si o face rapid, in cel mai eficient mod cu putinta. Nu experimenteaza, nu inoveaza, nu cauta ustensilele potrivite incercand sa gasesca rezolvarea. Pur si simplu intelege si actioneaza. Chiar daca stiu asta, totusi nu inteleg cum poate ajuta atatia oameni in fiecare zi, dar o face. Si de multe ori il aud spunandu-le “nu costa nimic!”

Ceasornicarul meu stie ce face. Ceasornicarul meu ma ajuta, ma cunoaste, ma sfatuieste, ma sustine si rezolva problemele. Ceasornicarul meu intelege ca, pentru mine, un ceas este mai mult decat un instrument ce arata ora. Ceasornicarul meu nu repara ceasuri, ceasornicarul meu ajuta oameni.

In concluzie… obiectivul meu, zi de zi, este sa fiu un medic pentru oameni (nu pentru dinti) asa cum Claudiu este ceasornicar (nu pentru ceasuri) ci… pentru oameni.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Durerea de dinti numita HIPEREMIE PULPARA

$
0
0

Ce este durerea de dinti numita HIPEREMIE PULPARA?

Uneori apar situatii de disconfort sau durere dentara. La consumul lichidelor sau alimentelor reci sau dulci poate aparea o durere ascutita, trecatoare, localizata la un dinte. La periajul dintilor se evita anumite zone din acelasi motiv neplacut. Dupa muscatura intr-o aluna prea tare apare o senzatie dureroasa la un dinte in timpul masticatiei sau la rece, sau cand s-a efectuat o plomba prea inalta cand dintele respectiv devine sensibil la presiune.

Tendinta initiala este de ignorare a aceastei situatii, cu speranta ca va trece de la sine. In a doua faza, utilizarea pastelor de dinti pentru hipersensibilitate dentara din reclame pare a fi o idee buna. Insa dupa constatarea ca situatia nu se imbunatateste, raspunsul poate fi gasit de regula la un consult stomatologic. Medicul dentist informeaza astfel pacientul ca senzatia suparatoare, desi foarte asemanatoare cu hipersensibilitatea dentara banuita, e un pic mai mult decat atat si se numeste hiperemie pulpara. Aceasta este o afectiune dentara tranzitorie si reprezinta cauza acelei dureri ascutite si enervante, provocate de anumiti stimuli, si care reprezinta primul stadiu, reversibil, al inflamatiei pulpare.

durere dinte

Care sunt cauzele ce cauzeaza hiperemie pulpara? 

  • Agenti bacterieni: Microorganisme si toxine care se afla intr-o cavitate carioasa profunda, aproape de camera pulpara.
  • Agenti chimici:  Acidul ortofosforic folosit pentru demineralizarea smaltului si a dentinei in procedeul de obturare dentara cu rasini compozite (daca e lasat sa actioneze prea mult timp). Diverse materiale folosite pentru restaurarile coronare care au componente acide, bazice iritante. Alimente acide (muraturi) sau dulci.
  • Agenti mecanici (fizici): Procedee agresive de preparare a cavitatilor: viteza, presiunea de lucru in timpul utilizarii pieselor de mana sunt mai mari decat ar fi necesar. Grosimea dentinei din proximitatea pulpei dupa prepararea cavitatii (daca aceasta este prea mica si nu se aplica tratamente pentru protectia nervului).
  • Agenti termici: Fluctuatii de temperatura transmise prin obturatii metalice de amalgam care nu prezinta dedesubt o baza dintr-un material izolant pentru pulpa dentara (de exemplu ciment ionomer de sticla). Supraincalzirea generata de folosirea pieselor de mana in timpul prepararii cavitatilor, slefuirii dintilor vitali care vor fi restaurati protetic sau in etapa de finisare a obturatiilor, daca nu este folosita racirea cu apa. Uscarea excesiva cu jet de aer a dentinei inaintea conditionarii cavitatilor in timpul realizarii obturatiilor. Modificari de temperatura la cimentarea lucrarilor protetice pe dinti vitali. Supra incalzirea prin aplicarea lampii de polimerizare prea mult timp, prea aprope de dinte.
  • Alti agenti iritanti: Uscarea excesiva cu alcool a dintilor vitali (de exemplu inainte de o cimentare). Pierderea de substanta dentara fie prin fisuri sau fracturi dentare adanci fie prin abfractii, atritii, eroziuni, uzura dentara (smaltul dentar sanatos nu este permeabil si nu reprezinta o poarta de intrare pentru agentii patogeni) care poate fi cauzata de obiceiuri vicioase (periaj agresiv), bruxism nocturn sau diurn (scrasnitul dintilor), malocluzii dentare. Obturatii sau lucrari protetice prea inalte (trauma ocluzala). Dezechilibre ocluzo-articulare. Tratamente ortodontice agresive care comprima ligamentele parodontale (tesuturile de sustinere a dintelui). Migrarea dintilor cu expunerea dentinei la nivelul coletului

Stimulii detaliati mai sus au rasunet asupra terminatiilor nervoase din canaliculii dentinari. Astfel, au loc o serie de reactii biochimice cu aparitia unor substante vasoactive numite histamina si leucotoxina care determina modificari la nivelul vaselor de sange din pulpa dentara provocand vasodilatatie si astfel cresterea presiunii intrapulpare. Odata cu cresterea presiunii, pulpa care este inconjurata de pereti duri, neavand loc sa expansioneze, genereaza senzatia dureroasa. Reversibilitatea acestui tip de inflamatie depinde de extinderea tesuturilor expuse si de intensitatea si durata de actiune iritantului. Clinic, hiperemia pulpara este asimptomatica pana in momentul de actiune al stimulului. Durerea este de scurta durata, dar poate persista pana la cateva minute dupa aplicarea iritantului si pacientul poate localiza exact dintele in cauza. In plus, poate aparea si un disconfort la masticatie. La testele de vitalitate efectuate de medical stomatolog, pulpa hiperemiata raspunde mai puternic la senzatia la rece decat ceilalti dinti si durerea poate dura 10-15 secunde. Daca este vorba de o lipsa de substanta, palparea cu sonda poate provoca un raspuns dureros la atingere. Dintele nu doare la percutie (ciocanire). Daca nu se observa un proces carios sau un alt defect de substanta, se analizeaza zona de colet a dintelui unde, daca exista retractie gingivala, cementul radicular poate fi expus si sensibil. In aceste cazuri, de regula examenul radiografic nu releva modificari semnificative, eventual prezenta procesului carios.

Cu ce poate fi confundata hiperemia pulpara?

  • Hipersensibilitatea dentinara apare la dintii la care are loc o pierdere brusca de substanta dentara fara ca pulpa dentara sa aiba timp de acomodare si adaptare, reactionand dureros la actiunea unui stimul extern. Durerea inceteaza odata cu disparitia stimulului.
  • Hiperestezia dentinara apare atunci cand defectul de substanta apare treptat si este asociata cu prezenta placii bacteriene vechi de cateva zile unde au loc procese de fermentare cu formarea de acizi care ataca dintele. Se localizeaza cel mai des in zona de colet a dintelui iar durerea inceteaza in momentul indepartarii stimulului care este de obicei unul mecanic (periaj agresiv, contact cu alimente dure, palpare cu sonda de catre stomatolog)
  • Pulpite acute (inflamatie ireversibila) unde durerea dureaza ore intregi si nu cedeaza la medicatie antiinflamatoare.

Tratamentul hiperemiei pulpare

  • Daca e vorba de o obturatie defectuasa, sau o carie adanca, se indeparteaza obturatia si/sau tesuturile cariate, se curata cavitatea si se aplica un tratament protector (hidroxid de calciu, ionomer de sticla) sub obturatie.
  • In cazul unei fracturi traumatice se efectueaza coafajul direct/indirect cu hidroxid de calciu si se restaureaza dintele cu rasini composite sau se aplica o coroana provizorie pana la finalizarea tratamentului. Daca linia de fractura este prea adanca, e posibil ca vitalitatea dintelui sa nu mai poata fi pastrata si sa fie necesar tratamentul de canal urmat de resturarea coronara.
  • Daca e vorba de expunerea dentinei in zona cervicala, se aplica un tratament desensibilizant care sigileaza canaliculii dentinari deschisi
  • In cazul unui traumatism ocluzal, se slefuieste selectiv contactul inalt
  • In cazul malocluziilor dentare se indica corectarea ocluziei printr-un tratament ortodontic pentru rezolvarea problemei pe termen lung

In general, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu Ibuprofen) este un adjuvant la tratamentul stomatologic aplicat. Daca metodele de tratament enumerate mai sus sunt instituite de catre medicul dentist, situatia se va ameliora, daca in schimb dintele afectat nu este tratat, se poate instala patologia pulpara ireversibila (pulpit acuta).

Ioana Cherascu  - www.dentaldesign.ro

Atunci cand corpul ne inseala

$
0
0

Recent mi-a fost extras un molar de minte superior. Desi procedura a durat doar cateva minute, fiind efectuata de catre un medic stomatolog cu experienta, ma asteptam ca dupa trecerea efectului anesteziei sa simt, nu durere sau disconfort, ci senzatia vaga ca “s-a intamplat ceva acolo”, ca am o plaga postextractionala care isi face simtita prezenta. Neavand nici un fel de senzatie neplacuta a doua zi, am analizat modul de actiune al creierului uman si complexitatea cailor de transmitere si perceptie a durerii si cat de interesant este faptul ca ruperea accidentala a unei cuticule poate sa genereze o durere ascutita si un “Auuu” exclamativ, dar o extractie dentara este abia semnalata de organism si in nici un caz catalogata la capitolul ‘durere’ (in cazul meu fericit desigur, nu neaparat in general).

In acest sens mi-am amintit de existenta multor afectiuni la nivelul cavitatii orale care se manifesta simptomatic disproportionat cu gradul lor de severitate: unele care sunt comune, frecvente sau chiar banale pot cauza dureri exagerate iar altele care au un prognostic nefast pe termen lung sunt absolut asimptomatice in faza de debut si din acest motiv nedepistate in timp util. Dintre multitudinea de afectiuni de acest gen, voi exemplifica doar cateva din ambele categorii.

Ioana Cherascu

Afectiuni comune care DOR:

  • Afta bucala este un tip de ulceratie la mucoasei orale foarte des intalnita. Ea apare initial ca o mica umflatura rosietica ca apoi sa fie acoperita de o membrana galbui- albicioasa delimitata de un halou rosietic, fiind extrem de dureroasa. De regula este localizata pe fata interna a buzelor, a obrajilor, pe fata laterala a limbii sau la nivelul gingiei mobile. Afta poate fi cauzata de o multitudine de factori: iritatii locale, mancarea picanta, fumatul, stressul, scadera imunitatii, anumite medicamente, sau ca manifestare secundara a unei boli generale. Printr-un tratament corect si mentinerea unei igiene orale bune, se vindeca de la sine in 1-2 saptamani.
  • Ulceratia traumatica este destul de asemanatoare ca aspect si intensitate a durerii cu afta bucala. Ea reprezinta o eroziune a mucoasei orale cu margini netede si acoperita de depozite fibrinice de culoare galbuie. Dimensiunile si localizarea variaza in functie de factorul cauzal iritativ. Cateva exemple pot fi: lezarea accidentala a mucoaselor bucale cu periuta de dinti sau cu un obiect ascutit, lezarea mucoasei jugale de un molar de minte erupt foarte vestibularizat, iritatia locala produsa de o lucrare protetica necorespunzatoare, leziuni de decubit la pacientii edentati total ca urmare a purtarii unei proteze totale neadaptate corect. Durerea scade in intensitate dupa inlaturarea factorului cauzal si ulceratia se vindeca in aproximativ 7-10 zile.
  • Herpes simplex. Infectia cu virusul herpes simplex este foarte des intalnita si se manifesta sub forma gingivostomatitei herpetice. Virusul este contactat de obicei in copilarie, rar la varsta adulta. Clinic se manifesta sub forma unor leziuni aftoide cel mai des la nivelul buzelor dar si al limbii, mai rar la nivelul gingiei. Aceste leziuni sunt dureroase si acoperite de cruste la nivelul buzelor. In cazul copiilor mici, infectia primara cu aces virus se poate manifesta mai agresiv, cu febra si stare generala alterata, cu aparitia unor placarde albe extinse care apoi se transforma in ulceratii iar gingiile devin tumefiate si dureroase. Ca si afectiunile anterioare, leziunile herpetice se vor vindeca sub tratament antiviral in circa 2 saptamani.
  • Lichenul plan este o boala cutanata inflamatorie benigna, relativ frecventa, de etiologie necunoscuta, care are manifestari si la nivelul cavitatii orale. Poate aparea oriunde pe mucoasa bucala dar cel mai frecvent este localizata pe cea jugala si linguala. Leziunile sunt de culoare alba si au aspectul unei retele de linii albe care pot forma placi de diferite configuratii, usor reliefate, rosietice. Se poate prezenta si sub forme erozive sau veziculare. Lichenul plan se prezinta adesea simetric in cavitatea oarala si poate cauza dureri destul de severe sub forma de usturime, senzatie de arsura, intepaturi sau mancarime asociata cu gura uscata si gust alterat. Tratamentul este bazat pe terapia corticosteroida si este de lunga durata , circa o luna de zile.
  • Pericoronarita molarilor de minte inclusi. Am inclus acest tip de patologie in aceasta lista deoarece este o tuburare asociata eruptiei si/sau incluziei molarilor de minte foarte des intalnita. Dificultatile de eruptie a molarilor de minte se datoreaza de regula lipsei de spatiu pe arcada dentara, pozitiei molarului de minte inclus, morfologiei radacinii, densitatii osului inconjurator, relatiei cu molarul de 12 ani sau cu canalul mandibular, etc. Pericoronarita poate avea 2 forme: congestiva sau supurata. Forma congestiva apare cel mai frecvent la tinerii intre 18-25 ani si se manifesta prin dureri intense, trismus, jena la deglutitie, adenopatie locala. Intraoral se observa distal de molarul de 12 ani o mucoasa tumefiata si congestiva, de sub care, la apasare apare o secretie seroasa si usor sanguinolenta, iar cu sonda se poate palpa sub capusonul de mucoasa molarul de minte. Instituirea unui tratament antiseptic local si decapusonarea (excizia capusonului de mucoasa fibroasa care acopera molarul de minte) amelioreaza inflamatia si favorizeaza eruptia molarului daca exista destul loc pe arcada. Insa, mai ales in cazul molarilor semiinclusi, pericoronarita poate evolua spre forma supurata care cauzeaza o stare generala alterata, febra si inapetenta. Local, pericoronarita supurata se manifesta prin prezenta unei secretii purulente sub capisonul de mucoasa. Evacuarea puroiului si decapusonarea pot rezolva problema, dar de cele mai multe ori singura solutie este extractia molarului de minte pentru prevenirea complicatiilor septice.

Este important sa mentionez ca cele 5 exemple de afectiuni detaliate mai sus nu impun de obicei probleme sau complicatii la persoanele sanatoase si daca sunt tratate corespunzator. Insa, daca apar ca manifestari ale unor boli generale mai grave, sunt neglijate sau netratate corespunzator, prognosticul poate fi nefavorabil.

Afectiuni cu un grad inalt de severitate care NU DOR:

Uneori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea leziuni nedureroase in faza initiala si astfel depistate doar accidental de pacient sau de medicul stomatolog la un control de rutina dar care semnaleaza aparitia unei boli grave. Iata cateva exemple:

  • Tumorile maligne ale mucoasei gingivale, tumorile maligne ale portiunii orale a limbii si ale planseului bucal, tumorile maligne ale mucoasei jugale apar pe un fond de determinism genetic la care se asociaza o serie de factori externi cum ar fi fumatul, mestecatul tutunului, alcoolul, sepsisul dentar, radiatii solare, agenti infectiosi, factori nutritionali, varsta, imunitate scazuta. Aceste tumori pot debuta sub forma vegetanta pseudopapilomatoasa nedureroasa, fiind adesea confundate cu tumori benigne sau sub forma ulcerativa fiind condundate cu afte sau ulceratii banale. Doar mai tarziu apare si durerea, adenopatia, trismusul si alte manifestari locale, cand tumora incepe sa se infiltreze in tesuturile inconjuratoare. Conduita terapeutica va fi chirurgicala asociata terpiei anticanceroase.
  • Keratochistul odontogen este un chist odontogen de dezvoltare care se poate prezenta sun 2 forme: keratochist odontogen primordial, care se dezvolta in locul unui dinte sau keratochist odontogen dentiger care se dezvolta in jurul unui dinte. Ambele forme sunt cauzate de factori de crestere inca nedescoperiti de la nivelul peretelui chistic. Apar des la tineri in special la sexul masculin si se localizeaza mai frecvent la mandibula. Sunt in general assimptomatice cand sunt de mici dimensiuni, dar pe masura ce evolueaza provoaca complicatii la nivelul structurilor invecinate: dinti, nervi. De obicei sunt descoperite intamplator cu ocazia efectuarii unei radiografii. Tratamentul este chirurgical si consta in chistectomie.
  • Ameloblastomul este o tumora benigna odontogena foarte frecventa, cu crestere lenta, aspimptomatica dar care devine foarte invaziva. Se prezinta in 3 forme: ameloblastomul intraosos solid sau multichistic, ameloblastomul intraosos unichistic si ameloblastomul periferic (extraosos). Acest tip de tumora apare frecvent la copii si tineri intre 10-19 ani si se localizeaza cel mai des la mandibula in zona molarului de minte. Initial este asimptomatic si de dimensiuni mici si este depistat radiologic intamplator. Pe masura ce se dezvolta, poate deforma fata si ajunge de dimensiuni foarte mari, dar nu are tendinta de a invada tesuturile moi. Tratamentul este chirurgical si consta in enucleere si chiuretaj dar poate ajunge la rezectie osoasa in cazurile foarte extinse.
  • Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de agentul infectios Treponema pallidum, care are rasunet si la nivelul cavitatii bucale. Leziunile de la nivelul cavitatii orale sunt contagioase, nedureroase si de multe ori reprezinta prima manifestare a bolii. Sefilisul se prezinta in forma primara, secundara, latenta, tertiara. Manifestarile orale in sifilisul primar si secundar sunt contagioase si sunt caracterizate printr-o leziune ulceroasa nedureroasa numita sancru, localizata frecvent la nivelul buzelor, care apare pana la 3 luni de la infectare si este de obicei asociata cu adenopatia locala. Tratamentul este complex si consta in principal in terapie antibiotica cu penicilina.

Concluzia acestui articol este aducerea la cunostinta a faptului ca de multe ori corpul uman poate fi afectat de boli ascunse, latente care nu semnaleaza ca ceva ar fi in neregula decat intr-un stadiu avansat. Din acest motiv, controlul de rutina la medicul stomatolog sau la medicul de familie poate aduce la suprafata o astfel de problema in timp util pentru a putea fi tratata fara neplaceri prea mari.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

 

10,000 comments

$
0
0

Multumesc pentru sustinere si implicare tuturor celor ce au pus umarul la succesul acestui blog! Succesul este al vostru! Multumesc si sper ca am fost de folos. Imi doresc ca si pe viitor sa raspund intrebarilor tot la fel ca si pana acum.

blog dr fondrea

10.000 comentarii, 222 articole, 11 pagini.

www.drfondrea.ro.

Multumesc si va doresc multa sanatate! :)

Bogdan Fondrea


How to see when a root canal treatment is correct?

$
0
0

The root canal treatment is indicated when the nerve and the blood supply of the tooth (know as the pulp) is infected. In most of the cases this happens because of a deep decay or injury. Sometimes this treatment is necessary in order to prepare the tooth for a crown.

A root canal treatment is performed in one session or if the time is too short, in two sessions. Sometimes there are infections at the root apex due to incorrect root canal treatment and that might requires two sessions if the dentist can’t clean and dry the canal properly in only one appointment. There are no poisons or other dangerous substances used in order to “kill the nerve”, only correct irrigation with sodium hypochlorite, after a proper shaping and cleaning of the root canals. One thing you should know is that the root canal treatment will not hurt because a local anaesthetic is always used. Sometimes, after the completion of the treatment there may be some tenderness to pressure for a few days or up to a week. This is no need for worries and this sensation should go away under pain control drugs that sometimes dentists prescribe.

tratament de canalA correct root canal treatment contains 3 important aspects:

1. X-rays (radiographs)- one before the treatment and at least one more after the treatment. The before x-ray indicates on what situation the doctor begins to work on and what aproach to use for that specific situation. After the treatment the dentist can verify the work and have the certainty that the root canal treatment is done correctly (as seen in the first photo).

2.Rubber Dam(Dental Dam)- is the green membrane ( you can see it in the second photo) that is placed around the tooth in order to isolate it. The tooth must be isolated so all the chemicals that we use to irrigate do not reach your tongue, into your throat or inside your stomach. We also do not want your saliva to reach inside the tooth and contaminate it because the root canals must be disinfected and of course, saliva is not sterile.

3.Apex Locator- is an electronic device used to determine the position of the apex of the root when we reach it with a file through the tooth. This event is signaled with a beep, a flashing light or a pointer on a dial and thus we can also determine the lenght of the root canal and we make sure that we do the treatment all the way until the end of the root, with a perfect precision.

root canal

It is quite easily to see on the check out x-ray the precision of the treatment. First of all, it is essential that the filling of the root canal with gutta-percha cone and adhesive cement (to ensure complete sealing) is all the way up to the apex of the root canal, not before nor passing over the apex. You can see in the picture a white line in the tooth, that is the gutta-percha cone. It is right at the very apex of the root. If it is not like this, the treatment must be repeated. Secondly, the white line in the tooth must be thick, compact and very visible as a result of a proper shaped root canal space.

If all these 3 aspects are fulfilled, we have all the chances to prevent the appearance of a infection inside the bone around the root apex or if this infection already exists, we can treat it. So, this way, in most cases we are preventing apicectomy (a intervention at the root apex) that is unnecessary. Clearly, only these 3 points are not enough, but they are very important and they must not be ever omitted.

One must remember that in the vast majority of the cases (almost all of them) there are no antibiotics prescribed and the pulp of the tooth it is not killed with poison or other medication. The majority (if not all) of the treatments are made how discribed above. The correct treatment is NOT done by antibiotics and poisons, but by cleaning, shaping and filling. Take care of your health and stop using unnecessary drugs!

Every tooth is worth saving, but not every tooth can be saved! 

Bogdan Fondrea – www.dentaldesignclinic.co.uk

 

Iatrogenia in stomatologie

$
0
0

Recent am avut ocazia sa primesc indrumari utile referitoare la actul medical stomatologic. Unul dintre aceste sfaturi binevenite facea referire la profesia de medic in general si mie mi s-a parut extrem de pretios prin pura lui simplitate: “ Ca sa fii un medic bun trebuie in primul rand sa vrei sa faci bine.” Acesta este baza pe care se construieste profesia de medic, folosind cunostiintele teoretice, experienta practica, colaborarile interdisciplinare si ambitia care este liantul indispensabil pentru succes.

La fel ca in toate celelalte profesii , drumul spre a deveni un medic excelent are suisuri si coborasuri. Succesele sunt uneori contrabalansate de greseli nedorite, dar care reprezinta lectii importante pentru dezvoltarea profesionala atata timp cat scopul general este intotdeauna de a-i face bine pacientului.

64294_957182584311050_301118015690835028_n

Termenul de iatrogenie este reprezentat de rezultatul actiunii involuntare al erorilor medicale. Etimologia cuvantului provine din limba greaca in care iatros semnifica medic, vindecator iar genos inseamna a produce. Doua dintre definitiile acesteia sunt urmatoarele:

Iatrogenie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
IATROGENÍE, iatrogenii, s. f. (Med.) Stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, ca urmare a unei manevre defectuoase sau a unui tratament medical greșit. — Din fr. iatrogénie.

Iatrogenie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
IATROGENÍE, iatrogenii, s. f. (Med.) Stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, de tratament sau de condițiile spitalizării. – Din fr. iatrogénie.

In literatura de specialitate exista numeroase clasificari ale erorilor medicale si ale cauzelor acestora dar indiferent de acestea, ele reprezinta factori iatrogeni care duc la o stare patologica cauzata de o manopera terapeutica efectuata sau de un medicament prescris de un medic. Sintetizand, putem afirma ca greselile medicale apar fie in etapa de diagnosticare, in cea de elaborare si decizie a planului de tratament, fie in cea de realizare propriu-zisa a tratamentului stomatologic.

Exista o expresie uzuala: “Numai cine nu munceste nu greseste” care este general valabila indiferent de meserie. In domeniul medical insa, nu poate fi abordata gandirea superficiala de tipul “Lasa ca merge si asa”. In mod evident, si medicii pot fi supusi erorii, dar luarea tuturor precautilor posibile pentru prevenirea vatamarii cuiva este foarte importanta. In acest sens, cunoasterea si constientizarea listei de posibile erori medicale prezentata mai jos este esentiala, coroborata cu perfectionarea profesionala continua, cu analizarea atenta a greselilor comise in trecut si profitarea la maxim de toate imbunatatirile tehnologice care apar an de an.

Iatrogeniile medicale pot fi numeroase si apar in oricare dintre ramurile al stomatologiei: odontoterapie, endodontie, protetica, ortodontie sau chirurgie. In continuare, voi exemplifica pe scurt cateva dintre acestea:

Iatrogeniile in odontoterapie

  1. Aparitia cariei secundare
    1. prin prepararea gresita a cavitatilor: neindepartarea smatului cretos de la marginea cavitatilor, nebizotarea conturului marginal al cavitatii, lasarea in loc a unor cuspizi de smalt subminati, neefectuarea deretentivizarii zonelor care pot acumula microorganisme cariogene, omiterea reducerii in inaltime a peretilor de smalt mai subtiri de 2 mm.
    2. prin obturarea (plombarea) gresita a cavitatilor: prepararea incorecta a materialului de obturatie (sistem bicomponent pulbere-lichid in cazul cimenturilor ionomer de sticla sau FOZ), utilizarea rasinilor compozite expirate sau partial degradate (de exemplu prin contactul cu lumina daca nu este pus capacul la loc dupa utilizare), inserarea unor straturi prea groase de compozit care nu pot fi fotopolimerizate pana in profunzime, necondensarea suficienta a materialului la peretii cavitatii, introducerea unei cantitati insuficiente de material de obturatie, neadaptarea sau neutilizarea matricilor interdentare in cazul cavitatiilor interproximale, nefolosirea icului interdentar sau aplicarea lui gresita, greseli in tehnicile de gravare acida, de conditionare cu adeziv sau de fotopolimerizare, neizolarea cu diga si/sau diga lichida pentru controlul contaminarii cu saliva, etc.
    3. prin finisarea incorecta a obturatiilor: neadaptarea corecta a materialului la marginile cavitatii, nefinisarea si lustruirea acestuia, etc.
  2. Recidiva de carie: apare in primul rand prin neindepartarea in totalitate a tesuturilor cariate de pe fundul sau peretii cavitatii, uscarea insuficienta a caviatii sau contaminarea cu saliva sau sange a cavitatii inainte de obturare, etc.
  3. Utilizarea unor materiale de obturatie nepotrivite pentru cavitatea respectiva
  4. Fotopolimerizarea gresita a materialelor de obturatie si a adezivilor: lampa nu este tinuta la distanta potrivita fata de dinte si astfel materialul se contracta prea tare sau este incomplet fotopolimerizat pana in profunzimea cavitatii, sau provoaca supraincalzirea dintelui cauzand hipersensibilitate sau hiperemie pulpara

Iatrogeniile in endodontie

  1. Iatrogenii care duc la afectarea pulpara
  2. Prepararea cavitatiilor la turatii inalte fara racirea cu apa
  3. Presiune exagerata in timpul prepararii si utilizatea frezelor uzate
  4. Utilizarea incorecta a lampii de fotopolimerizare (prea aproape de dinte si timp mai mult decat necesar)
  5. Neprotejarea plagii dentinare cu materiale de baza in cavitatile foarte profunde
  6. Uscarea excesiva a dentinei inainte de efectuarea unei obturatii
  7. Deschiderea accidentala a camerei pulpare in cavitatile foarte adanci si netratarea plagii
  8. Cimentarea pieselor protetice pe dinti vitali cu cimenturi iritante (FOZ)
  9. Iatrogenii in timpul tratamentului endodontic
  10. perforatii la nivelul planseului camerei pulpare
  11. cai false radiculare in timpul instrumentarii canalelor
  12. deschidere insuficienta a camerei pulpare (debridare incompleta)
  13. deschidere supradimensionata a camerei pulpare (risc de fractura coronara)
  14. prepararea si curatarea insuficienta a canalelor (neindepartarea tuturor microorganismelor)
  15. prepararea excesiva la nivel apical (prognostic rezervat)
  16. ruperea unui instrument pe canal
  17. formarea de praguri dentinare in timpul preparatiei care nu permit instrumentarea si obturarea completa a canalului
  18. prepararea incompleta a canalului (obturatii de canal scurte)
  19. obturatii de canal depasite, care trec dincolo de apexul radacinii
  20. obturatii de canal care nu sunt etanse la nivelul peretilor canalelor si permit multiplicarea bacteriilor
  21. neutilizarea apex-locatorului (aparatul care ne ajuta la determinarea lungimii de lucru)
  22. inghitirea acelor de catre pacient daca nu este facuta izolarea cu diga
  23. difuzarea hipocloritului de sodiu sau a altor iriganti irittanti dincolo de apex
  24. Complicatii aparute dupa tratamentul endodontic (sunt de obicei rezultatul unei iatrogenii din timpul efectuarii tratamentului endodontic)
  25. acute (apar la scurt timp dupa efetuarea tratamentului de canal)
  26. cronice (apar tardiv sau sunt asimptomatice si descoperite radiografic)

Iatrogeniile in protetica dentara pot aparea in oricare dintre etapele clinico-tehnice de realizare a pieselor protetice

  1. In protezarea fixa
  2. prepararea incorecta a bonturilor (peretii prea divergenti sau prea convergenti, bonturile prea lungi sau prea scurte, creearea de praguri si santuri, lezarea parodontiului si a dintilor vecini)
  3. greseli de amprentare
  4. greseli in etapele de laborator
  5. greseli de cimentare
  6. greseli in alegerea materialelor de restaurare (mai ales la pacientii cu alergii la metale)
  7. accidente la indepartarea pieselor protetice fixe
  8. In protezarea mobila
  9. greseli de amprentare
  10. determinarea incorecta a dimensiunii verticale de ocluzie, protezele finale fiind supra- sau subdimensionate cu rasunet asupra functionalitatii, fonatiei si esteticii
  11. neadaptarea corecta a protezelor cu aparitia leziunilor de decubit si lipsa functionalitatii
  12. In protezarea pe implante
  13. Erori in alegerea locurilor corecte de insertie a implantelor si a numarului de implante necesare (nedistribuirea uniforma a fortelor)
  14. Erori in alegerea tipului de implant potrivit cazului
  15. Erori in timpii clinico-tehnici de realizare a lucrarilor protetice pe implanturi

Iatrogeniile in ortodontie

  1. Extractia timpurie a dintilor de lapte (inaintea varstei fiziologice de disparitie de pe arcada) fara plasarea unui mentinator de spatiu pentru pastrarea locului necesar eruptiei dintelui definitv. Astfel apar migrarile dentare, perturbari de ocluzie, probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, perturbari de eruptie ale dintilor definitivi
  2. Extractia timpurie a molarului de 6 ani care este confundat cu un molar temporar
  3. Aparate ortodontice care genereaza forte prea mari ducand la leziuni dento-parodontale, resorbtii radiculare, mobilitate dentara
  4. Necorectarea ocluzei prin tratamentul ortodontic
  5. Imposibilitatea mentinerii rezultatului final al tratamentului cu aparitia recidivei malocluziei dentare

Iatrogeniile in chirurgia dentara (extractia dentara)

  1. Extractia traumatica a dintilor temporari cu lezarea mugurelui dintelui permanent
  2. Lezarea dintilor vecini sau antagonisti in timpul extractiei
  3. Fractura radiculara a dintelui extras
  4. Impingerea radacinii dintelui care trebuie extras in sinus sau perforarea membranei sinusale
  5. Lezarea partilor moi invecinate
  6. Inghitirea sau aspirarea unor fragmente dentare in timpul extractiei
  7. Leziuni osoase (fracturi osoase la nivelul maxilarului sau a mandibulei )
  8. Complicatii postextractionale ( hemoragii imediate sau tardive, alveolita postextractionala, activarea bolilor de focar, endocardite bacteriene, septicemii, etc)

Iatrogenii in administarea anestezicului

  1. Ruperea acului
  2. Durerea la injectie (prin folosirea unor ace prea groase sau injectarea prea rapida a anestezicului)
  3. Aparitia hematomului (lezarea unui vas de sange)
  4. Parestezia (lezarea traumatica a nervului sau folosirea unor doze de anestezic prea mari)
  5. Pareza tranzitorie a nervului facial (cand acul este orientat gresit si in loc sa se anestezieze nervul alveolar inferior se anesteziaza nervul facial)
  6. Trismusul (cauzat de insamantarea septica, de un hematom sau de depozitatea unui volum prea mare de anestezic intr-o arie mica)
  7. Aparitia edemului (cauzat de un hematom, de o infectie, alergie, de injectarea unor solutii iritante gen alcool pe langa anestezic)
  8. Infectii postanestezice (insamantare septica)

Concluzionand, as dori sa impartasesc inca un sfat indispensabil care mi-a fost oferit de curand: “Daca astazi uitandu-te la munca ta de acum doi ani stii ca poti sa o faci mult mai bine decat atunci, inseamna ca ai evoluat. Daca peste doi ani de zile vei aborda aceleasi optiuni de tratament ca si astazi inseamna ca bati pasul pe loc.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Urmarile unui tratament de canal incorect

$
0
0

Din pacate, dupa un tratament de canal incorect, nu prea te doare nimic si nici nu se “umfla”. Nu stii daca este corect sau nu si probabil crezi ca totul e ok. Problema este ca, din cand in cand, poate mai simti ceva pe acolo, dar am invatat atat de bine sa nu dam atentie semnalelor pe care corpul nostru ni le da, indopandu-ne de cele mai multe ori inutil cu antibiotice, incat aceste semnale trec pe langa noi complet ignorate. Citeste si: http://drfondrea.ro/2015/02/atunci-cand-corpul-ne-inseala/

Poate ajungi la un medic ce iti cere o radiografie panoramica. Poate ajungi la un medic ce identifica pe radiografia ceruta problema si ti-o aduce la cunostinta. Poate ajungi la un medic ce NU considera ca schimband coroanele metalice cu unele de zirconiu, totul va fi ok. Poate intelegi ca este sanatatea ta in joc. Poate intelegi si faci ceea ce trebuie. Citeste si: http://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

De cele mai multe ori un tratament de canal incorect ce a dat infectii in os poate fi refacut si infectia din os va disparea in cateva luni. Doar ca, din nefericire, uneori asta nu e asa de simplu si nici nu e posibil. Uneori infectia e atat de avansata incat o abordare chirurgicala este obligatorie. Pozele ce urmeaza ilustreaza, poate prea dur, aceasta nefericita situatie. Din pacate, NU e un caz unic. Citeste si: http://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

operatie dinti

POZA 1 (de la 1 la 6) si POZA 2 (de la 7 la 13)

  1. radiografia panoramica in care se vad tratamentele de canal incorecte, si petele mari si negre din os de la varful radacinii dintilor. Acelea sunt infectii. Ai mai sus linkul in care poti citi despre cum sa vezi cand un tratament de canal e corect.
  2. analiza 3D (computer tomograf) a fost urmatoarea analiza ce am cerut-o pentru a vedea tot si a evalua abordarea cazului. Un plan bun este esential.
  3. s-au indepartat lucrarile vechi si pivotii metalici pentru a avea acces la canalele dintilor.
  4. incepe operatia
  5. indepartarea primului tesut infectat din os
  6. indepartarea tesutului infectat din partea dreapta
  7. osul a fost curatat si eliberat de tesut infectat. Se vad zonele mari de tesut pierdut.
  8. urmeaza tratarea mecanica si chimica a canalelor radacinilor. S-a efectuat si rezectia apicala. Canalele au fost inchise cu gutaperca si MTA.
  9. partea stanga a fost reconstituita cu material de aditie (os).
  10. toate defectele osoase au fost corectate cu material de aditie si membrane.
  11. sutura finala.
  12. asa arata tesuturile infectate indepartate. Ele sunt goale. In os erau baloane pline cu puroi. Se vede marimea lor fata de chibrituri.
  13. radiografia de control dupa interventia de doua ore.

chirurgie stomatologieCam asta a fost tot. Urmeaza realizarea lucrarilor provizorii si asteptam vindecarea pentru a realiza si coroanele finale. Asa cum am mai spus-o, sa nu punem carul inaintea boilor! Intai sanatos si apoi frumos!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Bleaching of a Non-Vital Tooth

$
0
0

Non-vital teeth, with incorrect root canal treatment, can, and often do, change their color as time passes. Some of them can change their color in grey, pink, brown or other shades. This is due to the deposition of degraded blood left from the incomplete pulp removal, or sometimes the root canal filling materials used as a part of the “old school”.

Regardless of the cause, the discoloration of the tooth can, and should, be corrected. To begin with, we must find out the reason of this discoloration. If the root canal treatment it is not correct (read -how to see when a root canal treatment is correct), then it must be redone. In fact, this is the main reason of all discolorations, an incorrect root canal treatment, with root canal still infected.

albire dinte fara nervBleaching a root canal or endodontically (endo-inside, dont-tooth) treated tooth involves placement of a bleaching agent into the empty pulp chamber of the non-vital, discolored tooth. Today the most common and safest internal bleaching agent used for this technique is sodium perborate. Sodium perborate is a hydrogen peroxide releasing agent that when mixed with hydrogen peroxide accelerates the rate of color change. This bleaching agent can be left inside the empty pulp chamber for a few ours or days.

Non-vital tooth bleaching is performed only after a repeated and correct root canal treatment (the procedure is described here). Then, we increase the tooth strenght by inserting a fiber post and the access cavity is restored with composite resin.

If the tooth presents large composite restorations, a large discoloration and a change of shape and size then it may be advisable a restauration with veneer or crown, but Be careful!, only after solving the medical problems described above, not instead of these.

Non-vital tooth bleaching starts with a correct root canal treatment!

Bogdan Fondrea & Denisa Sava – www.dentaldesignclinic.co.uk 

Metalul si tatuajul gingival

$
0
0

Cand spui “tatuaj” gandul iti fuge la orice, dar nu la stomatolog.  Parca nu prea vezi legatura dintre stomatologie si tatuaje, insa ea exista.

TATUÁJ, tatuaje, s. n. 1. Tatuare; (concr.) desen care rămâne pe piele după tatuare. 2. Marcare a animalelor cu semne imprimate în piele pentru recunoaștere și identificare. [Pr.: -tu-aj] – Din fr. tatouage.

gingie colorata neagra albastrui

 

In stomatologie, termenul se refera la coloratia vinetie a gingiei, albastra, gri, neagra sau maronie, ce apare uneori, inestetica si imposibil de indepartat prin periaj sau diverse alte solutii “home made”.  Aceste coloratii se datoreaza utilizarii metalelor in cadrul tratamentelor, a amalgamului folosit la obturatii si reconstituiri, sau a aliajelor ce formeaza pivotii metalici radiculari sau scheletul coroanelor dentare (metal cu acrilat, compozit sau ceramica). Din pacate, aceste metale, cu toate ca sunt ieftine, au multe alte dezavantaje: sunt inestetice, au adaptare deficitara, sunt uneori alergice sau chiar toxice si cateodata… tatueaza tesuturile moi. Fenomenul se explica prin migrarea ionilor metalici in acestea, colorandu-le permanent.

Solutia este simpla si in acelasi timp complicata. In primul rand, trebuie eliminat factorul ce a dus la aceasta “opera artistica” (nu ma refer la dentist, ci la tatuaj). Asa ca se inlatura plomba de amalgam, coroana sau pivotul metalic. Se curata si se trateaza dintele folosind diga (membrana de izolare). Cand aceasta etapa e finalizata, ne vom ocupa de partea estetica. Indepartarea coloratiei se poate face doar prin tratament chirurgical (cu sau fara aportul laserului). E bine de stiut ca ele nu sunt periculoase si daca nu pun probleme estetice, nu e necesara indepartarea lor. Pentru ca acesta neplacere sa nu mai apara pe viitor se vor folosi materiale compozite, pivoti din fibra de sticla si coroane ceramice sau coroane de zirconiu.

Chiar si Radek, domnul stimabil din imagine e de acord ca tatuajele nu mai sunt la moda. Gandeste-te la asta!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Fiberglass post in dentistry

$
0
0

Often, the reconstruction of a tooth is a very difficult task to achieve if you do not have the support of a healthy dental tissue. What does that mean? When the destruction of a tooth is very large due to dental decay or to a fracture and there is nothing left but a few and very thin crown walls along with the root, we can not make a really stable and strong direct reconstruction .We need increased retention for a strong resistance. For this reason, there was found the solution of inserting posts in the root canal space.

(first picture – old incorrect root canal treatment, cavity, bone infection and metal pin)

pivot dinte metalic

Initially, these posts ( called crown-root devices or pins) were metallic and sometimes they were prefabricated and inserted directly. Sometimes they were custom-made in a dental laboratory by a dental technician from a dental impression. Unfortunately, they had a lot of disadvantages like the considerable amount of coronal and radicular sound tooth structure that was sacrificed with increasing risk of root perforation and fracture.

Improvements in composites and the development of dentine bonding systems have simulated a trend toward more conservative techniques of tooth restauration and so it began the use of the fiberglass posts system.

(second picture – new root canal treatment, no cavity, two fiberglass post core build up)

pivot fibra de sticla

The similarity in modulus of elasticity of fiberglass posts and resin cement with that of dentine have been advantageous in improving the performance of these kinds of restorations, as compared with cast metal post and core restorations .

It is thought that fiber posts can distribute stresses between the post and dentine by their flexibility under load, resulting in favorable clinical behavior. Thus if excessive loads are applied to the tooth, the post will be able to absorb stresses, reducing the possibility of root fracture.

Currently used fiberglass post systems are designed to be corrosion resistant, are able to bond to tooth structure, are esthetically pleasing, and allow retrieval when the post core system fails.

Fiberglass is a biocompatible, inert, translucent, and durable material that includes free radicals that can form chemical connections.

They are easy-to-use, reliable, and cost-effective material with a scientifically documented background. The time of working is reduced, the fiberglass post can be inserted in the  same session with the root canal treatment. The tooth preparation is minimum (very low dental sacrifice) because the fiber post has only 1,2-1,50 mm diameter.

There are no allergic reactions to them and they are easily accepted by any pacient because no one likes to have something metallic in their mouth.

Stay strong,stay flexible! :)

Bogdan Fondrea & Denisa Sava – www.dentaldesign.ro

Cel mai frumos cadou de 8 Martie

$
0
0

Este 8 Martie. Ziua Femeii. Poate haosul cotidian ne face sa mai uitam uneori de zilele de nastere ale apropiatilor, dar cum am putea ocoli ziua femeii cand totul in jurul nostru ne aminteste de aceasta sarbatoare nationala: de la pietele supraincarcate cu flori, la magazinele care deja ti-au impachetat cadoul pentru femeia speciala din viata ta inainte sa apuci sa-l cumperi, la reclamele de la televizor pe care nu ai cum sa le treci cu vederea? Unele persoane de abia asteapta aceasta sarbatoare a primaverii, altele sunt un pic iritate de aspectul comercial al acestui eveniment, dar trebuie sa recunoastem ca in toate familiile exista cel putin o mama, o bunica, o sora, o fiica sau o matusa care merita un “La multi ani!” si un pic de rasfat.

Indiferent de planurile pe care le avem de 8 martie, cand se apropie aceasta zi, cu siguranta ca primul gand ne duce catre cea mai importanta femeie din viata noastra: mama. Ea este prima pe care dorim sa o felicitam si sa o imbratisam. Dupa ea urmeaza restul doamnelor si domnisoarelor. Dar mama nu are nevoie de cadouri, flori si agitatie; ceea ce ii mangaie sufletul este un gand bun si o imbratisare – cel mai sincer si pur cadou din partea copilului care o apreciaza. Iar noi, daca suntem destul de norocosi sa o avem pe mama in viata noastra, gasim tot timpul noi modalitati de a-i spune “te iubesc”. In acest sens, tot ce ne dorim este sa fie sanatoasa pana la adanci batraneti. Insa, nu sunt rare cazurile in care, pentru a putea oferi tot ce are mai bun, mama pune bunastarea familiei mai presus de propria-i sanatate pe care o neglijeaza de multe ori fara se realizeze acest lucru.

zambet clinica stomatologica

Se intampla ca in clinica sa fim contactati de fii si fiice care doresc sa-si rasplateasca parintii pentru eforturile depuse de-a lungul anilor, indemnandu-i sa se ingrijeasca si vina la tratamentul stomatologic mult amanat dar atat de necesar. Astfel, mamicile devin pacientii nostri iar noi contribuim la transformarea zambetului initial timid si poate un pic sifonat, intr-unul larg, luminos si plin de viata. Dar pana sa ajungem la zambetul mult dorit, pacienta ne explica la prima consultatie, un pic rusinata, ca este constienta de faptul ca problemele dentare sunt multe, ca in trecut a avut dureri si infectii dentare dar ca nu a urmat nici un tratament si ca problemele s-au agravat. Astfel, avem ocazia ca medici sa ii aducem la cunostiinta pacientei ca obiectivul nostru principal este sa atingem starea de sanatate. Asta inseamna ca toate cariile si infectiile vor fi tratate, iar cand statusul de sanatate este atins, ne ocupam de zambetul estetic la care poate nu a avut timp nici sa viseze. Desigur, fiecare caz este unic si gradul de complexitate difera. Uneori sunt necesare multe sedinte de tratamente dentare si pot exista solutii variate pentru rezolvarea unui caz. Poate sunt nevoie implanturi dentare, aditii de os sau sinus lift. Poate tratametul parodontal (“parodontoza”) este o urgenta absoluta.  Alteori, cand situatia este mai grava, tratamentul este mai putin conservator iar optiunile protetice limitate. Dar mamele sunt in general paciente foarte intelegatoare si motivate, care vor, de multe ori, sa fie sanatoase mai ales pentru familie decat pentru propia persoana. Se simt un pic vinovate de faptul ca s-au neglijat, desi nu au avut posibilitatea de a urma tratamentele necesare si sunt dornice sa faca o schimbare majora in viata. Acesta este gandul care le motiveaza sa se prezinte la medicul stomatolog iar de multe ori nu isi pot imagina care va fi rezultatul final. Astfel, ele se prezinta constiincioase la sedintele de tratament, trec prin manopere chirurgicale, tratamente de canal, reconstituiri dentare, extractii dentare si implanturi dentare, respecta cu sfintenie indicatiile post-operatorii, iar pas cu pas increderea in sine incepe sa creasca. In scurt timp vine ziua reevaluarii in care ii spunem pacientei ca a scapat de infectii si ca este clinic sanatoasa, lucru pe care il simte si care ii da increderea si confortul psihic necesar pentru parcurgerea ultimei etape de tratament, cea protetica. Din acest moment, pacienta stie ca greul a trecut si devine nerabdatoare numarand zilele pana la sedinta finala. Increderea in sine incepe sa creasca iar cuvintele fiului/fiicei: “Mama, tu meriti tot ce e mai bun”, “Sanatatea ta e cea mai importanta”, “In sfarsit faci ceva si pentru tine” incep sa se contureze si sa devina palpabile, dar in special afirmatia “Mama, tu esti cea mai frumoasa!” – pentru ca in secret, desi nu o spune niciodata cu voce tare, orice mama doreste sa se simta cea mai frumoasa. Ultima sedinta la stomatolog ii indeplineste visul iar zambetul plin de viata o surprinde pe pacienta care nu se recunoaste in oglinda si care inca mai are reflexul de a duce rusinata mana la gura atunci cand zambeste, desi de acum inainte stie ca nu mai are motiv. Poate sa rada nestingherita cu gura pana la urechi pentru ca privitorii o vor complimenta, poate sa surada, sa zambeasca, sa se simta libera, naturala, dar mai ales frumoasa. Toate aceste sentimente o coplesesc in cel mai bun sens si de abia asteapta sa fie admirata de copiii care au sustinut-o in aceasta schimbare importanta din viata ei.

Dupa o saptamana pacienta revine in clinica pentru un control. Reactiile initiale de surprindere, incantare si exclamatiile de tipul “Nu ma recunosc in oglinda! Nu pot sa cred!” au avut timp sa se sedimenteze iar in fata noastra apare o femeie puternica, zambitoare, calda, cu o postura schimbata si cu pofta de viata redata. Si-a insusit noul zambet uitand complet de cel vechi, timid si reticent, si afirma recunoscatoare: “ Sunt un alt om! ”

Da, suntem ocupati. Da, suntem stresati. Muncim mult, si cu totii avem griji si probleme. Dar totodata stim sa nu uitam niciodata de cel mai pretios lucru din viata: familia. Suntem bucurosi si recunoscatori pentru persoanele care apeleaza la ajutorul nostru pentru a le spune un alt fel de “Te iubesc!” femeilor speciale din viata lor, pentru toate doamnele si domnisoarele care ne sunt paciente fidele si a caror zambet reprezinta rasplata pentru munca de zi cu zi pe care o facem cu atata drag.

            La multi ani de Ziua Femeii 2015! La multi ani Mama! 

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Caz realizat de:

  1. Bogdan Fondrea – chirurgie, implantologie
  2. Lavinia Ciuculescu – profilaxie
  3. Andrei Rus – tehnician
  4. Ioana Cherascu – protetica

Infection Prevention in Dentistry

$
0
0

The dental practice is a high risk of disease transmission. That is why, infection prevention and control is an important part of safe patient care. Concerns about the possible spread of blood-borne diseases, and the impact of emerging, highly contagious respiratory and other illnesses, require practitioners to establish, evaluate, continually update and monitor their infection prevention and control strategies and protocols.

Three main elements are required to spread an infection:

  1. susceptible host
  2. causative agent
  3. mode of transmission

By removing any one of this elements, an infection cannot occur.

Understanding the modes of transmission of infection is necessary for designing and implementing effective infection prevention and control strategies.In the dental office, the three main modes of transmission of micro-organisms are:

  1. direct transmission – direct physical contact with blood,oral fluids or other materials
  2. indirect transmission - contact with an intermediate contaminated object, such as a dental instrument, equipment or an environmental surface
  3. droplet transmission – contact of oral, nasal or conjunctival mucosa with droplets, spatter or spray containing micro-organisms generated from an infected person, such as by coughing, sneezing or talking

There are certain universal precautions which represents the strating point for the dentist in infection control in the dental office.They are the following:

  1. The concept that all patients are potentially infective, even when asymptomatic.
  2. The same safe standards of practice should routinely apply in contact with blood, body fluids and secretions (e.g. saliva), mucous membranes and non-intact skin of every pacient.
  3. Perform a risk assessment before each interaction with the patient in order to determine the interventions that are required to prevent the transmission
  4. Hand hygiene is the single most important measure for preventing the transmission of micro-organisms.
  5. Always there must be used personal protective equipment and protective clothing.

dental clinic Timisoara

A pacient’s medical history must be performed for every pacient that comes for the first time at the dental office. And that must be updated from time to time.The medical questionnaire and the discussion with the pacient should not be missed from the standard protocol of the dental office.

The discovery of a pacient with infection must be followed a predeterminated protocol. It is unethical to refuse an infected pacient in order to avoid the exposure of the doctor. Reducing the extent of contamination of the dental operatory can be achieved partly by the use of rubber dam, pre-procedural antiseptic mouthrinses, high volume evacuation and correct patient positioning. Rubber dam minimises the spread of blood or saliva. When rubber dam is not applied, high volume aspiration becomes essential.

Any instruments placed into the contaminated zone for a treatment session but not used during that session must be regarded as contaminated. For this reason all bulk supplies such as opened boxes of gloves, cotton rolls or gauze must be stored outside the contaminated zone and protected from contamination from splashes and aerosols.For equipment that is difficult to clean, a protective covering such as a plastic wrap may be necessary.

Dental prostheses and appliances, as well as items used in their fabrication (e.g. impressions,occlusion rims, bite registrations), are potential sources for cross-contamination. Impressions, prostheses or appliances should be cleaned and disinfected as soon as possible after removal from the patient’s mouth, before drying of blood or other organic debris.

Effective communication and coordination between the dental office and the commercial dental laboratory will ensure that:

  1. appropriate cleaning and disinfection procedures are performed in the dental office or the dental laboratory;
  2. materials are not damaged or distorted because of overexposure to disinfectants;
  3. disinfection procedures are not unnecessarily duplicated.

The contaminated items must be send to the commercial dental laboratory with a red label.

All instruments must be properly cleaned, rinsed and dried prior to either disinfection or sterilization. This step is essential, as residual organic debris will compromise the disinfection and sterilization process.

The sterilization section of the processing area should include the sterilizer and related supplies, with adequate space for loading, unloading and cool down. The area may also include biological indicators and incubators for conducting spore tests, as well as enclosed storage for sterile and single-use disposable items.

The sterilization can be achieved by steam under pressure at 121° C for 15 minutes (autoclaving) or by dry heat at 170°C for 60 minutes.

The term “hand hygiene” has replaced handwashing and includes the use of plain or antimicrobial soap with running water, as well as alcohol-based hand rub. Hand hygiene will be performed at the beginning of the day,after every patient and at the end of the day.

When using soap and water for routine care:

  1. Wet hands with warm, not hot, water.
  2. Apply adequate amount of soap.
  3. Rub vigorously for a minimum of 15 seconds, covering all surfaces of hands and fingers. Pay particular attention to finger tips, between fingers, backs of hands and base of thumbs, which are the most commonly missed areas.
  4. Rinse well with running water.
  5. Dry thoroughly with a disposable paper towel. Turn off taps with towel and discard towel in a bin.

It is also recommended that the doctor keep his fingernails short and clean and avoid wearing any jewelery.

The protection of the operating team is mandatory.It is achieved by the use of personal protective equipment to shield their own tissues from exposure to potentially infectious material and also by immunization.

Additional protective barriers and techniques should be employed to shield patients from potentially infectious material.

Patients should be provided with protective eyewear to shield their eyes from spatter and debris created during dental procedures. Protective eyewear should be worn throughout the dental appointment, then cleaned and disinfected after use.

The personal protective equipment includes:

  1. Protective clothing
  2. Protective eyewear
  3. Gloves
  4. Masks

The protective clothing can be made from a variety of materials and it must withstand to wash over 60°,temperature at which the viruses are destroyed.

The protective clothing should not be washed with the rest of the normal clothes.

It is the dentist’s responsibility to develop a policy that uniforms and scrubs worn during patient care procedures should not be worn outside the dental office.

The conjunctival mucosa should be protected from spatter and debris created during dental procedures by wearing appropriate eyewear or face shields.

Gloves are worn to protect the hands from contamination. Since gloves are not completely free from leaks and may tear, their use does not replace the need for hand hygiene. Therefore, effective hand hygiene protocols should be followed before donning gloves and after removing them.

In the dental office:

  1. Gloves must be worn when contact with mucous membranes, non-intact skin or body fluids is anticipated.
  2. The same pair of gloves must not be used for more than one patient.
  3. Gloves should be put on immediately before the activity for which they are indicated.
  4. Gloves must be removed and discarded immediately after the activity for which they were used, and hand hygiene must be performed.
  5. Gloves should not be worn outside any room or area where they are required for personal protection.
  6. Gloves must not be washed and reused.
  7. Double-gloving may be utilized for some specific procedures, which may involve the handling of multiple sharp instruments or during longer appointments. However, if used, double-gloving should be procedure-specific, not patient-specific. This would be in keeping with human rights considerations.

Appropriate masks that cover the nose and mouth should be worn during dental procedures to protect the respiratory mucosa from contact with potentially contaminated droplet material. Masks lose efficiency over time, as they become moist from breathing. Accordingly, masks should be changed when they become contaminated, wet or more often, such as during longer appointments.

All these procedures have the purpose to avoid contamination of the pacient,the doctor and the staff.

Stay safe, remain healthy!

Bogdan Fondrea & Denisa Sava – www.dentaldesign.ro

How to Keep Your Teeth Healthy

$
0
0

Let’t talk about keeping our teeth clean and healthy! Who doesn’t like a beautiful smile? Oral hygiene is of two types: professional oral hygiene and personal oral hygiene.

The personal oral hygiene

Oral hygiene is the practice of keeping the mouth clean and healthy by brushing and flossing to prevent tooth decay and gum disease. Brushing should be performed at least 2 minutes with a soft-bristled toothbrush and toothpaste at least twice a day and preferably after every meal and snack.

Today there is a wide variety of toothpaste designed for many conditions, including cavities, gingivitis, tartar, stained teeth and sensitivity; however they do not have the most important role in tooth brushing but brushing frequency, duration and correct procedure. A toothpaste will be chosen by the need and preferences of taste, color or odor of each.

To clean the outer surfaces of 2-3 teeth, the brush should be held at a 45° angle from the teeth describing a rotating motion,vibration and a movement from the gum to the tooth crown 5 times each group. Then reposition the brush for the next 2-3 teeth and repeat the movement. Keeping the 45° angle from the contact surface of the teeth and toothbrush, brush the inner surface of the teeh easily, all in circular motion from the back to the front. To clean the inside surfaces of the front teeth, the toothbrush  should be held vertically and brush in same way but with the bristles at the tip (called the toe of the brush). To clean the chewing surfaces of the large back teeth, the brush should be held  flat  and moved back and forth. Finally, the tongue should also be brushed using a back-to-front sweeping motion to remove food particles and bacteria that may sour the breath. Always rinse your toothbrush with water after brushing. Store your toothbrush in an upright position, if possible, and allow it to air dry until using it again. Don’t routinely cover toothbrushes or store them in closed containers, which can encourage the growth of bacteria. Toothbrushes  wear  out  and  should  be replaced  every three months. You should look for toothbrushes with soft, nylon, rounded bristles  in a size and shape that allows them to reach all tooth surfaces easily.

An interdental brush, also called an interproximal brush or a proxy brush, is a small brush, typically disposable, either supplied with a reusable angled plastic handle or an integral handle, used for cleaning between teeth,under bridges and between the wire of dental braces and the teeth. Brushes are available in a range of widths, color coded but you must choose a size adequate space not to damage the gums. Let the dentist recommend one if needed. The correct movements are back and forward for in-between teeth and dental braces and teeth and left-right for under the bridges.

You can’t reach the tight spaces between your teeth or under your gumline with a toothbrush. That’s why daily flossing is important. When you floss: Break off about 18 inches (46 centimeters) of dental floss. Wind most of the floss around the middle finger on one hand, and the rest around the middle finger on the other hand — leaving about 3 centimeters to floss your first tooth. The floss is eased between two teeth and worked gently up and down several times with  a  rubbing motion. At the gumline, the floss is  curved  first around one tooth  and  then  the  other with gentle  sliding  into the space between the tooth and gum. Flossing proceeds between all teeth and behindthe last teeth. If you have trouble getting floss through your teeth, try the waxed variety. If it’s hard to manipulate the floss, use a floss holder or an interdental cleaner — such as a dental pick or stick designed to clean between the teeth.

Superfloss is a orthodontic floss that provides a solution for cleaning between braces, bridges and wide gaps. Its three unique components — a stiffened-end dental floss threader, spongy floss and regular floss—all work together for maximum benefits.

Most scientific research indicates that simple cleaning and flossing is not enough for most people with bridges and implants or during orthodontic treatment to keep their teeth healthy. The mouth irrigator supports daily cleaning of teeth while removing residues of food and plague from the most difficult to reach parts of the mouth; in-between teeth; and under bridges, prostheses, and around implants. Toothbrushes are not able to reach such places, and saliva does not wash them efficiently enough. In order to keep optimal oral hygiene, mouth irrigator usage is recommended. It washes out residues and bacteria, and destroys bacteria-friendly environments.

albire dinti timisoara

Professional Oral Hygiene

Professional oral hygiene involves hygienic procedures during which mineralised and non-mineralised plaque is removed,surfaces of the teeth and fillings are polished,therapeutic preparations(fluorine) are applied,pacients are taught how to performe personal oral hygiene,the evaluation of efficency of personal oral cleaning is performed.We also investigate the mucous membranes and thus can detect any early abnormality(including oral cancer).

The major cause of dental diseases (decay,periodontitis) is dental plaque and bacteria in it. Soft plaque is easily removed using corect personal oral hygiene such as brushing, flossing and mouth rinse. If soft plaque it is not cleaned 1-3 days later it starts to mineralise and soft plaque turns into hard plaque-dental tartar- in 10-20 days. Dental tartar precipitates in places where salivary gland ducts open,for example on lingual surfaces of lower anterior teeth,on upper molar teeth, also in case of dental malposition. Dental tartar can be located supragingival or subgingival.

The hygienic procedures in professional oral hygiene are: scaling, brushing and polishing and air flow.

Scaling is a preventive dental procedure that removes hard plaque (dental tartar)using a ultrasound device and special manual instruments. Once tartar is cleaned, the teeth are polished and brushed. After the ultrasonic scaling gums can be irritated and there may be some bleeding for several days but they will return to the normal condition in 2 weeks. What you need to know is that ultrasonic scaling is not damaging the enamel because he only acts on deposits of tartar. During ultrasonic scaling there may be a slight painful sensation caused mainly by exposing dental roots by already withdrawn gums. This sensitivity can persist for several days to a week,being triggered by cold or sweet foods but it dissapeares immediately after the cessation of their action.

Pigmentary plaque (caused by smoking,coffee,tea and other dying materials) is removed using a special sandblaster .Even those areas which are extremely hard to access are easily cleaned by water,sodium and air particles ejected by a sandblaster (air flow). If patient has some aesthetically restored teeth they have to be polished in order to renew surface gloss.

Brushing is performed after the ultrasonic scaling and has a polishing and smoothing role for dental surfaces. The teeth are polished with rotating rubber heads and brushes using a special kind of toothpaste,a proffesional toothpaste with high or medium grit depending on the stains on the teeth. Then using abrasive strips and dental floss are cleaned the spaces between the teeth.

The professional oral hygiene is recommended to perform normally every 6 months.For patients with fixed works and implants are recommened to be performed every 4 months and for the smokers and pacients with periodontal problems this procedure is recommended every 3 months. Indications will be given by the doctor or dental hygienist.

And don’t forget: You only have to clean the teeth you want to keep! :) 

Bogdan Fondrea & Denisa Sava – www.dentaldesignclinic.co.uk

Nu iti pot face bine cu forta!

$
0
0

Am avut zilele trecute o pacienta ce in cadrul discutiei initiale de la consultatie mi-a spus ca are sinuzita si ca ia antibiotice. Doar asa se poate simti mai bine. Mi-a zis ca a fost la mai multi doctori si a facut multe analize, dar nu are infectii. Mi-a precizat si ca o mai doare din cand in cand cate un dinte, insa ia antibiotice si ii trece… si asa face si cand “trage curent”. In plus, are probleme cu stomacul. Acum a venit la consultatie pentru ca vrea sa ii rezolvam o carie pe un dinte ce a durut-o (acum nu o doare) dar,  nu vrea sa ii “scoatem nervul” pentru ca a auzit de undeva ca poti face cancer daca faci asta.

dental design timisoara

 

OARE DE CATE ORI NU AM AUZIT ASTA!?

De unde sa incep? Nici nu stiu de unde sa incep. Probabil, de la inceput:

  1. Antibioticele se dau doar in ANUMITE afectiuni, daca nu ai infectii, nu ai nevoie de antibiotice. Chiar daca ai infectii, antibioticele NU (o spun a o mia oara!), NU vor rezolva problema. Problema e tot acolo! Ba, mai mult, ele iti vor slabi sistemul imunitar, vor creste rezistenta microorganismelor si vor da si mai multe probleme, atat tie cat si umanitatii in general. Inceteaza sa iei medicamente pentru orice!
  2. A “trage curent” e… o aberatie. Un om sanatos NU “trage curent”. Este doar o acutizare a unei infectii cronice. Nu iti baga vata in urechi, nu lua medicamente, nu te infasura cu fularul. Astea nu te vor ajuta. Du-te la medic si trateaza-te corect, de la baza.
  3. Antibioticele nu fac sa treaca durerea. Iar daca durerea trece NU inseamna ca te-ai vindecat, ca esti bine. Inseamna, de multe ori, ca organismul a renuntat sa iti mai dea semnale ca ceva e in neregula. Inseamna ca ai inceput sa pierzi batalia. Asa ca acum ca nu te mai doare, cel mai probabil deja este mai grav!
  4. Normal ca ai probleme cu stomacul! Te otravesti cu chimicale, starea de sanatate a cavitatii orale este grava, iar infectiile iti afecteaza tot corpul (ATENTIE! infectiile dentare nu afecteaza doar dintii si atat). In plus, functia masticatorie este alterata datorita dintilor pierduti si alimentele nu sunt mestecate corespunzator. Asta afecteaza stomacul si intreg sistemul digestiv.
  5. Ce nerv vrei sa “scoti”?  Tratamentul de canal nu are nicio legatura cu scosul. Nu e ca si cum iei ceva din dinte si pui pe masa si gata, miracol! Tratamentul de canal e complex, iar cand un dinte este in starea asta in care nu mai doare demult si acum doar “tragi curent”, in el este doar o pasta infectata, un cocktail de bacterii. Nu mai este niciun “nerv” pe care sa il apuci si sa il “scoti”. Citeste despre tratametul de canal AICI
  6. Nu faci cancer de la tratamentul de canal! Citeste despre mituri AICI

Asa… acum ca am trecut peste starea de soc, sa revenim. Da, ai o carie si te automedicamentezi. Starea ta de sanatate este afectata si vrei ajutor. Este bine ca ai venit la medic. Acum stii si intelegi ce se intampla cu organismul tau. Daca in continuare tu crezi ca acea plomba pe care o vrei, preferabil fara sa scoti nervul, te va ajuta in vreun fel, cu parere de rau, te inseli. Nu pot face mai mult decat sa iti aduc la cunostinta, sa te informez, sa iti explic si sa iti raspund la intrebari. Mai departe depinde de tine. Sunt medic si asta e treaba mea, sa te informez si sa te tratez. Tu esti stapanul propriului tau corp, tu decizi asupra sanatatii tale. Eu sunt doar un medic.

Vrei sa iti plombezi dintele si sa iti ignori corpul? Daca asta vrei, fa-o. Nu te pot opri si nici nu e treaba mea sa te opresc.  Daca vrei sa alegi calea corecta din punct de vedere medical,  iti voi fi alaturi pe drumul tau spre sanatate, daca nu… eu nu iti voi fi complice in a-ti face singur rau.  Eu… eu nu iti pot face bine cu forta!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Fluoroza dentara – dintii patati

$
0
0

Se intampla uneori ca in clinica sa se prezinte parinti care vin cu copilasii lor la o consultatie fiind ingrijorati de faptul ca dintisorii micutilor prezinta pete albicioase sau maronii inestetice. Aceste pete reprezinta manifestarea fluorozei dentare care poate afecta atat dintii de lapte cat si pe cei permanenti.

Ce este fluoroza dentara?

Fluoroza reprezinta o displazie dentara dobandita. Concentratia prea mare de fluor afecteaza smaltul dintilor prin perturbarea mineralizarii corecte a acestuia.

De ce si cand apare?

Cazurile de fluoroza sunt destul de frecvente iar aceasta afectiune apare in timpul formarii dintilor, inainte de eruptia acestora. Astfel, daca pe dintii temporari care sunt proaspat erupti se observa aceste pete inestetice, inseamna ca modificarile de structura au aparut in timpul sarcinii mamei si in primele luni de viata ale bebelusului, pana la momentul eruptiei. In cazul dentitiei permanente, aceasta anomalie apare de la nastere pana la varsta de 7 ani cand erup primii dinti definitivi deoarece mugurii dintilor permanenti incep sa se formeze in os in primii ani de viata.

De regula dentitia permanenta este mai afectata de aceasta afectiune decat cea temporara deoarece dintii de lapte se mineralizeaza pe o perioada mai scurta decat cei definitivi iar in perioada de dezvoltare intrauterina, o parte din fluorul ingerat de mama nu este transmis fatului prin placenta. In plus, grosimea smaltului dentitei permanente este mai mare decat in cazul celei temporare.

Cauza acestei boli este reprezentata de ingestia unei cantitati mari de fluor fie din apa de baut, fie datorita administrarii suplimentelor cu fluor sau fluorizarilor profesionale prea dese. Este cunoscut faptul ca fluorul reprezinta “vitamina dintilor” si ca rolul lui anticariogen nu poate fi contestat. Din acest motiv este indicata utilizarea locala a acestuia, prin paste de dinti, ape de gura, gume de mestecat. Dar conform zicalei “Ce-i prea mult, strica”, atunci cand doza zilnica necesara de fluor este depasita (de obicei pe cale sistemica, prin ingestie), apare hipomineralizarea smaltului.

Cum arata dintii afectati de aceasta afectiune?

Smaltul hipomineralizat este in faza initiala poros si prezinta pete sau linii alb-cretoase care sunt imprastiate neregulat pe suprafata dintilor. Acestea pot acoperi uneori pana la 50% din suprafata dintilor. In cazuri mai grave apar pete maronii iar dintii incep sa se fisureze, sa se abrazeze si uneori chiar sa se fractureze din cauza structurii dentare slabite. In cazurile foarte severe pe langa aspectul maro-brun inestetic, apar mici cavitati in suprafata dentara care se pot transforma in eroziuni extinse.

dinti patati

Cum se poate trata aceasta anomalie?

Fluoroza dentara nu este o afectiune reversibila, astfel incat optiunile de tratament vizeaza strict estetica, pentru a masca aspectul neplacut al dintilor, iar in cazurile grave, pentru a-i proteja de eventuale fracturi si traumatisme.

Astfel, in functie de caz, se poate apela la albiri dentare, micro- sau macroabraziuni, fatetari directe cu rasini compozite, sau aplicarea de fatete ceramice sau a coroanelor de invelis.

Insa, asa cum bine stim, preventia este cel mai bun tratament. In acest sens, recomandarea cea mai buna pentru prevenirea fluorozei este atentia sporita a mamicilor asupra suplimentelor nutritive pe care le consuma in timpul sarcinii sau care sunt indicate si administrate copiilor in primii ani de viata.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro 

Poze -   http://www.mynewsmile.com/cosmetic/fluorosis-stains.htm

Implantul dentar si fumatul

$
0
0

Am scris nenumarate articole si am prezentat numeroase cazuri privitoare la implanturile dentare. Sa recapitulam: un implant dentar este o piesa, de obicei in forma de surub, realizata din titan, ce inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Implantul dentar se insera direct in os si se integreaza in acesta intr-un interval de 3-6 luni de la interventie. Pentru a se obtine osteointegrarea ideala exista cativa factori importanti ce trebuie luati in calcul. Sa tinem cont de faptul ca rata de succes estimata in literatura este de 98% in conditiile in care este respectat protocolul recomandat la cursurile de specialitate.

O mare atentie trebuie acordata alergiei la titan si la credintei cum ca este o posibilitate mare ca organismul uman sa respinga implantul. Din pacate chiar si unii medici perpetueaza la randul lor acest mit, posibil pentru a se disculpabiliza in cazul unui rezultat nefast: “Nu l-a acceptat corpul, ce sa faci, se intampla…”  Unele studii sustin ca sub 0.5% cazuri de alergie pot fi estimate cu toate ca alte studii la fel de numeroase, spun ca alergia la titan NU exista. Conform datelor din literatura de specialitate din prezent se poate afirma cu certitudine ca organismul uman NU respinge implantul si alergia (nedocumentata) la titan NU duce la pierderea acestora. Dar, de ce oare totusi unele implanturi esueaza?

Exista trei mari cauze ce pot duce la un esec:

  1. IMPLANTUL propriuzis de proasta calitate, ieftin si la “oferta”, implantul cu un design incorect sau incorect preparat, implantul contaminat. De asemente poate duce la pierderea implantului folosirea unor instrumente sau materiale necorespunzatoare, ieftine sau contaminate.
  2. MEDICUL care foloseste o tehnica incorecta poate provoca prin manopera necorespunzatoare un esec. Deasemenea poate folosi gresit aparatura si instrumentarul necunoscand specificatiile si modul recomandat de folosire a acestora. Uneori incercari “curajoase” si evaluate gresit pot duce la un inevitabil esec. Se considera un esec si o pierdere partiala peste un anumit prag acceptat a suportului osos si gingival, nu doar pierderea in totalitate a implantului. Un esec il constituie si imposibilitatea realizarii unor coroane corecte din punct de vedere medical pe aceste implanturi.
  3. PACIENTUL care nu este pregatit corespunzator pentru intervente, ce are afectiuni ce contraindica interventia sau care nu urmeaza indicatiile corecte ale medicului implantolog poate favoriza un esec. Conditii premergatoare inserarii implantului sau ulterioare pot duce le pierderea acestuia. Igiena deficitara si fumatul constituie factori majori de risc.

implant dinti fumat

Vom vorbi astazi despre fumat si efectul acestui neplacut viciu asura implanturilor. Nu ma intrebati daca fumez sau daca am fumat! Nu am facut-o si nici nu o voi face.

Chiar si daca nu ai trecut printr-o interventie chirurgicala in sfera orala este o certitudine faptul ca fumatul ti-a afectat starea de sanatate a intregului corp si implicit a tesuturilor dentare si a celor moi, gingivale. Acest obicei nesanatos duce la o scadere dramatica a puterii de regenerare tisulara, determina si favorizeaza gingivita, aparitia placii bacteriene si tartrului, aparitia si dezvoltarea bolii parodontale si a cariilor. Evident daca esti fumator stii deja despre toate acestea si daca imi esti pacient probabil ti le-am amintit si personal de cateva ori pana acum. Daca ai o interventie de inserare de implanturi si fumezi, indiferent cat de bune sunt materialele folosite si medicul implantolog, corpul tau este supus unui risc de cel putin doua ori mai mare decat a unui nefumator. Indiferent cat de mica e ste interventia, corpul are nevoie de cateva saptamani pentru a vindeca gingia (tesuturile moi) si chiar de cateva lui pentru a reconstrui osul. Integrarea implantului dureaza, asa cum am mai spus-o, intre 3 si 6 luni. In acest timp, fumand, iti diminuezi capacitatea de regenerare a corpului tau anumandu-ti riscuri inutile. Daca totusi fumezi si esti constient de riscurile la care te supui voluntar, poti lua in calcul ca indicatia este de a renunta la fumat macar cu doua spatamani inainte de interventie si inca macar 6 dupa. Deci in total 2 luni. Merita sau nu sa iei o pauza de la fumat de doua luni, doar tu decizi.

Vrei o experienta medicala placuta, cu rezultate corecte si predictibile? Este  alegerea ta!

Alege un medic bun, materiale de calitate si ai grija de tine! 

dr. Bogdan Fondrea –  implantologie orala

www.dentaldesign.ro

citeste si: http://drfondrea.ro/2013/11/nu-lasa-cancerul-sa-te-vindece-de-fumat/

Viewing all 281 articles
Browse latest View live