Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Primum Non Nocere

$
0
0

La Geneva in anul 1975 Asociatia Medicala Mondiala a emis formularea moderna a Juramantului lui Hipocrat.  Principiul de baza in toate ramurile medicinei este simplu: “primum non nocere” (mai intai sa nu faci rau – traducerea din latina). 

De cativa ani vreau sa scriu articolul acesta, doar parca niciodata pana acum nu m-am putut efectiv apuca sa fac ceva concret. Incepeam sa scriu cateva cuvinte si ma opream, stergeam si ma uitam la foaia goala care nu dorea sa fie scrisa. Astazi cuvintele s-au asezat de la sine, liber, fara fortare.

Haideti sa comparam doua situatii:

1 – Un pacient ce ultima oara a fost la dentist in urma cu vreo 9 ani (asa isi aduce aminte) si nu stie exact pentru ce. Acum a venit sa rezolve problemele pe care le are. Nu a fost la dentist pentru ca nu avea bani, ca i-a fost frica sau ca a considerat ca nu e nevoie. Este evident faptul ca nevoie era sa mearga, pentru ca sunt probleme ce necesita rezolvare acum si necesitau rezolvare si in trecut. Sa analizam cazul:

securedownload

- prezenta tartrului – evident destul de mult, din moment ce nu a mers la dentist, dar, cu o igienizare profesionala corecta, totul se va rezolva si vom obtine un rezultat perfect, 100% sanatos si stabil. Aceasta este prima etapa si va fi facuta de profilaxist. Recomandarea este sa vina la igienizare la fiecare 6 luni – 1 an.

- molarii de minte ii vom extrage pentru ca nu au loc suficient si intretin o zona greu de curatat. Nu va pune probleme extractia lor si rezultatul va fi, din nou, perfect. Extractiile vor fi facute de medicul specializat in chirurgie.

- cele doua carii mari se vor rezolva in doua sedinte. In prima sedinta se va face tratamentul de canal, care fiind facut din prima (si nu un retratament) are sanse aproape 100% sa fie absolut perfect. In a doua sedinta se va face reconstituirea lor (obturatie de compozit sau inlay ceramic) care nu pune probleme de executie si rezultatul va fi foarte bun. Se va respecta protocolul din literatura de specialitate si fara indoiala rezultatul va fi maxim.

- restul cariilor se vor rezolva in cateva sedinte scurte, fara dificultate.

- poate va dori o albire, asa, ca cireasa de pe tort. Nu e nevoie de albire, dar pacientul isi doreste dinti mai albi, si de ce nu si-ar dori?

In concluzie, absolut toate tratamentele necesare se vor rezolva impecabil, fara surprize neplacute, cu costuri infime si o durata de executie minima. De asemenea, rezultatul va fi de lunga durata, estetic, functional si corect.

 

2 – Pacienta ce deja a fost la un numar respectabil de dentisti in viata ei, doamna cu o situatie materiala foarte buna. De asemenea,  are un nivel educatie foarte ridicat. Niciodata nu a contat pentru ea care este pretul tratamentelor si s-a dus periodic la dentist. 

securedownload-3

- in primul rand, se vad coroanele dentare din ceramica pe metal care sunt incorect adaptate. Din acest motiv, placa bacteriana a gasit zone retentive si a dat nastere la carii multiple, profunde si complicate. Toate lucrarile trebuie indepartate pentru a incerca salvarea dintilor de sub ele. Cel putin 3 dinti vor fi extrasi (este prea tarziu pentru ei). Tratamentul va fi lung si costisitor.

- situatia generala este greu incercata de boala parodontala ce nu a fost diagnosticata la timp, dintii au devenit mobili si gingia sangereaza. Boala parodontala nu doare, asa ca fara sa fie investigata, aceasta afectiune s-a extins pana s-a ajuns in aceasta situatie critica. Boala parodontala va fi tinuta sub control de medicul specialist (din pacate o vindecare pentru a ajunge o situatie normala nu mai este posibila). Cativa dinti s-ar putea sa nu mai fie salvati. Tratamentul va fi dificil, de durata si costisitor.

- tratamentele de canal sunt incorecte (toate) si au fost refacute si refacute de-a lungul timpului, din pacate, de fiecare data incorect. Acest fapt a dus la infectii mari in os, granuloame, chisturi, reactii periapicale si la o pierdere masiva de tesut dentar. In plus, retratamentul in prezent va fi si mai dificil, si mai costisitor. Va dura luni de zile pana cand infectiile din os vor disparea. Cativa dinti s-ar putea sa nu mai fie salvati, sau sa necesite tratamente chirurgicale aditionale. Unul din tratamentele de canal incorecte a dat o sinuzita maxilara. Totul va fi dificil, tratamentul indelungat si costisitor.

- unii pivoti de metal au fost introdusi, inimaginabil, printre radacini, direct in os, nu in canalul din radacina, dand nastere la infectii suplimentare ce vor duce la extractia acestor dinti. Din pacate, doi dinti au fost compromisi. Ceilalti dinti vor fi reconstituiti cu pivoti de fibra de sticla. Daca tratamentele de canal vor putea fi realizate conform protocolului din literatura de specialitate, reconstituirea cu pivoti de fibra de sticla nu va fi dificila, dar, din nou, costa.

- molarii de minte trebuie extrasi, nu doar ca sunt inutili, dar creeaza probleme suplimentare care au dus la tulburari de ocluzie si dureri articulare.

- dupa ce toate aceste tratamete vor fi realizate, vom avea doar doua solutii, fie lucrari fixe cu implanturi, fie lucrari mobilizabile (ce se scot si se pun in gura). Evident, pacienta a ales varianta cu implanturi. Problema devine mai grea deoarece mult os s-a pierdut ca urmare a infectiilor, tratamentelor incorecte si repetate, datorita extractiilor facute cu forta si acum nu exista suficient os pentru a primi implanturile. Va fi nevoie de timp, mult timp, aditie de os, ridicarea sinusului si multi, multi bani. La final, vor fi niste implanturi dentare dar nu se vor compara cu dintii naturali.

In concluzie, va dura cativa ani pana la rezolvarea completa a problemelor de sanatate, rezultatul medical va fi bun, dar departe de perfect, din punct de vedere estetic vom face tot posibilul sa fie satisfacator. Pretul platit pentru alegerile gresite, pe langa aspectul financiar, implica mult timp si energie. Este nevoie de determinare, perseverenta si totusi, la final, rezultatul nu va putea fi numit stralucit. Din pacate, pe situatia prezenta vom face tot ce se poate face, dar nu vom putea face miracole.

Cu ce ar trebui sa ramanem din aceasta comparatie? Foarte simplu: este MULT MAI BINE sa nu faci nimic, dar absolut nimic, decat sa faci alegeri si tratamente gresite!  Cel mai rau nu este sa nu faci nimic, cel mai rau este sa faci rau. Sa nu uitam juramantul lui Hipocrat: “Primum Non Nocere”. 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

 


Estetica zambetului – pas cu pas

$
0
0

Drumul de 100o de pasi incepe cu primul pas. Primul pas este si cel mai greu, restul vor urma firesc. Fiecare om are calatoria lui, fiecare are drumul lui. 

In stomatologie, “regulile” raman aceleasi: fa primul pas, acesta trebuie sa il faci singur, apoi apoi un “ghid” te va calauzi. Depinde de tine sa iti alegi ghidul potrivit pentru tine si impreuna sa ajungeti la finalul calatoriei tale. Nu va fi intotdeauna usor; uneori vei rataci calea, uneori va merge repede, alteori incet, dar pas dupa pas, finalul este tot mai aproape.  In continuare voi prezenta, etapa cu etapa (in episoade) una din calatoriile in care am onoarea de a fi “ghid”. Ne dorim mult sa ajungem la capat de drum cu bine!

Stage 1 – Primul pas este consultatia:

consultatie stomatologica

Pe baza unei radiografii panoramice (http://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/) si a examinarii atente a situatiei initiale vom stabili obiectivele noastre: poate doresti sa scapi de o durere, poate vrei sa stii de ce starea generala a sanatatii tale nu e asa cum iti doresti, poate visezi la un zambet minunat. In cazul exemplificat, se doreste un zambet sanatos si frumos. Pacienta, pe care o voi numi Maria, a primit recomandarea de a veni la noi pentru a-si indeplini visul. Am facut o prima sedinta in care am discutat, am pus intrebari, am primit raspunsuri si am dat raspunsuri.

Situatia initiala se prezinta astfel: dintii superiori sunt imbracati intr-o lucrare metalo-ceramica, cu coroane unite intre ele (nu permite igienizarea corespunzatoare) ceea ce a dus la gingivita si miros neplacut al gurii. De asementea, arcul dentar esta concav, dand un aspect imbatranit si inestetic. Slefuirea este tangentiala si adaptarea lucrarii deficitara. Pe radiografie vedem ca trei dinti sunt tratati (incorect) endodontic, iar al patrulea este inca vital (a raspuns pozitiv la testul de vitalitate). Cei trei dinti cu tratament de canal incorect au infectii si au dat nastere la infectii suplimentare ale osului la varfurile radacinilor.

plan de tratament dentist

 

Am stabilit urmatorul plan:

1 – Igienizare profilactica ( facuta de profilaxist) http://drfondrea.ro/2014/02/preventia-stomatologica-cele-5-reguli-de-aur/. Maria va primi instructajul referitor la o buna igienizare acasa, tartrul si placa va fi eliminata prin detrartraj ultrasonic, air flow si periaj, va fi facut screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului oral. http://drfondrea.ro/2013/11/cancerul-oral-si-detectarea-lui-protejeaza-te/

2 – Tratamente specifice. Planul a fost facut, am stabilit durata, pretul estimativ si fiecare etapa in parte. Vom stii unde vom face un popas si care este ritmul propriu si personal cu care Maria se simte confortabil. Evident, pe parcurs vom putea modifica planul initial. Nu suntem inflexibili. Important este ca Maria sa stie ca ii vom fi alaturi cu toata priceperea, cunostintele, indemanarea si daruirea de care dispunem.

In episodul urmator vom inlatura lucrarea veche. Sa vedem ce “se ascunde” sub ea! 

 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

 

Ce trebuie sa stii inainte sa te hotarasti sa faci un copil. Nu pune viata copilului tau in pericol!

$
0
0

Articolul acesta este tot un articol despre dinti, dar este adresat viitoarelor mamici. Bineinteles ca este foarte important sa ai grija de dantura ta pe tot parcursul vietii si ca problemele dentare au repercursiuni grave si asupra starii de sanatate generala, dar iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a lua decizia de a avea un copil, pentru a nu pune viata acestuia in pericol.

sarcina

 

(sursa foto:  http://gyniclinique.ro)

Tratamentele stomatologice se pot efectua si in timpul sarcinii, dar necesita anumite precautii, de aceea atunci cand te hotarasti sa devii mamica, cel mai bine ar fi sa iti faci un control si sa te pui la punct cu toate aspectele sanatatii tale. E bine sa mananci sanatos, sa te odihnesti, sa ai grija de corpul tau in general si, foarte important,  nu neglija dantura.

Ca sa fii sigura ca esti sanatoasa si din punct de vedere al danturii, fa-ti un control de specialitate. Rezolva-ti toate problemele care ar putea pune in pericol sanatatea ta si a viitorului copil  inainte de a ramane insarcinata.

Principalele probleme dentare sunt:

1. cariile netratate.  Evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, in principal datorita schimbarii dietei care este predominant cariogena. Cariile pot provoca dureri mari si  disconfort psihic viitoarei mamici si se stie ca starea emotionala este transmisa si fatului. Pe langa aceasta, medicamentele calmante ale durerii trebuiesc evitate pe cat posibil, pentru ca strabat bariera placentara  si ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa iti indopi copilul cu medicamente.

2. infectiile dentare. Sunt cel mai grav aspect, mai ales ca de cele mai multe ori ele sunt silentioase, nu dor. De multe ori le descoperim in urma unei radiografii, pacientii neavand dureri. Problema este ca ele au repercursiuni grave asupra starii generale de sanatate. Pe termen lung, infectiile netratate pot afecta inima, vasele sanguine, plamanii si articulatiile. Bacteriile pot trece in sange, in cazuri grave dand chiar septicemie.  Exista riscul ca infectiile dentare sa duca la nastere prematura sau la greutate mica la nastere.  De asemenea, in unele infectii necesita administrarea de antibiotice, iar acestea nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

3. gingivita si boala parodontala. In timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale, aceste boli se accentueaza, de aceea ele trebuiesc tinute sub control inca dinainte de a ramane insarcinata. Controalele regulate si igienizarile profesionele scad mult riscul dezvoltarii unei gingivite agresive in timpul sarcinii.

In concluzie: nu pune viata ta si a copilului tau in pericol cand totul s-ar putea rezolva foarte usor. Nu iti neglija sanatatea, doar pentru ca “nu doare” acum. Gandeste-te pe termen lung si daca iti doresti un copil sanatos, o sa vezi ca nu e atat de greu sa fi in primul rand TU sanatoasa!

Dr. Andreea Milos – Pedodontie si Stomatologie Generala

www.dentaldesign.ro

Fii sanatos pentru ca esti sanatos!

$
0
0

Dupa raspunsul neasteptat de favorabil la declaratiile pe care le-am facut nu cu mult timp in urma privitoare la medicamente, cu mii de distribuiri si mult mai multe mii de comentarii, am considerat ca este cazul sa detaliez problema de baza. Haideti sa vedem care sunt principalele probleme stomatologice si cum pot fi ele tratate, fara medicamente.

In primul rand trebuie sa intelegem un lucru, de la bun inceput: tratamentul modern in stomatologie se bazeaza foarte mult pe ameliorarea simptomelor, dar singurul aspect care intr-adevar ar trebui considerat ca fundatie reala este preventia si tratamentul cauzelor. Greseala din medicina moderna consta in faptul ca se incearca tratarea problemei in locul in care se observa problema, chiar daca nu in acel loc este si cauza. Imi amintesc de cei ce merg la sala de forta si fac sute de abdomene incercand sa scape de grasimea de pe abdomen. Daca problema ei o vad la abdomen, evident vor lucra la abdomen. De fapt problema nu este la abdomen, ci in alimentatie, regim de viata si lipsa exercitiilor fizice generale.

sromatolog, medic dentist, medic stomatolog

Asadar, sa vedem care sunt principalele probleme stomatologice:

Tartrul si placa bacteriana

Ar fi foarte simplu sa combatem acestea prin periute electrice, apa de gura de la diferite firme, paste de dinti “minune”, bicarbonat, argila si te miri ce alte substante. Da, odata aparut tatrul, el trebuie indepartat mecanic. Dar ce duce la aparitia lui? Tartrul este un depozit dur, la suprafata dintilor, cauzat de mineralizarea placii bacteriene. Placa bacteriana este un depozit moale, alb-galbui, organizat, ce ia nastere datorita… si aici vine intrebarea? Ce cauzeaza in mod real acumularea de placa? Ai spune ca principalul motiv este periajul incorect sau ca nu ai cumparat o anumita pasta de dinti. Da, acestea contribuie si pot fi factori favorizanti, dar factorul determinat in aparitia placii bacteriene si al tartrului este altundeva. Si acea cauza trebuie combatuta, si anume functia deficitara de autointretinere a dintilor. Dintii nostri sunt dotati cu o forma ce permite sa se curate singuri in timp ce mancam, in mod firesc si natutal. Din pacate, mancam tot mai multa mancare procesata, dulciuri, mancaruri sarace in fibre. In plus, fumam, bem sucuri si nu mestecam mancarea. Mancam mult si prost. Dintii nostri nu au reusit sa se adapteze la acest regim alimentar si functia de autointretinere nu reuseste sa tina pasul. Asa apare placa bacteriana si, implicit, tartrul. Daca nu vrei tartru, lucreaza la alimentatia ta (evident, daca deja ai tratamente gresite, carii si tatru, acestea trebuie rezolvate).

Caria dentara

Este o boala infectioasa, ce afecteaza dintele, prin actiunea bacteriilor din cavitatea bucala, demineralizand smalul si afectand astfel integritatea acestuia. Ceea ce simtim noi este o sensibilitate la rece si cald, stimulul termic patrunzand mai usor prin tesutul cariat spre pulpa dentara. De asemenea, putem resimti un discomfort la masticatie, la dulce sau la presiune; toate acestea pentru ca integritatea structurala a dintelui este afectata. Vizual, caria se prezinta ca o pata colorata, maro sau neagra uneori, o gaura in dinte care in stomatologie se trateaza cu freza. Da, odata aparuta, ea nu mai poate fi tratata altfel si alte carii vor aparea in continuare. De ce? De ce credem ca suntem asa diferiti de alte animale? De ce ar fi dintii nostri diferiti? Nu sunt, dar de ce noi avem dantura plina de carii iar alte animale nu au carii cu toate ca nu merg la dentist si nu cumpara cele mai scumpe produse de intretinere a danturii? Cainii si pisicile au probleme mai mari cu dintii pentru ca le-am schimbat noi, oamenii, obiceiurile. Din nou, ne orientam spre cauza cariilor: placa bacteriana. Si, deja am vazut ce duce la aparitia placii bacteriene: obiceiurile alimentare, si printr-un exercitiu simplu de logica putem spune ca la aparitia cariilor sta alimentatia.

Afectiuni ale pulpei dintelui si complicatiile acestora

Aici vorbim despre pulpita, necroza pulpara, cangrena, apoi depasind granitele dintelui, infectii ale osului, chisturi, granuloame… Marea majoritate a acestor probleme sunt date de… si  poate vine ca un soc… tratamentele incorecte. Deci, principala cauza a problemelor endodontice si periapicale sunt… tratamentele stomatologice??! Da! Asadar, daca vreti sa le evitati, gasiti-va un medic bun! O alta cauza este caria dentara, care e data de placa bacteriana, care e data de insuficienta functiei de autointretinere a dintilor, cauzata de… obiceiurile alimentare.

Boala parodontala

Este o afectiune a unuia sau mai multora dintre urmatoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular si gingie. Diagnosticul se pune la nivel histopatologic si pe seama evaluarii si analizei clinice. De asemenea, este nevoie de investigatii suplimentare radiologice. Asadar, diagnosticarea este complexa si in functie de rezultat se poate face si un plan de tratament corespunzator.

Cauzele ce duc la aceasta boala sunt multiple: genetice, igiena deficitara (fie nu exista o tehnica de igienizare corecta, fie situatia nu permite o igienizare corecta), fumatul, boli generale, alte afectiuni din sfera bucala. Tratamentul este in general conservativ.  Asta inseamna ca se incearca sa se mentina statusul la care este pacientul cand ajunge la dentist, astfel incat afectiunea sa nu avanseze. Acesta este principalul scop. Daca, in plus, se poate obtine o ameliorare este perfect, dar un tratament care sa duca 100% la o stare normala de sanatate, la fel ca la un pacient ce niciodata nu a avut probleme parodontale, se poate obtine doar in stadiile incipiente. Iata de ce este necesar sa existe o depistare precoce. Odata pus un diagnostic corect se poate incepe tratamentul cu igienizarea profesionala si eliminatea tesutului infectat de sub nivelul gingiei. Aceasta curatare subgingivala se face sub anestezie, mecanic, fiind o manopera chirugicala. Uneori este necesara o interventie superficiala uneori mai profunda, in functie de fiecare caz si fiecare dinte in parte. Cateodata se pot efectua si manopere suplimentare, aditie de os sau alte materiale de aditie, ozonificare, tratament cu laser, administrare locala sau generala de antibiotice. Dar… toate aceste tratamente din stomatologia moderna trateaza efectele bolii parodontale! Din nou, si din nou, si din nou… boala parodontala e cauzata de regimul de viata, de starea psihologica si de tratamentele stomatologice incorecte.

Bruxismul si alte parafunctii

Bruxismul este o functie anormala, ce se manifesta fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea) prin scrasnitul dintilor, frecandu-i unii de altii sau prin inclestarea maxilarelor. In prezent, se estimeaza ca 20% din populatie sufera de aceasta afectiune, iar procentajul acesta este in continua crestere. Din pacate doar 5% din cei ce sufera de bruxism manifesta simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta sa treaca neobservat pana la momentul in care dintii  si articulatiile deja sunt afectate intr-o maniera mai mult sau ma putin severa. Principala cauza a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate fi la randul lui din doua motive:

1- Din aria stomatologiei.  Aici vorbim despre lucrari incorecte, despre plombe gresite, despre carii sau infectii, toate acestea devenind deranjante atat pentru constientul nostru dar mai ales pentru subconstient. Si, subconstientul este cel ce incearca sa ne atraga atentia asupra lor, sa se descarce, manifestandu-se prin inclestarea musculaturii din zona afectata sau prin scrasnitul dintilor, pentru a indeparta factorul cauzator.

2 – Din aria psihologica, asa cum s-a vazut la primul punct, un aspect extrem de important este subconstientul. Acesta incearca sa se elibereze de tensiunea acumulata. Dar, eliberarea tensiunilor nu tine neaparat de aria stomatologica. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viata de cuplu, din sfera profesionala, din frustrarile si temerile personale. Si aici ne vine subconstientul in ajutor, semnalizand acest lucru si descarcandu-se prin mai multe manifestari, printre care si prin ceea ce numim bruxism. Stim despre gutiere, acele piese de plastic moale si transparent ce se aplica pe dinti seara si protejeaza dintii de efectele bruxismului. Dar acesta nu este un tratament ce lucreaza asupra cauzelor ci este o metoda de protectie. Gutiera lucreaza asupra efectelor, protejand intr-o oarecare masura  integritatea dintilor (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smaltului) si nu ajuta la indepartarea celorlalte simprome (tulburari de somn, dureri articulare si musculare, oboseala, dureri de cap, nemultumire, iratibilitate) decat intr-o mica masura.  Asa ca este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze.  Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimina infectiile, se echilibreaza ocluzia. Adevaratul tratament si principalul tratament se realizeaza nu  doar in cabinetul stomatologic, ci mai ales in cabinetul de psihoterapie. Pentru ca doar aici vom putea trata cauza, cauza datorita careia subconstientul se manifesta fizic prin bruxism. Trebuie vindecata fobia, anxientatea, problemele legate de stres, de ingrijorari si de nemultumiri, frustrarile si temerile pe care cu totii le avem.

In concluzie: Exista 3 mari cauze ale problemelor de sanatate (orala):

1 – alimentatia si modul de viata – nu se trateaza cu medicamente sau operatii, ci un regim de viata sanatos, sport, si cu ajutorul unui nutritionist bun.

2 – tratametele incorecte – nu se trateaza cu medicamente si operatii, ci cu ajutorul unui dentist bun, minim invaziv si cu materiale biocompatibile

3 – starea  psihologica – nu se trateaza cu medicamente ci poate cu ajutorul unui psihoterapeut bun.

In toate domentiile din viata, alimentatia, starea psihicului, regimul de viata sanatos si echilibrat fac ca intregul pe care il reprezinta faptura umana sa functioneze armonios si sanatos. Nu cautati in medicamente, chimicale si tratamente invazive ceea ce acestea nu va pot da. La urma urmei, este alegerea fiecaruia sa fie sau nu sanatos. Indiferent daca te consideri sanatos sau bolnav – ai dreptate! 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

Urmatorul articol va fi despre unul din cele trei aspecte, alimentatia sanatoasa, scris de Lavinia Ceuta – nutritionist: www.lavi-enrose.com

Internship – clinica Dental Design Timisoara

$
0
0

Ești în ultimii ani la Facultatea de Stomatologie. Ai talent, ambiție, determinare și ești pasionat de domeniul pe care ți l-ai ales. Vrei să faci un internship în urma căruia să te angajezi la clinica stomatologica Dental Design Timișoara. Întrebarea este: ce mai aștepți? Trimite un e-mail care să conțină CV-ul tău și motivează-ți intenția la office@dentaldesign.ro, ca să poți fi apoi programat pentru interviu. Dacă ești viitorul profesionist pe care îl căutăm, ne vom ocupa personal de startul perfect al carierei tale!

Bogdan Fondrea

Alimentatie pentru sanatate

$
0
0

Prevenție și profilaxie, iată doi termeni similari de la care pornesc a scrie acest articol. Cât de des auzim rostindu-se cuvîntul ”boală” și cu câtă ușurință îl rostim, în comparație cu termenii de început ai acestui articol, așa e? Oare de ce ne-am îndepărtat atât de mult de la tot ce ne aduce sănătate, alergând și mereu având convingerea că orice s-ar întâmpla (și asta presupune să nu avem mare grijă de mai nimic!), vom avea automat și remediul; ”merg la medic”, urmat apoi de ”o pastilă”, toate se rezolvă și mergem mai departe, cu bine?!? De ce oare, în toată evoluția sa, omul, are un progres fascinant, de la acoperirea planetei ca și specie (când te gândești ca la începutul anilor 1900 erau ceva peste un milliard, acum fiind peste 7!), pâna la aroganța sa în a crede și a încerca mereu să ”dirijeze și natura”. Tehnologia este înfloritoare, cercetarea la mare nivel, doar că, parcă ceva nu ”bate în același ritm” cu prea buna lui adaptare aici pe Pământ. Cercetarea este înspre progresul ființei cu adevărat, sau spre o producție nefirească, neîncetată…cum o fi, oare? Frumoasă adaptare, din păcate în detrimentul unei simplități firești a vieții pierdute undeva, în goana aceasta spre mai mult… Și mai mult nu înseamnă întotdeauna și mai bine, nu-i așa? Cum e să știm că la nivel mondial, industria farmaceutică se bate pe podium, ca și investiții financiare? Iată o situație deloc încurajatoare, un ”unghi destul de mort” în a privi lumea, lumea de acum și încotro se îndreaptă ea!

Lavinia Ceuta - nutritionist

Există un aspect în care omul nu a evoluat, ba din contra, este într-o involuție evidentă, prezentată de numărul tot mai mare a bolilor și cazurilor nefericite ce întâlnesc stări și simțiri de nesănătate și durere, toate pornind dintr-un punct comun – alegerea dietei de zi cu zi! Din punct de vedere nutrițional omul a căzut în capcana involuției! Am auzit pe cineva spunând așa frumos: – ”- Ce să cumpăr din supermarket, Doamne, câte se găsesc acolo! Ajută-mă să-mi găsesc cele necesare și cu adevărat de folos, pentru o nutriție sănătoasă, că eu mă pierd prin toată varietatea de pe rafturi. – Desigur, te pot ajuta, uite, știi cum? Du-te și ia-ți bunica sau străbunica, mergi cu ea la cumpărături. Ea îți va arăta de ce ai nevoie, cu siguranță!” Ce spuneți, cum sună asta? Este o realitate simplă, evidentă… Noi suntem atrași în capcanele produselor rafinate, procesate, pe care omul și-a pus amprenta într-un mod ”deloc inteligent”, ci doar comercial, estetic, departe de tot ce înseamnă ”hrana optima a omului”. Și ce ne facem, dragilor? Revenim la forma simplă a vieții, din punct de vedere nutrițional, suntem obligați să facem asta, de vrem să fim sănătoși, să fim activi și să trăim conștienți până în ultima zi din viața noastră. Prevenția bolilor, de orice natură, (vă dați seama cât este de complex acest aspect!) se face simplu, prin medicamentul ce-l folosim zilnic pentru sănătate și funcționare…hrana de zi cu zi!

Și știți care este paradoxul? Hrana de zi cu zi este strâns legată de starea noastră psihică, de felul în care privim viața, jurul nostru. Hrana, nu numai că ne este medicamentul zilnic, el este și cel ce ne deschide conștiința, ne dirijează emoțiile și buna stare! Și, din nefericire, omul nu este adaptat ca și structură morfo-funcțională și fiziologică la hrana modernă, hrana intens procesată, folosită în detrimental celei simple, firești, naturale. Da, am scris bine, omul nu este adaptat la aceste feluri de mâncare puternic industrializate, sintetizate și colorate de pe rafturile comerciale! Ei, nu cred să fie așa o noutate dacă stați și vă gândiți puțin cât este ea de îndepărtată de hrana vie, naturală ce ne-o oferă natura, mediul nostru natural de viață. Bogdan Fondrea m-a provocat – într-un sens constructiv, evident-, să vorbesc sau chiar să strig un pic mai tare despre cât este de important modul în care ne hrănim, ca metodă profilactică în orice boală, de la începutul tubului digestiv –adică de la cavitatea bucală- și până la întreg ansamblu nostru funcțional, al armoniei ființei. Și am să trec acum să vă scriu despre hrana ce ne pune în pericol primul segment al tubului digestive, cavitatea bucală, mai precis dantura fiecăruia dintre noi, spre sănătatea ei și spre frumusețea estetică data de ea, nu-i așa?

Îmi vine să spun ceva foarte sec și direct… Adică, tot ce pune o amprentă nefavorabilă asupra dentiției noastre este reprezentată de mâncarea rafinată, nenaturală. Iată ce simplu, într-o frază pot cuprinde un întreg ce-l voi dezvolta ulterior. Cum aș putea să încep altfel decât strigând tare: Dulciurile fac cel mai mare rău dinților nostri! Sau pâinea albă? Poate alcoolul, sau alimentele lipicioase? Dar laptele este benefic el, oare? Sau mâncarea de tip fast-foot, are ea un efect nedorit asupra sănătății dinților noștri? Ar fi bine să vă pomenesc și despre sucurile acidulate, nu-i așa, să vă reamintesc că o băutură carbogazoasă celebră, are prezente aproximativ 11 cuburi de zahăr/330 ml?!? În mod special, produsele cu o consistență lipicioasă ne afectează dinții și ar trebui evitate, deoarece rămân la suprafața dintelui si asigură un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni. Anumite produse alimentare cum ar fi: zahărul alb, zahărul brun, zahărul ecologic, mierea de albine (din păcate și mierea are –pe lângă calitățile sale terapeutice-, o cantitate dominantă de zahăr), sucul de trestie de zahăr, siropul de porumb, jeleurile si bomboanele care au o consistență lipicioasă, sunt foarte periculoase pentru dinții fiecăruia dintre noi.

Fetița mea are un obicei sădit de când era mica și îl respectă atunci când este acasă: de câte ori consumă ceva dulce, imediat urmează și periajul dinților! De asemenea, unele produse alimentare dublu-rafinate, cum ar fi făina albă este extrem de nocivă pentru dinți. Pâinea, biscuiții, fursecurile, prăjiturile, cerealele pentru micul dejun, brioșele, produsele de patiserie, covrigii si sandwich-urile ar trebui să fie evitate, să fie doar o alegere ”din când în când”. Cu cât un produs alimentar este mai rafinat, cu atât el este mai nociv pentru dinți, cu certitudine. Aceste produse contin carbohidrați bogați în amidon, care pot cauza probleme dentare. Mare atenție la produsele de tip fast-food! Un obicei dăunător atât pentru organism cât și pentru dantura noastră. Aceste produse au o varietate de produse rafinate, de la făina albă, cartofi procesați complet nesănătoși, până la bogăția de zahăr și grăsimi saturate prezente în înșelătoarele sosuri folosite ca și dressing. Cred că nu pot să închei fără să vă avetizez asupra marelui pericol cauzat de tutun. Tutunul dăunează grav sănătății generale, sănătății dinților, igienei și frumuseții lor! Ca să nu mai vorbim de mirosul respirației unui fumător, deloc plăcut, chiar deranjant pentru cei din jur. Doamnelor, domnilor, opriți acest obicei, nu vă onorează defel!

Guma de mestecat, m-am gândit o secundă dacă este bine să o amintesc la ”da” sau ”nu”… Este bine să fie folosită după fiecare masă, atunci cînd nu avem posibilitatea să ne periem dinții, sau să folosim ața dentară. Însă, aduceți-vă aminte că ea poate fi masticată cel mult câteva minute, imediat după masă și…atât! Da, este un produs cu foarte multe ”E-uri”, deloc indicată a fi folosită în alt moment al zilei, doar după masă, pentru a ne curăța dinții. Si, repet, doar pentru câteva minute! Hrana potrivită care nu dăunează dinților noștri? Fructele proaspete, legumele si legume cu frunze verzi. Hrana naturală, carnea (ea are efecte nedorite în restul structurii noastre!), semințele, cerealele integrale, toate acestea nu pot fi comparate ca și efecte și reacții chimice la nivel de cavitate bucală, cu produsele rafinate, amintite mai sus. Să jucăm un joc, ce spuneți? Unul de conștientizare a tuturor celor scrise mai sus de mine… Să mușcăm dintr-un măr, oare cum se simt dinții noștri? Mare diferență între mușcătura dintr-un măr sau dintr-un corn preparat din făină alba, sau vreun produs extrem de rafinat și încărcat cu zahăr.

Este o mare diferență, dragii mei, iar dinții noștri sunt primii care simt asta! Încercați acest exercițiu și sunt convină că ceva, undeva, în fiecare dintre noi, va aduce un răspuns, o simțire, o certitudine a celor scrise mai sus. Mulțumesc, Bogdan! Mulțumesc pentru imboldul dat în a scrie aceste rânduri și ”Doamne ajută!” să ajungă această informație în conștiința cât mai multor oameni, spre îndreptarea de la obiceiurile greșite și spre o profilaxie a bolilor, simplu, prin dieta de zi cu zi! Sănătate și mereu alegeri conștiente în hrana voastră!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

http://lavi-enrose.com

citeste si: http://drfondrea.ro/2014/04/fii-sanatos-pentru-ca-esti-sanatos/

www.dentaldesign.ro

Psihologia in Stomatologie

$
0
0

De cate ori nu am auzit umatoarele cuvinte:

“Domnule doctor, numai mie mi se intampla! Am imunitatea scazuta, va rog sa imi dati antibiotice! Nu am avut noroc de dentisti buni. Sigur ceva nu e in regula, nici nu ma astept sa fie bine, la mine niciodata nu iese bine. Asa sunt eu, nu am noroc…”

Din experienta personala cat si din cazurile studiate reiese doar un raspuns. Un rezultat bun, fie el in stomatologie, dar si in orice alt domeniu, se bazeaza pe cativa factori determinanti si alti cativa favorizanti. In acest scurt articol voi prezenta ramura psihologica a stomatologiei.

Bogdan FondreaSa vedem doua cazuri diferite, ce au necesitat tratamente similare: extractii, implanturi dentare, sinus lift si aditie osoasa. 

Cazul 1, Radu – Radu are nevoie de implanturi dentare. Fumeaza si intelege ca nu este recomandat sa fumeze. Mi-a spus ca el intelege punctul meu de vedere, dar nu se lasa de fumat. :) Nu vrea sa ia antibiotice pentru ca nu e de acord cu medicamentele. Imi spune razand ca a citit undeva ca nici eu nu sunt de acord cu ele. Astazi ne-am cunoscut, venind la recomandarea unui prieten, si maine are programare pentru inserarea implanturilor. Mi-a zis ca nu e din Timisoara si pe seara va iesi sa bea ceva “cu baietii”. “Radu, trebuie sa te odihnesti, sa nu fumezi si sa te pregatesti pentru interventia de maine”. Rade din nou si imi spune sa nu imi fac griji ca va fi bine. Cum vine asta? Pacientul il asigura pe medic ca va fi bine?! Ma rog… Voi ajunge sa il cunosc pe Radu si imi voi da seama pe parcurs ca asa e el. Traieste prezentul, e optimist, nu isi face griji legate de viitor si se distreaza socializand cu prietenii lui cat de des are ocazia.

Cazul 2, Ioana -Ioana are si ea nevoie de implanturi. Deja este la a 3-a discutie pe care o avem. Astazi vrea sa vorbim despre sinuslift si a venit cu sotul. A vazut ceva filmulete pe Youtube si i se pare o interventie riscanta. Vrea sa stie mai multe detalii. Ca sa inteleaga mai bine situatia, sotul pune si mai multe intrebari: ce materiale vom folosi?, ce fel de material de aditie se pune?, ce riscuri sunt?, dar membrana sinusului nu se poate rupe?, va durea?, va sangera? Incerc sa ii asigur si sa ii reasigur ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a fi bine. Pleaca nelamuriti in totalitate, luand 2 retete cu antibiotice (in caz ca pierde una asa cum s-a intamplat data trecuta). Mi-a spus ca deja ia medicamente de cateva zile pentru ca are un organism mai slab. Si-a luat concediu si maine va veni si sotul cu ea la interventie.

Ziua interventiei:

Radu – Vine, se aseaza pe scaun si face o gluma cu asistenta. Ea rade. Radu rade si el. Eu ma uit pe imaginile de la computer tomograf. Radu se uita si el si spune ca imaginea seamana cu bunicul lui. Ii fac anestezia si incepem. Totul merge perfect. Radu imi spune ca totul e ok. La finalul interventiei se ridica, se sterge si ma intreaba daca poate iesi in oras. Ii spun ca nu e o idee buna sa iasa astazi. Promite sa fie ascultator vreo doua zile. Ne saluta, mai face o gluma cu asistenta si pleaca.

Ioana – Vine. In cabinet intra si sotul ingrijorat. Imi spune ca ii este teama si nu a dormit toata noaptea. A avut cosmaruri si nu a putut manca mai nimic. Dupa o discutie de 30 de minute in sfarsit incepem. O doare anestezia. Nu sta bine pe tetiera si asistenta o trage prea tare de buza. Vrea sa clateasca. Ma intreaba intr-una cat mai dureaza si ofteaza la fiecare 30 secunde. O intreb daca o doare si spune ca nu, doar ca ii e frica. O intreb de ce ii este frica, suntem aproape gata. Imi spune ca simte ea ca ceva nu e ok… Se ridica, abia vorbeste, sotul vine dupa ea, tine compresele cu gheata pe fata si iese cu pasi inceti.

Dupa 10 zile, se scot firele: 

Radu – Vine la timp si se aseaza pe scaun. Il intreb cum a fost. Imi spune ca fara probleme. L-a durut putin in ziua aceea, s-a umflat putin, dar le-a spus prietenilor ca a fost la K1. :) Ii scot firele si vad ca s-a vindecat perfect. Ma intreaba ce urmeaza. Discutam despre coroanele ce le vom face peste 6 luni, materiale, zirconiu… Multumeste, ii da o cutie cu ciocolata asistentei si pleaca. Asa e Radu. :)

Ioana – In cele 10 zile m-a sunat de 10 ori, s-a ingrijorat, m-a sunat si sotul. A venit la control si dupa 10 zile inca nu e vindecata corespunzator. Mi-a spus ca a avut grija, a facut tot ce trebuia si ca simtea ea ca ceva nu e ok. Oare ce se poate intampla, oare nu ar fi mai bine sa vina si maine, oare sa mai ia medicamente, oare cum sa curete zona? Ii spun din nou sa nu se ingrijoreze, ii mai pun cateva fire si o chem peste alte cateva zile.

Viitorul…

Radu – Zambeste, mananca si se bucura de rezultat. Aduce cativa prieteni cu el spunandu-le ce medic bun sunt eu si laudand diferite atribute ale asistentei. :)

Ioana – Va las pe voi sa anticipati rezultatul.

IN CONCLUZIE: Fie crezi ca va bine, fie crezi ca nu va fi bine, AI DREPTATE! 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

Laptele, calciul, proteina animala si sanatatea

$
0
0

Nimic pe lumea acesta nu este întâmplător… Și, să trec la argumente, sau la subiectul concret al acestui articol!

Când Bogdan Fondrea mi-a propus acestă temă, cea despre care vom povesti în aceste rânduri, am avut revelația afirmației inițiale. Să scriu despre ”Calciu”, despre sursa lui naturală și optimă pentru organismul uman, să aduc în discuție ”mitul fals al calciului din laptele de vacă, bun pentru organismal uman”, toate acestea, în timp ce eu reciteam o carte – cum puține sunt în lume despre nutriție și influența hranei asupra declanșării bolilor -, chiar nu este întâmplător! Am două subiecte ”mereu fierbinți” despre care vorbesc cu convingere, care sunt greu acceptate de majoritatea celor din jur: laptele de vacă și ”a mânca sau a nu mânca carne”.

adevarul despre lapte

Am spus convingere, da, întrucât eu am experimentat stări și senzații cu aceste produse prin consumul sau prin abstinența lor. Citesc zilnic câte ceva, lucrez cu oameni în acest domeniu, iar toate studiile și toate cazurile actuale spun – invariabil – despre aceste ”două subiecte”, ca fiind de mare interes. Este important a le avea în atenție, a căpăta o conștiință și o înțelegere asupra efectelor produse în organism. Dr. Colin Campbell și celebra sa lucrare ”Studiul China” aduce toate informațiile argumentate științific despre laptele de vacă și consecințele sale asupra organismului. Este destul de șocant să spui cu certitudine că…

• laptele de vacă îți aduce carența de Ca în organism fiindcă prin mediul acid favorabil dezvoltării mucusului, pierdem foarte mult Ca, odată cu consumul de lapte de vacă, sau

• consumul de lapte de vacă produce osteoporoză;

• consumul de lapte de vacă favorizează apariția sclerozei în plăci;

• este factorul considerat determinant în declanșarea cancerului de prostată la bărbați;

• cancerul de sân la femei pare să aibe o legătură cu consumul de lapte (din ”Studiul China” vă dau o statistică îngrijorătoare: 1 din 8 femei din Europa fac cancer de sân, față de China, unde 1 din 300.000 face cancer. Ei, ce spuneți? Nu este greșit, ați citit bine și eu am scris bine, este incredibil, nu-i așa? Cea mai mare rată a cancerului de sân o regăsim în tările nordice, acolo creșterea vitelor și consumul produselor lactate fiind cel mai ridicat din Europa. Sau…

• copii dependenți de insulină până la vârsta de 10 ani – se afirmă de către marile școli ale lumii (Școala de la Harvard) că, au ca și factor declanșator al bolii, laptele de vacă administrat de foarte timpuriu în creșterea copiilor;

• organismul a peste 70% dintre noi încetează să mai producă lactoză, enzima care digeră zahărul din lapte, odată ce am fost ”înțărcați”, adică la vârstă extrem de fragedă. Oare nu încearcă natura să ne spună ceva? Sunt atâtea mămici îngrijorate de faptul că odată oprită alăptarea copii refuză să bea lapte de vacă. Copiii știu!!!

Simțiți o revoltă, o voce interioară încăpățânată care spune: ”Nu, nu se poate, nu poate fi adevărat, doar eu am crescut cu lapte de vacă și atâtea generații au crescut la fel…nu poate fi adevărat!” Înțeleg revolta și neîncrederea ce vă cuprinde, am avut-o și eu… Doar că, am înțeles că noi avem un real progres, o cercetare și cunoaștere de dobândit aici pe pământ, putem să ținem pasul cu noile desoperiri spre o mai bună adaptare la mediu, sau putem să ignorăm aceste informații, să le combatem cu argumente deloc elocvente atunci când vorbim despre progres și evoluție. Nutriția este un domeniu ce a cunoscut o mare amploare, atât în cercetare, cât și ca preocupare individuală. Omul începe să redescopere simplu, cum este și firesc, marea (sau adevărata!) însemnătate a hranei, ca și ”medicație zilnică” de întreținere a vitalității întregului. Și atunci, cum să nu credităm noutățile descoperite, cum să nu ne dorim a fi adaptați cât mai bine mediului actual de viață, cu tot ce cuprinde el, produse industriale sau bio, mediu toxic sau nu, poluare, pesticide etc? Haideți, ne dorim ultimele gadgeturi de pe piață, credem în valoarea lor, de ce nu am proceda la fel și cu noutățile științifice reale, ce ne ajută la o mai bună adaptare și stare? De ce nu am face asta? Ei, vedeți, atunci cred că putem să îndreptățim pe cei ce cârcotesc și spun că noi parcă am intrat într-o mare involuție, din punct de vedere nutrițional!

Laptele de vacă și eliminarea lui din dieta zilnică pare o provocare foarte mare, mintea fiind obișnuită cu senzația și plăcerea gustului și obiceiului ei firesc! Trebuie doar să vă doriți a avea încredere în cele scrise aici de mine, să vă doriți a descoperi ce este adevărat legat despre acest subiect, să încercați a fi conștienți o anumită perioadă de timp de felul în care vă simțiți, eliminând complet din dietă acest produs. Lucrez în acest domeniu, lucrez cu oameni ce-și schimbă modul de viață odată ce-și schimbă modul în care se hrănesc și vă spun cu convingere: trebuie doar să aveți curajul, îndrăzneala și dorința de a încerca o dietă mai apropiată de mediul vegetal! Și, zâmbesc cu bucurie, stiind că pasul odată făcut, fiecare dintre voi va simți, într-un fel sau altul, beneficiul stării și al sănătății … odată cu eliminarea laptelui de vacă din alimentație!

Calciul din laptele de vaca… Dovezile care confirmă că proteinele de origine animală (adică și laptele de vacă) slăbesc sănătatea oaselor, sunt mai vechi de o sută de ani. Una din primele explicații, care au plecat de la premise că proteinele de origine animală produc o aciditatea metabolică în exces, datează din anii 1920. De asemenea, se știe de multă vreme că proteinele de origine animală contribuie într-o mare măsura, decât cele de origine vegetală, la încărcarea cu săruri acide a organismului. Laptele de vaca are un continut de Ca adaptat nevoilor vițelului, diferite de cele umane, cu mult peste valorile accesibile si prelucrabile de organismul uman. Proteinele laptelui animal (matricea care se impregnează cu minerale), nu răspunde constituției umane, având o cantitate extrem de mică de oseină. Urmarea este că organismul va reține denaturat mineralele, antrenând, atenție, o demineralizare profundă!!!

Grupând constatările majorității cercetatorilor, coincidem că organismul, pe de o parte, pierde din aceste săruri prin circuitul sanguin, prin lipsa oseinei, dar, pe de altă parte, acumulează aceleași săruri (ce se găsesc din belșug în laptele de vacă) și le depune în părțile tisulare si organice din corp, ceea ce determină rigidizarea venelor, arterelor si țesuturilor. Prin urmare, acestea antrenează indurații, chisturi, calculi si depuneri de calciu. Proteinele de origine animală, cum ar fi și cazeina din lapte – un aminoacid ce provoacă și mare parte dintre alergiile tot mai frecvente, alt mare subiect de dezbătut! -, pot avea urmări, ca și cele ce le voi prezenta către Dvs, în sprijinul gândului că într-o bună zi, poate încercați o alimentație diferită, mai simplă și sănătoasă. Astfel, proteinele de origine animală:

• au tendința de a bloca producția de vitamină D ”superactivă”, lăsând organismul cu un nivel scăzut de vitamina D;

• determină organismul să producă mai mult IGF-1 (un hormon de creștere – factorul 1 de creștere al organismului), care, la rândul lui, generează haos în procesul de creștere a celulelor noi și de îndepărtarea a celor bătrâne, stimulând astfel dezvoltarea cancerului;

• calciul în exces, cum este cel generat de laptele de vacă și din produsele lactate, înhibă producerea de vitamin D ”superactivă”;

• un nivel redus continuu de vit D ”superactivă” creează un mediu care stimulează diferite tipuri de cancer, boli autoimune, osteoporoză și alte boli;

• desi se administreaza copiilor Ca si vit D, problema rahitismului nu a fost rezolvata. Nici aspectul privind apariția indurațiilor chistice, în cazul persoanelor care beau lapte nu a fost înlăturat, în ciuda repetatelor intervenții chirurgicale;

• proteinele animale (aici fiind de menționat și laptele), scot Ca din oase prin crearea unui mediu acid în sânge, iar organismul, pentru alcalinizare și reglare, folosește Ca propriu, bazele sale pentru ieșirea din aciditate;

• in urma consumului zilnic de lapte, excesul de proteină ce se descompune în tractul digestiv, încarcă intestinele cu un sediment vâscos, care trece ulterior în sânge. Pe măsură ce aceste produse de putrefacție se acumulează, prin consumul regulat, organismul încărcat se străduiește a le elimina prin piele (acnee, pete pe față) și prin plămâni (guturai). Cele ce nu se elimina prin nici o cale, se descompun în interior, formând un mucus ce dă naștere la infecții, cauzează reacții alergice și încarcă articulațiile cu depozite de Ca. Știți că multe persoane cu astm bronsic, cu infecții auriculare, acnee sau ciuperci frecvente s-au vindecat complet prin simpla înlăturare din alimentație a produselor lactate.

• conținând hormoni, dezechilibrează balanța sistemului endocrin feminin. Aceste efecte se agravează odată cu administrarea hormonilor artificiali sintetici animalelor, în scopul creșterii producție de lapte. Și, mare atenție, asta nu se întamplă doar în industria laptelui, asta a început să se aplice și în gospodariile de la țară. Și toate acestea distrug delicatul echilibru al sistemului endocrin.

Mulți dintre noi încă consumă lapte, pentru că doctorul nostru ne-a spus ca el reprezintă o bună sursă de calciu. Sfatul acesta, din păcate, nu este unul bun și iată încă un argument: laptele de vacă are 120 mg calciu la 100 gr produs, comparativ cu 33 mg la 100 gr produs, cât are laptele matern si 97 mf fosfor la 100 gr produs, comparativ cu 18 mg fosfor la 100 gr, în cazul laptelui uman. Fosforul se combină cu Ca, în traiectul digestiv si-i blochează absorbția. Numai alimentele cu un raport de Ca/P > sau egal cu 2/1 reprezinta sursa de Ca! În cazul laptelui uman, raportul Ca/P > sau egal cu 2,35/1, în vreme ce laptele de vacă are raportul de Ca/P > sau egal 1.27/1. Laptele de vacă are 50 mg Na/100 gr produs, față de numai 16 mg Na la 100 gr lapte matern. Iată una dintre cauzele banale, dar atât de riscante pentru sănătate, privind excesul de Na din organism. ”Raportul dintre cazeină/albumină în laptele de vacă este de 6, iar în cel uman 1. În comparație cu laptele uman, cel de vacă are mai puțin Cl si K (elemente peptizante), dar mai mult Ca si P (efecte coagulante). Acesta este motivul pentru care laptele de vacă coagulează în grunji mari, greu penetrabili de scucul gastric.

Acum, în aceste rapoarte prezentate îmi vine în minte o comparație dintre lapte si sucul de struguri: raportul din laptele matern dintre proteine/glucide/lipide este de 1,4/3,6/4,7 si acesta corespunde raportului mediu care se gaseste in fructe si legume. Bunăoara, zeama de struguri – mustul – este la fel de bogat in substanțe nutritive ca și laptele de mamă, tocmai de aceea a și fost denumit “lapte vegetal”. Dr Colin Campbell spune ca singurele produse admise obținute din laptele de vacă, din perspectiva condiției de sănatate, firește, sunt untul de casă și iaurtul. Iar laptele de capră se apropie mult de natura și consistența compoziției laptelui uman și se poate consuma fără riscul îmbolnăvirii.

Este greu să cuprinzi într-un articol tot ce vrei să trimiți, să dăruiești mai departe, mai ales când subiectul este așa de ”fierbinte” ca și acesta. Îmi doresc să vă fi scos din starea de confort, să vă fi făcut a vă simți incomod citindu-l, pentru că astfel, am convingerea că am reușit să vă fac atenți. Și informațiile despre acest subiect, ideile despre el, vor începe să vină către voi, să vă caute spre a vă aduce lămurirea și limpezimea ideii. Astfel, dacă Bogdan și voi veți dori, cu mare drag și dăruire voi reveni cu un articol despre sursele adevărate de calciu, asimilate și bine primite de organism, despre importanța conștientizării și educației firești asupra alimentelor și hranei noastre de zi cu zi. Știți celebra vorbă: ”Ești ceea ce mănânci?” Ok, și dacă beau lapte, ce, sunt un vițel? Nu, noroc că nu beau lapte, am crescut mare și am învățat ce-mi face bine și ce nu, ce-mi dă o claritate a minții și ce-mi întunecă rațiunea, ce mă lasă să mă dezvolt firesc și armonios pe acest pamânt. Așa sa fie! Alegeri mereu conștiente și atente în hrana de zi cu zi, sănătate și bucurie tuturor!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

http://lavi-enrose.com

citeste si: http://drfondrea.ro/2014/04/fii-sanatos-pentru-ca-esti-sanatos/

http://drfondrea.ro/2013/09/omul-nu-este-echipat-pentru-a-se-hrani-cu-carne/

 

www.dentaldesign.ro


Fatete Lumineers @ Dental Design Timisoara

$
0
0

Produse in California, de prestigiosul laborator DenMat, lider de piata în domeniu, fatetele Lumineers sunt net superioare oricaror altora de acest gen și au crescut in popularitate in ultimii aproape 30 de ani, devenind preferatele vedetelor de la Hollywood. Sunt realizate dintr-un portelan durabil si foarte rezistent, Cerinate, si pot fi la fel de subtiri precum lentilele de contact. Metoda de aplicare este minim invaziva, respectiv sunt aplicate direct pe dinte, de multe ori nefiind necesară slefuirea, nu necesită anestezie si nici nu există riscul unor sensibilitati ulterioare.

Dental Design Timisoara este unicul centru stomatologic din vestul Romaniei acreditat de catre DenMat, atat pentru fatetele ceramice Lumineers, cat si pentru sistemul Snap-on-Smile.

Avantajele Lumineers fata de Veneers:

  1. preparare minima a dintelui sau lipsa prepararii dintelui
  2. estetica excelenta
  3. rezultate predictibile ce pot fi simulate inainte de realizarea acestora
  4. procedeu reversibil (daca se doreste indepartarea lor, dintele nu are de suferit)
  5. lipsa sensibilitatii post interventie
  6. nu este necesara anestezia
  7. durata minima de tratament (doar doua vizite , amprenta si cimentare)
  8. garantie internationala data de producator (partea de laborator)
  9. confort excelent

Cui se adreseaza Lumineers? Care sunt cazurile ce pot fi rezolvate cu Lumineers?

  1. dinti colorati
  2. dinti strambi si nealineati
  3. dinti cu o forma inestetica
  4. dinti inegali
  5. coroane inestetice (DA! Se pot aplica pe coroane vechi, inestetice!)
  6. dinti spatiati
  7. dinti ciobiti
  8. dinti cariati si cu tratamente inestetice
  9. Lumineers se adreseaza celor ce vor un zambet cat mai aproape de  perfectiune!

Caz 1Fatete Lumineers Timisoara, Lumineers

Caz 2

fatete lumineers

Caz 3fatete ceramice timisoara

Caz 4fatete portelan timisoara

Caz 5fatete dinti timisoara

Caz 6ceramic lumineers Romania

Caz 7lumineers ceramica stomatologie

Caz 8fatete ceramice lumineers

Luminers aduc o serie de avantaje in fata precedeelor clasice de redare a frumusetii zambetului. Daca ne uitam spre fatetele clasice, veeners, vedem ca rezultatul estetic este bun, materialele biocompatibile, dar… exista un “dar”. Aceste fatete se pot realiza doar daca dintele este slefuit, cu sacrificiu de tesut dentar sanatos si poate cu o oarecare sensibilitate a dintelui ce ramane in urma acestei slefuiri. Avem nevoie de o slefuire pentru ca aceste fatete sa nu faca dintele sa para foarte mare si inestetic. Problema este ca ceramica din veeners este prea groasa pentru a obtine un rezultat estetic si rezistent. Asadar, era nevoie de o alta ceramica, mai rezistenta, care sa poata fi foarte subtire si sa dea rezultate estetice dorite.

Astfel au aparut fatetele ceramice Lumineers.

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

 

“ALL ON SIX”– Implanturi dentare, o dantura completa

$
0
0

Uneori, din pacate, se ajunge la intrebarea:

“Ce vei alege; protezele clasice ce se scot pentru igienizare si se pun apoi inapoi in gura sau varianta cu implanturi dentare?”

Evident ambele au avantaje si avantaje. Avantajul protezelor clasice este faptul ca se realizeaza rapid si costa putin, dar… nu dau confortul necesar pentru o alimentatie corecta, nu sunt acceptate din punct de vedere psihologic, cad din gura cand nu te astepti, se misca, trebuie lipite uneori de gingie, nu arata bine si nu se simt confortabil.

In cazul de fata s-a ales varianta sigura, estetica si functionala, cea cu implanturi dentare. 

Dintii prezenti aveau un grad mare de mobilitate datorita afectiunii parodontale avansate, infectii, tartru si carii, neputand fi salvati. In aceasi sedinta cu extractia lor si curatarea infectiilor s-au inserat cele sase implanturi, dispuse simetric, pe locurile ideale pentru viitorii dinti. Inca din acest moment am stiut unde ne dorim sa fie dintii finali, cati vor fi, ce marime vor avea si am plasat implanturile in asa fel incat sa nu existe surprize neplacute dupa timpul necesar de osteointegrare de 3-6 luni.  Apoi a urmat amprentarea.

Implanturi dentare all on six

 

Lucrarea finala a fost realizata tinand cont de dorintele pacientei si de disponibilitatea financiara. S-a ales o lucrare fixa, metalo-ceramica, cimentata pe bonturi de titan. Lucrarea dentara este formata din doua parti de cate 6 dinti, in total 12.

all on six implanturi dinti timisoaraIn concluzie, implanturile dentare au constituit in acest caz alegerea corecta, medicala, estetica si functionala. Pacienta este multumita, zambeste fara griji, rade, mananca si este sanatoasa.

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si implantologie

www.dentaldesign.ro

Despre expectante in tratamentul stomatologic

$
0
0

Tocmai ai trecut printr-o interventie chirurgicala complexa si de durata, un sinuslift, aditie de os si inserarea a 3 implanturi dentare. Ai primit o reteta de antibiotic, ti s-a recomandat sa nu fumezi, sa nu fortezi zona,  sa te menajezi cateva zile. E de asteptat sa se simta ceva dupa interventie si poate sa se umfle putin. Este o reactie normala a organismului.  Asa ca esti pregatit pentru ceea ce va urma si iti asumi aceasta.

Evident ca dupa o albire dentara lucrurile sunt cu totul altfel. Te astepti ca dintii tai sa fie albi, ca zambetul tau sa fie stralucitor si sa nu doara deloc.

Sa ne imaginam ca ai trecut prin interventia chirurgicala si ceea ce te asteptai sa se intample nu se intampla. Daca nu doare si nu se umfla deloc, nu se supara nimeni, nu este asa cum te asteptai, dar ce motiv ai avea sa te plangi? Daca simptomele sunt mult accentuate, cu siguranta nu e de dorit, nici la asta nu te asteptai, dar in acest caz te ingrijorezi, iti pui semne de intrebare si nu stii ce e de facut.

Sa ne imaginam ca dupa albirea dentara dintii tai dor si nu s-au albit atat cat iti doreai. Din nou te ingrijorezi si nu stii ce sa faci. Daca dintii tai sunt mai albi decat iti imaginai si totul a mers foarte repede, esti fericit.

implant dentar

Care este diferenta?

In primul rand, avem situatia pe care o asteptam, ne-o imaginam si o acceptam. Pe de alta parte avem o situatie diferita. In functie de unde se plaseaza situatia diferita fata de expectantele noastre putem fi multumiti sau nemultumiti. Toata lumea isi doreste sa fie multumita. Asa ca vine intrebarea: cum sa facem ca rezultatul sa fie cel asteptat sau sa il depaseasca? Se poate obtine aceasta intr-un singur mod: avand grija ca expectantele noastre sa fie conforme cu realitatea.

In stomatologie, si in orice domeniu de altfel,  este foarte important sa ne raportam la rezultatul ipotetic scontat cat mai precis. Pentru asta exista mai multe metode: discutii indelungate, fotografii, statistici, masuratori si uneori simulari. Garanteaza parcurgerea acostor pasi un rezultat final peste expectante? Nu! Nu il garanteaza pentru ca daca din punct de vedere medical totul poate fi in parametri normali, asta nu inseamna ca si gradul de multumire este atins sau depasit.

Si cum in Romania, si in majoritatea tarilor din lume, garantarea tratamentelor stomatologice este interzisa de lege, pe ce te poti baza atunci cand iei decizia sa treci prin interventia chirurgicala descrisa sau prin procedeul albirii dentare? Pe un singur aspect, ca medicul si echipa medicala iti va fi alaturi, ca isi vor da toata silinta sa faca tot ceea ce le sta in putinta sa iti fie bine, atat de bine cat pot ei face. Rezultatul nu e garantat, poate te va multumi sau nu pe deplin, dar credinta ca ai langa tine o echipa medicala care va face totul pentru binele tau este, din punctul meu de vedere, punctul de plecare si de sosire in luarea oricarei decizii.

CITESTE SI: Stomatologia si psihologia

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si implantologie

www.dentaldesign.ro

 

Armonie in stomatologie

$
0
0

De multe ori ierarhizam diferite aspecte ale vietii noastre, obiecte, evenimente sau actiuni. Este in natura umana sa o facem. Ce este mai bun? Ce este mai important? Care este “cel mai cel”? Si in stomatologie ne punem de asementea intrebarea: Care este actul medical in jurul carora graviteaza restul?

Sa ne imaginam ca punem aceasta intrebare unui profilaxist. Cu siguranta raspunsul va fi: PROFILAXIA; profilaxia deoarece nimic nu este mai important decat sa previi. Sa il intrebam pe chirurg si va raspunde CHIRURGIA, deoarece opereaza cancere, elimina infectii si salveaza vieti. Ne indreptam atentia spre endodont si va spune ca in stomatologie nimic nu e mai important decat ENDODONTIA, deoarece el salveaza dintii, nu ii extrage. ORTODONTIA ii aliniaza si ii echilibreaza, IMPLANTOLOGIA aduce un plus de suport si da nastere unor dinti artificiali asemanatori celor naturali, creaza, iar PROTETICA rezolva cu siguranta (daca intrebam un protetician) cel mai important aspect din stomatologie. Pe fiecare specialist pe care il intrebam va raspunde ca specialitatea lui este, cu certitudine, cea mai importanta. A studiat multi ani, are multe cazuri rezolvate, pacienti recunoscatori si este mandru ca a putut sa isi puna meseria in slujba atator oameni. Dar cum se poate ca toti sa aiba dreptate? Sau cine greseste?

Sa ne imaginam o orchestra.  Violonistul va spune ca vioara este cel mai nobil instrument. Intrebam mai departe si aflam ca pianul este cel mai important, apoi ca nu e asa, ci ca pe primul loc este clarinetul, sau toba, sau… poate flautul, minunatul flaut. Cine are dreptate? Care este cel mai important instrument, fara de care simfonia nu ar fi ceea ce este?

clinica stomatologica

In ambele cazuri am omis ceva: ARMONIA! Pentru ca fara armonie, ar fi o harababura in care fiecare canta in ritmul sau, partitura sa, incepe cand vrea si termina unde vrea. Fara armonie ar fi un haos din care nu va iesi niciodata o simfonie. Pentru a fi armonie este nevoie de profesionisti care sa manuiasca instrumentele pe care le-au ales, profesionisti cu experienta care sa stie exact ce au de facut. Dar, pentru a fi armonie este mai ales nevoie de un dirijor! Fara dirijor nu e armonie, fara armonie, nu e simfonie!

Revenind la dintii nostri, sa cautam “DIRIJORUL“… Cand vom gasi “dirijorul”, vom avea armonie, si vom avea si “simfonie”! :)

 Dr Bogdan Fondrea – implantologie orala si estetica dentara

www.dentaldesign.ro

 

Frumusetea e in ochiul privitorului

$
0
0

Frumusetea e in ochiul privitorului si frumusetea e in dintele celui ce zambeste.

Voi prezenta doua cazuri similare:

- extractii multiple, eliminarea infectiilor, aditie de os, sinus-lift, remodelare osoasa si gingivala

- inserarea a cate 14 implanturi in fiecare caz

- pastrarea a doar 4 dinti naturali in fiecare caz

- paciente cu varsta apropiata

- materiale asemanatoare: titan, zirconiu si ceramica

Dar, cat de diferit poate fi rezultatul!

In functie de preferintele estetice a fiecareia din cele doua paciente am ajuns la aceste doua zambete:

Cazul 1 : culoare foarte alba, dinti simetric pozitionati, drepti si cu anatomie minim conturata.

Cazul 2: culoare naturala cu parti mai galbui sau mai albe, cu fisuri si pete, dinti usor rotati si inghesuiti, usor asimetrici, cu anatomie evidentiata

implanturi dinti naturali abli

Concluzie: 

Daca as arata aceste poze pacientelor ar spune ca ce si-a facut cealalta persoana nu este o alegere foarte inspirata si ca nu le place celalalt zambet deloc. Evident rezultatul ce l-au obtinut li se pare ideal si nu ar schimba nimic. Echipa medic-tehnician nu poate fi decat multumita: tratamentele sunt corecte, implanturile bine pozitionate, lucrarile corect executate, si pacientele zambitoare. :)

Doua drumuri asemanatoare, doua rezultate diferite. Care este rezultatul mai frumos depinde de preferintele estetice ale celui intrebat.

Care este preferinta ta? 

Dr. Bogdan Fondrea – implantologie orala si estetica dentara

www.dentaldesign.ro

Majoritatea diagnosticelor medicale sunt GRESITE!

$
0
0

Un raport prezidential recent arata ca aproape jumatate din diagnosticele puse de medicii romani sunt gresite! 

Plecand de la aceasta afirmatie facuta de presedintele Romaniei, ce a fost ulterior indulcita oarecum tot de catre acesta, atentia mi-a fost indreptata spre diagnosticare. Pentru un diagnostic corect este nevoie de o echipa medicala bine pregatita, de investigatii corecte, de aparatura performanta si de dorinta de a face bine. Ca medic, daca nu stii ceva, nu e o problema. Nu exista nimeni care sa stie tot. Problema apare atunci cand nu stii ca nu stii, si actionezi bazandu-te pe speculatii si presupuneri fara sa iti pese. Daca nu stii, cere analize suplimentare, cere ajutorul colegilor sau trimite pacientul la un medic cu pregatire sau dotare superioara. La urma urmei, poate ca sunt 40% diagnostice gresite, poate 90%, sau poate ca sunt doar 10%. Ceea ce mi se pare important este sa invatam cum sa nu fim noi in acel procentaj statistic al pacientilor gresit diagnosticati.

diagnostic gresit

De ce se intampla asta? 

Rapunsul, pe cat de simplu de formulat e, pe atat de dificil de rezolvat devine problema generata. In primul rand, este vorba de bani: auzim mereu despre medicii prost platiti in sistemul de stat, programe medicale slab gestionate de guvern, fonduri insuficiente etc… In al doilea rand, lipsa responsabilitatii; ai primit un diagnostic gresit?! Si? Ce se intampla acum? Raspunsul: Nimic! Asadar, merge si asa. Romanii isi coboara fata in pamant, se resemneaza, pierd sanatate, sperante, timp si bani. Devin mai bolnavi si mai saraci. In continuare, cauta tratamente ieftine, si mai ieftine, si mai ieftine, migrand ciclic de la un medic la altul, de la un diagnostic la altul. Singura speranta trista devine sa nu mai doara. Crezi ca esti corect diagnosticat pentru ca nu mai doare? Imi pare rau sa te dezamagesc, dar faptul ca nu doare, NU inseamna ca esti bine.

Repercursiunile sunt grave!

Un diagnostic gresit inseamna un tratament gresit. Adica (revin la aceeasi si aceeasi idee) antibiotice si alte medicamente luate cu galeata degeaba, interventii inutile, rani fizice si emotionale, decontate si platite din bani publici si din buzunarul tau deopotriva. La urma urmei, tratametul se plateste, un diagnostic gresit perpetueaza starea de boala si boala inseamna bani. Si, banii fac lumea sa se invarteasca.

Cine vrea o populatie sanatoasa?

Nu e rentabil! Industria are nevoie de tine. Nu are nevoie de tine oricum, are nevoie de tine… bolnav! Din acest motiv nu se va intampla nimic. In continuare, vei fi tratat la fel. O auzim mereu, si o simtim mereu pe propria noastra piele, dar nu se schimba nimic radical.

De unde stii ca esti diagnosticat corect sau gresit?

Daca de la o vizita la alta primesti alte raspunsuri la aceeasi intrebare, ceva nu e bine. Daca esti tratat pe fuga, cu superficialitate, ceva nu e bine. Daca nu esti ascultat, daca nu esti intrebat, daca nu ti se permite sa intrebi si nu primesti raspunsuri clare, logice si detaliate, ceva nu e bine. Daca in clinica medicala e dezordine, lipsa de respect, daca simti ca ceva nu e bine, NU e bine. Cauta consecventa, cauta logica, cauta respectul, cauta atentia la detalii, cauta si nu te multumi decat atunci cand gasesti raspunsuri care sa rezoneze cu tine, cu credintele tale. Cauta si vei gasi!

Ce e de facut?!

In primul rand, asa cum o spun mereu, cauta solutia in tine. Cauta medicul care sa aiba notiunile teoretice, etice si medicale pentru a-ti incredinta increzator viata si sanatatea in mainile sale. Pentru alegerea pe care o faci garantezi cu viata ta, cu viata familiei tale! Cauta medicul caruia nu ii e rusine sa spuna “nu stiu” sau “acest caz ma depaseste”, cauta un medic ce nu are nevoie disperata de banii tai, de banii din boala ta. Cauta un medic ce in primul rand are grija de tine! Alege cu grija! Informeaza-te, fa-ti temele de casa cat mai temeinic, nu mai lua medicamente dupa cum te taie capul si nu asculta fara discernamant tot ceea ce iti e varat cu forta in minte! Casca urechile, casca ochii, documenteaza-te, verifica si asigura-te. Fa-o acum pentru a nu casca buzunarele si a scoate bani, pentru a nu casca gura sa fi umplut cu medicamente si pentru a nu fi pionul bolnav, atat de sanatos pentru o societate bolnava care are nevoie de tine, bolnav!

Fii sanatos, pentru ca esti sanatos!

Alege sa nu fi un numar anonim, parte dintr-o statistica rece!

Dr. Bogdan Fondrea

www.dentaldesign.ro

Atentie, rabdare, respect – Compozit.

$
0
0

Compozitul fotopolimerizabil este un material ce folosit conform protocolului din literatura de specialitate poate face uneori mici “minuni”.

Cazul 1 

Aici se pot vedea initial obturatiile de amalgam (fara adaptare, inestetice si cu carii secundare) si la final rezultatul obtinut dupa indepartarea cariilor si obturarea cavitatilor formate cu compozit. Pentru un rezultat estetic satisfacator s-au folosit mai multe nuante si s-a respectat morfologia (forma) naturala a dintelui. Tot tratamentul s-a facut cu izolare (membrana verde ce se vede in poza) pentru a fi siguri ca nu s-a contaminat dintele cu saliva. Deasemenea, nimic din materialele folosite nu a cazut in gura pacientului. Siguranta este foarte importanta!

carie, plombe, compozit

Cazul 2

Diferenta fata de cazul 1 este ca acum nu este vorba de carii. Dintii au fost izolati, curatati si fara a le afecta integritatea structurala, s-a adaugat compozit pentru a inchide acel spatiu dintre ei (bonding). Aceasta manopera s-a facut pentru a obtine un rezultat estetic mai bun, cat si pentru a forma o zona de contact intre dinti, a facilita igienizarea si a proteja papila interdentara.

strunga , compozit, bonding

Fie ca este vorba de o carie sau nu, fie ca este o zona cu precadere functionala (molari) sau estetica (incisivi), rezultatul obtinut cu atentie si rabdare poate fi acela pe care il doresti. Ambele cazuri s-au efectuat intr-o sedinta de 60 minute.

Dr. Bogdan Fondrea – estetica dentara si implantologie orala

www.dentaldesign.ro


Psihologia zambetului

$
0
0

Ca medici dentisti, odata cu experienta practica, ne formam reflexul de a ne opri privirea asupra zambetului unei persoane, atunci cand facem cunostinta pentru prima oara. Un fotograf este poate atras de liniile si trasaturile fetei, un pictor poate fi impresionat de o culoare neobisnuita a ochilor, iar un scriitor de o personalitate carismatica. Dar pentru un stomatolog, zambetul este cel mai important.

black cherry websursa foto:www.smilestylist.com

Cand intalnesc un pacient care afirma despre el insusi: ”Nu sunt o fire zambareata!”, ma intreb: “De ce?” In ciuda greutatilor si a neplacerilor cotidiene, cautarea frumusetii si a veseliei in lumea inconjuratoare face parte din natura umana. Asadar, poate ca in subconstient exista un motiv bine inradacinat pentru care zambetul nu ar iesi la iveala: o dantura inestetica.

Constientizarea acestui lucru de catre pacient este primul si cel mai important pas in gasirea vointei de a incepe un tratament stomatologic de multe ori laborios si in redarea zambetului pe buze.

Pacientul declara: “ Doresc sa zambesc cu gura pana la urechi!”. Conform proverbului “Frumusetea e in ochii privitorului”, stomatologul are rolul de a directiona tratamentul spre rezultatul estetic dorit de pacient, oferindu-i pe parcurs indicatii si recomandari profesioniste.

Asadar, daca o persoana este deranjata de aspectul unui singur dinte, poate ca alta doreste o refacere totala a zonei estetice, asa-numitul “Hollywood smile”. De retinut, insa, este faptul ca la baza obtinerii confortului psihic mult dorit, stau optiunile de tratament care redau in primul rand integritatea, functionalitatea si sanatatea cavitatii orale. Estetica este ‘cireasa de pe tort’. Rezultatele obtinute sunt gandite a fi pe termen lung. Pacientul este bucuros sa plece de pe scaunul stomatologic un om schimbat in bine, mai sanatos atat pe plan fizic, cat si psihic, cu un zambet larg pe buze si cu pofta de viata redata.

Aceasta este satisfactia maxima pentru medic – de a oferi pacientului incredere in sine si dorinta de a zambi prin imbinarea eficienta a talentului si profesionalismului cu o sustinere psihologica adecvata pe intreg parcursul tratamentului stomatologic.

Dr. Ioana Cherascu

www.dentaldesign.ro

 

Visul unui copil, visul unui medic

$
0
0

Imi amintesc cu acuratete de zilele cand eram copil si ma jucam in curtea bunicilor mei. Obisnuiam sa ma catar in copaci, sa alerg dupa gaini si sa imi construiesc cazemate din scanduri si fan, asa cum fac toti copiii indeajuns de norocosi incat sa creasca la tara. Simt si acum mirosul pamantului ud, simt iarba verde sub talpile goale. Vecinii ma intrebau cum ma cheama, cati ani am si ce vreau sa ma fac cand voi fi mare. Uneori rusinat, uneori mandru de mine le raspundeam (sau nu) la intrebari. “Ma cheama Bogdan, si cand o sa fiu mare voi fi…” la inceput voiam sa fiu indian, apoi sa fiu aviator, apoi am vrut sa fiu medic.

Am devenit medic. Aceasta a fost visul meu din copilarie. Imi doream sa fiu medic pentru a ajuta oameni, pentru ca intotdeauna am avut un exagerat simt al dreptatii si o dorinta de a-i ajuta pe cei mai slabi si mai putin norocosi decat mine. Imi dadea satisfactie cand eram mic sa stiu ca fac ceva ce conteaza. Tatal meu este medic veterinar si l-am admirat mereu pentru ca ajuta niste fiinte necuvantatoare sa se faca bine. Nu primea bani de la animale si animalele nu ii multumeau in cuvinte, dar era fericit pentru ca ajuta. Primea acea recompensa care nu se masura in bani si cuvinte, satisfactia profesionala. Tot de la tatal meu am invatat ca medicamentele ajuta dar nu vindeca. Imi amintesc cum le spunea taranilor sa isi plimbe calul bolnav si sa nu il opereze, sa nu il duca la abator si sa nu ii dea prea multe medicamente. Si, calul se facea bine. Se facea bine pentru ca era plimbat, ingrijit, periat si iubit. Acesta este un medic!  Si uite ca am devenit si eu medic.

taran roman

(In poza este portretul strabunicului meu, bunicul tatalui meu, desenat de mine. Era taran, mandru sa fie taran, fericit si multumit de existenta lui. Un om bun si corect care muncea cu pasiune. Un taran artist, sculptor si pescar)

Ieri m-am gasit fata in fata cu o pacienta. Avea lacrimi in ochi. Am vazut analizele radiologice, le-am analizat impreuna cu ortodontul si parodontologul din clinica. Am discutat mult timp si indiferent pe ce cale incercam sa abordam cazul ei, raspunsul rece, matematic si logic era: “Ai nevoie de extractia a 12 dinti, 6 de sus, 6 de jos. Toti dintii din fata.” Cum sa ii spui asta unei fete tinere, cum sa ii spui asta unui om? Dar mai trist decat asta este faptul ca a ajuns in aceasta situatie ca urmare a unui “tratament”stomatologic ce s-a intins pe 4 ani. Sunt medic, si acesta e visul meu. Tristetea apare cand vad ca nu toti cei ce profeseaza (indiferent de domeniul de activitate) isi doresc sa fie ceea ce sunt. Tristetea apare cand vad medici ce nu viseaza sa fie medici, cand vad avocati ce nu viseaza sa fie avocati, profesori ce nu viseaza sa fie profesori, cand vad politicieni ce nu viseaza sa fie politicieni. Oare ce viseaza ei, pentru ce fac ceea ce fac? Care e satisfactia lor cand vad (daca vad) rezultatele “muncii” lor? Imi pot doar inchipui ce oameni tristi trebuie sa fie si ce existenta trista probabil au….

Revin la visul meu, de a fi medic. Ma uit in ochii pacientei mele. Stiu adevarul. Simt tristetea si disperarea ei. Cum as putea sa o ajut? Ce as putea face, ce as putea spune? Sunt medic pentru a o ajuta. Nu pot schimba trecutul, nu pot schimba ceea ce s-a intamplat. Putem privi spre viitor, sa ne asumam trecutul, sa platim pretul si sa mergem inainte. Asta e tot. Sunt doar un om si din pacate nu pot face mai mult decat ceea ce pot.

Daca visul TAU nu este sa faci ceea ce faci, opreste-te acum! Daca meseria pe care ai ales-o nu ai alege-o ca voluntar, fara sa fi platit, opreste-te! Daca nu doresti, daca nu visezi, daca nu traiesti pentru ceea ce faci, OPRESTE-TE acum, opreste-te inainte sa distrugi visul celor ce cred in tine! Cauta visul tau, aminteste-ti de visul copilului din tine si urmeaza-l. Nu distruge vieti urmand visul altora. Opreste-te acum!

“Ma cheama Bogdan, am 5 ani si cand o sa cresc mare o sa ma fac medic!”

Bogdan Fondrea – medic

www.dentaldesign.ro

Vitaminele si sanatatea dentara

$
0
0

Mancarea noastra, hrana de zi cu zi, reprezinta combustia de functionare, hrana celulelor noastre, sustinerea energetica celulara, sistemica si unitara. Fiecare aliment incorporeaza o categorie de nutrienti, mai mare sau mai mica (uneori – din pacate – chiar subexistenta!), in functie de alimentul ingerat. Dintr-un numar total de 50 de nutrienti necesari zilnic spre optima nutritie, la fiecare masa noi aducem un aport din acesti nutrienti, in functie de ce alegem si cat alegem sa mancam.

V-ati intrebat vreodata de ce mancam, care este rolul nutritiei, al dietei de zi cu zi, pe langa bucuria ori rasfatul gustului?

Felul în care mancam, alegerile culinare, constiinta acestui proces aparent ”atat de banal”, face – in momentul actual – si va face tot mai evident diferenta dintre oameni, diferenta intre sanatate si boala. Daca majoritatea medicilor actuali nu sunt nutritionisti, adica nu au cunostinte despre nutritie, atunci nutritionistii actuali vor fi medicii viitorului. Un medic cu 49 de doctorate, cu doua premii Nobel -pentru chimie si pentru pace -, Pauling Linus, face o afirmatie sustinuta de tot mai multe cadre medicale ale momentului prezent și nu numai: ”Medicina viitorului va fi reprezentata de o nutritie optima.”

nutritie si stomatologieV-ati imaginat vreodata ca lipsa unor vitamine esentiale organismului va poate provoca neplaceri, nu doar in ce priveste sanatatea generala, dar si la nivelul cavitatii orale?

Stim cu totii ca vitaminele și mineralele, grupe din categoria elementelor vitale ale hranei, sunt esentiale, dar, poate, nu ne-am pus prea mari probleme legate de cavitatea bucala, de sanatatea dintilor nostri. Un om poate fi diagnosticat, din punctul de vedere al carentelor nutritionale, dupa textura pielii (fata, maini, tegumentul general), precum și dupa starea cavitatii bucale, starea dentitiei, in general. Si iata cateva exemple in acest sens:

Carenta vitaminei A cauzeaza schimbarea culorii mucoaselor orale din roz-rosu in cenusiu-albastrui. Comisurile bucale (colturile gurii) pot prezenta fisuri iar glandele salivare se maresc in volum. Din cauza scaderii secretiei salivare apare senzatia de gura uscata. Toate aceste manifestari duc in timp la afectarea structurii dentare.
Carenta vitaminei B1 se manifesta prin aspectul rosu, moale si marit in volum al limbii iar dintii prezinta o sensibilitate crescuta la dulce, rece si cald. Aceasta carenta poate fi responsabila de eruptia intarziata a dintilor, aparitia cariilor multiple si chiar a distrugerii smaltului si a dentinei.
Carenta vitaminei B2 se recunoaste prin fisurile sangerande de la nivelul buzelor si aspectului rosu-aprins si granulat al limbii. In plus, apar dureri la masticatie din cauza afectarii tesuturilor ligamentare de sustinere a dintilor.
Carenta vitaminei C este numita popular “ulcerul bucal”. Roseata initiala se transforma in ulceratii si fisuri, aparand asa- numita stomatita ulcero-necrotica care se manifesta prin dureri si senzatii de arsura la nivelul mucoasei limbii, buzelor, obrajilor, gingiilor. Masticatia si inghititul alimentelor sunt ingreunate iar in timp apare mobilitatea dentara.
Carenta vitaminei D se caracterizeaza prin osteoporoza, osteomalacia maxilarelor si modificari osteo-dentare prin intarzierea eruptiei dintilor.
Carenta vitaminei PP cauzeaza senzatia neplacuta de arsura in intreaga cavitate orala, aspectul uscat al buzelor cu fisuri transversale si sangerarea la nivelul comisurilor bucale.

De retinut este ca aceste avitaminoze, pe langa afectarea generala a organismului, au de asemenea un rasunet nefavorabil asupra dintilor si mucoasei orale, afectandu-le integritatea si structura. Daca ai impresia ca manifestarile enumerate mai sus iti sunt familiare, e recomandat sa iti contactezi medicul pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat. Totusi, sa nu uitam ca preventia este cel mai bun tratament.

Ce ne aduce o cunoaștere si ințelegere a procesului de nutritie si de ce este importanta aprofundarea acestui subiect? O nutritie optima, un aport echilibrat și complet al nutrientilor ne ajuta sa prevenim orice dezechilibru, disfunctionaliltate, intr-o exprimare: ne ajuta sa prevenim bolile!

Si cum se realizeaza preventia, cum realizam profilaxia oricarei afectiuni interne? Prin cunoastere si prin hrana de zi cu zi! Iar, pentru a evita aparitia acestor probleme, e bine sa stim ca sursele cele mai bogate in vitamine nu se afla in suplimentele nutritive din farmacii, ci in alimentele cele mai accesibile. Iata, acum parca devine mai limpede de ce nutriția optimă, poate fi ”medicul viitorului”!

Vitamina A: legume si fructe de culoare portocalie (morcovi, ardei, caise, piersici), spanac, mango, papaya, oua, ficat, untura de peste.
Vitamina B1: legume, alune, drojdie de bere, lactate, tarate si cereale integrale, in orez nedecorticat si carne slaba.
Vitamina B2: legume verzi (spanac, broccoli, sparanghel), mazare, fasole, soia, nuci, rosii, lactate, oua, cereale integrale, ficat, carne de porc si vita, drojdie de bere.
Vitamina C: rosii, ardei gras, broccoli, cartofi, spanac, varza, lamaie, portocale, grepfruit, pepene, mango, afine, capsuni.
Vitamina D: laptele gras si lactatele nedegresate, oua, unt, untura de peste, ton, somon, macrou, hering.
Vitamina PP: drojdie, oua, peste, carne, ficat, arahide, nuci, migdale, cereale, ciuperci, curmale, smochine, piersici, avocado.

Nu ne trebuie mare lucru sa intelegem si sa ne insusim toate cele prezentate mai sus. Sa ne dorim cunoastere si sa fim atenți la listele de ”produse” care vin in intampinarea carentelor de vitamine, cam aste e! Astazi am ales să vorbim numai despre vitamine, poate pe viitor vom reveni si cu amanunte in ce priveste aportul de minerale necesare organismului. Si va intrebam: Citind listele ”cu produse”, ce constatam, ca si caracteristica comuna ale tuturor celor ce inglobează cantitati generoase de vitamine? Toate sunt colorate – adica dau senzația de viu, natural -, toate au o sursa naturala, ca si provenienta. Ce vreau sa spun, mai exact? Niciodata nu o sa gasim vitamine cu adevarat de sustinere in produsele rafinate, preparate prin tehnologii industriale, in alimente profund antropizate. Nicidecum! Vitaminele sunt prezente si vor fi asimilate optim din produsele naturale, vii, din ce este lasat de ”creatie” pe Pamant.

Alegeti sa mancati hrana vie, alegeti constient hrana de zi cu zi!

Nimic nu-mi pare mai important – ca si cunoaștere – in inceputul derularii unui program de dezvoltare/evolutie personala, ca si cercetarea si cunoasterea importantei hranei din dieta zilnica, în capatarea tuturor celorlalte abilitati de buna adaptabilitate la mediu, la tot ce inseamna ”viata pe Pamant”, nemaivorbind de partea noastra spirituala, al carui progres poate fi început mereu cu o adaptare la hrana ”curata”…

In concluzie, o dieta echilibrata si un aport adecvat de principii nutritive ne pot face sa spunem adio avitaminozelor si bun venit sanatatii! O dieta echilibrata deschide un orizont de viata si cunoastere, un echilibru de stare si buna functionare!

Sanatate si mereu alegeri conștiente in hrana de zi cu zi!

Ioana Cherascu – medic stomatolog – www.dentaldesign.ro

Lavinia Ceuta – nutritionist - www.lavi-enrose.com

Cancerul oral la copii

$
0
0

Iti iubesti copilul si el te iubeste pe tine! Ii vezi bucuria in ochi, inocenta si zambetul frumos! Este fericit si tu esti la fel! Cu  siguranta nu te gandesti ca viata copilului tau, atat de fragila, ar putea fi afectata de aceasta boala nemiloasa, mai ales in sfera bucala. Un copil cu cancer oral!? Dar… nu fumeaza! Cum este posibil?

Din pacate ( citeste AICI ) cancerul oral poate ramane mult timp nedetectat si nu doar fumatorii sunt afectati de aceasta boala crunta. Copiii nu sunt principalul grup de risc dar cancerul la acestia este mult mai periculos decat la o persoana adulta. Cu cat mai repede se face depistarea acestuia, cu atat mai mari sunt sansele de insanatosire.

Ce trebuie sa stii si ce semnale de alarma ar trebui sa identifici:

1 – umflaturi sau tumefactii in gura copilului ce nu au o cauza precisa

2 – durere sau sangerare in cavitatea bucala care nu are legatura cu dintii

3 – amorteala buzei, limbii sau obrajilor

4 – pete rosii sau albicioase pe limba sau mucoase

5 – o rana in gura ce nu se vindeca

Cancer oral copii(sursa foto:http://www.grandappeal.org.uk/our-appeals/childrens-cancer-appeal/)

Diagnosticarea precoce este extrem de importanta. Daca depistezi una sau mai multe semne din cele mai sus enumerate, tine minte ca un copil nu se va duce singur la medic ci va trebui in prima etapa sa fie ascultat si inteles de parinti si acestia vor contacta medicul. Primul lucru ce ar trebui facut este sa fiti atenti si cat mai repede sa duceti copilul la medicul de familie si la stomatolog. In prezent detectarea cancerului oral se poate face din timp (citeste AICI ). Daca medicul dentist si medicul de familie vor considera necesara efectuarea de alte analize acestea ar putea presupune: analiza cu Velscope, examinare fizica si anamneza, radiografii, CT, biopsii, toate pentru a avea certitudinea unui diagnostic corect (citeste AICI ).

Tratamentul include, odata diagnosticat, interventii chirurgicale pentru tumorile benigne si, in plus, pe langa interventii chirurgicale, si radioterapie sau chimioterapie pentru tumorile maligne. Din pacate la ora actuala aceste metode de tratament, cu toate ca aspru criticate, sunt cele preferate de majoritatea medicilor.

Preventia este cel mai bun tratament. Asigura-te ca viata copilui tau este lipsita de stres, ca alimentatia este sanatoasa, ca pasta de dinti nu este nociva, ca nu fumezi in prezenta lui. Asigura-te ca nu are carii si infectii in cavitatea bucala.

Viata copilui tau este pretioasa! Protejeaz-o! Inca odata, aminteste-ti ca preventia este cel mai bun tratament! 

Bogdan Fondrea

www.dentaldesign.ro 

 

 

Cinci semne pe care dentistul tau trebuie sa le citeasca

$
0
0

Si dupa acel telefon la receptia clinicii, iata ca a sosit si ziua! Prima sedinta la dentist: Consultatia! Dupa completarea fisei pacientului, faci cunostinta cu medicul. Dupa prezentarile generale, medicul reia fisa, si da, ajungem la antecedente medicale. Poate te astepti sa vii la dentist, doar pentru probleme dentare si tu sa te apuci sa povestesti ce operatii ai avut, boli cronice, alergii, probleme cardiace, diabet, sarcina… pana la urma le spui, mai mult sau mai putin, asumandu-ti tot ceea ce declari, printr-o semnatura.

Importanta precizarii acestor aspecte medicale generale, este maxima. In functie de acestea se organizeaza tot planul de tramatent: anumiti pacienti se cheama la inceputul programului de lucru, altii la sfarsit, administrarea substantelor anestezice difera in functie de starea de sanatate si multe altele. Asa cum spuneam, pacientul declara. Declara daca are ceva de declarat. Dar daca nici el nu stie ca sufera de o anumita afectiune?
Interesant de stiut este faptul ca manifestarile organismului au rasunet si la nivelul cavitatii orale. Astfel ca medicul pe langa faptul ca se uita la radiografie, la dinti, pozitia lor, starea lor, se uita de asemenea la starea gingiilor, se uita dupa semne de inflamatie ale tesuturilor, pete, coloratii “deosebite” ale mucoasei orale, saliva si vascozitatea ei. In continuare, sa vedem ce se poate afla.

10631565_10153437844764041_420493566_o

Sindromul gurii uscate  Gura uscata este datorata scaderii fluxului salivar. La un moment dat toti am trecut prin asta: in stari de stres, nervozitate; insa daca gura este uscata tot timpul, acest lucru poate indica prezenta unor probleme medicale grave. Acest sindrom al gurii uscate, poate fi datorat efectelor adverse ale unor medicamente precum antihistaminicele prescrise in cazul alergiilor, sau analgezicelor sau antidepresivelor. De asemenea sunt o serie de sindroame care afecteaza glandele salivare cum ar fi sindromul Sjogren, limfomul Hodgkin, boala Parkinson. Fumatul de asemenea influenteaza secretia de saliva, mai ales la fumatorii de trabuc sau tigari tari.

Semne de anemie In mod normal gingiile au o culoare roz, avand un aspect de “coaja de portocala”. Totusi in functie de anumite modificari din organism si aceasta isi poate schimba culoarea si aspectul. De exemplu: gingia de culoare roz pal, inspre alb, poate fi un semn al deficientei de fier din corp.

Sarcina Volumul sanguin creste in timpul sarcinii, astfel ca apar tot felul de modificari orale. Multe femei insarcinate prezinta gingivite,anumite hipertrofii, excrescente de culoare rosie, la nivelul gingiilor, sau intre dinti, pot fi asociate cu tumori de sarcina. Acestea nu sunt periculoase dar necesita observare din partea unui medic dentist, si desigur igienizari regulate.

Boala cardiovasculara Bolile cardiovasculare sunt asociate frecvent cu bolile parodontale, desi la prima vedere aceste 2 boli nu par sa aiba legatura una cu cealalta. In boala parodontala vorbim despre rolul unor bacterii atat in initierea cat si in evolutia bolii. Microorganismele implicate sau produsii lor metabolici pot patrunde in circulatia sanguina, creandu-se astfel posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontala in sistemul circulator. Aceste bacterii pot fi daunatoare (deficite imunitare, afectiuni cardiovasculare). Tocmai de aceea vizitele la dentist trebuiesc facute macar o data pe an.



Diabetul Si diabetul lasa “semne” la nivelul cavitarii orale, mai ales in sfera parodontala. Astfel ca afecţiunile parodontale la pacientul cu diabet, devin manifeste prin prezenta pungilor parodontale, distructia osoasa accentuata. De asemenea poate fi prezenta xerostomia, (scaderea secretiei de saliva in cazul unui diabet insuficient controlat), cu toate problemele care survin dupa aceasta: carii multiple, ,odificari ale gustului,
infectii fungice la nivelul gurii (candidoza). De obicei candidoza orofaringiana este asimptomatica. Cele mai frecvente simptome, atunci cand sunt prezente: senzatie de arsura la nivelul limbii sau cavitatii orale. La examenul clinic se observa pete albicioase pe suprafata mucoasei orale, pe suprafata limbii, pe gingie.

In concluzie, organismul trimite semnale! Trebuie doar sa fie interceptate corect si la timp.

Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro 

 

Viewing all 281 articles
Browse latest View live