Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

CAZUL XI – Sinus lift deschis si implanturi dentare

$
0
0

Situatie initiala. Se observa lucrari protetice superioare si inferioare, cu dinti distrusi datorita lucrarilor vechi si incorecte, infectii, atat endodontice, cat si in os. Din pacate singura solutie este sa extragem dintii compromisi, ceea ce duce la o singura concluzie – implanturile dentare.

Initial view – old bridges, bone infections, endodontic infections, bleeding gums. Unfortunately, all we can do is to remove the teeth that are too infected to be treated, and the only option is using dental implants.implanturi dentare

In timpul unei interventii ce a durat 4 ore, s-au efectuat doua interventii de sinus lift deschis (oferta osoasa fiind limitata), si s-au inserat 7 implanturi dentare. S-au extras dintii compromisi din maxilarul superior. Cei doi dinti ramasi au fost deja tratati endodontic. Urmeaza o noua sedinta pentru partea inferioara.

After 4 hours and two sinus lift interventions, 7 implants were placed. The untreatable teeth were removed and the 2 remaining teeth are saved. A second intervention will follow, for the lower part.

implanturi dentare

Etapa a doua, implanturi mandibulare

Second stage – mandibular dental implants.

implanturi dentare


Alimente miraculoase in preventia cancerului oral!

$
0
0

Statisticile privind cancerul oral in Romania sunt sumbre: peste 2.000 de persoane pierd, anual, lupta cu cancerul oral, tara noastra se afla pe locul 17 in lume din punct de vedere al incidentei acestei boli, iar numarul cazurilor a crescut de sapte ori in ultimii 30 de ani. De aceea este foarte important sa constientizam riscurile la care suntem expusi si sa luam masurile necesare pentru a preveni aparitia bolii.

Sursa foto: www.oralcancerfoundation.org

Sursa foto: www.oralcancerfoundation.org

Simptome la care sa fiti atenti:

- Pete rosii sau albe pe suprafata limbii sau in cavitatea bucala

- Una sau mai multe ulceratii care nu se vindeca la cel mult doua saptamani de la identificare

- Umflaturi in cavitatea bucala care se mentin mai mult de doua saptamani

- Dificultate/durere la inghitirea alimentelor (disfagie)

- Pierderea dintilor aparent sanatosi

- Durere persistenta in gat

- O voce ragusita

- Pierderea inexplicabila in greutate

- Schimbari anormale in simtul gustului

- Dureri de ureche

- Noduli inflamati in zona gatului

Daca identificati astfel de probleme este indicat sa va prezentati cat mai repede la un specialist. Acum, cu noua tehnologie de depistare a cancerului oral – Velscope VX, sansele de a invinge aceasta boala au crescut considerabil, intrucat, descoperit in faza incipienta, sansele de tratare sunt de peste 80 la suta.

Atenție! Faptul că prezentați una sau mai multe dintre aceste simptome nu inseamna ca aveti cancer, ci că trebuie sa va prezentati la un medic pentru investigatii amanuntite.

Ai grija de tine!

O dieta bogata in fructe si legume reducere riscul cancerului oral. Mai mult de jumatate dintre cei diagnosticati cu aceasta boala nu consuma suficient de multe fructe si legume si au o dieta deficitara in vitamine. Conform unui studiu realizat de Fundatia de Sanatate Dentara Britanica, cele mai indicate alimente pentru a preveni aparitia acestui tip de cancer sunt legumele crucifere.

legume crucifere

Legumele crucifere se numara printre cele mai sanatoase alimente din lume. Toate legumele au un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului.

Numeroase studii arata ca legumele crucifere sunt eficiente in prevenirea unor boli grave, cum este cancerul, dar si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorita continutului ridicat de substante benefice pentru organism, legumele crucifere intaresc sistemul imunitar si imbunatatesc functiile creierului. In acest sens, este recomandat sa consumati, cel putin o data pe saptamana: varza, broccoli, conopida, ridiche, salata nasturel, muguri (de soia, fasole etc.), varza chinezeasca.

Cel mai important este adoptarea unui stil de viata sanatos, echilibrat. Pe langa o dieta bogata in vitamine si nutrienti, este important sa faceti miscare zilnic (cel putin 30 de minute de mers pe jos), sa evitati stresul si sa acordati o importanta mai mare sanatatii dumneavoastra. De asemenea, reducerea cantitatii de alcool consumate, a fumatului, o igiena personala buna si consultul regulat, o data la sase luni, sunt importante pentru starea de sanatate.

Cacerul oral poate fi invins, daca este depistat la timp si poate fi prevenit, daca acordam o mai mare importanta stilului nostru de viata!

Lavinia Ciuculescu – specialist Profilaxie si Preventie

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

Cancerul oral si detectarea lui – Protejeaza-te!

Nu lasa cancerul sa te “vindece” de fumat! 

Fatetele Lumineers, garantia calitatii

$
0
0

fatete lumineers

Lumineers 2 – initial si final, doar doua vizite. Zambet.

Lumineers 2 – only two visits. Smile.

fatete lumineers

Lumineers 2 – initial si final, doar doua vizite.

Lumineers 2 – only two visits.

16b

Fatetele Lumineers ofera un aspect natural dintilor.

Lumineers veneers gives a natural look to your teeth.

 

Top 3 rezultate in stomatologie in 2013

$
0
0

A mai trecut un an si, din nou, tragem linie. Ne uitam spre ce a insemnat anul acesta: am crescut clinica Dental Design – o echipa extraordinara formata din oameni valorosi si profesionisti adevarati, am adus aparatura noua (Velscope – pentru detectarea precoce a cancerului bucal, noua tehnologie Zoom! – cel mai performant sistem de albire din lume), am schimbat fata site-ului www.drfondrea.ro pentru a fi mai usor de citit si navigat si, astfel, am raspuns altor intrebari , ajungand la peste 6000 de comentarii.

In ce priveste tratamentele efectuate in acest an, vad multe impliniri, multa munca si oameni (mai mult decat simplii pacienti) multumiti. Sunt multumit si eu la randul meu si fericit ca am reusit sa fac ce am putut eu mai bine, alaturi de echipa mea, fie ca a fost o simpla “plomba” sau un tratament complex.

E greu sa fac o ierarhie, dar, daca ar trebui sa aleg primele 3 locuri pe 2013, acestea ar fi:

LOCUL 3: – Un dinte fracturat, un implant si o coronita provizorie

Implant

Radacina fracturata nu a putut fi salvata si a trebuit extrasa. Un implant a fost pozitionat in locul ei si a fost realizata o coroana provizorie cu fixare prin insurubare. Astfel se va inlatura usor cand se va face lucrarea finala. E putin mai scurta pentru ca nu dorim presiune pe ea in timpul masticatiei. Toata operatiunea a durat o ora si 30 minute. Partea exceptionala a fost ca pacientul a primit coronita in aceeasi sedinta cu extractia si cu implantul, astfel incat aspectul estetic a fost 100% multumitor.

Mai multe despre implantul dentar aici: http://drfondrea.ro/2012/06/implantul-dentar/

LOCUL 2 – Fatete Lumineers – frumos si sanatos

2

3

Cel mai recent caz Lumineers, si ultimul pe anul 2013. Un zambet alb si sanatos, fara niciun fel de tratament ortodontic. Am reusit sa corectam cu 20 de fatete Lumineers pozitia, forma si culoarea dintilor naturali. Acesta este Craciunul Alb daruit de Lumineers la DentalDesign Timisoara. Partea exceptionala a fost ca pacienta a inteles ca frumos, peste o situatie de boala, nu este ok si a luat hotararea corecta. Suntem foarte multumiti de rezultat. Stiu ca am mai spus-o, dar… Pe langa ceea ce se vede (aspectul estetic) deosebit de important este ceea ce nu se vede (aspectul medical). Prima oara partea medicala si doar apoi partea estetica. Am obtinut acest rezultat pentru ca pacienta a fost foarte ascultatoare si a ales sa respecte ordinea tratamentelor. S-a rezolvat situatia parodontala, s-au tratat cariile si infectiile si doar apoi am realizat partea de estetica. Frumos, sanatos si functional.

Mai multe despre fatetele Lumineers, in engleza, aici: http://drfondrea.ro/2013/05/lumineers-minimally-invasive-ceramic-veneers/

LOCUL 1 – Implanturi, implanturi, implanturi…

4

5

Lucrari dentare pe implanturi cu sistem de retentie cu insurubare. De la o situatie foarte grava, cu implanturi infectate, infectii ale osului si probleme mari de sanatate si estetica, la o noua abordare: retentie prin insurubare pe alte implanturi si intr-un os sanatos.

Articolul complet – in engleza, aici: http://drfondrea.ro/2013/05/screw-retained-dental-bridges-on-dental-implants/

Partea extraordinara a fost data de gradul mare de dificultate si de diferenta majora de la initial la final. Acum avem functionalitatea, sanatatea si estetica dorite de pacient.

In concluzie, pe anul viitor nu pot decat sa imi doresc sa continui ceea ce am inceput, sa fiu sanatos si sa va fiu alaturi, cu tot ceea ce pot, de fiecare data.

La multi ani si sarbatori fericite!

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

Retrospectiva 2013: Top 3 cele mai populare articole

$
0
0

www.drfondrea.ro a devenit, in cei aproape 5 ani de existenta, un punct de reper in mediul online, pe segmentul medicinei orale. Informatiile interesante, raspunsurile prompte ale doctorului Bogdan Fondrea, faptul ca aici oamenii au gasit un un sfat bun, a facut din acest site un loc in care s-au adunat zeci de mii de cititori, au fost accesate sute de articole, multe dintre ele devenind virale pe retelele de socializare.

In vara acestui an, estetica site-ului s-a schimbat pentru a fi mai functionala, mai usor de utilizat pentru cititori, iar reactiile au fost foarte bune. www.drfondrea.ro este acum locul cel mai vizitat de catre cei care vor sa afle lucruri interesante legate de stomatologie, este un fel de clinica online de urgenta, care functioneaza non-stop, si pentru care Dr. Bogdan Fondrea investeste timp, pasiune si cunoasterea acumulata in anii de experienta.

Iar cum punctul forte al acestui spatiu virtual este continutul diversificat, informatiile proaspete si raspunsurile rapide si fundamentate, acum, la finele unui an care a presupus o serie de schimbari, este timpul sa facem o ierarhizare a articolelor care au suscitat cel mai mare interes. Evident, toate poarta semnatura Dr. Bogdan Fondrea, si au insumat cateva mii de share-uri pe Facebook si alte cateva mii de vizualizari.

Locul 3 – Implantul dentar la pacientul fara nici un dinte

Inca din prima zi in care a fost publicat, acest material a atras sute de oameni, in scurt timp ajungand sa devina viral pe retelele de socializare, cu peste 1.100 de share-uri. De ce? Pentru ca implantul dentar este, la acest moment, cea mai buna alternativa de inlocuire a unui dinte lipsa si pentru ca Dr. Bogdan Fondrea are o vasta experienta in acest domeniu, fiind specialist in implantologie orala. Mai mult, informatiile oferite, insotite de o serie de imagini cu cazuri reale, realizate in Clinica Dental Design, au oferit o imagine concreta, necosmetizata asupra a ceea ce inseamna implantul dentar.

poza 2

Locul 2 – Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

Controversat, discutat si analizat, subiectul inovator propus de Dr. Bogdan Fondrea, imediat dupa schimbarea estetica a site-ului, a declansat o serie de comentarii si pareri, care mai de care mai interesante. Articolul este o pledoarie pentru vegetarianism, o serie de argumente logice si fundamentate, din care reiese ca omul nu a fost “proiectat” pentru a consuma carne si ca, multe dintre problemele dentare cu care ne confruntam, sunt tocmai consecinta acestui fapt. Pentru aceia dintre voi care nu au citit pana acum acest material, vi-l recomand cu incredere.

 

Locul 1 – Cancerul oral si detectarea lui – Protejeaza-te!

Acest flagel al secolului nostru, numit cancer, este provocat de o serie de factori pe care, daca ii cunoastem, ne putem si feri. Aceasta a fost si intentia autorului care, pe langa semnalul de alarma tras, ofera cititorului informatii pretioase despre obiceiurile proaste, de care suntem sau nu constienti, si care pot genera aparitia acestei boli. Intr-un mod proactiv, constructiv, articolul vine si cu o serie de sfaturi despre cum ne putem proteja impotriva cancerului oral si despre o tehnologie care a revolutionat lumea, Velscope VX – pentru detectarea primelor semne ale cancerului oral, tehnologie care se gaseste, in premiera in Romania, la clinica Dental Design din Timisoara.

sursa foto: www.acevedodentalgroup.com/

sursa foto: www.acevedodentalgroup.com/

Pe langa toate aceste materiale, as vrea sa mai amintesc si rubricile Intreaba-ma si Intrebari frecvente, care genereaza mii de comentarii, de intrebari si de raspunsuri, care sunt mereu in topul preferintelor cititorilor, adica al dumneavoastra, al celor care ati trecut cel putin o data pe aici. Sfatul meu ar fi sa o faceti in fiecare zi, pentru ca mereu veti avea ceva interesant de descoperit si mereu veti primi un raspuns la problemele voastre de natura stomatologica.

Personal, daca ar fi sa trag linie si sa adun, as spune ca 2013 a fost un an al premierelor, un al micilor schimbari, al aducerii in prim plan al lucrurilor care meritau sa fie aici. Pentru 2014 va propun sa continuam impreuna ce am inceput, sa incercam impreuna sa schimbam lucrurile, perceptiile si sa ne reunim, de fiecare data, in aceasta mini comunitate intitulata www.drfondrea.ro, unde am invatat, mai presus de orice, ca sanatatea orala este extrem de importanta pentru intregul nostru sistem si ca zambetul este cel care incununeaza succesul!

Va doresc un An Nou 2014 plin de zambete!

Mirela Vladuti

PR Advisor

Un singur incisiv central –“cosmarul tehnicianului”

$
0
0

Situatie initiala – incisiv central superior cu o coronita veche, inestetica. Acest dinte este cel mai important in estetica dentara.

Initial view – inesthetic central incisor old crown. This is the most important tooth in dental aesthetics.

dinte

Tratamentul de canal a fost refacut, bontul reconstituit cu pivot de fibra de sticla si slefuit. Acum incepe “cosmarul tehnicianului dentar”. Este extrem de importanta munca tehnicianului pentru a putea reda precis naturaletea dintelui original. Foarte dificil pentru ca orice mica diferenta intre cel din stanga si cel din dreapta se vede imediat, fiind exact unul langa altul

The root canal treatment and the fiber core post build was performed and now the “dental technician nightmare” begins. It is very important that he will realise a natural tooth, similar with the original.

dinte lipsa

Rezultat final.

Final result.

dinte

Boala parodontala, intre mit si realitate

$
0
0

Poate ai vazut reclama aceea cand un om se spala pe dinti si ii cade unul (sau doi) in chiuveta sau ti se arata cum scuipa sange? Apoi ti se spune sa cumperi o anumita pasta de dinti ca sa vindeci boala parodontala? Lasand la o parte faptul ca mi se pare o reclama (ca realizare) cu un gust discutabil… mesajul e departe de adevarul pe care il promoveaza.

Din pacate, nicio pasta de dinti, nicio solutie, niciun medicament, ceai, apa de gura sau periuta (electrica sau nu), nu va vindeca boala parodontala.

Haide sa vedem ce este aceasta boala parodontala (denumita incorect parodontoza).

boala parodontala

Boala parodontala este o afectiune a unuia sau mai multora dintre urmatoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular si gingie.

Semnele initiale sunt greu de depistat de catre pacient, care de obicei ajunge in clinica stomatologica cand deja este intr-o stare avansata. Boala parodontala nu doare, asa ca nu este nimic pregnant sa te impinga la dentist. Totusi, sunt cateva semne la care am putea fi atenti. In primul rand cel mai important este sa iti faci un control la fiecare 6 lui, odata cu sedinta de profilaxie stomatologica. Poate stii ca in familie exista alte cazuri de afectiune parodontala, poate fumezi, poate ti se inflameaza gingiile si sangereaza… toate acestea ar trebui sa iti dea de gandit. Nu trebuie sa astepti sa ti se miste dintii si sa cada in chiuveta. Atunci deja poate fi prea tarziu.

Diagnosticul se pune la nivel histopatologic si pe seama evaluarii si analizei clinice. De asemenea este nevoie de investigatii suplimentare radiologice. Asadar, diagnosticarea este complexa si in functie de rezultat se poate face si un plan de tratament corespunzator.

Cauzele ce duc la aceasta boala sunt multiple: genetice, igiena deficitara (fie nu exista o tehnica de igienizare corecta fie situatia nu permite o igienizare corecta), fumatul, boli generale, alte afectiuni din sfera bucala.

Tratamentul este in general conservativ.  Asta inseamna ca se incearca sa se mentina statusul la care este pacientul cand ajunge la dentist, astfel incat afectiunea sa nu avanseze. Acesta este principalul scop. Daca, in plus, se poate obtine o ameliorare este perfect, dar un tratament care sa duca 100% la o stare normala de sanatate, la fel ca la un pacient ce niciodata nu a avut probleme parodontale, se poate obtine doar in stadiile incipiente. Iata de ce este necesar sa existe o depistare precoce. Odata pus un diagnostic corect se poate incepe tratamentul cu igienizarea profesionala si eliminatea tesutului infectat se sub nivelul gingiei. Aceasta curatare subgingivala se face sub anestezie, mecanic, fiind o manopera chirugicala. Uneori este necesara o interventie superficiala uneori mai profunda, in functie de fiecare caz si fiecare dinte in parte. Cateodata se pot efectua si manopere suplimentare, aditie de os, sau alte materiale de aditie, ozonificare, tratament cu laser, administrare locala sau generala se antibiotice.

Prognosticul este in functie de stadiul de afectare, manoperele efectuate, si grija postoperatorie (igiena, renuntatul la fumat, controale si igienizari profesionale periodice).

Concluzie: – Boala parodontala este mult mai des prezenta decat ne inchipuim si sugestia mea este sa facem un contol si o evaluare parodontala inainte de a ne cadea dintii. Nicio pasta de dinti sau solutie nu vor da nastere unor miracole. Sa nu uitam ca daca este depistata din timp sansele de reusita sunt maxime.

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte

Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?

Zirconiu in stomatologie

Implanturile dentare, solutie si pentru cele mai dificile cazuri

$
0
0

Initial, sub lucrarea veche si final, sub lucrarea noua. Initial dinti infectati, infectii in os, gingivita, carii, miros neplacut al gurii, sangerari gingivale. Final – sanatate. S-au extras dintii afectati, s-au eliminat infectiile si s-a inserat un numar de cinci implanturi (cu sinus lilt). Bonturile albe sunt din zirconiu.

Initial view and final view. In the first pictures we can find infections, bone infection, destroyed teeth, gum bleeding, bad breath… After a few years (second picture), and after five implants (with sinus lift), we had the final view and a healthy state was achieved.

implanturi dentare

Initial si final. Initial estetica deficitara, lucrare incorecta, probleme multiple. Final – estetica satisafatoare, problema cea mai mare fiind linia gingivala, in partea stanga necesitand o reconstituire a gingiei, cu ajutorul ceramicii, permitand totusi o igienizare corecta.

Initial view and final view. The most problematic issue was the gingival line. We had to work with pink ceramics to mimic the gum appearance. We were careful to facilitate a normal hygiene.

implanturi dentare

Zambet final si lucrarile finale pregatite pentru aplicare – bonturile sunt de zirconiu, iar lucrarile de ceramica pe suport de zirconiu.

Final treatment smile, and final work ready to be placed. We worked with zirconium abutments and ceramic on zirconium frame bridges.

implanturi dentare


Corectarea dintilor spatiati cu fatete ceramice

$
0
0

Pentru a obtine acest rezultat s-au folosit opt fatete ceramice, veneers. Spatiile dintre dinti au fost inchise, culoarea este asa cum si-a dorit pacienta, forma si marimea dintilor a fost corectata, iar caninii inferiori nu mai sunt rotati. www.dentaldesign.ro

For this result we used eight ceramic veneers. The gaps are closed, the colour of the smile is as the patient desired, the shape and the size of the teeth is improved and the lower canines are no longer rotated. www.dentaldesign.ro

fatete ceramice

Boala parodontala avansata – implanturi si coroane ceramice

$
0
0

Un caz dificil si complex, cu probleme parodontale majore, infectii, tratamente incorecte, lucrari inestetice. Au fost necesare 19 extractii, 4 tratamente de canal si reconstituirea celor 4 dinti restanti cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla. Am inserat 14 implanturi si am realizat 25 coroane ceramice.

A difficult case, with major periodontal problems, infections and old crowns. We performed 19 extractions, 4 root canal treatments and fiber post reconstructions. We also inserted 14 implants and realized 25 ceramic crowns.

caz complex

Lucrarile realizate de technician – 25 coroane ceramice, din care 12 pe baza de zirconiu si 6 bonturi de zirconiu pe zona frontala pentru o estetica imbunatatita.

The ceramic work was the topping on the cake. – 25 ceramic crowns, 12 being on zirconium frame for the front teeth for better aesthetics. Also 6 zirconium abutments were used for better integration.

caz complex

Faza chirurgicala – doua interventii ce au insumat peste 10 ore de munca. 19 extractii si 14 implanturi.

Surgery stage was performed in two steps adding over 10 hours. 19 extractions and 14 implants.

caz complex

Faza chirurgicala – doua interventii ce au insumat peste 10 ore de munca. 19 extractii si 14 implanturi.

Surgery stage was performed in two steps adding over 10 hours. 19 extractions and 14 implants.

caz complex

Boala parodontala a dus la pierderea dintilor, dar in final lucarile pe implanturi s-au realizat pe o stare de sanatate deplina.

The periodontal problems lead to losing a lot of teeth but in the end the final crowns on dental implant are based on healthy tissue.

caz complex

A durat mai mult de 6 luni si s-au realizat peste 20 de etape ale tratamentului. Finalul este pe masura asteptarilor si multumim pacientei pentru colaborarea excelenta si rabdarea de care a dat dovada!

Well… the total treatment took over six months and we counted over 20 stages of treatment. We would like to thank the patient for the exceptional communication and for all the time and effort she invested.

caz complex

www.dentaldesign.ro

citeste si:

http://drfondrea.ro/2014/01/boala-parodontala/

http://drfondrea.ro/2012/06/implantul-dentar/

http://drfondrea.ro/2013/12/top-3-rezultate-in-stomatologie-in-2013/

 

Preventia stomatologica – cele 5 reguli de aur

$
0
0

Poate ti-ai facut un detratraj anul trecut dar din pacate nu este suficient pentru a considera ca preventia in cazul tau este sub control. Cred ca amandoi suntem de acord ca este mult mai simplu sa previi decat sa tratezi. Nu doar ca este mai simplu, dar este mult mai ieftin, nu ai de ce sa te temi de durere, nu iti strica ziua si noaptea orice mica sau mare problema dentara, poti manca, poti zambi si nu iti pierzi timpul la dentist, pe drum spre dentist si stand in sala de asteptare. Tinand cont de aceste fapte, evident, iti doresti sa te incadrezi in categoria “better safe than sorry” (mai bine sa fii in siguranta decat sa iti para rau).

Pentru asta trebuie sa faci un singur lucru: sa te asiguri ca iti incredintezi sanatatea in mana unui medic (clinici) in care ai incredere. Apoi, acolo ti se va sugera cel mai bun mod de a avea grija de dintii tai.

velscope

5 puncte importante despre preventie:

1 – Profilaxia stomatologica se face de un profilaxist, absolvent al facultatii de profilaxie stomatologica. Nu este suficient sa fie student la stomatologie sau asistent medical. Trebuie sa fie profilaxist, absolvent al facultatii de profilaxie stomatologica, cu experienta si care sa fie dedicat meseriei sale. Acesta are pregatirea necesara pentru a avea grija de sanatatea danturii tale.

2 – Profilaxia cuprinde mai multe etape. Nu este doar detartraj si atat. Da, detrartrajul ultrasonic este o pare importanta, dar exista si periajul profesional, finisarea obturatiilor, air-flow (o finisare cu particule de bicarbonat), evidentierea zonelor cu probleme, instructajul dat pentru o igiena riguroasa acasa. Se explica tehnica de periaj, modul de folosire a firului intrerdentar, se recomanda anumite produse specifice. Deasemenea se face un screening pentru preventia cancerului si daca sunt prezente carii sau probleme parodontale se recomanda o vizita la specialist.

3 -Termenul ideal la care este indicat sa te intalnesti cu profilaxistul este la fiecare 6 luni. Daca igiena este facuta corect, termenul se poate majora la 1 an. Dar, daca igiena nu e chiar ok, termenul poate ajunge la 3 luni. Deasemenea este necesara o perioada mai mica la pecientii cu probleme parodontale, la cei ce au implanturi dentare sau aparate ortodontice.

4 – Programul de recall profilactic. Multe clinici ofera posibilitatea pacientilor lor sa fie sunati cand se apropie termenul de recall. Asa ca in caz ca uitati veti fi sunati. Este bine sa mergeti la aceste sedinte pentru ca rata de aparitie a cariei este mult mai mica, problemele parodontale prevenite, costul tratamentelor mai mic, si investitia facuta in sanatatea ta este asigurata.

5 – Nu uita un alt aspect foarte important: verificarea mucoaselor, (screening-ul pentru preventia cancerului oral). Poti citi mai multe despre cancerul oral aici: http://drfondrea.ro/2013/11/cancerul-oral-si-detectarea-lui-protejeaza-te/

In plus, este important ce faci acasa:

Foloseste o periuta de dinti cu fire moi, nu conteaza de la ce firma, ce culoare sau ce forma are. Pasta de dinti poate fi orice pasta care iti place. Ceea ce conteza cel mai mult este tehnica de periaj corecta, tehnica ce o poti deprinde de la profilaxist. In plus este indicata folosirea firului intrerdentar. Daca acestea se folosesc intr-un mod corespunzator, este suficient. La pacientii cu inerventii chirurgicale, aparate ortodontice, implanturi dentare sau alte situatii speciale se pot indica si alte produse: apa de gura, periute interdentare sau dus bucal. Acestea ti le va recomanda medicul specialist in functie particularitatile cazului tau.

Zambeste astazi si asigura-te ca vei zambi si maine! Depinde doar de tine.

pe aceeasi tema citeste si:

http://drfondrea.ro/2012/06/ingrijirea-dintilor/

http://drfondrea.ro/2012/04/igienizarea-dentara-profesionala/

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii si alaptarii

$
0
0

Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii sau alaptarii este posibil, dar necesita unele mici precautii. Atat pacienta insarcinata, cat si cea care alapteaza, sunt considerate sanatoase din punct de vedere clinic, deci tratamentul stomatologic este indicat. In ambele cazuri insa, este necesara o atentie sporita din partea medicului dentist si o buna colaborare cu medicul ginecolog in cazul femeilor insarcinate.

Schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin influenteaza starea generala de sanatate a gravidei: volumul sangvin se mareste cu aproximativ 50%, tensiunea arteriala diastolica de asemenea. Pot surveni tahicardii si murmur cardiac fiziologic, anemii. Odata cu avansarea sarcinii, poate apare un sindrom hipotensiv la schimbari bruste de pozitie. Toate aceste lucruri trebuie luate in considerare atunci cand este necesar un tratament stomatologic.

andreea milos, dentaldesign timisoara

Exista doua tipuri de tratament stomatologic in timpul sarcinii si alaptarii:

1. Tratamentul profilactic: acesta nu are contraindicatii, fiind recomandat pentru a nu se ajunge la probleme severe. In principal, el consta in igienizarea profesionala periodica insotita de un consult, avand ca scop obtinerea unei stari de igiena orala optima prin reducerea inflamatiilor gingivale rezultate in urma tulburarilor endocrine.

2. Tratamentul de necesitate, de urgenta: se pot realiza majoritatea manoperelor stomatologice simple, cu anumite precautii. In cazul femeilor insarcinate, perioada optima de realizare a tratamentelor stomatologice este in trimestrul al doilea de sarcina. De asemenea, se recomanda anestezice de tipul lidocainei. In cazul femeilor care alapteaza se recomanda oprirea lactatiei pana la minim 4 ore dupa administrarea anestezicului, si chiar si in cazul acesta, primul lapte se mulge si nu se da copilului. Dupa unii autori dupa 24 ore de la anestezie se poate alapta in siguranta.

Preventia in sarcina

Antibioticele se vor evita pe cat posibil in sarcina, iar in perioada alaptarii se vor administra cu precautie pentru ca riscul farmacologic, chiar daca este mic, exista.Radiografiile, de asemenea, se vor evita in timpul sarcinii, doar in perioada de alaptare se pot face radiografii, acestea neafectand laptele in niciun fel.

Un alt aspect de luat in considerare este acela ca evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, insa nu datorita credintei populare ca se ”pierde Calciu” in sarcina. Cariile se datoreaza mai ales schimbarii dietei care este predominant cariogena. La fel, in perioada alaptarii, datorita schimbarii prioritatilor, de cele mai multe ori dantura este neglijata.

Asadar, dragi mamici sau viitoare mamici, incercati sa va faceti timp pentru a va ingriji corpul, zambetul si sufletul vostru!

Dr. Andreea Milos – Pedodontie si Stomatologie Generala

citeste si:

http://drfondrea.ro/2012/12/top-10-mituri-in-stomatologie/

http://drfondrea.ro/2012/08/si-dintii-de-lapte-trebuie-ingrijiti/

Implanturi dentare cu aditie de os – sinus lift

$
0
0

Uneori inserarea implanturilor nu este foarte simpla si necesita interventii suplimentare. Cateodata nu exista suficient os pentru a permite aceasta interventie fara cresterea peretelui osos.

La maxilarul superior principala problema este in zona laterala (premolari – molari) unde din cauza extractiilor facute fara multa preocupare privitoare la viitor s-a pierdut os. De asemenea, daca extractiile s-au facut cu mult timp in urma, situatia este asemanatoare si pune probleme in realizarea implantarii.

Dar, acum ca sinusul e coborat, nu se mai pot pune implanturi? Singura solutie este o proteza mobilizabila? Nu cred ca se doreste asa ceva. Ce se poate face?

In primul rand, se va evalua rezerva osoasa cu ajutorul computer tomografului (CT) Citeste mai mult aici: http://drfondrea.ro/2012/07/necesitatea-cbct-ului-in-implantologie/  Acesta este o imagine tridimensionala care permite masuratori foarte exacte din orice unghi.

Urmatorul pas este stabilirea strategiei optime (sinus lift extern, sinus lift intern, bone splitting sau aditie laterala). Se va stabili si tipul de material de aditie (bloc osos, membrane, granule osoase de granulatie diferita sau alte materiale de aditie) si daca se vor insera sau nu implanturile in aceeasi sedinta.

Doar acum se trece la interventia propriu-zisa. Acum se pun in practica cunostintele teoretice si practice pe care le are medicul, experienta sa si pregatirea initiala a fiecarui caz in parte.

Implanturi sinus lift, sinus lift , implanturi dentare, implanturi daca nu e osOdata inserate implanturile, tot ce ramane de facut este sa asteptam ca ele sa fie integrate si sa realizam partea protetica (coroanele dentare ceramice).

Tinand cont de toate aceste aspecte, chiar daca este mai dificil, se pot obtine rezultate foarte bune pe situatii initiale destul de dificile.

http://dentaldesign.ro

http://dentaldesignimplant.ro

Citeste despre implantul dentar: http://drfondrea.ro/2012/06/implantul-dentar/ si http://drfondrea.ro/2012/02/implant-dentar-sau-punte-dentara/

Intarziere raspunsuri la intrebari

$
0
0

Imi cer scuze pentru intrebarile recente la care nu am reusit sa raspund. Momentan unde sunt am o conexiune foarte slaba la internet si nu am suficient timp.

Voi raspunde tuturor, cat se curand voi putea.

Corectarea dintilor spatiati cu fatete ceramice

$
0
0

Pentru a obtine acest rezultat s-au folosit opt fatete ceramice, veneers. Spatiile dintre dinti au fost inchise, culoarea este asa cum si-a dorit pacienta, forma si marimea dintilor a fost corectata, iar caninii inferiori nu mai sunt rotati. www.dentaldesign.ro

For this result we used eight ceramic veneers. The gaps are closed, the colour of the smile is as the patient desired, the shape and the size of the teeth is improved and the lower canines are no longer rotated. www.dentaldesign.ro

fatete ceramice


Daca e pe net, trebuie sa fie adevarat!

$
0
0

Am auzit cu totii povesti de groaza si sfaturi despre dantura, stomatologie si dentisti. Uneori am dat crezare, uneori ne-am indoit, dar si atunci cand nu am stiut care este adevarul, undeva intr-un colt intunecat al mintii noastre, licarea cu un zambet straniu samburele de adevar. Iata de ce este vremea sa scoatem, cu un sut in fund,  acel sambure de adevar la lumina si  sa ii vedem adevarata fata.

1 – Pasta de dinti care ne avertizeaza asupra ingredientelor ei nocive

Tooth Paste Code MythMasoneria, sau fortele intunericului cu siguranta comploteaza impotriva noastra si singura posibilitate prin care ei pot fi protejati este sa fie avertizati prin coduri de culoare! Nu care cumva sa se spele pe dinti cu pasta ce are culoarea neagra la baza tubului! Asta a fost singura lor idee de a-si da de stire. :) Ei bine,  adevarul e ca sunt doar niste amarate semne pentru senzorii ce declanseaza taierea tuburilor in procesul de fabricatei. Da, e chiar asa banal. Ah, si daca vreti sa vedeti componenta unei paste de dinti tot ce trebuie sa faceti este sa cititi ingredientele ei.

Citeste despre tratamentul de canal aici:

http://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

2 – Tratamentele de canal dau cancer! 

root canals

 

Exact asa! Statisticile atata ca 98% din bolnavii de cancer au avut tratamente de canal. Va spun eu ca 100% din bolnavii de cancer au baut apa si va sugerez sa nu mai beti apa! 100% din bolnavii de cancer respira si absolut toti bolnavii de cancer au dormit noaptea. Un sambure de adevar sta in faptul ca, din pacate, 98% din tratamentele de canal realizate la nivel mondial sunt efectuate prost. Un tratament de canal corect executat nu va da niciodata o reactie la nivel tisular. Si, un dinte fara nerv nu e un dinte mort, ci doar un dinte fara nerv.

Citeste despre cancerul oral aici:

http://drfondrea.ro/2013/11/cancerul-oral-si-detectarea-lui-protejeaza-te/

3 – Mi-a pus material din acela care ma tine o viata!

lifetime-warranty

 

Daca e facut in SUA, cu atat mai bine! Hai sa fim seriosi, poate te tine toata viata daca ai 100 de ani si esti deja pe duca. Evident nevoia de exagerare este la cote maxime si a vinde un act medical este de dorit?! Nu doar ca nimic nu este pe viata (un implant tine cam 10 ani, o coroana cam 7-10 si o plomba vreo 3-5), ci este si ilegal. Da, Codul Deontologic al medicilor dentisti interzice acordarea de garantie pe manoperele stomatologice. (un material poate fi garantat, dar atentie la diferenta intre material si act medical) Si, cum ramane cu garantia pe implant ce am primit-o? Pai, implantul in sine, ca piesa, sigur va fi ok, intrebarea este: va fi ok la tine in gura sau in buzunar? De rupt, m-as mira sa se rupa.

Citeste despre preventie aici:

http://drfondrea.ro/2014/02/preventia-stomatologica-cele-5-reguli-de-aur/

In concluzie pot sa afirm ca nevoia de senzational si adunatul de “like=uri” pe Facebook uneori trec limita bunului simt si apar adevarate mituri. In ciuda faptului ca sunt de domeniul stintifico-fantasticului, ma mira faptul ca sunt de cele mai multe ori crezute fara nicio cercetare prealabila. Haideti sa nu mai cascam gura la fiecare aberatie. Gura trebuie cu adevarat sa o tinem deschisa doar la dentist! :)

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

 

Brief Look into “Stone Age” Dentistry

$
0
0

Would it be safe to consider dentistry as the oldest profession known to humankind? Maybe not, since that position is already take, if I am not mistaken. I also doubt the fact that dentistry is going to be the last profession ever invented. Ever since ancient times people have been used to treat their teeth to the best of their knowledge, and will do the same as long as it is needed.

Our foreparents did not have all the third millennium materials easily available for us today, nor did they use ceramics, titanium implants, or zirconium. They did not whiten their smiles with state-of-the-art plasma lamps and they had a different opinion regarding dental prophylactic measures than we do today. Nevertheless, they paid a reasonable amount of attention to their dental problems and always did their best to solve them. As for anaesthetics they had the only one best option: not to use them at all. But sometimes the pain grew so extreme that they had to come up with all kinds of drugs in order to….. They would use plants, smoke or they would even dance themselves into a deep state of trance so that the dental intervention became bearable. Plant cocktails prescribed by medicine-men were administrated just as the antibiotics of today’s world and some of them, surprisingly did a fairly decent job.

stone age dentistry

On the other hand, pain killers and antibiotics were not always efficient enough to cure the hurting patient, so a direct dental intervention turned out to be mandatory. A viable solution was in high demand and when self-curing was not possible, a designated “dentist” was the best and the only option.  Instead of a dental drill for treating cavities, they used a rudimentary bow and arrow, similar to the one used for starting a fire. The cavity formed was filled with bee wax. Instead of dental implants, animal teeth were placed in the bleeding socket where a tooth was lost as a result of a battle or hunting accident. In a similar way, they used sea-shells or any other objects available at hand. Surprisingly, some of these items got well integrated in the natural jaw bone. As for cosmetic whitening, ancient people (and very few contemporary tribal communities in remote geographic areas) used to have their teeth blackened with paint or even ash. This is an interesting indicator of how aesthetics is different from culture to culture and specific to a certain time span.

Looking into the future, with the hindsight knowledge we have today, dentistry might follow similar dramatically changing patterns in the future very much in the same vein as todays. Maybe in no more than just a few decades, our modern techniques could seem rudimentary and barbaric. It may be that materials and treatments will significantly evolve, but the unwritten dental law will still be the same and will remain untampered: painless, functional, beautiful smile.

As a conclusion, along with our scientific community, I tend to agree that dentistry emerged as both a science and an art form with the emergence of the first toothache and will stay here as long as we have to chew, love to smile smile and have the desire to speak.

Dr. Bogdan Fondrea – Dental Aesthetics and Implantology

www.dentaldesign.ro

 

Sigilarea dintilor la copii

$
0
0

Toata lumea stie ca nu este usor sa inveti  un copil sa isi perieze bine si corect dintii. Copiii au foarte multe preocupari si vad inclusiv igiena dentara, o joaca. Cu timpul, ei vor intelege ca e bine sa se perieze si sa aiba dintii sanatosi, dar uneori poate fi prea tarziu. Ca si solutii adjuvante, sunt de bun augur controalele periodice la stomatolog, care in cazul copiilor e indicat sa se realizeze o data la 3 luni. In cadrul acestora, se vor realiza periaje si fluorizari, dar si sigilarea dintilor.

Ce inseamna sigilarea dintilor? Desi suna destul de complicat, este o procedura simpla, nedureroasa, o procedura menita sa previna aparitia cariilor. Dintele are un relief care cuprinde mici santulete si fosete. Aceste locuri sunt dificil de curatat chiar si pentru adulti, fiind sunt locurile in care se aduna bacteriile si resturile alimentare. In timp, vor duce la aparitia cariiile. Pentru a preveni formarea cariilor la acest nivel, se realizeaza sigilarea dintelui.

Sigilarea este o procedura prin care se acopera aceste santuri si fosete cu un material special creand o bariera intre resturile alimentare si dinte. Este o procedura profilactica rapida, total nedureroasa. Este recomandata a se realiza cat mai repede dupa eruptia dintelui, deoarece odata ce dintele este cariat, sigilarea nu mai are niciun efect. Se poate realiza si la dintii temporari, dar mai ales la cei definitivi. Sigilarile sunt recomandate in special pentru molari, dar si pentru premolarii cu santuri adanci si uneori chiar si pentru dintii din fata, in fosetele de pe fata palatinala a dintilor.

sigilarea dintilor

 

sursa imaginii: www.treehousechildrensdentistry.com

Sigilarile au o durata medie de viata de 2-3 ani, dar trebuie verificate tot timpul la controalele periodice deoarece pot pica sau se pot spala pe alocuri si atunci trebuiesc completate sau refacute. Odata ce materialul a disparut, dintele este din nou vulnerabil. Este o metoda care se practica de foarte mult timp si are o eficienta mare in protejarea dintilor.

Aceste metode de profilaxie (periaj, fluorizare, sigilare) au ca scop prevenirea cariilor, intarirea dintilor si fac ca vizita la stomatolog sa fie una placuta. Bineinteles, ele nu pot inlocui igiena dentara de acasa. Copii trebuie in continuare urmariti sa se perieze bine cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Dr. Andreea Milos – Pedodontie si Stomatologie Generala

citeste si:

http://drfondrea.ro/2012/08/si-dintii-de-lapte-trebuie-ingrijiti/ 

http://drfondrea.ro/2012/04/ortodontia-si-aparatele-ortodontice-la-copii/

Scurta privire asupra stomatologiei “Epocii de piatra”

$
0
0

Este sigur oare sa iau in considerare faptul ca stomatologia ar fi cea mai veche profesie cunoscuta pentru omenire? Poate ca nu, deoarece aceasta pozitie este deja luata, daca nu ma insel. Ma indoiesc, de asemenea, de faptul ca stomatologia va fi ultima profesie inventata vreodata. Inca din timpuri stravechi oamenii au folosit cele mai bune cunostinte ce le aveau pentru a-si trata dintii, si vor face acelasi lucru, atata timp cat va fi necesar.

Stramosii nostri nu au avut la dispozitie toate materialele din al treilea mileniu disponibile noua atat de usor astazi, si nici nu au folosit ceramica, implanturi de titan sau zirconiu. Ei nu si-au albit zambetele cu lampi cu plasma ultra moderne si au avut o opinie diferita in ceea ce priveste masurile de profilaxie dentara fata de cea pe care o avem noi in prezent. Cu toate acestea, au fost extrem de preocupati  de problemele lor dentare si intotdeauna au facut tot posibilul pentru a si le rezolva. In ceea ce priveste anestezicele au avut doar o singura opțiune: sa nu le foloseasca deloc. Dar, uneori, durerea a crescut atat de mult incat au trebuit sa gasesca solutii, droguri, în scopul de a se pregati mental. Se crede ca ei ar fi folosit plante, fum sau ar fi dansat pana ar fi intrat într-o stare profunda de transa, astfel încat interventia dentara ar fi devenit suportabila. Cocktail-urile de plante prescrise de vraci au fost probabil administrate la fel ca si antibioticele din lumea de astazi, iar unele dintre ele, cred ca si-au facut datoria, surprinzator, destul de decent .

stone age dentistry

Pe de alta parte, analgezicele si antibioticele nu au fost intotdeauna suficient de eficiente pentru a vindeca pacientul, asa ca o interventie dentara directa s-a dovedit a fi obligatorie. O solutie viabila a fost la mare cautare si, atunci cand auto medicamentatia nu a fost posibila, un ” dentist ” a fost desemnat drept cea mai buna si singura optiune. In loc de o freza dentara pentru tratarea cariilor, se crede ca au folosit un arc si o sageata rudimentara, similare cu cele folosite pentru a aprinde focul. Cavitatea formata a fost umpluta apoi cu ceara de albine. In loc de implanturi dentare, dinti de animale au fost plasati in alveola insangerata din care un dinte a fost pierdut ca urmare a unui accident de lupta sau vanatoare. Intr-un mod similar, au folosit scoici sau orice alte obiecte disponibile la indemana. Surprinzator, unele dintre aceste elemente s-au integrat foarte bine in osul maxilar. In ceea priveste albirea cosmetica, oamenii acelor timpuri (si foarte putine comunitati tribale contemporane din zone geografice indepartate), foloseau vopsea sau chiar cenusa pentru a-si colora dintii in negru. Acest fapt este un indicator interesant al modului in care estetica este diferita de la cultura la cultura si specifica unui anumit interval de timp.

Privind in viitor, cu cunostintele retrospective ce le am astazi, stomatologia s-ar putea sa urmeze modele de schimbare dramatice similare si in viitor,  foarte asemanatoare cu ce s-a petrecut pana astazi. Poate ca in nu mai mult de doar cateva decenii, tehnicile noastre moderne ar putea parea rudimentare și barbare. Este posibil ca materialele si tratamente sa evolueze în mod semnificativ, dar legea dentara nescrisa va fi in continuare la fel si va ramane neatinsa: un zambet nedureros, functional si frumos .

Ca o concluzie, impreună cu comunitatea stiintifica, eu tind să fiu de acord ca stomatologia a aparut atat ca stiinta si forma de arta odata cu aparitia primei dureri de dinti și va ramane aici, atata timp cat vom mesteca, ne va placea sa zambim si vom avea dorinta de a vorbi.

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si implantologie

www.dentaldesign.ro

O fata frumoasa merita un zambet frumos!

$
0
0

In urma unui tratament ortodontic esuat si nefinalizat, rabdarea domnisoarei din imagine a ajuns la capat de drum. Dorinta ei a fost sa rezolve situatia estetica frontala cat mai rapid si cat mai bine.

S-a analizat cazul si impreuna am hotarat ca un rezultat frumos si sanatos este posibil, dar primnul aspect ce trebuie rezolvat este tratarea cariilor si refacerea tratamentelor de canal incorecte. (din pacate acestea nu au fost rezolvate inainte de aplicarea aparatului ortodontic asa cum ar fi fost normal – http://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/) Prima oara ne vom ocupa de aspectul medical si doar cand “fundatia constructiei” noastre va fi stabila, sanatoasa si durabila, vom rezolva aspectul estetic. La urma urmei estetica fara medicina e doar… spoiala.

ceramica integrala, estetica dentara

 

In spatele acestui zambet, sa nu uitam partea medicala. In plus, cele patru coroane au fost realizate din ceramica integrala, material ce imbina estetica cu adaptarea intr-un mod fericit. Fiecare dinte a primit o coronita ceramica asfel incat rezultatul este asemanator celui natural, facilitand igienizarea cu firul interdentar. Fiecare dinte cu coronita lui, aceasta este dorinta naturii, aceasta este calea de urmat, nu dinti lipiti intre ei.

zambet, dinti ceramica

 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si implantologie

www.dentaldesign.ro

Viewing all 281 articles
Browse latest View live