Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Lumineers, un zambet perfect…

$
0
0

… printr-o procedura minim invaziva si complet nedureroasa!

Dental Design Timișoara este unicul centru stomatologic din vestul României care operează fațetele dentare Lumineers, cele mai populare și calitative produse de acest gen din lume. Dacă vă întrebați cum de vedetele voastre preferate au un zâmbet perfect și dinți imaculați, ei bine, Lumineers este răspunsul. Foarte puțini dintre noi s-au născut atât de norocoși, încât să se poata lăuda cu o dantură de revistă, însă o astfel de procedură și un astfel de produs exact asta ne oferă: perfecțiunea. Mai mult decât atât, Lumineers are o garanție extinsă pe zece ani pentru pacienții care aleg acest tip de tratament cosmetic dentar.

lumineers1

Produse în California, de prestigiosul laborator DenMat, lider de piață în domeniu, fațetele Lumineers sunt net superioare oricăror altora de acest gen și au crescut în popularitate în ultimii aproape 30 de ani, devenind preferatele vedetelor de la Hollywood. Sunt realizate dintr-un porțelan durabil și foarte rezistent, Cerinate, și sunt la fel de subțiri precum lentilele de contact, astfel că metoda de aplicare este minim invazivă, respectiv sunt aplicate direct pe dinte, nefiind necesară șlefuirea, nu necesită anestezie și nici nu există riscul unor sensibilități ulterioare.

Dental Design și Lumineers, formula optimă

Înainte de a alege un tip de fațete trebuie să fii bine informat. Desigur că pe piață exista și alte tipuri de produse de acest gen, în aceeași arie de pret, însă acestea nu sunt fațetele Lumineers, nu au același indice calitativ și nu-ți conferă același tip de garanție. Așa cum spuneam și mai sus, fațetele Lumineers se găsesc exclusiv la Dental Design, singura clinică dentară autorizată de producătorul american să realizeze această procedură. Imitațiile, chiar dacă sunt puțin mai ieftine, vor produce, pe termen lung, costuri și probleme pentru care veți plăti mai scump. De aceea este important să vă asigurați că la achiziționarea acestora primiți și certificatul de garanție emis de producător, precum și că dentiștii la care mergeți au certificatul Lumineers Dental.

lumineers2

După ce ai urmat acești pași, este important să vezi dacă fatetele Lumineers sunt soluția optimă pentru tine. Dacă ai dinții colorați sau puțin ciobiți, depărtați sau ușor asimetrici, cel mai probabil Lumineers este cea mai bună alegere. Dacă, în schimb, există probleme mai seriose, este nevoie ca acestea să fie tratate în prealabil, după care se trece la montajul fatțetelor.

Operațiunea este simplă, nedureroasă și rapidă, fiind efectuată în două vizite la clinica Dental Design. La prima vizită se face evaluare dinților și se ia o amprentă cu un material special DenMat. Amprenta și imaginile aferente sunt trimise spre centrul DenMat din California. Aici sunt create fațetele personalizat, fiecare purtând amprenta unică a pacientului. La a doua vizită, acestea sunt montate, fără ca pacientul să simtă vreo durere sau vreun disconfort și urmează partea mult așteptată. O privire în oglindă, un zâmbet perfect și un pacient fericit!



Filed under: aesthetic dentistry, dentaldesign, dentisti, Estetica dentara, implant, implant dentar, Lumineers, pacienti Tagged: blog, carie, clinica stomatologica, dantura, dental design, dentist, design dental, dinti, dr fondrea, Dr. Bogdan Fondrea, implant, lumineers, minim, pacient, Timisoara, zambet perfect

Dintii viitorului vor creste direct din gurile pacientilor!

$
0
0

Dinții hibrid, care vor crește direct din gura pacientului, dinții care combină celule din gingia umană cu celule stem din dinți de soarece, sunt speranța cercetărilor pentru viitorul stomatologiei. Medicina dentară, la fel ca și celelalte ramuri ale medicinei, este în plină dezvoltare. Metodele noi de tratament, care continuă să se perfecționeze, respectiv implanturile dentare (care sunt, la acest moment, cea mai eficace și durabilă soluție pentru înlocuirea unui dinte lipsa) vor fi, în viitor, depășite de noile descoperiri în domeniu, care vor revoluționa nu doar lumea medicală, ci și societatea în esența ei.

biodinti

Un studiu publicat recent în Journal of Dental Research arată că cercetătorii au reușit să identifice un soi de biodinte care crește prin implant de celule provenite de la embrioni de șoareci și oameni. Acești hibrizi au fost implantați în cobai și s-au dezvoltat în structuri identice cu dinții, cu smalț și rădăcini. Coordonatorul proiectului de cercetare, Paul Sharp, spune că „celule epiteliale derivate din țesutul gingival uman pot reacționa la semnalele provenite de la celule mezenchimă ce indică dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare și a rădăcinilor. Acum trebuie să identificăm surse adulte de celule epiteliale și menchimale ce pot fi obținute în cantități suficiente pentru a transforma conceperea biodinților într-o alternativă viabilă la implanturile dentare”.

Plusuri și minusuri

Aceste metode inovative vor avea, însă, și minusuri. În primul rând, este vorba de costuri și durata tratamentului. Pentru a atinge rezultatul dorit este nevoie de ani întregi de cercetări, de fonduri exorbitante, care vor conduce la un preț destul de ridicat pentru pacientul de rând, ceea ce înseamnă că ar putea dura chiar și zeci de ani până ce acestea ar putea deveni accesibile oricui. De asemenea, creșterea naturală a unui biodinte va dura mult, iar rezultatul final este imprevizibil, spre deosebire de implanturile actuale care oferă soluțiile dorite de pacient.

Implanturile dentare se realizează cu ajutorul aparaturii moderne, sunt montate doar de medici specializați în această ramură a stomatologiei și oferă siguranța că dintele dorit va fi în parametrii scontati. Așteptam să vedem și rezultatele studiilor de cercetare, deoarece aceste descoperiri sunt extrem de importante pentru lumea medicală, dar vă sfătuim să nu așteptați ca problemele stomatologice să se rezolve de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

www.dentaldesignimplant.ro


Filed under: adevarul, albire dentara, aparate ortodontice, composite filling, despre mine -ca dentist, Endodontia - scosul de nerv, Estetica dentara, implant, implant dentar, Lumineers, pacienti Tagged: aparat ortodontic, aparate dentare, blog, Bogdan Fondrea, cat costa un implant, clinica, clinica stomatologica, dentar, dinte cariat, dinte negru, dinte rupt, dr fondrea, implant, pacient, smalt, suferinta, Timisoara

Cazul I – Incognito

$
0
0

Exista tratamente ortodontice total invisibile! Se numesc Incognito! Dupa cum vedeti… nu se vede!

There is such a thing as totally invisible orthodontic treatment! It is called Incognito! As you can see… you can not see it!

1

Motivul pentru care am apelat la un tratament ortodontic a fost dorinta de a inchide spatiile ce au fost create de lipsa primului molar (unul superior, si doi inferiori). Alegand un tratament ortodontic nu a fost nevoie de implant, ecomomisind astfel pretul a 3 implanturi si 3 coroane. In plus, pacientul va avea dinti naturali, pe viata, muscatura corecta si estetica dorita.

The reason we chose an ortodontic treatment was the desire to close the gaps created by the missing first molars (one maxillary and two mandibular). Chosing an ortodontic treatment we didn’t have to insert implants, that resulting in saving money for 3 implants and 3 crowns. In addition to this, the pacient will have natural teeth for life, a correct occlusion and the desired aesthetics.

2

 

 

Cazul II – Lucrare telescopata

$
0
0

Uneori, este dificil, uneori solutia nu este o albire si o obturatie. Pentru pacientii cu probleme parodontale, cu putini dinti, lucrarea telescopata este solutia ideala.

Sometimes it can get difficult, sometimes the solution is not a whitening and a composite filling. For the periodontal problems, with few remaining teeth, the telescopic denture is the ideal answer.

3

Aspectul general este de dorit a fi in armonie cu varsta si viata sociala a pacientului.

 The general look should be in harmony with the patient age and social life.

4

In fiecare seara este necesara o igienizare corespunzatoare. Lucrarea se indeparteaza de catre pacient pentru a curata bonturile de zirconiu (cimentate) si tesutul invecinat.

Each and every day the denture should be self removed so the patient will clean as good as possible the zirconium caps and the soft tissue surrounding them.

5

Vedere palatinala. Confortul a fost luat in considerare, realizand o lucrare cat mai mica, fara conectori pe palat.

Palatal view. The comfort was taken into consideration, making the denture as small as possible, with no connectors.

6

Cazul III – Fatete dentare

$
0
0

Pentru a obtine acest rezultat s-au folosit opt fatete ceramice, veneers. Spatiile dintre dinti au fost inchise, culoarea este asa cum si-a dorit pacienta, forma si marimea dintilor a fost corectata iar caninii inferiori nu mai sunt rotati.

For this result we used eight ceramic veneers. The gaps are closed, the colour of the smile is as the patient desired, the shape and the size of the teeth is improved and the lower canines are no longer rotated.

7

 

Dintii viitorului vor creste direct din gurile pacientilor!

$
0
0

Dinti hibrid, care vor creste direct din gura pacientului, dinti care combina celule din gingia umana cu celule stem din dinti de soarece, sunt speranta cercetarilor pentru viitorul stomatologiei. Medicina dentara, la fel ca si celelalte ramuri ale medicinei, este in plina dezvoltare. Metodele noi de tratament, care continua sa se perfectioneze, respectiv implanturile dentare (care sunt, la acest moment, cea mai eficace si durabila solutie pentru inlocuirea unui dinte lipsa) vor fi, in viitor, depasite de noile descoperiri in domeniu, care vor revolutiona, nu doar lumea medicala, ci si societatea in esenta ei.
biodinti
Un studiu publicat recent in Journal of Dental Research, arata ca cercetatorii au reusit sa identifice un soi de biodinte care creste prin implant de celule provenite de la embrioni de soareci si oameni. Acesti hibrizi au fost implantati in cobai si s-au dezvoltat in structuri identice cu dintii, cu smalt si radacini. Coordonatorul proiectului de cercetare, Paul Sharp, spune ca “celule epiteliale derivate din tesutul gingival uman pot reactiona la semnalele provenite de la celile mezenchima ce indica dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare si a radacinilor. Acum trebuie sa identificam surse adulte de celule epiteliale si menchimale ce pot fi obtinute in cantitati suficiente pentru a transforma conceperea biodintilor intr-o alternativa viabila la implanturile dentare”.

Plusuri si minusuri

Aceste metode inovative vor avea, insa, si minusuri. In primul rand, este vorba de costuri si de durata tratamentului. Pentru a atinge rezultatul dorit este nevoie de ani intregi de cercetari, de fonduri exorbitante, care vor conduce la un pret destul de ridicat pentru pacientul de rand, ceea ce inseamna ca ar putea dura chiar si zeci de ani pana ce acestea ar putea deveni accesibile oricui. De asemenea, cresterea naturala a unui biodinte va dura mult, iar rezultatul final este imprevizibil, spre deosebire de implanturile actuale care ofera solutiile dorite de pacient.
Implanturile dentare se realizeaza cu ajutorul aparaturii moderne, sunt montate doar de medici specializati in aceasta ramura a stomatologiei si ofera siguranta ca dintele dorit va fi in parametrii scontati.
Asteptam sa vedem si rezultatele studiilor de cercetare, deoarece aceste descoperiri sunt extrem de importante pentru lumea medicale, dar va sfatuim sa nu asteptati ca problemele stomatologice sa se rezolve de la sine, pentru ca acest lucru nu se va intampla.
Afla aici mai multe informatii despre implanturile dentare!

Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

$
0
0

Odata cu interesul crescut pentru alimentatia bazata pe fructe, legume si seminte, eliminand mancarea bazata pe produse de origine animala (carne, lapte, oua), mi-am pus si eu, la randul meu, intrebarea: Omul este ierbivor, omnivor sau carnivor? Unde este adevarul? Care este tipul de alimentatie ce se potriveste cel mai bine unui stil de viata sanatos, natural si fiziologic? 

Interesul meu m-a dus cu observatiile in sfera in care activez: stomatologia; asa ca am inceput sa investighez domeniul pe care il cunosc cel mai bine.  Cum spune un vechi proverb japonez: “Nenumarate sunt drumurile ce duc in varful muntelui Fuji, dar varful este unul singur“, mi-am zis ca drumul pe care voi pleca eu spre a ajunge la adevar este prin observatiile si studiile facute in sfera mea de activitate profesionala.

sursa foto: www.egodevelopment.com

sursa foto: www.egodevelopment.com

Prima intrebare (si primul raspuns) a venit destul de natural si usor. De fapt orice raspuns trebuie sa fie natural si usor de inteles, usor de demonstrat si fara a putea fi combatut. Astfel doar, poate fi considerat un adevar.

1 – De ce au oamenii canini? Toata lumea stie ca principalul rol al caninilor se poate observa foarte usor la animalele de prada, cu care isi prind, isi omoara prada si o sfarteca pentru a putea fi inghitita. Asadar intrebarea este:  prezenta caninilor la oameni este indiciul dat de natura ca oamenii ar trebui sa manance animale, carne? Am inceput sa ma interesez de acest aspect si am observat ca in cazul animelelor carnivore caninii sunt foarte proeminenti, ascutiti si extrem de puternici, la omnivore la fel, la animalele vegetariene caninii sunt mai mici si nu la fel de puternici. Ei sunt folositi cel mult pentru aparare si nu pentru a sfarteca hrana. La om, caninii sunt mai puternici decat incisivii, dar mult mai slabi decat la un carnivor, nu sunt proeminenti, nu sunt ascutiti si nu indica in niciun fel ca omul ar folosi caninii pentru a manca animale. In plus, caninii nostrii sunt foarte folositori pentru a lua coaja jos de pe fructe sau legume. Incearca sa musti un mar, si vei vedea ca il vei musca folosind caninul. Incearca sa decojesti o portocala si o vei face cu caninul.  Cand vorbesc cu pacientii mei si din observatiile facute de-a lungul timpului, am observat ca oamenii isi folosesc caninii in cu totul alt fel decat o fac carnivorele. In plus, caninii au aceasta forma la om pentru a putea proteja intregul grup de dinti, prin ghidajul canin.

2 – Sa vorbim despre incisivi! Aici e si mai simplu. La carnivori  si omnivori incisivii sunt scurti si ascutiti, oarecum in forma conica sau de varf de lance. Ei folosesc incisivii pentru a indeparta bucatile de carne ramase pe oase si pentru a  ridica anumite obiecte.  La ierbivori si om sunt lati, cu o muchie, plati, in forma de lopata.  Ei au rolul de a secera sau de a taia alimentele moi, care nu necesita efort. Ei nu sunt, prin forma lor, ideali pentru forte de tractiune, tocmai datorita formei lor plate. Nu vei putea trage de ceva cu ei, asa cum fac animalele carnifore cand trag carnea de pe os, sau cand un caine trage de capatul unei funii, cand se joaca. La o asemenea presiune incisivii nostri ar ceda. Stiu asta si sunt foarte atent la aceste aspect cand realizez, mai ales, fatete. Fatetele nu ar rezista la astfel de tractiuni specifice carnivorelor, si totusi, pacientii nu se intorc inapoi cu fatetele rupte, deci, nu isi supun dintii la forte pentru care nu sunt pregatiti.

canini

3 – Molari, premolari…  I-am pus in aceeasi categorie deoarece au aproximativ aceeasi functie – de masticatie. La carnivori acestia sunt ascutiti, cu cuspizi puternici cu o ocluzie puternica. Cuspizii (varfurile) se intrepatrund cu cei ai dintilor de pe arcada opusa, adanc, potrivit pentru alimentatia lor. La ierbivore si om acesti cuspizi sunt mai aplatizati, usor rotunjiti chiar, pentru a mesteca hrana inainte de a o inghiti.

Sa vorbim acum despre mestecat!

4 – Masticatia - La carnivore masticatia nu exista , ele sfarteca hrana si fie o inghit intreaga, fie inghit bucati mari din aceasta. Acesta este si motivul pentru care dintii in general au o forma ascutita, sunt puternici si se intrepatrund adanc. Observati un caine cum mananca. Noi stam la masa, mestecam si cainele nostru se uita la noi. Induplecati de privirea lui, ii aruncam si lui ceva,  bucata pe care o inghite imediat.  In cel mai bun caz o zdrobesc. La ierbivore si la oameni este necesara o masticatie prelungita pentru a procesa alimentele pentru care sunt pregatite a le manca. De fapt, oamenii pentru a fi capabili sa manance carne au invatat sa o fiarba si sa o pregateasca la foc, o taie si o prepara inainte de a ajunge in gura, tocmai pentru ca dintii si masticatia nu pot face ceea ce fac carnivorii cu carnea.

5 – Oasele, muschii si articulatiile - La carnivore, oasele sunt puternice pentru a permite inserarea unor muschi ce dau o muscatura puternica, unghiul maxilarelor este ascutit, in timp ce la ierbivore este mai mult un arc de cerc. Muschiul temporal, cel ce permite inchiderea mandibulei, este foarte puternic la carnivore, pentru a crea o muscatura puternica. La om, muschii dezvoltati sunt cei ce permit masticatia, nu muscatura.  Deschiderea gurii la carnivore este larga, la ierbivore este mica, iar chiar daca despre unii oameni se zice ca au gura mare, aceasta este o remarca la figurat.  Articulatiile ierbivorelor nu permit o deschidere larga, pentru ca legumele, plantele si fructele nu necesita o deschidere larga, in timp ce pentru a vana prada si a o ucide, este nevoie de muschi puternici pentru o muscatura puternica si de o gura mare (la propriu, de data asta).

6 – Saliva - Principala diferenta este ca saliva la om si la ierbivore are proprietatea de a initia procesul de digestie, prin enzimele pe care le contine, enzime care in saliva carnivorelor lipsesc. De fapt toate se leaga, pentru ca pentru orice exista o explicatie. De ce ar avea nevoie de enzime in saliva carnivorele din moment ce carnea nu poposeste in gura lor, ci doar o tranziteaza, fiind inghitita pe loc, fara masticatie? Stau sa ma gandesc… si nu imi vine in minte niciun exemplu de un animal ce mesteca, inainte de a inghiti, carnea, cu excepia omului. Oare natura ne-a creat asa diferit? Nu cred… poate noi ne-am invatat sa mestecam carne, carne ce inainte de a o introduce in gura o procesam, o fierbem, o taiem, o saram, o prajim, o combinam si o mancam…

Concluzie: Daca nu as fi vazut in viata mea un om, si m-as fi intrebat ce sa dau acestui animal (Om) sa manance, studiind restul mamiferelor ce traiesc pe aceasta planeta, din punctul meu de vedere, ca dentist, as hrani Omul cu plante si cu fructe. NU as da acestui Om de mancare carne. Din punct de vedere stomatologic, Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne. 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro – te scapa de fobia de dentist!

$
0
0

Bogdan Fondrea este nu numai un dentist exceptional, ci si un om de o valoare incontestabila. Pe ce se bazeaza afirmatiile mele? In primul rand pe rezultatele care se vad de catre un numar foarte mare de oameni, nu doar din Timisoara sau Romania, ci si de peste granite: pacienti care si-au redescoperit zambetul natural dupa ce au iesit pe usa clinicii Dental Design, miile de cititori ai blogului www.drfondrea.ro si prestanta profesionala de care se bucura.

drfondrea

Am sa va dezvalui, insa, in acest material cateva lucruri pe care nu le stiti despre Dr. Bogdan Fondrea, ca sa intelegeti mai bine de ce exista acest blog, care este scopul acestuia si de ce este foarte important sa urmariti activitatea clinicii Dental Design. Pentru Bogdan fiecare om conteaza! Cand vorbeste despre pacientii sai se simte o empatie reala, un interes special acordat fiecaruia, de parca si clientul este parte integranta a procesului stomatologic. Poate parea ciudat, nu-i asa? Am fost invatati ca inainte de a merge la dentist avem parte de o noapte nedormita, de temeri care escaladeaza in panica pana ajungem pe “scaunul de tortura”, de teama ca vom fi certati ca nu am avut grija de dintii nostri, ca vom avea, groso modo, parte de una din acele experiente traumatizante pe care speram ca nu va fi nevoie sa le repetam prea curand. Cand l-am cunoscut pe Bogdan Fondrea am intalnit un OM (cum ii place lui sa spuna). Un profesionist care vorbeste cu calm, trateaza fiecare problema cu maxim interes, asculta si intelege. Accesati sectiunea Povestea mea pentru a afla mai multe despre autorul blogului. V-am vorbit despre aceste lucruri, care, desi in aparenta nu au legatura cu noua interfata a blogului, sunt foarte importante pentru a intelege ce inseamna de fapt acesta.

Fiecare dintre noi conteaza!

O sa ma opresc aici cu aprecierile, pentru ca stiu ca Bogdan nu primeste laudele foarte usor. Este unul dintre cei mai modesti doctori pe care i-am cunoscut, chiar daca, din punctul meu de vedere, nu are de ce! O sa va vorbesc, in continuare, despre ce inseamna acest blog. www.drfondrea.ro este locul unde fiecare cititor conteaza.

Exista, pana in acest moment, aproape 6.000 de comentarii, multe dintre ele sub forma de intrebari legate de diverse probleme stomatologice cu care se confrunta oamenii. Fiecare intrebare sau nelamurire si-a primit raspunsul prompt si concret.

Exista aproape 150 de postari despre servicii stomatologice sau probleme frecvente ale pacientilor, semnate de catre autorul blogului sau de catre alti dentisti ai clinicii Dental Design. In fiecare dintre ele veti descoperi pasiunea pentru aceasta profesie, atentia acordata pacientului, dorinta de a informa corect despre beneficiile si dezavantajele oricarui serviciu stomatologic.

Exista mii de cititori care au trecut macar o data pe aici, alte cateva mii care urmaresc cu interes fiecare articol, iar numarul acestora se mareste in fiecare zi.

Nevoia de schimbare

change

Vechea interfata a blogului era perimata, greu de utilizat si nu se mai potrivea nici cu exigentele lui Bogdan, nici cu nevoia cititorilor de a a accesa informatia facil. Acesta este motivul pentru care i-am propus aceasta schimbare. Informatiile oferite erau complete, utile si complexe, insa era nevoie de o ierarhizare a acestora, intr-o formula noua, adaptata noilor cerinte. La doar o saptamana de la aceasta schimbare, se dovedeste ca aceasta era necesara. Vizibilitatea blogului este mai mare, cititorii pot accesa mult mai usor sectiunile care ii intereseaza, iar dorinta lui Bogdan, de a veni si mai mult in intampinarea celor care ii urmaresc activitatea, a fost indeplinita.

Parcursul nu a fost deloc usor. S-a muncit mult, atat din punct de vedere tehnic, cat si al conceptului, dar putem spune acum ca rezultatul este pe masura. Structura blogului este bine definita si o sa va fac o scurta introducere despre acestea.

In partea de sus a blogului gasiti sapte categorii:

Povestea mea – Aici Dr. Bogdan Fondrea vorbeste despre sine, despre cum a ales aceasta profesie, parcursul sau si intentiile de viitor. Daca doriti sa aflati ce se ascunde in spatele profesionistului, accesati aceasta sectiune

Povestea Dental Design  – Clinica Dental Design din Timisoara, fondata de Dr. Bogdan Fondrea, este una dintre cele mai importante centre stomatologice din Vestul tarii, care a depasit demult granitele nationale, datorita profesionalismul si rezultatelor obtinute.

Echipa mea – In aceasta sectiune gasiti informatii despre ceilalti medici ai echipei conduse de Dr. Bogdan Fondrea, despre expertizele si dezideratele lor. Unii dintre acestia sunt prezenti si cu articole pe blog.

Cazuri – Pentru ca stim ca este important sa vedeti ce rezultate se pot obtine printr-un act medical profesionist, am introdus aceasta sectiune unde veti gasi lucrari stomatologice efectuate in Clinica Dental Design.

Foto si Video  – Aici regasiti imagini foto si video din diverse ipostaze: din clinica, ale medicilor, din aparitiile TV

Programari – Este important ca atunci cand aveti o problema care nu suporta amanare, sa va puteti adresa rapid medicului dentist. Completand formularul de programari veti intra, instant, in contact cu o receptionera Dental Design Timisoara cu care puteti stabili vizita la medicul dentist.

In partea dreapta a blogului gasiti cateva pagini foarte utile si foarte des accesate de catre cititori.

Intreaba-ma – Este una dintre cele mai accesate pagini ale blogului, reunind aproape 2.400 de intrebari si raspunsuri la diferite probleme ridicate de cititori. Dr. Bogdan Fondrea a raspuns si va raspunde in continuare fiecarei solicitari.

Intrebari frecvente  – Aici regasiti cele mai frecvente intrebari ale pacientilor, cele mai des intalnite subiecte, dar si raspunsurile oferite de Dr. Bogdan Fondrea in fiecare situatie. Va incurajam sa accesati aceasta sectiune inainte de a pune o intrebare, intrucat e posibil ca déjà raspunsul sa existe aici. Pentru a va usura cautarea, folositi butonul SEARCH, care va ajuta sa gasiti rapid informatia pe care o cautati in interiorul blogului.

Recomanda – Este o sectiune foarte interesanta, dovada a faptului ca interesul suprem al Dr. Bogdan Fondrea este cel al pacientului, ci nu unul pur comercial. Aici puteti recomanda alti medici din tara, in functie de orasul in care locuiti, unde ati avut parte de o experienta reusita.

In concluzie, va pot spune ca noua fata a www.drfondrea.ro este in deplina concordant cu ceea ce doreste Bogdan Fondrea: simplitate, utilitate si informare corecta. Va sfatuiesc sa urmariti fiecare postare noua, deoarece va vor astepta subiecte si surprize foarte interesante, sa le rasfoiti pe cele care exista deja, pentru ca veti descoperi tone de informatii utile si sa dati un LIKE si paginii de Facebook a clinicii Dental Design Timisoara  pentru a fi permanent conectati la ultimele noutati!

Mirela Stoeac-Vladuti

PR Specialist Dental Design Timisoara


De ce intervine, uneori, durerea dupa o obturatie (plomba)?

$
0
0

Unul dintre motivele prezentarii la dentist, poate fi si faptul ca observi ceva diferente la dintele tau. Medicul tau dentist iti poate confirma daca intr-adevar este carie, iar in urma tratamentului te vei alege cu o obturatie (plomba).

alexandra

Sursa foto: healthonlinetips.wordpress.com

Pana aici toate bune si frumoase: ti se face anestezia, ti se izoleaza cu o membrana dintele pe care ti se lucreaza, se indeparteaza caria, auzi ceva despre un anume acid, bonding si compozit fotopolimerizabil, intarit cu o anume lampa foto. Medicul ridica scaunul, te invita sa clatesti, dupa care revii in pozitia de lucru. Ti se verifica cu o hartie de articulatie daca este inalta obturatia, apoi se finiseaza. Sedinta la dentist ia sfarsit, toata lumea multumita!

Trece efectul anesteziei si….surpriza! Dintele doare! Si mai mare surpriza, mai ales daca inainte nici macar nu a durut! In mintea pacientului apar o serie de intrebari, mai ales daca trece o zi de la vizita la dentist, trec doua, trei… o saptamana, si inca doare!

Sunt multiple cauze care pot duce la o durere de genul acesta, si anume, poate sa doara:

  • Daca in momentul in care a fost indepartata caria, aceasta nu a fost indepartata in totalitate.
  • Daca plomba este inalta. E suficient sa fie inalta intr-un singur loc de pe plomba, si acel loc, va face sa sensibilizeze dintele ca intreg. Aceasta inaltime a plombei, actioneaza ca o spina iritativa, ce clar duce la durere.
  • Daca compozitul nu a fost asezat in straturi la nivelul cavitatii. Materialul compozit se contracta intr-un anume fel la lumina lampii fotopolimerizabile. De asemenea lampa nu intareste un material compozit decat pe o anumita grosime a materialului. Astfel ca, daca este pus un strat foarte gros de compozit, posibil ca lumina lampii sa nu patrunda in totalitate.
  • Daca totusi, caria a fost indepartata in totalitate, plomba nu este inalta, compozitul a fost asezat pe straturi la nivelul cavitatii, atunci ar putea sa doara datorita faptului ca dupa spalarea acidului, zona clar trebuie uscata pentru a o pregati pentru aplicarea de bonding. Ei bine, daca aceasta uscare se face excesiv, anumite fibre Tomes pot fi afectate, si poate de asemenea duce la aparitia durerii.

Modalitatile de rezolvare a problemelor aparute:

  • Revii la dentistul tau! Daca e inalta plomba, se ia din inaltimea acesteia.
  • Daca nu e inalta se indeparteaza plomba si trebuie vazut ce este sub plomba. In mod cert, trebuie refacuta obturatia, si tinut dintele sub observatie.

 Dr. Alexandra Ifrim – Stomatologie Generala

Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte

$
0
0

Uneori, din pacate, situatia este de asa natura, incat problemele dentare se agraveaza si duc la pierderea tuturor dintilor. Este un moment greu, atat din punct de vedere medical, cat mai ales din punct de vedere psihologic. Odata cu ultimul dinte se pierde mai mult decat un dinte. Se pierde increderea in sine, se pierde dorinta de a manca, se pierde curajul si increderea de a zambi! In plus, odata cu pierdere functiei masticatorii incep si problemele digestive, probleme ce pot duce chiar si la cancer, incep problemele de nutritie, problemele imunitare… Asa ca, ceea ce ne dorim este ca situatia sa fie rezolvata in toata complexitatea ei.

Cu totii stim acele proteze clasice, care, in imaginatia noastra, stau in borcanul de apa, seara, pe noptiera, acele proteze care sar afara din gura, care nu redau functiile normale ale dintilor si care in niciun caz nu vor rezolva problema din punct de vedere psihologic. Cine si-ar dori asa ceva? Cine si-ar dori asa ceva, mai ales cand exista alternative?!

Rezolvarea, in toata complexitatea ei, vine odata cu implantul dentar. Avem doua situatii:

 Lucrari mobilizabile

Avantajul acestora este ca, fata de protezele clasice, dau o mai mare siguranta, fiind ancorate prin intermediul implanturilor. Numarul de implanturi poate varia de la minim doua la patru-sase implanturi. Ele pot fi indepartate pentru igienizare si se reaplica. Fata de lucrarile fixe, au un cost mai mic si presupun o interventie mai simpla, dar nu au avantajele acestora din urma. Exista mai multe sisteme de retentie: cu bila, cu capse, cu bara, cu telescoape, cu magneti, in functie de numarul de implanturi si de fiecare caz in parte, putand opta pentru varianta ideala. In imaginea urmatoare, pe partea superioara se vede un sistem de telescoape cu doua implanturi, iar pe partea inferioara un sistem cu bara si patru implanturi.

Clinica Dental Design Timisoara - pret implanturi dentare

Lucrari fixe

Odata cu cresterea numarului de implanturi, si de distribuirea acestora, putem vorbi despre posibilitatea realizarii unor lucrari fixe. Acestea reprezinta solutia cea mai apropiata de dintii naturali, nemaiexistand teama ca lucrarea dentara va cadea din gura, ca vor exista momente jenante in interactiunile sociale. Confortul este asemanator cu al dintilor naturali si aspectul medical – stomatologic, cat si cel psihologic, gaseste astfel cea mai buna rezolvare. In imaginile urmatoare se pot vedea sase implanturi si lucrarea finala din 12 elemente (12 dinti). Deasemenea se vad etapele de realizare, de la implantare, amprentare, munca de laborator si situatia finala cu lucrarea fixata.

poza 2

poza 3

Fie ca este forba despre pierderea unui singur dinte, pana la pierderea tuturor dintilor, solutia ideala ramane prin intermediul implanturilor dentare.

 Dr. Bogdan Fondrea – Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

www.dentaldesignimplant.ro

Cat costa extractia unui dinte temporar?

$
0
0

Acest articol vine ca o completare la articolele precedente in care am incercat sa explic importanta dintilor temporari. Dintii de lapte nu trebuie neglijati doar pentru ca vor fi schimbati, din contra ei au consecinte directe asupra cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare si a dintilor definitivi. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc in acest articol, ci despre extractia dintilor temporari.

Extractia unui dinte temporar difera de la caz la caz: poate fi foarte rapida in cazul in care dintele are parte de o rizaliza normala ( se resoarbe radacina dintelui) sau poate dura destul de mult si chiar necesita anestezie in cazul in care radacina dintelui nu este rizalizata.

Extractia dintelui de lapte nu inseamna doar extractie. Este vorba de o munca psihologica complexa depusa de medicul dentist, dar care ar trebui inceputa inca de acasa, de catre parinti, este vorba despre partea psihologica.

pedodontie

Copilul trebuie pregatit in general pentru mersul la dentist, dar mai ales pt mersul cu scopul de a scoate un dinte. Indiferent cat de simpla este procedura copilul este anxios, se teme. Teama apare din mai multe cauze: teama de durere ( apare in special la copii care au suferit o trauma la dentist in trecut, dar si la cei care aud din discutiile parintilor, bunicilor, vecinilor ca extractia si mersul la dentist in general este asociat cu durere), teama de nou ( daca copilul este pentru prima oara la dentist sau daca este la un dentist nou ). Este datoria parintelui sa ii explice ca ceea ce i se face este bine si sa il aduca linistit la dentist ,ca la un prieten, iar apoi a medicul dentist, sa creeze o relatie de prietenie si incredere cu copilul, sa nu il minta si sa ii faca exact ceea ce zice. Lucrul cu copiii este solicitant si uneori mult mai dificil si bineinteles mai delicat decat cel cu adultii. Increderea copilului se poate pierde foarte usormai ales ca el nu poate intelege ca ceea ce i se face este spre binele lui. Ca si timp extractia in sine poate dura foarte putin sau poate cat o extractie normala de dinte definitiv, dar timpul alocat de dentist este mai mare cand este vorba de lucrul cu copiii pentru ca acestia necesita o atentie deosebita. Dentistul trebuie sa il faca pe copil sa treaca peste extractie fara ca aceasta sa lase urme psihologice definitive asupra viitorului adult.

Acum sa va raspund si la intrebarea din titlu si anume: “Cat costa extractia unui dinte temporar?”

Extractia unui dinte temporar “costa” materiale, timp, dar mai ales multa rabdare atat din partea medicului cat si a copilului. Ca si costuri se apropie de cea a unui dinte definitiv. Pentru multi parinti acest lucru vine ca un soc, pentru ca multi dintre ei considera ca dintii de lapte nu sunt importanti. Acest lucru din pacate este total neadevarat. Dupa cum spuneam dintii temporari au o mare influenta asupra fizionomiei viitorului adullt. In plus necesita o tehnica de extractie care sa nu afecteze mugurele dintelui definitiv.

Pentru ca totul sa se desfasoare in armonie este necesara o colaborare buna intre medicul dentist, copil si parinte.

Dr. Andreea Milos – Stomatologie Generala

CITITI SI:

Caria de biberon

Prima vizita a copilului la stomatolog

Si dintii de lapte trebuie ingrijiti

Ortodontia si aparatele ortodontice la copii

CAZUL VII – Lucrare ceramica pe schelet metalic

$
0
0

Zambet initial, zambet final.

Ceramica integrala? Ceramica pe zirconiu? Raspunsul la fotografia urmatoare.

Initial smile, final smile.

Is it full ceramics? Is it ceramics on zirconium? The answer in the next picture.

lucrarea ceramica

Initial, proba schelet metalic, final. Doar pentru ca este lucrare ceramica pe schetet metalic nu inseamna ca nu este ok. Da, zirconiul are numeroase avantaje, dar rezultate bune se pot obtine si cu materiale mai ieftine, cand se respecta protocolul de tratament.

Initial, metal try in, final. Only because it is ceramics on metal it doesn’t mean it is not good. Yes, ceramics on zirconium has several advantages, but also with not so expensive materials the results can be good as well, when the right treatment is carried away.

10a

Cancerul oral si detectarea lui – protejeaza-te!

$
0
0

Fumam prea mult, mai bem alcool din cand in cand, mancarea este procesata la maximum, aditivi alimentari, potentiatori de gust, arome, acidifianti, conservanti… fructe tratate si modificate, carne de pui injectata cu diverse chimicale, prajita daca se poate… aerul poluat, expunerea neprotejata la soare, igiena deficitara, predispunerea genetica… si mai bine ma opresc aici.

Cancerul oral este o amenintare reala, si da, se poate intampla oricui. Este suficient sa dai un google search pentru imagini “oral cancer” si, cu siguranta, te vei speria. Nu asta doresc – sa te sperii, ci doar sa te fac sa reflectezi putin asupra acestei situatii, sa te protejezi, sa eviti sa devii o poza in cautarea acestor cuvinte pe google. Vestea buna este ca iti sta la indemana sa eviti aparitia cancerului, nu doar cel bucal, printr-un stil de viata sanatos. De profesie fiind dentist, ma voi referi la cancerul oral, si la identificarea precoce a oricarui semn ce ar putea indica posibila aparitie sau existenta a lui.

sursa foto: www.acevedodentalgroup.com/

sursa foto: www.acevedodentalgroup.com/

Ce stim despre cancerul oral?

Este o boala serioasa ce nu trebuie ignorata. 5 oameni mor in fiecare ora din acest motiv, dar daca e identificat la timp, 85-90% vor supravietui. In curand vom vorbi de 1.000.000 (un milion!) noi cazuri de cancer oral descoperite in fiecare an! Eu cred ca aceste numere sunt un motiv destul de bun sa ne concentram putin atentia asupra lui. Poate nu fumezi si nu bei alcool, dar, asemenea tie, 25% dintre cei diagnosticati cu cancer oral nu fumeaza si nu beau alcool.

Cum il prevenim si cum il depistam?

Printr-un stil de viata sanatos: fara fumat, fara alcool, fara chimicale si mancare artificiala, fara tratamente stomatologice incorecte, fara infectii datorate dintilor.  Il depistam usor, in 3-5 minute se poate face o evaluare cu ajutorul tehnicii moderne cu un aparat ce, fara durere si efecte secundare, poate semnala existenta unor zone cu factor de risc. Daca aceste zone sunt identificate va fi necesar un examen mai amanuntit. Analiza se va face de doua ori pe an la persoanele cu risc (fumatori, cei ce sunt expusi la chimicale, radiatii solare, cu antecedente in familie..) sau o data pe an la cei cu risc minor.

Nu tin sa fie un articol lung, nici academic, doar un semn de atentionare. In perioada urmatoare voi incerca sa supun atentiei voastre mai multe informatii referitoare la acest subiect. Este foarte important sa va faceti un control amanuntit de depistare a semnelor de cancer oral, pentru ca, aflata in stadiu incipient, aceasta boala poate fi invinsa.

Think about it!

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

CAZUL VIII – Reconstructie compozit

$
0
0

Doar putin compozit.

Just a little composite.

reconstructie compozit

Si inca putin compozit.

And a little more.

11a

Nu lasa cancerul sa te “vindece” de fumat!

$
0
0

Dental Design Timisoara pune pret, in primul rand, pe sanatate. Avand in vedere factorii de poluare, alimentatia necorespunzatoare sau, pur si simplu, netratarea la timp a unor afectiuni stomatologice, astazi, mai mult decat in trecut, riscul aparitiei cancerului oral este tot mai mare.

De aceea, am decis ca este timpul sa tragem acest semnal de alarma, si sa incercam sa venim in sprijinul vostru cu orice sfaturi este nevoie, dar, si mai important, cu cea mai performanta tehnologie de depistare a cancerului oral, chiar de la primele semne ale bolii. Pentru ca ne pasa, pentru ca vrem sa ne implicam in constientizarea comunitatii noastre asupra acestei boli necrutatoare, vom desfasura pe tot parcursul acestei luni o campanie de informare despre cancerul oral – Nu lasa cancerul sa te “vindece” de fumat!

Velscope VX este cea mai performanta tehnologie, care a fost achizitionata recent, de Clinica Dental Design din Timisoara. Aceasta investitie a fost facuta cu scopul clar de a veni in intampinarea nevoilor celor care inteleg ca trebuie sa aiba grija de sanatatea lor, iar pretul unei consultatii va fi minim, respectiv echivalentul a patru-cinci pachete de tigari. Veti afla, in perioada urmatoare, tot ce trebuie sa stiti despre acest aparat sau, daca doriti sa va faceti o programare la o consultatie, accesati sectiunea Programari.

cancer fumat sfaturi

Astazi, vom vorbi despre unul dintre principalii factori care declanseaza cancerul oral, iar acesta este fumatul. Am selectat, pentru dumneavoastra, cateva sfaturi interesante, venite de la specialisti, care v-ar putea ajuta sa va lasati de fumat.

Fie ca sunteti un fumator “incepator” sau un fumator “de cursa lunga”, renuntarea la fumat se poate dovedi destul de grea. Dar, cu cat invatati mai mult despre optiunile pe cate le aveti si va pregatiti sa va debarasati de acest obicei nociv pentru sanatatea voastra, cu atat va fi mai usor sa reusiti.

Sfaturi utile

1. Ai grija de tine! In loc sa consumi tigari sau mancare atunci cand te simti stresat, anxios sau depresiv, invata sa ai grija de tine. In acest sens, poti, spre exemplu, sa te rasfeti cu o muzica buna, sau sa faci o baie fierbinte in momentele de maxima tensiune. Ideea este sa incerci sa inlocuiesti acest obicei nociv cu ceva care sa iti faca placere si sa iti ofere o stare de relaxare.

2. Mananca sanatos, mese variate. Incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume si limiteaza cantitatea de grasimi. Alege, in schimb, variantele “light”, care ti se par gustoase si pe care sa le consumi cu placere. Evita alcoolul sau cafeaua, asociate cu tigara, care ti-ar putea spori “pofta” de fumat.

3. Bea multa apa. Consumul unei cantitati importante de apa (aprox. 2 litri pe zi) te ajuta sa te simti mai energic si elimina toxinele din organism.

sursa foto: www.anticancer.com

sursa foto: www.anticancer.com

4. Fa o plimbare. Daca simti ca te coplesteste nevoia de a fuma, iesi din casa si fa o plimbare. Astfel, nu doar vei arde calorii, ci vei observa ca sentimentele de frustrare sau stres, legate de lipsa unei tigari, se vor diminua, ba chiar vor disparea.

5. Gaseste substitut. O scuza des intalnita la cei care nu se lasa de fumat este teama de a nu lua in greutate. Este adevarat ca, atunci cand nu fumezi, ai tendinta de a manca mai mult, insa asta nu este o problema, ba din contra, daca o faceti asa cum trebuie. Substituiti “alimentul” care va distruge sanatatea, cu alimente bune pentru sanatate cum ar fi legumele si fructele proaspete, cu aport ridicat de vitamine si nutrienti. Astfel, nu doar va scapati de o povara pentru organism, ci si castigati un obicei sanatos pentru voi.

6. Trebuie sa stiti ca exista si metode medicamentoase care va pot ajuta sa va lasati de fumat, aproape in fiecare oras unde exista o unitate medicala cu specialitatea TBC exista si un centru antifumat, unde primiti consultanta si medicamente care va pot ajuta.

Sper ca aceste sfaturi v-au fost de ajutor si asteptam si parerile voastre pe aceasta tema, mai ales din partea celor care au reusit sa se scape de acest “viciu criminal”. Povestile voastre ii pot inspira pe ceilalti sa se lase de fumat si, poate, chiar sa isi salveze viata. Nu uitati, campania noastra se numeste “NU LASA CANCERUL SA TE <<VINDECE>> DE FUMAT”, tocmai pentru ca acesta este principalul factor determinant al cancerului oral. Daca sunteti fumator, testul Velscope este, practic, obligatoriu! Specialistii in cancer oral ii indeamna pe fumatori sa efectueze acest test o data la sase luni, pentru ca, depistat in stadiu incipient, cancerul oral poate fi invins!

Mirela Vladuti

PR Advisor 

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Cancerul oral si detectarea lui – protejeaza-te!

Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?


CAZUL IX – Lucrare ceramica si zirconiu

$
0
0

Cel mai important aspect al acestui caz a fost modelarea gingiei, pentru a se forma asemanator cu cazul dintilor naturali, cu papila interdentara.  A fost nevoie de lucrari provizorii, interventii mici (dar importante) chirurgicale si multa rabdare.

The most important aspect about this case is the gingival contouring, for a natural effect, similar to the one of natural tooth, including the papila. We needed temporary bridges, small (but important) surgery and a lot of patience.

Initial si final. Intre cele doua fotografii este o distanta de cateva luni.

Initial view and final view. These two pictures are several months apart.

ceramica pe zirconiu

Probele cu scheletul de zirconiu si cu partea de ceramica. Observam adaptarea la bonturi si reactia gingivala.

The try in of the zirconium frame and the ceramic part. The adaptation on the prepared teeth and the reaction of the soft tissue is very important.

ceramica pe zirconiu

Inital, final. Cel mai dificil aspect a fost managementul tesuturilor moi si tratarea afectiunilor parodontale.

Initial and final view. The most difficult part was the soft tissue management and the periodontal treatment.

dinti lipsa

DETALII. Gingia este sanatoasa, dintii tratati endodontic, slefuiti cu prag, fara infectii, fara carii, boala parodontala controlata… este timpul sa realizam lucrarea. A doua fotografie este cu vederea din interiorul gurii, toate aspectele fiind tatate cu maxima atentie, chiar daca vorbim despre partea mai putin vizibila a dintilor.

DETAILS. The soft tissue is healthy, the teeth are treated, no cavities, no infections, the periodontal status is good so it is time for the final ceramic bridge. The second image shows the “unseen” part of the teeth, details in every aspect.

12c

 

Etapele cazului:

1 – evaluare si diagnostic – plan de tratament

2 – indepartarea lucrarii vechi si realizarea uneia provizorii

3 – tratamente de canal

4 – reconstructia bonturilor cu pivoti de fibra de sticla

5 – interventie chirurgicala si realizarea unei lucrari provizorii noi

6 – tratament parodontal

7 – o noua lucrare ceramica

 

Case stages:

1 – evaluation 

2 -removing old bridge and making a temporary

3 – root canal treatment

4 – fiber post core build up

5 – surgery and  new temporary bridge

6 – periodontal treatment

7 – new ceramic bridge

 

Cel mai dificil tratament in stomatologie

$
0
0

Ajung, cateodata, seara acasa foarte obosit si, dupa ce fac un dus, intru in pat. Incerc sa ma linistesc si sa adorm. Maine e o alta zi si am alti pacienti si alte tratamente dificile. Trebuie sa ma odihnesc ca sa pot fi in forma fizica si intelectuala maxima. Totusi, in mintea mea se succed rapid evenimentele zilei de astazi:

1 – Implanturile cu sinuslift – pacienta nu avea suficient os si nu dorea sa slefuiasca doi dinti sanatosi. Solutia era implantul dentar. Minunat, dar nu are suficient os! Este necesara o interventie de sinuslift. Destul de simplu de spus, dar greu de facut mai ales cand intai trebuie sa ii explic ce inseamna aceasta interventie, sa imi iau toate masurile de siguranta (radiografii, CT, examinari, masuratori) si sa planific exact ce trebuie facut la aceasta interventie pentru ca peste 4-6 luni dintele final ce se pune pe implant sa o multumeasca deplin.

2 – Plomba aia de la dintele din fata – extrem de important, mai ales ca se vede, e in fata. Asa ca trebuie sa fie impecabil. Doar ca dintii au pete, fisuri si anatomie complexa. Pacientul doreste cel mai bun rezultat si nu este usor sa replici culoarea naturala, translucenta, textura. Apoi este sau nu “inalta” plomba, e fina sau aspra cand o atinge cu limba, intrebarile legate de rezistenta, cum se vede la lumina soarelui si la lumina din club, ce are voie sa manance si ce nu…

3 – Tratamentul de canal – un singur canal, o radacina, un canal lung, drept si larg. Pare simplu la prima vedere, doar ca apexul este si el foarte larg si comunica cu sinusul. Atentie sporita la irigari, atentie la preparare. Sa nu intre hipoclorit in sinus, sa nu fortam apexul, sa fie uscat, sa fie obturat tridimensional la o precizie referitoare la lungime de 0,1 mm, la o precizie legata de diametrul apexului de 0,05 mm si o conicitate controlabila. Apoi pivotul de fibra de sticla si urmeza coronita.

consultatie stomatologica

4 – Consultatia – isi doreste un zambet perfect. Si eu la fel, doar ca, din pacate, trebuie sa o dezamagesc, nu poate obtine ceea ce doreste in timpul pe care il doreste. Nu este posibil din punct de vedere medical si nu este etic sa ii promit ceea ce nu se poate. Asa ca ma vad nevoit sa ii spun ca nu se poate si visul ei se destrama si… plange. Imi pare rau… Vreau sa te ajut, dar doar daca iti fac bine, nu pot sa iti fac rau, sunt medic.

5 – Proba unei lucrari – dau jos lucrarea provizorie (nu e ok sa las pacientul fara dinti cat timp tehnicianul lucreaza la cei definitivi) si fac proba. Urmaresc adaptarea la bot, ocluzia, forma, culoare, vorbesc cu pacientul si ii explic de ce e asa ascutit, de ce nu e mai lung, sau mai lat. Alegem sa modificam pozitia unui incisiv si ii transmit acest fapt tehnicianului. Ma asigur ca lucrarea va fi gata la timp si pacientul va fi multumit.

Ajung acasa si imi dau seama ca asta a fost partea usoara. Nu e usor nici sa executi o obturatie, un tratament de canal corect sau sa pui un implant, dar partea cu adevarat dificila este sa fii acolo, trup si suflet langa pacient, sa il sustii, sa il ajuti, sa ii raspunzi, sa te pui in locul lui si… sa iti asumi responsabilitatea actului medical. Pentru mine asta inseamna sa fii medic!

Sunt multumit, oftez si… s-a facut dimineata!

E o noua zi!

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte

Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?

Zirconiu in stomatologie

JFK 50 de ani si 5 ganduri despre caria dentara

$
0
0

S-au implinit 50 de ani de la asasinarea lui Kennedy. Un eveniment ce a schimbat soarta lumii, un eveniment ce a oprit timpul in loc si a zguduit intreaga omenire. Ce legatura are asta cu stomatologia?!

Sursa foto: www.biography.com

Sursa foto: www.biography.com

Sa ne imaginam o lume in care, in domeniul stomatologiei, am avea un eveniment similar, cutremurator si care ar schimba tot ceea ce stim si credem despre stomatologie. Ce ar putea fi acest eveniment? Un nou tip de ceramica, un implant dentar facut din alt material, posibilitatea de a face un tratament ortodontic in jumatate din timpul necesar acum? Care ar fi acel eveniment? Am stat si m-am gandit… si… cred ca o solutie care ar imuniza pacientul la cariile dentare, printr-o singura injectie sau pastila, ar avea acest efect. Caria este o boala infectioasa, cauzata de bacterii cum ar fi Str. Mutans si lactobacili. Cat de greu este sa se gaseasca solutia de a combate aceste bacterii inainte de a fi daunatoare?

Sa ne imaginam ca intr-o diminteata vom auzi la stiri ca exista o pastila, o bei, si gata… nu vei mai avea nicio carie. La progresul ametitor la care suntem martori in tehnologie, ma intreb de ce oare in medicina (nu doar in stomatologie) pare ca batem pasul pe loc!?

jf

Sa ne imaginam cum ar fi lumea daca aceasta pastila ar fi anuntata. In primul rand toata lumea ar fi fericita! Gata cu cariile! Gata cu frezele dentare, cu banii cheltuiti pe lucrari dentare, cu durerea de dinti, gata cu teama si stresul provocat de o vizita la dentist. Toata lumea e fericita, nu?

Sa ne imaginam ca nu toata lumea ar fi fericita. Cine nu ar fi fericit? Dentistii nu ar fi fericiti, tehnicienii dentari nu ar fi fericiti, distribuitorii, producatorii, transportatorii de materiale dentare nu ar fi fericiti. Statul ce impoziteaza tot, nu ar fi fericit. Sistemul de sanatate nu ar fi fericit. SISTEMUL nu ar fi fericit!

Sa ne imaginam…. sa ne imaginam care sunt sansele ca aceasta pastila sa POATA fi produsa, si care sunt sansele ca ea sa NU fie produsa! Ce primeaza, binele sistemului sau binele individului?

Ma opresc acum aici cu reveria, si ma duc sa ma spal pe dinti; pana cand vom avea aceasta pastila, periuta de dinti e prietenul meu cel mai bun!

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte

Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?

Zirconiu in stomatologie

CAZUL X – O lucrare complexa: zirconiu, fatete, coroane ceramice

$
0
0

Reabilitare totala.

Acesta este modul in care lucrarea vine de la tehnician si este prezentata pacientului. Detaliile dorite de pacient se regasesc in executia finala (marime, forma, culoare, pozitie, spatiul dintre incisivii centrali…). Lucrarea protetica este pe modelul de ghips, insumand in acest caz un total de 20 coroane ceramica pe zirconiu si 6 fatete ceramice.

Dental bridges and veneers. 20 ceramic crowns on zirconium and 6 ceramic veneers.

lucrare stomatologica

Velscope VX – 5 minute la dentist iti pot salva viata!

$
0
0

Incidenta cancerului oral este din ce in ce mai mare, atat la nivel european, cat si la nivel national. Poluarea, fumatul, consumul excesiv de alcool sunt doar cativa dintre factorii favorizanti ai acestei boli.

Dental Design Timisoara pune, pe primul plan, sanatatea pacientilor sai, motiv pentru care achizitionat cel mai performant sistem de depistare a cancerului oral, in stadiu incipient – Velscope VX.

Anual, la nivel international, sunt depistate peste 640.000 de cazuri de cancer oral, iar numarul acestora este in crestere, conform Oral Cancer Foundation.

Din nefericire, majoritatea dintre acestea sunt descoperite doar in ultimele stadii de evolutie, ceea ce duce la o rata de deces extrem de mare: peste 45% dintre cei bolnavi mor la cinci ani de la diagnostic.

velscope VX - oral screening - oral cancer

Cu toate acestea, atunci când cancerul oral este depistat in fazele initiale de dezvoltare, boala are sanse mari de vindecare. In cazurile in care cancerul oral este descoperit in stadiul zero spre unu, rata de supravietuire a pacientilor este de 80-90%.

Velscope VX este cel mai performant aparat de screening pentru cancerul oral disponibil la momentul actual in lume, produs in SUA. Pretul pentru un test este de 70 de lei, iar Dental Design Timisoara este singura clinica din Romania care a introdus ultima tehnologie de detectare a cancerului oral – Velscope VX. Repetarea testului este recomandata la fiecare sase luni (pentru fumatori), si anual (pentru nefumatori) procedura nefiind iradianta.

Cum functioneaza Velscope VX?

- detecteaza, timpuriu, anomaliile si, in acest fel, ajuta la gestionarea cu succes a majoritatii problemelor mucoasei.

- permite tratarea cu succes a bolii, crestera ratei de supravietuire si mentinerea unei vieti sanatoase.

- rata de supravietuire a cancerului oral, in ultimii 5 ani, este de 50-60%, dar poate fi si de 80-90% daca boala este descoperita si tratata in faza incipienta

- examenul histologic este singura metoda acceptata pentru diagnosticarea leziunilor orale. Toate celelalte tehnici sunt modalitati complementare pentru a urgenta nevoia efectuarii unei biopsii chirurgicale.

velscope vx - dental design timisoara

- sistemul este un dispozitiv pentru vizualizarea prin fluorescenta directa a tesutului, lumina albastra excita tesutul si il face fluorescent. Tesutul anormal apare in general ca o suprafata neregulata , intunecata care iese in evidenta fata de tesutul natural sanatos, verde.

- fluorescenta care rezulta poate oferi multe informatii despre schimbarea activitatii celulare, structurale, si/sau metabolice care deseori are legatura directa cu procesele de imbolnavire care apar in interiorul tesutului.

- pot aparea intunecate urmatoarele leziuni benigne: leziuni traumatice, pigmentare, vasculare, infectii obisnuite (herpes) si inflamatii (ulcere aftoase).

- este responsabilitatea fiecarui dentist sa examineze cu minutiozitate cavitatea orala, — utilizarea sistemului velscope reprezinta o examinare mai complexa a mucoasei care ofera informatii imediate privind sanatatea intraorala.

Asadar, renuntati macar o data pe an la trei-patru pachete de tigari, si efectuati testul Velscope VX care va poate salva viata!

Lavinia Ciuculescu – specialist Profilaxie si Preventie

www.dentaldesign.ro

CITITI SI:

Cancerul oral si detectarea lui – Protejeaza-te!

Nu lasa cancerul sa te “vindece” de fumat!

Cel mai dificil tratament in stomatologie

Viewing all 281 articles
Browse latest View live