Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

„Am sinusita?”

$
0
0

Sinusurile maxilare sunt considerate o anexa a cailor nazale, acestea comunica cu cavitatea nazala realizandu-se eliminarea secretiilor sinusale care se produce in mod natural.  Sinusul maxilar are un rol important in filtrarea aerului inspirat, contribuind la umidifierea si incălzirea acestuia precum şi la reglarea presiunii intranazale. (1)

Cel mai important pas catre un tratament corect este stabilirea unui diagnostic corect. Acest lucru se poate efectua in urma unei consultatii care este intotdeauna insotita de o radiografie/ examen CT, pentru a obtine informatii si despre ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber in timpul examnului clinic al pacientului, adica radacinile dintilor, tratamentele de canal, eventualele probleme osoase/ sinusale.

Se intampla, uneori, ca pacientii sa sufere de o afectare sinusala fara simptomatologie si acest lucru sa fie depistat intamplator in urma consultatiei. Patologia sinusului maxilar poate fi de cauza odontogena (punctul de pornire este de la dinti) sau non-odontogena cand nu are legatura cu dintii. De aceasta patologie din urma se ocupa colegii de la ORL si poate cuprinde inflamatii cauzate de alergii, infectii respiratorii de tract superior sau formatiuni tumorale. (2)

Simptomatologia care se poate intalni in afectarea sinusala poate cuprinde:

  • durere de cap/ durere faciala severa ca intensitate
  • nas congestionat – nu se poate respira bine 
  • senzatie de presiune/ pulsatila cand este o infectie purulenta la nivelul sinusurilor maxilare
  • durere la percutia in ax/ masticatie a dintilor afectati care sunt in contact cu sinusul maxilar
  • rinoree (secretie) purulenta 
  • febra

Intrebarea cea mai frecvent intalnita din partea pacientilor cand afla ca au o afectiune sinusala este „am sinusita?” 

(3)

Sinusita maxilara de natura odontogena reprezinta inflamarea mucoasei sinusale din interiorul sinusului (mucoasa Schneideriana), atunci cand aceasta este iritata de cauze de natura dentare. (4). Desigur, sinusita maxilara este una dintre afectiunile patologice de la nivelul sinusului maxilar dar nu este singura. Dintre cele mai des intalnite patologii ale sinusului maxilar pot fi:

  1. De natura infectioasa, de obicei a dintilor care au radacinile in contact cu sinusul maxilar, premolari si molarii superiori, uneori chiar si caninii superiori, in functie de anatomia pacientului
  • inflamatie pulpo-periapicala a dintilor (atunci cand dintele are o carie care nu este tratata la timp si ajunge sa se inflameze pulpa dintelui sau chiar se produce necroza pulpei dintelui cu afectarea spatiului din jurul varfului radacinii ajungand la afectarea osoasa) care nu a fost tratata la timp si infectia a ajuns in contact cu mucoasa sinusala
  • periodontita – afectarea parodontala a dintilor netratata la timp
  • comunicare oro-sinusala ( intre gura si nas)– poate surveni in urma unei extractii sau daca tabla osoasa este foarte subtire si pacientul dezvolta o presiune foarte mare la nivelul sinusului (ex: stranut/ scufundari), flora microbiana din cavitatea orala ajungand in sinusul maxilar.

Tratamentul pentru acest tip de afectiune este eliminarea infectiei (5) care a cauzat afectarea sinusala, respectiv tratamentul de canal al dintilor (pulpectomia), tratamentul bolii parodontale. In cazul comunicarii oro-sinusale este nevoie de o interventie chirurgicala complexa pentru a inchide acest defect si a crea o bariere intre cavitatea nazala si sinusul maxilar.

  1. Formatiuni chistice – pot avea ca punct de plecare un chist care s-a format de la dinti/ resturi radiculare ( radacini ale dintilor care nu se mai pot salva) sau leziuni benigne.

Tratamentul in acest caz este reprezentat de extractia dintilor care nu pot fi tratati endodontic sau a resturilor radiculare si indepartarea chisturilor cu trimiterea pieselor la biopsie -examenul histopatologic pentru a avea confirmarea unei leziuni benigne vs. maligne (cazuri rar intalnite).

  1. Prezenta unui corp strain in sinus – prezenta unui corp strain in sinusul maxilar poate provoca o reactie inflamatorie a mucoasei sinusale. Exemple de de corpuri straine care pot ajunge in sinusul maxilar: 
  • implant dentar – in timpul procesului de inserare sau ulterior daca nu a fost fixat bine in os.
  • material de aditie osoasa – in timpul diferitelor proceduri de augmantare osoasa cand se perforeaza mucoasa sinusala si in sinus ajung materialele de aditie osoasa
  • dinte – in timpul manoperei de extractie se poate impinge dintele sau un fragment de dinte in interiorul sinusului
  • fragment de instrument fracturat – fracturarea unui instrument folosit in tratamentul endodontic (ac pentru irigare/ preparat canalele) sau in timpul manoperelor chirurgicale (varf de elevator, capat de chiureta, etc)
  • material de obturat canalul  in timpul tratamentului endodontic (tratamentul de canal) varful radacinii dintelui este larg si se foloseste o cantitate sau presiune prea mare cand se obtureaza canalele.

Tratamentul consta in indepartarea corpului strain prin tehnici chirurgicale complexe si este foarte important sa ne asiguram ca nu exista o cale de comunicare oro-sinusala post-tratament astfel incat sa nu cream noi alte complicatii.

  1. Mucocelul – etiologie (cauza) nu este complet elucidata, acest aspect inca este studiat, de cele mai multe ori este asimptomatic, este un chist intrasinusal care se deosebeste de celelalte tipuri de chisturi printr-un continut lichidian.

Tratamentul este chirugical si consta intr-o interventie chirugicala de extirpare a acestuia urmata de trimiterea piesei la biopsie – examenul histopatologic. (6)

Bibliografie:

  1. A Bucur, C NavarroVila, J Lowry, J Acero, Compendiu de Chirurgie Oro–Maxilo–Facială. vol. 1 and vol. 2, Q Med Publishing, 2009
  2. Bell, G., Joshi, B. & Macleod, R. Maxillary sinus disease: diagnosis and treatment. Br Dent J 210, 113–118 (2011). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2011.47
  3. Sursa imagine: https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/paranasal-sinus-treatment-pdq
  4. Simuntis R, Kubilius R, Vaitkus S. Odontogenic maxillary sinusitis: a review. Stomatologija. 2014;16(2):39-43.
  5. Aukštakalnis R, Simonavičiūtė R, Simuntis R. Treatment options for odontogenic maxillary sinusitis: a review. Stomatologija. 2018;20(1):22-26.
  6. Abdel-Aziz M, El-Hoshy H, Azooz K, Naguib N, Hussein A. Maxillary sinus mucocele: predisposing factors, clinical presentations, and treatment. Oral Maxillofac Surg. 2017;21(1):55-58. doi:10.1007/s10006-016-0599-5

Dr. George Constantin – www.dentaldesign.ro

Articolul „Am sinusita?” apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Pro Bono 2020, ce apreciem din ce ni se ofera?

$
0
0

Imediat dupa starea de urgenta, cand alte clinici medicale, companii, sau business-uri, incercau sa isi gaseasca un echilibru din punct de vedere financiar, apeland la masuri drastice ca disponibilizari sau contractia activitatii, Dental Design a organizat programul de tratament gratuit Pro Bono.

Acest program a fost destinat persoanelor varstnice, bunicilor nostri, oameni loviti in plin de izolarea la domiciliu, cei care sunt, pana la urma, categoria cea mai vulnerabila dintre noi in contextul dat.

Noi ne-am dorit ca acesti oameni sa fie capabili nu doar sa zambeasca din nou, dar mai ales, sa fie sanatosi. Unul din lucrurile care ne vulnerabilizeaza starea de sanatate in contextul pandemiei gripale este un sistem imunitar compromis datorita infectiilor dentare. Totodata am vrut sa ii ajutam pe cei care nu isi permit o forma de tratament, cazurile sociale lipsite de sprijin financiar, acele persoane din randul nostru lipsite de suport material sau acces la servicii medicale stomatologice.

Cred ca acest proiect a carui coordonare mi-a revenit mie, este un exemplu atat de bun pentru felul in care suntem noi ca societate, ca intreg. Este oglinda poporului nostru, pe un esantion, pe un grup de activitate sociala.

Am discutat cu Dr. Fondrea despre un subiect, cel al entitlementului. A celor care se simt indreptatiti, a celor care iau ca atare ceea ce li se ofera.

Cand cineva iti ofera ceva, nu e firesc sa exprimi multumire, gratitudine? Nu e firesc sa te bucuri?

Ce defineste firescul in lumea care traim, ce anume defineste adecvarea la situatie, raspunsul nostru la stimuli, la ce primim?

Nu e vorba de educatie? Nu e vorba de felul in care am invatat sa ne raportam la acele experiente?

Noi, in procesul de selectie si triaj pentru Pro Bono 2020, am incercat sa cautam persoane care apreciaza cu adevarat ce facem pentru ei. Am vrut sa ajutam acele persoane care vor sa fie ajutate, care inteleg ce presupune acest ajutor. Acele persoane care apreciaza ajutorul nostru.

Am decis ca tratamentul sa fie integral gratuit pentru mai multe cazuri de persoane varstnice, realizandu-le proteze dentare cu suport pe implanturi.  Medical, conditia era ca acesti oameni sa fie lipsiti de dinti, sa fie cazurile cele mai grave patologic, cele lipsite de speranta. Ne-am angajat sa le readucem acestor oameni starea de sanatate si functionalitatea dentara, intr-o imagine estetica placuta.


Si exact asta am facut, pentru unii dintre ei.

Insa, nu pentru toti…

Unul din cazurile care mi-a atras atentia, a fost o persoana care a batut drumul pana la Timisoara. A facut un drum relativ lung pana aici, se incadra atat din punct de vedere medical cat si din punct de vedere social si existential pentru a fi inclusa. Nimic nu trada ceea ce a urmat. Personal, am discutat cu aceasta persoana si am scris in nota: “sunt dispus sa o aduc personal la Timisoara’’. Atat de mult m-a impresionat cazul ei, lucrurile pe care mi le-a spus la telefon, faptul ca a izbucnit in plans de recunostinta atunci cand am anuntat-o ca o luam in considerare pentru program.

Si, cu toate astea, cand persoana in cauza a ajuns la poarta clinicii, in ziua in care era asteptata, a refuzat totalmente orice act de conformitate. Iar conformitatea se refera la masurile stricte de triaj epidemiologic impuse de noi in contextul Covid 19, completarea chestionarului de triaj, printre altele.

A plecat val-vartej din curtea clinicii.

S-a simtit ofensata de necesitatea completarii acestor documente.

S-a revoltat si a plecat.

Entitlement?

Se simtea persoana in cauza oare indreptatita sa faca lucrurile exact asa cum credea ea ca trebuiesc facute?

Eu cred ca da. Si iata cum, intr-un moment de sinceritate al acelei persoane, am vazut un lucru reprezentativ pentru noi ca societate, pentru noi ca popor, pentru noi ca oameni.

Uneori, ne este dificil sa ne ajutam pe noi insine. Uneori credem ca ni se cuvine.

Credem asta atat de tare incat nu realizam deloc ce avem de facut in situatia data.

Suntem atat de orbiti de propriile idei, de propriile atitudini, incat nu putem sa vedem deloc ce se asteapta de la noi, ce este firesc, in situatia data.

In clinica Dental Design, da, se intampla sa facem initiative Pro Bono.

Nu o facem pentru ca vrem sa atragem atentia asupra noastra. Nu o facem pentru ca e un exercitiu de imagine. O facem pentru ca avem si noi bunici, parinti. O facem pentru ca stim ce inseamna sa ingrijesti oameni vulnerabili. Oameni sarmani. O facem pentru ca stim cat de prost platiti sunt unii oameni din Romania. O facem pentru ca ne pasa si vrem sa ajutam onest. Asta ne defineste si nu credem ca asta se va schimba. Din acest motiv rezonam cu oameni care la randul lor stiu sa fie onesti, cu bun simt, civilizati.

Oameni care nu cred in entitlement. Care nu se simt indreptatiti sa fie tratati de noi, la standardul de calitate pe care l-am creat in Romania, in cadrul clinicii noastre.

Oameni care apreciaza faptul ca au sansa si posibilitatea de a fi tratati aici.

Va invit pe fiecare dintre voi sa va convingeti de asta, de cine suntem.

Va invit sa ne treceti pragul cu incredere.

Veti intelege ca Dental Design este exact asa cum pare a fi: pentru oameni.

Si, sa inchei, va las aici un fragment scris de autorul meu preferat, Dale Carnegie.

Nu e Craciunul, insa fiecare zi poate fi un motiv de sarbatoare, atata timp cat nu luam lucrurile care ni se ofera ca atare…

 

Valoarea unui zambet de Craciun

 

Nu costa nimic însa creaza mult.

Ii îmbogateste pe cei care il primesc fara sa-i impovareze pe cei care il daruiesc.

Se produce într-o clipa, iar amintirea sa dainuieste uneori pentru totdeauna.

Nimeni nu este atat de bogat incat sa poata trai fara el si toii cei saraci sunt imbogatiti de beneficiile sale.

Creaza fericire în casa, exprima bunavointa intr-o afacere si e semn de recunoastere intre prieteni.

E odihna pentru cei obositi, speranta pentru cei descurajati, lumina pentru cei tritti, cel mai bun antidot natural pentru necazuri.

Si totusi, el nu poate fi cumparat, cersit, imprumutat, sau furat, intrucat nu devine un bun accesibil pentru nimeni decat în clipa în care este daruit.

Iar daca în perioada ultimelor cumparaturi de Craciun unii dintre vanzatorii nostri pot sa fie prea obositi pentru a-ti oferi un zambet, te putem ruga sa le daruiesti tu unul?

Pentru ca nimeni nu are mai mare nevoie de un zambet decat cei care nu mai pot zambi deloc.

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

Articolul Pro Bono 2020, ce apreciem din ce ni se ofera? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Mituri despre cariile dentare

$
0
0

Inca de mici am auzit despre carii si ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa le evitam. Adevarul este ca sunt peste 90% sanse sa facem carii, conform statisticilor Federatiei Mondiale Dentare, si DA, asta ne include si pe noi medicii dentisti.

Ce este caria? Este o afectiune dentara, cauzata de anumite bacterii din gura, care erodeaza incet smaltul si dentina dintelui, rezultand in leziuni carioase sau gauri in dinti.

Este cea mai cunoscuta afectiune a dintilor si, totusi, una din cele mai neintelese, motiv pentru care am ales sa clarificam cateva din preconceptiile legate de carii.

 

1. Cariile apar mai mult la copii, decat la adulti.

Desi este adevarat ca dintii copiilor sunt mai predispusi la carii, si la adulti acest risc creste o data cu varsta, datorita eroziunii dintilor dar si datorita anumitor probleme medicale sau medicamente care produc dezechilibre in gura.

2. Dinti de lapte cariati? Nu conteaza, oricum ies altii noi.

Multi parinti trec cu vederea peste dintii de lapte cariati, considerand ca oricum cad si vor iesi cei definitivi. Netratarea dintilor de lapte e total gresita, deoarece aceasta poate duce la afectarea dintelui definitiv, fie ca afecteaza eruptia lui sau bacteriile care au cauzat caria dintelui temporar, poate mai apoi sa cauzeze caria dintelui permanent proaspat iesit.

3. Daca mancam prea multe dulciuri facem carii.

Nu doar alimentele bogate in zahar favorizeaza aparitia cariilor, ci si daca consumam carbohidrati precum paine, pastele, anumite fructe si legume. Bacteriile din gura se hranesc cu carbohidratii si produc acizi care erodeza smaltul. De aceea este important sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa.

4. Daca am sensibilitate dentara , inseamna ca am carii.

Sensibilitatea dentara poate fi cauzata de numeroase motive, de aceea este recomandata vizita la dentist pentru a depista care este cauza exacta.

5. Daca ma doare dintele inseamna ca am o carie.

Cariile, daca sunt descoperite din timp, nu dor. Daca dintele cariat prezinta durere, cel mai probabil este vorba si de afectarea nervului, si deci va necesita tratament pe canale.

6. Plomba ma va tine pe viata.

Plombele sau obturatiile se recomanda a fi schimbate o data la 5 ani conform cartilor de specialitate, dar acestea pot necesita inlocuirea lor mai repede sau mai tarziu in fuctie de cat de mare grija avem de dintii nostri. O igiena riguriasa si vizite anuale la medicul dentist contribuie la longevitatea plombelor.

7. Bauturile acidulate ajuta la formarea cariilor.

Intr-adevar bauturile acidulate pot contribui la aparitia cariilor dentare, dar si cele neacidulate care au in continutul lor zahar pot afecta integritatea dintilor.

8. Ma spal pe dinti regulat, de ce fac carii?

Motivul in aceasta situatie poate fi folosirea unei tehnici de igienizare gresita, sau prezenta inghesuirilor dentare care nu permit accesul periutei si firului interdentar in anumite zone ale dintilor. In cazul acesta este recomandata o discutie cu medicul stomatolog pentru a depista care este cauza si a oferi o solutie problemei.

Cu toate ca afectiunile carioase ne afecteaza pe toti intr-o mai mica sau mare masura, ele pot fi tratate din timp sau chiar prevenite daca avem grija de sanatatea noastra orala, iar asta incepe inca de acasa prin o igiena dentara corecta si consecventa, prin vizite anuale la medicul stomatolog si printr-un stil de viata sanatos.

Dr. Andra Gulin – www.dentaldesign.ro

Articolul Mituri despre cariile dentare apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

“Mi s-a rupt dintele in paste Primavera!”

$
0
0
“Mi s-a rupt dintele in iaurt/ supa/ paste Primavera!” este o expresie care sigur ti se pare amuzanta daca o auzi sau o citesti in aceste randuri pentru prima data dar crede-ma pe cuvant ca in realitate… chiar asa si este. Dar lasand gluma la o parte, noi ca stomatologi ne intalnim foarte frecvent cu aceste cuvinte rostite de pacient atunci cand accidental se fractureaza un dinte, cade o coronita sau o plomba si partea amuzanta este ca se intampla tocmai intr-un aliment lichid sau la gentila atingere cu periuta de dinti, nu in caramele lipicioase sau costite de porc. Pacientul este desigur foarte mirat si nu isi poate explica de ce s-a intamplat intr-un “aliment moale…”, uitand ca poate mancase popcorn si migdale crude cu o seara inainte urmarind serialul preferat. Astfel, este foarte bine ca a decis sa se prezinte la medicul dentist pentru elucidarea misterului si rezolvarea evidentei neplaceri. In continuare, voi prezenta pe scurt doar cateva dintre situatiile cele mai frecvente in care ciorba de perisoare ii poate strica ziua pacientului nostru:
  1. O carie in stadiu avansat. Atunci cand exista un proces carios mare, rezistenta dintelui este compromisa. Desi din exterior dintele poate parea “intreg”, in interior este moale, cariat, infectat. Este doar o chestiune de timp pana cand peretii subtiri ai acestuia sau plomba de deasupra procesului carios vor ceda, intamplator in piure de cartofi.
  2. Un dinte cu un tratament nefinalizat. Uneori cand se efectueaza un tratament de canal pe un dinte, din diverse motive nu poate fi finalizat in aceeasi sedinta si este temporizat cu o plomba provizorie. Astfel, dintele in cauza este susceptibil la fracturi pana la urmatoarea vizita la stomatolog, atunci cand se va reconstitui corespunzator pentru a putea prelua fortele masticatorii uzuale.
  3. O fisura dentara preexistenta. Atunci cand in structura smaltului dentar exista mici fisuri care s-au format de-a lungul anilor prin uzura dentara sau cand a existat un traumatism in antecedent care a generat o fisura, datorita fortelor masticatorii continue aceasta se tot adanceste in timp in straturile dentare mai profunde pana cand fisura mentionata se transforma incet-incet in fractura si bucata de dinte ramane in soté-ul de ciuperci al bunicii.
  4. O coronita cimentata provizoriu. Atunci cand se restaureaza un dinte cu o coronita provizorie pentru o perioada limitata de timp, de obicei aceasta se aplica pe dintele preparat cu un ciment provizoriu. Acesta are o durata de actiune limitata si cand o depaseste, isi pierde proprietatile de adeziune. Astfel, coronita temporara se poate dezlipi, indiferent de natura alimentului masticat.
  5. Un pivot dentar descimentat sau o coronita cimentata definitiv dar cu probleme de adaptare. Chiar si atunci cand este vorba de o coroana dentara cimentata definitiv, situatii care slabesc capacitatea de adeziune a acestuia pot rezulta in descimentarea acesteia, chiar si intr-un moment lipsit
    de forte masticatorii cum ar fi banala igienizare.
Ne place  sa gasim motive sa zambim atat la propriu cat si la figurat si am pornit acest articol in spirit ludic, dar este foarte important sa il finalizez cu mentiunea ca este esential sa invatam cum putem sa prevenim aceste situatii neplacute, desi majoritatea are o solutionare rapida in scaunul dentar. Din pacate exista totusi si cazuri nefericite cand dintele fracturat “in iaurt” este irecuperabil si destinat extractiei.
Astfel, ca medici stomatologi, avem rolul de a face tot posibilul sa planificam tratamentele in asa fel incat stadiul de provizorat sa dureze cat mai putin, minimizand riscurile unei accidentari de acest tip. Sfaturile principale pentru pacienti ar fi doua, cu importanta egala:
  1. Respectarea indicatiilor medicale dupa tratamentul stomatologic;
  2. Disponibilitatea pentru programari la sugestia medicului.
In concluzie, subliniez ideea de baza a acestui articol: atunci cand un dinte pare ca s-a fracturat in pastele preferate sau fresh de portocale, traumatismul efectiv a avut loc candva in antecedent, doar momentul detasarii partii fracturate (fie ca este un dinte natural sau o reconstituire) a rezultat intamplator in acel moment lipsit de forte masticatorii mari.
Pofta buna va doresc!

Articolul “Mi s-a rupt dintele in paste Primavera!” apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

5 observatii ale pacientilor

$
0
0

In speranta ca unele din observatiile des intalnite in randul pacientilor vor primi edificare, am conceput aceasta lista de intrebari si raspunsuri. Sper sa va fie cat mai utila, sa aflati mai multe despre ce inseamna Dental Design in prezent, care este viziunea dupa care ne ghidam si DE CE NU facem concesii in privinta principiilor noastre.

 

1. De ce este necesara o consultatie cu Dr. Fondrea inainte de a fi tratat?

Exista o cutuma in Romania, o practica consfintita de traditie in stomatologie, si anume faptul ca in momentul in care pacientul merge la medicul dentist, acesta il  va aseza pe scaun si va incepe sa ii lucreze in gura. Fara prea multa vorbarie. Fara prea multe detalii. Poate doar un simplu “ce te supara azi, ce problema crezi ca ai”? Si atat. Acesta e interviul clinic. Dupa care stomatologul trebuie sa execute ce i se spune, sa “trateze” pacientul, sa faca ce i spune, cat mai repede si cu cat mai putin efort daca se poate.

La noi in clinica insa, accentul cade pe a face lucrurile ancorat in literatura de specialitate medicala. Iar rolul consultatiei, a interviului clinic cu Dr. Fondrea este pentru a stabili un diagnostic corect, bazat pe aceasta literatura invocata de noi in permanenta. Pacientul nu are de unde sa stie care este problema lui medicala cu adevarat. In consecinta, cum poate acesta sa ii sugereze medicului ce are de facut? Medicul are expertiza necesara pentru a realiza planul de tratament personalizat pentru fiecare pacient si a seta cursul de actiune pe mai departe. In cazul nostru, Dr. Fondrea are o expertiza bazata pe 15 ani de activitate in domeniul stomatologiei, cu peste 10.000 de consultatii si planuri de tratament intocmite pana in prezent. L-am intrebat pe domnul dr. daca exista posibilitatea de a se insela cu privire la planul de tratament. Mi-a raspuns ca imposibilitatea de a se insela vine ca rezultat al unor masuratori clare, obiective, folosind unitatile de masura si notiunile de specialitate. Altfel spus, diagnosticul se face prin prisma notiunilor clare din literatura pentru a determina realitatea medicala a pacientului, iar aceasta realitate nu este ceva subiectiv.

2. Primesc garantie?

Nu. Codul deontologic al medicului stomatolog din Romania interzice acordarea de garantie pentru actul medical. End of story.

3. Mi se pare ca e scump.

Scump raportat la ce anume? Din punctul meu de vedere, preturile clinicii noastre sunt mici raportate la standardul de calitate oferit. Nivelul salariilor din Romania este unul sub nivelul salariilor din Uniunea Europeana. E adevarat. Insa preturile clinicii noastre sunt adaptate la nivelul de trai al romanilor. Altfel, nu cred ca am avea pacienti veniti din toate colturile lumii pentru a se trata aici. Altfel, nu cred ca am avea atat de multi pacienti veniti din toate partile Romaniei, nu doar din Timisoara, pentru a se trata la noi. In mod sigur este un argument. Pentru ca ei stiu ca vor primi calitatea actului medical la nivel occidental, adaptata la nivelul de trai al romanilor. Pentru o calitate similara a serviciilor medicale, in Franta, Germania sau U.K ar fi de plata de vreo 4-5 ori mai mult.

Va puteti convinge singuri de asta. Intrati pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/drfondrea.ro/ si evaluati munca. Evaluati rezultatele cazurilor. Apoi, veniti la o consultatie si priviti comparativ. Munca. Rezultatele cazurilor versus nivelul preturilor noastre. Nu e nimic tabu in aceste preturi. Haideti sa va convingeti. Va provoc sa faceti asta.

Acum, ce e de mentionat pe acest subiect e faptul ca noi ne mandrim cu standardul de calitate al serviciilor oferite de noi. Ne mandrim cu faptul ca Dr. Fondrea este unul din cei mai buni medici stomatologi din tara noastra. Si ne mandrim ca putem sa ii ajutam cu adevarat pe pacientii nostri. Atat la nivelul starii de sanatate, al functionalitatii, cat si al esteticii.

Munca vorbeste de la sine pentru noi.

4. Am probleme stomatologice de care nu stiam.

E de multe ori socant sa mergi la medicul stomatolog pentru o plomba si sa afli ca ai probleme parodontale grave care iti pun in pericol viata. Ca e necesar sa renunti la fumat, ca e recomandat sa porti un aparat ortodontic si sa ti se realizeze multiple extractii pentru corectarea muscaturii tale si evitarea problemelor articulare ulterioare. E mereu socant si greu de digerat sa te gandesti ca ai o problema de sanatate, insa cum e sa lasi acea problema sa evolueze netratata? Cum e sa te gandesti ca e in ordine sa traiesti cu problema ta, sa o neglijezi? Etapa acceptarii e dificila, insa dupa acest moment, daca intelegi ca rezolvarea ei iti va aduce nenumarate beneficii, vei stii ca ai luat cea mai buna decizie pentru sanatatea ta, si implicit, pentru viitorul tau.

Stiu ca unii dintre noi am avut experiente nefaste cu medici stomatologi. Experiente de multe ori traumatizante, extrem de neplacute. Insa din clinica noastra pacientii nu pleaca traumatizati. La Dental Design, pacientii nostri sunt membrii ai comunitatii noastre, sunt oameni de care avem grija, oameni pe care vrem sa ii protejam de probleme de sanatate cu implicatii majore pentru starea lor generala de bine.  Si de ce sa ai incredere in Dr. Fondrea si in echipa Dental Design, de ce sa te gandesti ca vrem sa iti aparam interesele starii de sanatate, de ce sa te gandesti ca esti in siguranta aici si nu vrem sa profitam de pe seama problemelor tale?

Raspunsul sta in setul de principii si valori clare la care aderam, intotdeauna orientat spre satisfactia si beneficiul medical al pacientilor nostri.  Sunt mii de pacienti care pot atesta faptul ca in cadrul clinicii Dental Design, sub supravegherea si tratamentul domnului Dr. Fondrea, au iesit bine, nu rau.  Mii de pacienti multumiti, bucurosi ca au fost tratati de catre noi. Iar cand spun toate aceste lucruri, nu o spun pentru ca vreau sa vand serviciile clinicii. Sunt dispus sa imi pun reputatia personala si profesionala in discutie pentru ce am spus aici, pentru tot ce reprezinta clinica noastra, pentru ca stiu ca cuvintele acestea au sustinere faptica si nu sunt doar vorbe.

5. De ce nu imi trateaza Dr. Fondrea plombele daca eu am venit la clinica lui?

Dupa intocmirea planului de tratament, in fiecare etapa ti se va desemna un medic specializat pentru problema ta, in functie de particularitatile cazului tau. In unele etape va fi Dr. Fondrea, in altele un alt medic al clinicii indrumat de catre el, in calitate de coordonator al echipei medicale, insa intotdeauna vei fi pe maini bune.

Cum se pot distruge cutumele daca ele sunt in defavoarea oamenilor? Numai inotand impotriva curentului. Stim ca uneori aceasta practica vine la pachet cu opozitie, lipsa de intelegere sau frictiune, insa daca noi am incepe sa facem rabat la principiile noastre, la practicile noastre, in mod sigur ne-am compromite. Am compromite rezultatul muncii noastre si intreg actul medical ar fi compromis. Suntem extrem de constienti de faptul ca suntem aici datorita pacientilor nostri. Activitatea noastra se realizeaza din dorinta de a ne servi si proteja pacientii pe care ii avem si din acest motiv exista un cadru, un set de proceduri bine definite, menite sa protejeze calitatea actului medical.

Si, apoi, dupa cum spuneam, munca poate vorbi de la sine pentru noi.

 

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

 

 

Articolul 5 observatii ale pacientilor apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

”Cum pot scapa de durere fara sa ajung la medicul stomatolog?”

$
0
0
Durerea dentara este, de departe, cea mai comuna manifestare a unei afectiuni dentare. De cele mai multe ori, pacientii o plaseaza in topul manifestarilor afectiunilor din organism ca si grad de intensitate.
Cauzele frecvente ale aparitiei durerii dentare sunt:
1. Caria dentara si complicatiile ei (inflamatia nervului);
2. Leziuni localizate la nivelul radacinii dintelui (granuloame/ chisturi dentare);
3. Fractura dentara;
4. Lipsa de substanta dura dentara;
5. Retractia gingiei;
6. Post tratament/ post aplicare restaurari protetice.
Tipuri de dureri dentare:
In functie de cauza acesteia, durerea dentara poate imbraca diverse forme si este extrem de important ca pacientul sa sesizeze si sa comunice medicului stomatolog momentul aparitiei, tipul si durata acesteia. Astfel, durerea poate aparea din senin sau doar la contactul cu un stimul (rece, de exemplu), poate fi localizata la un dinte sau poate iradia la dintii vecini si chiar in intreg craniul. De asemenea, durerea poate fi ascutita sau pulsatila, se poate manifesta sub forma de presiune sau poate cauza senzatia de “dinte inalt”. Pe baza acestor informatii, alaturate examenului clinic si radiologic, medicul stomatolog pune un diagnostic si, ulterior, stabileste metoda de tratament potrivita fiecarui caz in parte.
Tipuri de manifestari in cazul unei afectiuni dentare:
– sensibilitate/durere la rece/cald/dulce;
– durere la masticatie;
– durere la atingerea dintelui;
– manifestari asociate de tip febra, stare generala alterata.
Tratarea unei dureri de natura dentara se face in functie de cauza acesteia. De exemplu, durerea poate fi cauzata de o carie simpla, caz in care tratamentul va fi indepartarea cariei, urmata de plomba. In cazul cariei in stadiu avansat, apare inflamatia nervului, caz in care este nevoie de tratament de canal. In cazul unei infectii la nivelul radacinii, tratamentul poate fi chiar chirurgical.
Cand merg la stomatolog in cazul aparitiei durerii?
Durerea dentara se manifesta diferit si este important a fi tratata corespunzator si la momentul potrivit. Am hotarat sa scriu acest articol deoarece m-am confruntat chiar de curand si in nenumarate dati cu intrebarea “Cum scap de durere fara sa ajung la dentist?”. Mi-as dori ca pacientii sa inteleaga faptul ca ‘acasa’ durerea poate fi doar ameliorata, iar amanarea nu face altceva decat sa agraveze problema. Astfel, este indicat ca pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog cat mai rapid dupa aparitia durerii, minimizand riscurile extinderii si evolutiei bolii.
Administrarea de antiinflamator este recomandata pana la vizita la medic, insa diminuarea temporara a durerii nu reprezinta altceva decat falsa iluzie a rezolvarii problemei. Recomandarea noastra este insa ca pacientii sa se prezinte la medicul stomatolog cand NU prezinta durere. Inexistenta durerii nu reprezinta lipsa vreunei afectiuni, de aceea vizitele regulate la medicul stomatolog pot preveni ulterioare complicatii ale unor afectiuni simple.

Articolul ”Cum pot scapa de durere fara sa ajung la medicul stomatolog?” apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Stomatologie electorala

$
0
0

Haideti sa presupunem ca orasul in care locuim este unul profund problematic. Ca exista mizerie aruncata peste tot, firma de salubrizare fiind una ineficienta si complet dezinteresata. Sa ne imaginam ca constructiile sunt puternic subrezite chiar in centrul urbei, amenintand viata cetatenilor. Traficul…unul congestionat cu circulatie deficitara, avand o frecventa mare de accidente soldate cu rani grave, cu dureri de lunga durata pentru victime. Ba mai mult, cartierele acestui oras al nostru sunt atat de prost definite intre ele, incat pare ca nu exista armonie sau integritate functionala intre ele. Si cand ne uitam la fatadele cladirilor e ca si cum ne-am uita prin ecranul unui film de groaza.

Acum, in toata aceasta schema de elemente, avem un proces electoral in desfasurare. Evident, suntem profund dezamagiti de cel in a carei gestiune s-a aflat orasul nostru pana acum. Insa, acum, declaram ca e timpul pentru un moment de cotitura. Ca de azi inainte putem vorbi de o schimbare majora, ca vom desemna pe cineva  capabil sa ne salveze din acest declin. Vin alegerile, suntem in turul 2, avem de ales intre doi candidati.

Unul dintre ei sustine ca este un expert absolut in situatii similare cu a noastra, desi nu are un palmares dovedit de succes anterior. Insa el sustine sus si tare ca stie ce e de facut si ca solutiile sunt simple. Ne promite un plan de tratament al orasului. Unul de a reface totul, din scoarta in scoarta, in timp cat mai scurt, folosind cele mai actuale variante de tehnologie. Pe acest primar il vom numi, Omul-bun-la-toate. El stie, fiind angrenat in realitatile noastre de zi cu zi, exact ce avem nevoie. Stie ca nu mai avem timp sa asteptam dupa solutii dificile, ne stie suferinta, ne aude povestea si ne ofera exact ce vrem sa auzim…ne ofera raspunsul la toate nevoile noastre. Simplu, fara sa dureze, fara sa ne complice existenta. El este un arhitect al simplificarii, al solutiilor usoare la probleme complexe. Iar noua ne place sa stim ca suntem pe maini bune. Noi am visat de ani de zile la un oras functional, cu artere principale si drumuri secundare bine articulate. Ne-am dorit de cand eram copii sa ne mandrim cu felul in care arata orasul nostru fata de ceilalti, de turistii veniti din alte parti. Vrem sa ne simtim in siguranta in urbea noastra, fara sa ne gandim ca vor avea loc accidente zilnice, ca mizeria si poluarea nu ne vor pune in pericol starea de sanatate. Noi vrem toate aceste lucruri, deci e atat de seducator ce are de spus Omul-bun-la-toate. Ne place si vrem sa ii dam votul nostru de incredere, insa pare ca ceva nu se potriveste…acest discurs ne produce un puternic sentiment de deja-vu. Pare ca l-am auzit si cu alte ocazii. Simtim ca ceva nu se potriveste. Si, din fericire, avem si o alta varianta, un termen de comparatie pentru solutia noastra.  Varianta nr. 2.

Varianta nr 2.  vine de la un candidat pragmatic. Cineva cu un discurs fundamental diferit fata de Omul-bun-la-toate.  Il vom numi pe acest candidat ca fiind: Candidatul Incomod.

Candidatul incomod este cel care ne spune ca va dura pana cand vom ajunge acolo unde ne dorim. Este acel candidat care ne distruge iluziile despre realitatea in care ne gasim. Este cel care ne poate oferi adevarul brutal despre starea in care ne aflam, bazata pe multe alte proiectii similare dovedite. E acel personaj care ne spune ca trebuie daramat jumatate din oras, timp in care locuitorii vor sta in locuinte provizorii, concepute din materiale mai proaste decat cele finale. E personajul care vine sa inchida drumuri de acces obisnuite, artere importante, regandind absolut tot traficul, iar asta va duce la lipsa accesului pentru unii cetateni, la regandirea drumurilor frecvente, la reconfigurarea hartii orasului. Aceasta regandire se va face in totalitate, pentru ca orasul sa fie acel oras dorit, cu arhitectura si infrastructura functionala, cu un design occidental, un loc al prosperitatii, nu al mizeriei si haosului.

Pe scurt, candidatul incomod iti spune ce nu vrei sa auzi, dar ce e necesar sa faci.

Acum, daca am transfera aceasta realitate in sfera stomatologiei, ce am descrie?

La Dental Design, avem frecvent pacienti interesati de fatete dentare. Ei vor sa isi puna fatete pentru ca si-au dorit dintotdeauna un zambet atragator, considera ca acest nou zambet la va aduce un plus din punct de vedere al imaginii de sine sau isi doresc pur si simplu la randul lor, acel proverbial Hollywood smile.

Uneori, Dr. Fondrea, in cadrul planului de tratament, alege sa ii indrume pe acesti pacienti sa renunte la dorinta de a avea fatete, recomandand ceva mult mai potrivit din punct de vedere medical. Alteori, considera ca aceste fatete pot fi realizate numai in anumite conditii. In conditiile in care pacientul este totalmente sanatos din punct de vedere stomatologic, atunci cand functionalitatea muscaturii si a danturii la nivel general este una corecta, numai atunci putem vorbi despre fatetare.

Nu ar fi mai simplu pentru Dr. Fondrea si pentru latura de business a clinicii ca aceasta fatetare sa nu se faca dupa tratamentul problemelor preexistente, ci sa se faca instantaneu, pe loc, fara prea multa bataie de cap?

Daca toti stomatologii vor doar sa ne ia banii, de ce recomandarea noastra tinde sa rezolve conditiile existente de natura medicala, in detrimentul celor estetice?

De ce alege Dr. Fondrea sa fie Candidatul Incomod, nu Omul-bun-la-toate?

Poate pentru ca ii pasa cu adevarat de pacientii sai.

Se spune ca nu poti rezista manipularii. Conteaza doar cat de priceput e manipulatorul.

Insa, ai grija intotdeauna ca in spatele promisiunilor, a discursului pompos ”too good to be true”, sa nu se ascunda doar un alt politician, un alt Om-bun-la-toate, in mana caruia urmeaza sa iti incredintezi sanatatea, zambetul si destinul vietii tale.

Cultura actuala este intotdeauna un factor determinant pentru alegeri, pentru ideea de alegere. Majoritatea tinde sa impuna fluxul, curentul de opinie pe care vrem sa il imbratisam. Dincolo de asta, poate am observat din ce in ce mai multi dintre noi faptul ca la nivel mondial, societatile isi cauta noi repere. Clasa politica pare decredibilizata cu totul, iar lipsa increderii in autoritate este din ce in ce mai prezenta, atat in cele mai dezvoltate state de pe glob, dar mai ales in acele state unde nivelul de trai nu este dintre cele mai ridicate. Putem lua exemplul Romaniei unde dorinta de a ne ajuta intre noi la nivel de invidid este la un nivel scazut, iar ca o consecinta directa, una din valorile fundamentale ale noastre ca popor este un puternic instinct de auto-conservare pe cont propriu. Aceasta dorinta de a ne proteja in fata intereselor ascunse ale celor din jur. Aceasta stare de veghe continua, in fata unor potentiale pericole, in fata unui sistem atat de putin predispus a ne apara interesele. In tara noastra, titlurile universitare si cele onorifice sunt apreciate doar in aparenta, doar pentru faptul ca par sa fie cheia care deschide accesul spre arivismul in ierarhiile sociale. Nu pentru ca ar atesta valoarea intrinseca, de necontestat a unor valori si competente umane reale.  Daca atunci cand vizitam un medic, asistentele, personalul auxiliar al acestuia, stafful sau i se adreseaza sub formula de adresare: “domnule doctor”, vom spune: ce respectat este, stau toti in pozitie de drepti in fata lui ca autoritate, toata lumea i se adreseaza cu admiratie!

Cand, prin comparatie, intalnim o atitudine degajata, informala, relaxata, cand medicul se tutuieste cu personalul sau si se refera unii fata de altii la nivel de nume mic, consideram ca’’se trage de sireturi cu angajatii’’, ca nu este respectat suficient si recunoscut ca autoritate absoluta.

Avem aceste idei preconcepute, adanc inradacinate in mentalul colectiv. Ca si cum respectul fata de autoritate vine prin recunoasterea titlurilor onorifice conventionale, nu ca o atitudine umana fireasca, venita din empatie si consideratie reciproca. Suntem in an electoral, Donald Trump e presedintele Americii, iar noi, cu cine, ‘votam’? Ne-am saturat cu totii de promisiuni desarte. Simtim ca am obosit si putem sa citim printre randurile campaniilor de marketing agresiv. Parca ne repugna din ce in ce mai tare cand cineva incearca sa ne bage un produs pe gat. Vrem sa fim noi cei care alegem, nu sa simtim ca ni se ofera un cumul de variante, un set limitat de posibilitati restranse. Ca in vanzari, nimeni nu vrea sa i se vanda, toti vrem sa simtim ca suntem cei care cumpara, nu altfel.

Sfatul meu, din punct de vedere profesional, dar si din punct de vedere uman este unul singur: incearca intotdeauna sa fii cat mai rational in deciziile luate. Nu te lasa furat de campanii de marketing care vor doar sa te manipuleze si sa iti creeze ideea ca atunci cand un lucru este preselectat, este intotdeauna bun pentru tine. Priveste lucrurile cat mai analitic se poate, iar cand primesti recomandari din partea medicului stomatolog, provoaca-l.

Cere cazuri similare, cere sa iti fie oferite clarificari.

Pune cat mai multe intrebari si incearca  sa obtii toate raspunsurile de care ai nevoie.

Numai atunci alegerea medicului tau va fi, cu adevarat, alegerea ta.

Mult succes!

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

 

Sursa imagini: https://www.freepik.com/vectors/flag?

Articolul Stomatologie electorala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Ce este activarea unui aparat dentar si de ce platesc pentru ea?

$
0
0

Etapele purtarii unui aparat dentar sunt de multe ori greu de inteles si vizitele frecvente la dentist pot ridica multe intrebari.

Evaluarea facuta in primele sedinte de catre medicul ortodont si diagnosticul pus de acesta duce la determinarea unui plan de tratament. Sedintele ce urmeaza dupa aplicarea aparatului ortodontic vor fi stabilite de medicul specialist .

In cateva cuvinte voi raspunde celor mai frecvente intrebari adresate in sedinta de stabilire a planului de tratament.

1. De ce trebuie sa imi strangeti aparatul in mod frecvent?

Raspunsul este destul de simplu de inteles: dintii se misca in urma fortelor ortodontice aplicate. Medicul specialist trebuie sa se asigure ca dintii nu se misca prea rapid sau prea lent si sa aplice elementele aditionale necesare deplasarii dintilor.

2. Cat dureaza sedintele de activare?

Fiecare sedinta de activare dureaza intre 15 minute si 60 de minute in functie de etapa in care se afla tratamentul.

3. Care sunt riscurile sa nu ne incadram in timpul preconizat initial ?

Unul dintre cele mai mari avantaje in cadrul purtarii unui aparat fix este ca medicul poate evalua situatia la fiecare programare, astfel ca doar situatii neprevazute pot duce la o prelungire a timpului initial preconizat dar si neprezentarea pacientului la sedintele de activare.

4. Trebuie sa platesc fiecare activare?

Desi uneori ne gandim ca medicul nu face nimic si doar incearca sa prelungeasca totul pentru a mai castiga bani in plus, trebuie sa tii cont de faptul ca in spatele unei sedinte de activare se ascund, pe langa toate materiale folosite, si multe ore de gandire, planning si studiu.

5. Trebuie sa fac ceva pentru a merge tratamentul bine? 

Sfaturile primite de la medicul specialist legate de alimentatie si igiena dentara trebuie aplicate cu seriozitate si astfel tratamentul va evolua bine.

6. As putea sa imi cumpar o geanta, un ceas, o excursie, de ce sa dau banii pe un tratament ortodontic?

Spre surprinderea mea aceasta intrebare o primesc din partea multor pacienti si raspunsul e mereu acelasi: tratamentul ortodontic e un act medical pe care tu il alegi pentru sanatatea ta personala, iar comparatia nu poate fi luata in considerare.

 

Dr. Razvan Cocir – www.dentaldesign.ro

Articolul Ce este activarea unui aparat dentar si de ce platesc pentru ea? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Diferenta dintre ce are nevoie versus ce vrea pacientul

$
0
0

Pacientul vrea sa isi faca dintii. Ce inseamna asta pentru pacient?

Inseamna ca acesta se priveste reflexiv in oglinda si este nemultumit de imaginea sa de sine. Sau, inseamna ca se confrunta cu dureri ingrijoratoare la nivelul dentar. Dincolo de asta, mai poate insemna faptul ca a remarcat ca exista infectii la nivelul gingiei, inflamatii, sangerari, a observat intr-un fel sau altul ca dintii lui nu arata si nu par a fi intr-o conditie de sanatate optima.

Felul in care a sesizat aceste lucruri tine strict de mijloacele acestuia de intelegere, de bagajul de cunostinte propriu si spiritul de observatie personal.

In consecinta, experienta pacientului difera de la individ la individ fiind pur subiectiva.

Pe tine te poate deranja un lucru, pe mine lasandu-ma indiferent.

Sa revenim, insa. Pacientul vrea sa isi faca dintii. Isi face o programare la cabinetul stomatologic si se prezinta la consultatie. Acolo el vine, bineinteles, cu un set de asteptari. Cu acelasi bagaj de informatii care ii guverneaza perceptia. Acelasi set subiectiv de notiuni prin care a conchis ca are nevoie de o evaluare stomatologica.

Lupa prin care privim lumea reflecta culorile mintii noastre.

Ajuns fata in fata cu medicul, pacientul ii va spune ca din punctul lui de vedere, de exemplu, vrea sa isi faca plombele. A vazut ca are niste carii. A cautat pe internet mai multe informatii si acum a venit, in baza auto-analizei, sa i se execute serviciul de care crede ca are nevoie.

 

Insa, fatalitate! Medicul ii spune ca are nevoie de extractiile molarilor de minte. Ca are infectii adanci la nivelul gingiei, infectii care ii pun in pericol viata. Ca este imperativ sa renunte la fumat si ii recomanda necesitatea unui aparat ortodontic pentru corectarea muscaturii pentru ca acele infectii sa nu mai apara, dupa tratarea lor.

 

La auzul acestor recomandari, pacientul, dezamagit, are de ales.

Fix in acest punct, tot acel bagaj de notiuni, acel software interior propriu fiecaruia trebuie sa discearna. Iar discernamantul poate avea mai multe rezultate.

  1. Pacientul intelege ca nu este medic. Intelege ca nu se poate trata si diagnostica de unul singur. Ca oricat de capabil ar fi din punct de vedere intelectual, nu poate acumula suficienta informatie in timp scurt pentru a se evalua corect din punct de vedere stomatologic. Altfel spus, isi accepta soarta, priveste recomandarile medicului cu interes si credibilitate si cauta sa faca tot ce tine de el pentru a fi bine.
  2. Intelege ca e de facut ceva, insa informatia pe care a primit-o e atat de socanta ca vrea o alta opinie. Ceea ce e de inteles. Cauta recomandarea unui alt medic pentru a se convinge ca e absolut necesar tratamentul. Se prezinta la o consultatie noua, la o clinica diferita. Primeste un alt plan de tratament, cu alte recomandari. Si nu mai stie deloc ce are de facut…Nu mai stie ce sa creada. Si nici nu are idee cum ar putea evalua obiectiv veridicitatea spuselor medicilor. Cum stii pe care medic sa il crezi? Cum determini care plan de tratament este mai bun? Folosindu-te de bagajul tau de cunostinte subiectiv. Cum altfel?
  3. Pacientul viziteaza un al treilea medic, punct in care este total pierdut, cu atat mai mult daca primeste o a treia recomandare diferita. Intelege, poate, in acest punct, ca e cazul sa lase stomatologia in mainile stomatologilor.
  4. O ultima incercare. Pacientul a auzit ca exista un medic dispus sa ii faca doar plombele, cineva care e total de acord cu el. Un simplu executant. Cineva dispus sa peticeasca, fara sa trateze esenta problemei. Cineva dornic sa mearga pe principiul anularii efectului, in defavoarea cauzei.

 

Cum poate pacientul sa aleaga ce are nevoie, versus ce vrea el, ce crede el ca are nevoie?

Numai daca medicul reuseste sa ii livreze informatia in asa fel incat el sa o primeasca.

Insa, exista si o componenta care transcede tot acel bagaj de informatie. Exista rationalul, sfera constienta, acea zona a intelectului menita sa primeasca informatii ordonate logic pentru a crea concluzii reale, veridice.

Concluzia este una singura: in calitate de pacient, alege sa te lasi pe mana celui care s-a dovedit a fi medicul cel mai competent dintre toti cei la care ai fost. Cel care a reusit sa iti dovedeasca factual, in mod concret, cu informatii si date bazate pe literatura de specialitate ca este profesionistul de care ai nevoie, profesionistul pe care il vrei. Fa echipa cu medicul tau, foloseste-i abilitatile in favoarea ta, insa intelege unde se termina si unde incepe responsabilitatea ta de a lua decizii din punct de vedere medical.

Sursa imagine: www.freepik.com/vectors/abstract

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

 

Articolul Diferenta dintre ce are nevoie versus ce vrea pacientul apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Tratamentul de albire efectuat in cabinetul dentar vs cel efectuat acasa

$
0
0

 Tratamentul de albire al dintilor este o procedura medicala printre cele mai cautate datorita faptului ca poate determina ca dintii sa fie mai albi, mai stralucitori si fara pete, cu alte cuvinte imbunatateste aspectul lor.

Exista pe piata o gama larga de produse destinate albirii dintilor, produse pentru acasa, precum pastele de dinti cu agenti de albire, benzi, geluri, ape de gura si deasemenea produse profesionale destinate utilizarii in cabinetul de medicina dentara.

Dintii ajung la nuante mai inchise fie datorita unor surse exterioare, cum ar fi mancarea sau bauturile puternic pigmentate fie pot fi un rezultat al unor surse interioare cum ar fi factori genetici sau farmaceutici ( ai avut sau inca ai un tratament cu medicamente ce au efect de ingalbenire a dintilor). Fumatul sau procesele naturale de imbatranire pot contribui deasemenea la decolorarea dintilor. 

Cu timpul, petele superficiale de pe suprafata dintilor cauzate de mancaruri, bauturi, stil de viata, pot penetra stratul de smalt si pot schimba culoarea dentinei, stratul imediat urmator smaltului, ceea ce va ingalbeni aspectul intregului dinte chiar si suprafata translucida a lui, adica spre varf.

 

Cum functioneaza tratamentul de albire?

Agentul activ continut de marea majoritate a produselor de albire profesionale este peroxidul de hidrogen si peroxidul de carbamida. Il gasesti intr-o doza foarte mica, uneori, in produsele de albire pentru acasa exceptie facand produsele care nu contin nici un fel de agenti de albire ci sucuri de lamaie, acizi citrici sau bicarbonat de sodiu, substante nocive pentru dinti, folosite in mod repetat.

Peroxidul de hidrogen are proprietati de albire, gelul penetreaza smaltul, emite oxigen in interiorul dentinei, moleculele de culoare se sparg iar aceasta duce la albirea dintilor dinspre interior cat si de pe exterior, indepartand petele de pe smalt.

Este tratamentul de albire sanatos pentru dintii mei?

Asa cum ai grija cu orice produs pe care il folosesti pentru corp este necesar sa ai grija la ceea ce aplici pe dintii tai, mai ales cand te gandesti sa folosesti geluri sau produse de albire pentru acasa.

         

Produsele pentru acasa contin un procent foarte scazut de agenti de albire de aceea este nevoie, de abicei, pentru a putea observa un rezultat, sa iti faci acel tratament in fiecare zi timp de pana la doua saptamani, chiar si asa dintii tai pot sa nu devina atat de albi precum ti-ai dori.

 

Rezultatatele nu dureaza mult, datorita faptului ca iti reiei obiceiurile alimentare, in  cateva luni vei dori sa iti faci un alt tratament de albire

Benzile de albire vor putea avea efect doar in zonele unde ating dintele, asadar spatiile interdentare nu se vor albi. Dependent de ceea ce a provocat patarea dintilor benzile pot sa nu functioneze, decolorari provocate de o trauma dentara sau decolorarea in urma tratamentului cu tetraciclina in copilarie nu pot fi indepartate cu benzile de albire.

Daca nu ai aplicat o cantitate corespunzatoare de gel sau nu ai fost foarte atent la modul in care ai aplicat benzile, gelul poate atinge gingiile, le poate irita si provoca o sensibilitate care  dureaza uneori cateva zile. Daca acest lucru se intampla in primele zile in care iti incepi tratamentul va trebui sa te opresti, fara a obtine inca vreun rezultat, pentru ca nu iti vei putea continua tratamentul avand deja gingiile dureroase.

 Daca faci o obisnuinta din a-ti albii dintii, ei pot deveni sensibili, apare riscul de demineralizare a smaltului, pulpa dentara poate fi afectata si pot aparea eroziuni la nivelul smaltului.

Pastele de dinti si apele de gura necesita o folosire pe o perioada indelungata de timp pentru a avea efect de albire, efect putin notabil si care se diminueaza odata cu momentul in care nu mai folosesti acele produse. Nu este recomandata utilizarea pastei de dinti cu efect de albire pe termen lung datorita agentilor abrazivi ce intra in compozitia ei si pot zgaria smaltul si irita gingiile. 

Tratamentul profesional de albire este cea mai sigura procedura de albire dentara, are loc sub supravegherea medicului sau a profilaxistului, intotdeuna va precede unei evaluari a situatiei tale. De exemplu, daca medicul stie isoricul tau medical si cunoaste ca esti predispus la sensibilitate dentara, iti va recomanda o formula mai usoara, cu un procentaj ma scazut de substanta activa astfel incat sa obtii dinti mai albi avand o experinta placuta in scaunul stomatologic.

Ce este tratamentul de albire cu Philips ZOOM?

Tratamentul de albire cu zoom a devenit unul dintre tratamentele de albire cele mai cunoscute din diferite motive. Cateva din acestea ar fi faptul ca rezultatele sunt imediate, persista in timp, nefiind necesar repetarea tratamentului la intervale regulate de timp. Gelurile  pot fi folosite si de catre cei care acuza dintii sensibili. Kit-urile de albite profesionale vin impreuna cu una din cele doua optiuni de kit-uri pentru acasa destinate imbunatatirii sau intretinerii albului obtinut in urma tratamentului de albire efectuat in cabinet.

Inainte de tratamentul de albire este necesara igienizarea profesionala pentru a indeparta placa bacteriana si tartru.

Sedinta de albire incepe cu o scurta pregatire pentru a acoperi buzele, a proteja gingiile si obrajii, doar dintii raman expusi si pregatiti pentru albire. Inainte de aplicarea gelului si inceperea propriu zisa a sedintei de albire se va verifica culoarea initiala a dintilor, se va face o poza urmand ca la finalul sedintei sa se procedeze la fel.. Acest lucru te ajuta sa vezi clar nuanta de la care ai pornit si ce rezultat ai obtinut la final.

Gelul de albire odata aplicat pe dinti va lucra impreuna cu lampa de accelerare a procesului de albire, lampa UV. Gelul ramane pe dinti pe o durata de 15 minute aceasta insemnand o sesiune, se vor repeta 3 sau 4 sesiuni. Dupa fiecare sesiune gelul va fi indepartat si aplicat un strat nou.

Procedura de albire insumeaza 45 sau 60 de minute, timp in care tu te poti relaxa.

In tot acest timp medicul sau profilaxistul va fi alaturi de tine asigurandu-se ca stai confortabil si ca esti in ordine. 

Dupa finalizarea sedintei de albire iti vor fi explicate precautiile pe care trebuie sa le ai, alimentele pe care ar trebui sa le eviti pentru o perioada scurta de timp pana la fixarea culorii si timpul potrivit, in cazul tau, pentru folosirea kit-ului pentru acasa. Acel kit il vei primi in mod gratuit, vei fi instruit cand si cum sa il folosesti.

Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un tratament de albire dentara

Nu incepe nici un fel de tratament de albire pana nu ai recomandarea unui specialist, albirea dentara este o procedura medicala care nu se potriveste tuturor.

Nu poti solicita o anumita nuanta la care sa ajungi in urma sedintei de albire, felul in care se albesc dintii este dependent de raspunsul organismului tau la materialul de albire.

Intotdeauna vor fi rezultate, se va vedea diferenta, insa pentru fiecare persoana intr-un mod diferit

Femeile insarcinate, cele care alapteaza si persoanele care iau tratemente pentru boli extrem de grave nu pot face un tratament de albire.

Situatia gingiilor tale nu este favorabila, ai multe lucrari protetice si obturatii, ai tratamente urgente, acestea reprezinta o prioritate.

Ai mai facut diferite tratamente de albire in trecut, nu ai avut rezultatele asteptate, nu intelegi de ce, discuta cu medicul tau. Seteaza-ti asteptari realiste, fii deschis, spune ceea ce iti doresti si ai incredere ca vor fi solutii potrivite pentru cazul tau.

Tratamentul de albire este un act medical, asadar trateaza-l in consecinta, nu lua de unul singur decizii si nu te ghida doar dupa pretul mai mic pe care il au produsele de albire pentru acasa. 

 

Lavinia Ciuculescu, Profilaxist – www.dentaldesign.ro

Articolul Tratamentul de albire efectuat in cabinetul dentar vs cel efectuat acasa apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

De ce trebuie sa extrag dintele daca nu e cariat si nu ma doare?

$
0
0

Extractia unui dinte reprezinta o manopera chirurgicala de indepartare a acestuia din cavitatea orala. Indicatia de extractie se realizeaza in urma stabilirii unui diagnostic corect, dupa examinarea clinica a pacientului si examinarea radiografica care poate fi radiografie OPG – (panoramica) sau computer tomograf 3D, depinzand de particularitatile cazului.

Motivele pentru care un dinte poate avea indicatie de extractie sunt multiple. Uneori sunt foarte cariati, sub nivelul gingiei si al osului, fiind imposibila reconstituirea lui, alteori este prezenta o infectia foarte mare la varful radacinii care nu poate fi tratata cu ajutorul tratamentului endodontic (de canal) sau chirurgical printr-o rezectie apicala (indepartarea infectiei si a unei portiuni a varfului radacinii infectate). De asemenea, o categorie aparte sunt dintii care au suferit traumatisme si care prezinta fracturi la nivelul radacinilor care, din pacate, nu mai pot fi tratate sau dintii care si-au modificat pozitia in timp datorita faptului ca s-au pierdut mai multe unitati dentare si prin aceasta impiedica restaurarea corespunzatoare din punct de vedere protetic.

O categorie aparte a dintilor care au indicatie de extractie sunt dintii de la pacientii care vor urma sau au urmat un tratament ortodontic. In aceste situatii, discutia cazului se realizeaza impreuna cu medicul ortodont si se stabileste exact care dinti vor fi extrasi si momentul cand se intervine pentru extractie.

Este posibil ca unii dinti sa trebuiasca sa fie extrasi spre sfarsitul tratamentului ortodontic deoarece este nevoie de ei pe parcursul tratamentului pentru sustinerea unui anumit aparat ortodontic sau mentinerea unei muscaturi pana la stabilizarea celei noi si corecte.

In timpul consultatiei auzim de multe ori urmatoarea intrebare: 

„de ce trebuie sa scot un dinte daca nu este cariat si nu ma deranjeaza sau nu este prezent in cavitatea orala (este inclus in os)?” 

Chiar daca acesti dinti nu sunt cariati si nu dor, ei impiedica alinierea corecta a dintilor cu ajutorul aparatului dentar si astfel nu permit realizarea unui tratament corect, impiedicand obtinerea celui mai bun rezultat. Exista situatii cand pacientii refuza sa urmeze indicatia de tratament privind extractia dentara , a molarilor de minte, de exemplu si la un anumit interval de timp acestia observa ca au intervenit schimbari in alinierea dintilor pentru ca molarii au inceput procesul de eruptie si prin aceasta au modificat pozitia tuturor dintilor.

Tratamentul ortodontic (aparatul dentar) nu presupune doar alinierea dintilor, poate cel mai important rol este cel functional, realizarea unei ocluzii (muscaturi) corecte, lucru care poate fi impiedicat de prezenta unor dinti pe carcada care creeaza interferente sau produc inghesuiri.

Indicatiile de extractie  legate de anomaliile de numar (in general dinti supranumerari, dinti care sunt intr-un numar mai mare decat ar trebui sa fie) si pozitie sunt (1):

  • dinţii incluşi in os sau submucos (canini, molari de minte, etc..) care nu mai pot erupe
  • dinţi incluşi sau erupţi ce impiedică erupţia sau redresarea ortodontică (aducerea unui dinte in pozitie corecta cu ajutorul tratamentului ortodontic) a dinţilor vecini
  • dinţi in malpoziţie (erupti intr-o pozitie gresita )care produc leziuni traumatice importante ale părţilor moi şi care nu pot fi redresaţi ortodontic
  • indicaţii de extractie in situatii speciale la recomandarea medicului ortodont

De asemenea exista cazuri cand ocluzia (muscatura) pacientului este una stabila si corecta, pacientul neavand nevoie de un tratament ortodontic, dar prin eruptia molarilor de minte, ocluzia (muscatura) este afectata si nu mai asigura intr-un mod corect functia de masticatie. 

In aceste cazuri indicatia de extractie a molarilor de minte este profilactica pentru a evita eventualele complicatii care pot aparea de la afectarea dintelui vecin si pana la tulburarea intregii ocluzii (muscaturi) sau afectarea starii genrale de sanatate.

„Trebuie sa extrag dintii acum?”

Se poate intampla ca pacientii sa aibe nevoie de extractia anumitor dinti si datorita faptului ca interventia chirurgicala este mai complicata sa o amane. In aceasta situatie trebuie sa stie ca riscurile asupra starii de sanatate se pot amplifica si este recomandat ca acestia sa fie atent supravegheati pentru a evita viitoare complicatii. (2)

Concluzie:

Extractia dentara este un act medical chirurgical si in cursul tratamentului se poate sa fie nevoie de extractia unor dinti care nu au carii, nu dor sau chiar nu sunt vizibili in cavitatea orala pentru ca sunt inclusi sub os.

Un diagnostic corect stabilit de o echipa pluridisciplinara si cu un plan de tratament bine pus la punct va reduce la minim posibilele complicatii si va duce la un rezultat optim.

Bibliografie:

  1. A Bucur, C NavarroVila, J Lowry, J Acero, Compendiu de Chirurgie Oro–Maxilo–Facială. vol. 1 and vol. 2, Q Med Publishing, 2009
  2. Mettes TD, Ghaeminia H, Nienhuijs ME, Perry J, van der Sanden WJ, Plasschaert A. Surgical removal versus retention for the management of asymptomatic impacted wisdom teeth. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;(6):CD003879. doi: 10.1002/14651858.CD003879.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2016;8:CD003879. PMID: 22696337.

 

Dr. George Constantin, Medic Specialist Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala – www.dentaldesign.ro

Articolul De ce trebuie sa extrag dintele daca nu e cariat si nu ma doare? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Izolarea dintilor cu diga

$
0
0

Sistemul de izolare cu diga a fost inventat cu mult timp în urma, mai exact  în anul 1864 de către S.C. Barnum. Acesta afirma la vremea aceea ca: „este greu să crezi ca o foaie de cauciuc te poate face sa te simti mai confortabil in ceea ce priveste tratamentul dentar si sa ne permita sa facem o stomatologie mai buna, dar diga poate.”, fapt care este valabil si astazi.

Multi pacienti care nu au mai avut tratamente realizate cu ajutorul digii sunt intimidati, deoarece nu li se explica si nu li se ofera informatii despre aceasta.

Diga este o folie extensibila, subtire, din latex de cele mai multe ori, creata pentru a izola unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale. Ea este folosita cu precadere la efectuarea tratamentelor de canal, obturatiilor (plombelor) si în cadrul unor lucrari protetice. Sistemul de izolare este format din 3 elemente: membrana care este din latex, iar pentru cei alergici, exista si varianta non-latex, cadrul pe care se intinde membrana si clema cu ajutorul careia prindem diga de dinte si o mentinem pe pozitie. Aplicarea digii este rapida si fara dureri deoarece zona va fi anesteziata.

Avantajele izolarii cu diga sunt atat pentru medicul dentist dar în special pentru pacient, printre cele mai importante fiind:

  • previne contaminarea cu saliva sau sange a zonei de lucru
  • protejeaza pacientul de ingestia diferitelor materiale folosite în timpul tratamentului
  • ofera o mai buna vizibilitate și accesibilitate medicului dentist
  • indeparteaza mucoasele invecinate (obraji, limba, buze) mult mai usor
  • scade durata tratamentului
  • ajuta pacienții cu reflex de voma
  • previne reziduurile rezultate in urma curatarii cariilor sau a plombelor vechi sa nu ajunga în gura
  • previne crearea de aerosoli în cabinetul stomatologic ( foarte important , mai ales acum în perioada pandemiei)
  • creste calitatea tratamentelor efectuate și durabilitatea acestora în timp.

Exista si cateva cazuri in care izolarea cu diga nu se poate realiza, la pacientii care sufera de astm, în cazul dintilor cu o poziție vicioasa sau cu distructie mare, ce nu permite pozitionarea clemei pe acestia sau a dintilor partial erupti. Exceptand aceste cazuri, aplicarea digii este o etapa vitala in realizarea unor tratamente corecte si de durata.

Asadar, izolarea cu diga a devenit indispensabila in stomatologia moderna. Folosirea ei în cadrul tratamentului ofera posibilitatea de a crea un mediu aseptic si uscat, imbunatatind atat performanta medicului, cat si confortul si siguranta pacientului.

 

Dr. Andra Gulin – www.dentaldesign.ro

Articolul Izolarea dintilor cu diga apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

” In cate sedinte imi termini dintele? “

$
0
0

“In cate sedinte imi termini dintele?” este o intrebare pe care o primesc destul de frecvent de obicei de la pacienti noi, in prima sedinta de tratament. Atunci cand aud raspunsul “il terminam astazi”, ei raman destul de mirati. Cand vine vorba de un tratament mai complex pe un dinte, multi pacienti, prin prisma unor experiente stomatologice din trecut, considera ca asa-zisul normal este “sa se intre de mai multe ori” pe el pana la finalizare. Asta se intampla de regula atunci cand este vorba de un tratament de canal pe un dinte cu o anatomie mai complexa care necesita si ranforsarea cu un pivot din fibra de sticla si o reconstituire mai laborioasa sau cand este cazul unor retratamente pe dinti cu infectii si diverse patologii acute sau asimptomatice. Insa, in afara catorva situatii exceptionale, dintele in cauza se trateaza intr-o singura vizita, ba chiar mai multi dinti daca este posibil. Asa ca, in functie de disponibilitatea pacientului de a sta un timp mai indelungat in scaun, si evident de timpul medicului, se prefera rezolvarea mai multor probleme dentare deodata.

 

Sa luam ca exemplu teoretic dar care se intampla foarte frecvent, un caz simplu in care pacientul are nevoie de multiple plombe atat in zonele laterale pe care face masticatia, cat si in zona frontala unde sunt cerinte estetice mai mari. Printr-o planificare buna, in 4 sedinte a cate doua ore in care se lucreaza organizat pe mai multi dinti in paralel, se trateaza zonele laterale, superior si inferior, iar in a 5-a sedinta se abordeaza zona estetica. Facand un calcul, daca aceste sedinte au loc de 2 ori pe saptamana, asta inseamna ca in maxim 3 saptamani pacientului i s-a dus la bun sfarsit planul de tratament stomatologic, ramanand sa mai vina pentru finisari, controale si igienizari periodice. Exact acelasi caz, daca este abordat in maniera traditionalista “dinte cu dinte” poate ajunge la finalizare in 2-3 luni sau chiar mai mult. Diferenta este considerabila – 3 saptamani versus 3 luni.

Care sunt pe scurt avantajele pentru pacient? 

  • administrarea unei cantitati minime de anestezic care amorteste mai multi dinti deodata pe care se lucreaza in paralel
  • disconfortul postoperator este redus la minim prin numarul redus al sedintelor
  • economie de timp, adica mult mai putine vizite la stomatolog decat daca s-ar prezenta pentru fiecare dinte in parte
  • o experienta stomatologica cat mai atraumatica per total

Care sunt avantajele pentru medicul dentist? 

  • singura anestezie are efect pe un teritoriu mai larg ceea ce faciliteaza un grad mai mare de confort pacientului, lasandu-l pe medic “sa isi faca treaba”
  • o singura izolare cu diga si organizarea eficienta a timpului prin lucrul etapizat in paralel pe mai multi dinti deodata
  • economie de timp per total
  • un confort psihic considerabil si pentru medic deoarece pacientul este linistit si calm

Evident ca in cazul patologiilor mai complexe nu se poate accesa decat un singur dinte pe sedinta, dar cazurile exceptionale in care se finaliza in doua sau chiar trei sedinte pot fi situatii in care:

  • exista o infectie acuta cu secretii purulente care trebuie sa se linisteasca inainte de a putea definitiva un tratament
  • retratamente pe dinti care au fost accesati in antecedente si unde medicul are nevoie de mai mult timp si efort in a corecta ceva care lasa de dorit din punct de vedere medical
  • complicatii care pot aparea pe parcurs, ca in orice tratament medical
  • indisponibilitatea pacientului de a sta in scaun, fie ca este din motive medicale, psihologice sau emotionale
  • indisponibilitatea medicului de a face programari mai lungi
  • limitari ce tin de aspectul financiar al pacientului

Astfel, tinand cont de aspectele mentionate mai sus, putem conclude ca secretul unei experiente cat mai placute la stomatolog sta in planificarea initiala cat mai organizata a planului de tratament pentru a balansa echilibrat aspectul medical cu cel financiar pe linia temporala. In acelasi timp, capacitatea de adaptare a medicului la nevoile fiecarui pacient in parte este cheia unei colaborari de succes.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Articolul ” In cate sedinte imi termini dintele? “ apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cat rezista o plomba?

$
0
0

1. Ce este o plomba?

Plomba dentara sau, asa cum este numita in termeni medicali, obturatia, este metoda de tratament cel mai frecvent intalnita in cabinetul stomatologic. Obturatiile pot fi din mai multe tipuri de materiale precum amalgam, aliaje din aur, ionomeri de sticla, insa materialele compozite sunt superioare din punct de vedere al proprietatilor, fiind cele mai indicate.

2. Care este durata de viata a unei plombe?

Orice pacient doreste ca plomba sa fie cat mai rezistenta in timp. In medie, aceasta poate fi functionala cativa ani buni. Durabilitatea in timp a unei plombe, insa, depinde de mai multi factori si anume: dimensiunea acesteia, localizarea, materialul din care este facuta, igiena pacientului, dar si existenta anumitor obiceiuri vicioase (bruxism).

3. Cand trebuie schimbata o plomba?

Atunci cand o plomba prezinta un contur negru sau zone inchise la culoare la limita cu dintele, este prezenta caria secundara marginala, iar plomba necesita schimbata. De asemenea, carie se poate forma si sub o plomba deja existenta si poate fi observata pe radiografie, sau clinic, sub forma unei modificari de culoare de tip cenusiu sub vechea obturatie, caz in care, de asemenea, plomba trebuie schimbata. Alte motive care duc la necesitatea inlocuirii unei obturatii mai vechi sunt acelea in care plomba s-a desprins de dinte, este fisurata/ fracturata sau din motive estetice.

4. Probleme care pot aparea dupa tratamentul unui dinte prin obturatie?

Sensibilitatea dentara post-operatorie poate aparea dupa incetarea efectului anestezic si poate dura pana la cateva zile. Dintii pot fi sensibili in inspir sau la stimul rece. Daca aceasta sensibilitate nu dispare in 2-4 saptamani, trebuie sa informati medicul si sa reveniti la un control.

Durerea la masticatie in dreptul dintelui tratat poate fi, de asemenea, prezenta dupa tratament, semn ca este posibil ca aceasta sa fie inalta si mai necesita ajustari.

Deteriorarea plombei poate surveni in urma contactelor puternice in masticatie, bruxism sau consumul unor alimente dure, astfel ca aceasta se poate fisura sau chiar fractura. Aceste defecte pot fi detectate de medicul stomatolog si reparate.

5. Plomba s-a inchis la culoare, poate fi albita?

Plombele nu pot fi albite, acestea pot fi doar schimbate. Odata cu trecerea timpului, ele isi modifica culoarea din cauza pigmentilor alimentari si necesita inlocuirea periodica atunci cand se gasesc pe dintii din fata.

Sfat: daca doriti sa efectuati procedura de albire dentara, schimbati obturatiile dupa albire.

Intre timp, fiti optimisti si zambiti cu incredere!

Dr. Bianca Curea – www.dentaldesign.ro

Articolul Cat rezista o plomba? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

10 mituri despre igienizarea profesionala

$
0
0

Placa bacteriana este un biofilm, o comunitate de bacterii vii care traiesc in gura noastra, bacterii cu care intram in contact atunci cand mancam, bem si respiram. Atunci cand placa bacteriana nu este indepartata cu regularitate mineralele din saliva o intaresc, asa se formeaza tartrul.

Placa bacteriana moale poate fi indepartata de catre tine, acasa, curatand cu regularitate si folosind firul interdentar insa atunci cand este deja intarita, ea trebuie indepartata in cabinetul stomatologic prin igienizarea profesionala.

Igienizarea profesionala este o procedura stomatologica la care nu ai nevoie de anestezie, cuprinde trei etape; detartrajul, airflow si periajul. Detartrajul se face cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat, detartrorul foloseste principiul vibratiilor impreuna cu un flux continuu de apa, este folosit pentru a indeparta tartrul de pe suprafata dintilor si usor de sub gingii, nu afecteaza smaltul sau tesuturile. Airflow-ul indeparteaza prin sablare de bicarbonat, jet de apa si aer, coloratiile superficiale de pe smalt iar prin periaj, dintii vor fi lustruiti, lasandu-i netezi. Sedinta de igienizare dureaza aproximativ 45 de minute, insa daca cantitatea de tartru este foarte mare, iar acesta este aderent, exista posibilitatea sa se repete inca o sedinta.

Iata cateva credinte populare si explicatiile medicale pentru acestea, gata sa te ajute sa intelegi cum sa ai grija in mod corect de dintii tai:

1.   Igienizarea profesionala cauzeaza sensibilitate dentara

Igienizarea profesionala este o procedura non-invaziva. Acumularea de tartru, de placa bacteriana forteaza gingia sa se retraga pana spre radacina dintelui. Curatarea, indepartarea placii bacteriene expune dintele care initial era acoperit de placa, acesta poate sa determine o sensibilitate care va disparea intr-o zi, doua.

 

2.  Slabeste structura dentara, dintii incep sa se miste

Igienizarea profesionala nu duce la mobilitatea dentara, ceea ce determina o mobilitate este o boala parodontala severa, o afectiuna gingivala grava care duce la pierderea osoasa. Ai stat mult timp fara sa iti faci igienizari profesionale, tartrul a coborat spre radacina dintilor, a distrus tesutul de sustinere a lor, acesta este motivul pentru care ei se misca. Mai multe in aceasta privinta iti poate spune medicul specialist in boala parodontala.

 

3. Mareste spatiile dintre dinti

Dintii tai au fost uniti de tartru, tot ceea ce era in plus pe ei a fost indepartat, simti fiecare dinte in parte, iar daca ai spatii prea mari intre ei inseamna ca e timpul sa te vada un medic ortodont. Detartrorul nu are capacitatea sa penetreze smaltul nefiind o freza.  Acesta exercita actiune asupra a ceea ce se afla pe suprafata smaltului, asupra bacteriilor si coloratiilor.

 

4. Distruge smaltul dentar

Smaltul este stratul de protectie natural al dintelui, desi acesta poate fi distrus prin consumul mancarurilor, bauturilor cu un continut crescut de zahar si acizi, printr-o igiena precara sau necorespunzatoare, igienizarea profesionala face exact opusul. Procedura protejeaza dintii si gingiile, te scapa de placa bacteriana care iti ataca smaltul si produce inflamatia gingivala.

 

5. Se va depune tartru mai mult si mai repede dupa igienizare

Cantitatea de tartru care se depune pe dintii tai este in mare parte dependenta de felul in care ii ingrijesti acasa, cu cat ai mai mare grija de dintii tai, asculti sfaturile medicului si parcurgi etapele de curatare intr-un mod corect, cu atat mai putin tartru se va depune. Dupa igienizarea profesionala nu se va depune mai mult tartru, ci el se va depune daca tu nu iti ingrijesti dintii corespunzator.

 

6. Este o procedura dureroasa

Avand in vedere faptul ca unele persoane simt teama de a veni la dentist, datorita experientelor anterioare, trebuie stiut ca tratamentul de igienizare este unul dintre cel mai putin dureroase tratamente stomatologice. Sunt folosite instrumente care nu provoaca durere. O usoara vibratie se poate simti atunci cand este folosit detartrorul pentru ca acesta foloseste vibratii mecanice pentru a indeparta tartrul de pe dinti. Desigur ca sunt oameni cu dinti foarte sensibili, din diferite cauze, intotdeauna se vor gasi solutii ca sedinta de igienizare sa aiba loc in conditii optime.

 

7.  Imi sangereaza gingiile

Gingiile se pot inflama din diferite cauze, una din ele este faptul ca nu ai fost demult la dentist, s-a acumulat placa bacteriana pe dinti si sub gingii. Odata cu indepartarea tartrului, gingiile se elibereaza de tot acel sange acumulat, acea sangerare este normala si se va opri de cele mai multe ori odata cu finalizarea sedintei de igienizare.

 

8. Trebuie repetata procedura in 6 luni

Desi aceasta afirmatie este partial corecta nu se aplica in toate cazurile. sunt situatii cand sedintele de igienizare sunt necesare la 3 sau 4 luni. Exista cazuri in care o sedinta de igienizare poate fi repetata o data la an, din aceasta categorie fac parte cei care au o igiena personala foarte buna si nu au obiceiuri vicioase, cum ar fi fumatul. Fiecare persoana este unica, asadar trebuie tratata dupa nevoile sale si tinand cont de situatia in care se afla.

 

9. Albeste dintii

Odata indepartata placa bacteriana si coloratiile de pe suprafata dintilor, aspectul lor va fi imbunatatit. Ii simti si ii vezi mai curati iar prin procedura de airflow, sablare cu bicarbonat, ulterior periaj si lustruire, anumite pete superficiale de pe suprafata dintilor vor fi indepartate. Totusi, igienizarea profesionala este o procedura diferita de albirea profesionala care produce o albire a dintilor cu efect atat pe suprafata smaltului cat si dinspre interiorul lor.

 

10. Gingiile se retrag dupa igienizare

Retractia gingivala poate aparea din mai multe motive, un periaj prea agresiv, o perie prea dura si o forta prea mare aplicata pe dinti din dorinta de a curata foarte bine. O alta cauza este data de prezenta tartrului pe suprafata dintilor pe o perioada lunga de timp,. Gingiile nu se retrag datorita igienizarii profesionale, ele se retrag tocmai datorita lipsei acesteia si ca urmare a actiunii bacteriilor la nivel gingival.

 

Profilaxia sau medicina preventiva este cea mai buna metoda de aparare impotriva cariilor, problemelor gingivale si parodontale. Te scuteste de tratamente repetate si mentine un status oral foarte bun.

Nu te lasa influentat de credintele populare ci roaga un medic sa iti explice nelamurile pe care le ai, asa vei obtine informatii corecte.

Adu-ti aminte ca dintii tai au multi dusmani insa igienizarea profesionala nu este unul dintre ei. Procedura indeparteaza placa bacteriana intarita pe suprafata dintilor si obtine ceea ce tu nu poti obtine prin rutina ta zilnica de curatare. Este esentiala pentru mentinerea dintilor si gingiilor sanatoase.

Lavinia Ciuculescu, Profilaxist – www.dentaldesign.ro

Articolul 10 mituri despre igienizarea profesionala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Implanturile dentare si afectarea parodontala

$
0
0

Implantul dentar este suportul pe care se aplica o coroana dentara pentru a proteza lipsa unui spatiu edentat. (lipsa unuia sau a mai multor dinti). Practic, inlocuieste o radacina naturala a unui dinte cu una artificiala. Materialele din care sunt confectionate aceste implanturi sunt inalt biocompatibile facand ca procesul de osteointegrare (realizarea conexiunii dintre implant si os) sa fie unul foarte ridicat (1). In acest proces sunt foarte importante si unele detalii tehnice cum ar fi materialul din care sunt confectionate implanturile, design-ul acestuia, dar si abilitatea medicului de a efectua si a conduce un plan de tratament. (2)

Literatura de specialitate ne arata ca principala cauza de esec pentru tratamentul cu implanturi dentare, dupa multe studii, este reprezentata de prezenta unei infectii sau a supraincarcarii acestora (prea multi dinti cu prea putine implanturi ca si suport). (3)

Implanturile dentare se pot infecta ?

Implantul in sine este steril si interventia chirurgicala de inserare (insurubare) in os se desfasoara in conditii de asepsie (lipsa microbilor) si igiena foarte stricte. Chiar si asa, exista situatii cand in jurul implanturilor pot aparea infectii deoarece cavitatea bucala nu este sterila, fiind un mediu plin de bacterii. La fel cum in jurul dintilor poate aparea o infectie, cum este boala periodontala (parodontoza), la fel aceasta infectie poate aparea si in jurul implanturilor, fiind cunoscuta sub denumirea de afectiune peri-implantara.

Sursa foto: https://www.efp.org/dental-implants/peri-implant-diseases/

 

Afectiunile peri-implantare reprezinta afectiunile inflamatorii care afecteaza tesuturile moi, gingia si cele dure, osul, din jurul implanturilor conform Asociatiei Americane de Parodontologie. (4) La fel ca si in cazul dintilor, bacteriile se pot depune pe suprafata implantului la nivel subgingival. In timp, aceasta conduce la iritarea tesuturilor din jurul implanturilor conducand la inflamarea acestora, afectand tesuturile si daca nu este depistata devreme poate chiar sa duca la o resorbtie osoasa a osului care sustine implanturile, astfel incat se poate ajunge la pierderea implantului.

Afectiunile peri-implantare se clasifica in 2 categorii :

Mucozite peri-implantare, afectiuni inflamatorii care afecteaza doar tesuturile moi din jurul implantului, atat gingia fixa, atasata de implant cat si gingia mobila fara a fi prezent un semn de pierdere osoasa. In general mucozita peri-implantara este un semn premergator peri-implantitei. Datele din literatura arata ca mucozita peri-implantara este un precursor al peri-implantitei care daca este depistata devreme se poate trata si efectul acesteia poate fi inlaturat.

Peri-implantitele sunt reprezentate de inflamatia tesuturilor moi in jurul implanturilor (gingie fixa si mobila) dar si de prezenta unei deteriorari a osului care sustine implantul. De cele mai multe ori tratamentul acestora este unul complex chirurgical.

Simptomele peri-implantitei sunt similare cu cele ale afectarii parodontale ale dintilor : inflamatia gingiei in jurul implanturilor, culoare rosiatica, senzatie de disconfort si presiune, sangerare in timpul periajului. La fel ca si in cazul dintilor naturali, implanturile care reprezinta suport pentru coroanele dentare au nevoie de periaj si folosirea mijloacelor suplimentare de igiena cum ar fi ata dentara, dusul bucal si controale regulate la medicul dentist insotite de igienizari profesionale. Exista si alti factori favorizanti pentru dezvoltarea peri-implantitei care includ : afectare parodontala inaintea inserarii implantului (dinti cu gingia retrasa, sangerari gingivale, respiratie urat mirositoare), tehnici de periaj deficitare, un control slab al acumularii de placa bacteriana si tartru, fumatul si afectiuni generale cum ar fi diabetul. Pentru aceasta este necesar ca implanturile sa beneficieze de o evaluare atenta din punct de vedere parodontal.

 

Partea foarte buna este ca implanturile functioneaza ca radacina unui dinte natural, reprezinta suportul pentru o viitoare coroana protetica, ne ajuta sa mancam, sa vorbim dar partea mai putin buna este ca, la fel ca un dinte natural, pot suferi de unele afectiuni. Cea mai importanta fiind preventia si igiena, astfel ca implanturile se pot mentine in cavitatea bucala o lunga perioada de timp. (4)

Dr. George D. Constantin, Medic specialist Chirurgie Orala si Maxilo-faciala – www.dentaldesign.ro

 

Bibliografie: 

  1. Parihar, Anuj Singh et al. “Assessment of failure rate of dental implants in medically compromised patients.” Journal of family medicine and primary care vol. 9,2 883-885. 28 Feb. 2020, doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_989_19
  2. Cervino G, Fiorillo L, Iannello G, Santonocito D, Risitano G, Cicciù M. Sandblasted and Acid Etched Titanium Dental Implant Surfaces Systematic Review and Confocal Microscopy Evaluation. Materials (Basel). 2019;12(11):1763. Published 2019 May 30. doi:10.3390/ma12111763
  3. Goutam M, Giriyapura C, Mishra SK, Gupta S. Titanium allergy: a literature review. Indian J Dermatol. 2014;59(6):630. doi:10.4103/0019-5154.143526
  4. https://www.perio.org/consumer/peri-implant-disease

Articolul Implanturile dentare si afectarea parodontala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cât timp pot să amân purtarea unui aparat dentar?

$
0
0

Timpul si resursele tale sunt puse la mare încercare în fiecare zi. Cu toții amanam si iar amanam lucruri care ar trebui sa fie o prioritate avand in vedere faptul ca acestea pot imbunatati calitatea vietii.

Aparatul dentar este unul din lucrurile care pot aduce un plus atat din punct de vedere estetic dar mai ales functional. Sa zicem ca nu te deranjeaza faptul ca dintii sunt inestetici dar vei vedea odata cu trecerea timpului ca semnele unei ”muscaturi” incorecte se vor inmulti si iti pot da mari batai de cap.

Cheia reusitei se invarte in jurul a doua cuvinte esentiale: stabilitate ocluzala ( ”muscatura stabila”).  La o prima vedere termenul de ocluzie dentara se refera la aranjamentele dentare maxilare si mandibulare si la modul in care fac contact unele cu celelalte. Totusi definitia termenului de ocluzie nu se limiteaza la relatiile morfologice de contact dentar ci este strans legata de:dintii si tesuturile lor de suport, sistemul neuromuscular,  ligamentelele temporo-mandibulare si scheletul craniofacial. Rolul important, biologic si psiho-social devine cel mai evident cand dintii lipsesc.

Problemele care pot aparea datorita unei ocluzii incorecte sunt multiple si voi enumera cateva dintre ele: probleme de vorbire, dureri de dinti, dureri de cap, abrazii si sensibilitate dentara, dureri musculare, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare, pierderea dintilor.

 

In concluzie, prin aplicarea aparatului ortodontic urmarim sa atingem cateva teluri esentiale:

  • o buna estetica faciala
  • o buna estetica dentara
  • o articulatie temporo-mandibulara sanatoasa
  • o buna sanatate parodontala
  • un rezultat al tratamentului stabil.

 

Dr. Razvan Cocir – www.dentaldesign.ro

Articolul Cât timp pot să amân purtarea unui aparat dentar? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Importanta asistentei in cabinetul stomatologic

$
0
0

In clinica noastra fiecare membru al echipei este un pilon ce sustine intregul, fiecare indeplineste un rol important, de la receptie, management, medici si, nu il ultimul rand, asistenta.

Asistentele dentare sunt componente esentiale ale echipei stomatologice, indatoririle acestora evoluand in decursul anilor de la simpla mentenanta a cabinetului stomatologic, la partea mai tehnica, a lucrului la patru maini, unde asistenta lucreaza alaturi de medic.

Medicul stomatolog este in prim plan cand vine vorba de efectuarea tratamentelor stomatologice, iar asistenta are un rol cheie in acest context, oferind suport atat medicului cat si pacientului. Putem spune ca este mana dreapta a medicului si ca munca ei nu se rezuma doar la asistarea in timpul tratamentelor, ci implica si ce se intampla inainte si dupa efectuarea lor.

Combinatia dintre cunostintele clinice ale asistentei si calitatile interumane ale acesteia aduce un beneficiu major pentru clinica.

 

 Si totusi ce fac mai exact asistentele dentare? Printre atributiile lor se numara:

  • pregatirea si dezinfectarea cabinetului inainte de venirea fiecarui pacient inainte si dupa efectuarea lor. O asistenta dentara are o varietate de responsabilităti de înalta prioritate, care beneficiază pacientul, medicul dentist, dar și ceilalti membri ai echipei
  • pregatirea instrumentelor si materialelor necesare pentru fiecare  interventie
  • preluarea si pregatirea pacientului inainte de interventii sau consultatii
  • asistarea medicului in timpul tratamentului
  • curatarea si dezinfectarea cabinetului dupa tratament
  • curatarea si sterilizarea instrumentarului dupa folosirea acestuia, respectand cu strictete protocolul de sterilizare
  • recoltarea sangelui inainte de interventii unde este nevoie
  • realizarea radiografiilor dentare si nu numai.

  

Una dintre cele mai utile abilitati pe care o poate avea o asistenta este capacitatea de a anticipa nevoile pacientului si ale medicului. Aceasta abilitate apare atunci când exista protocoale de lucru bine stabilite, dar se și dezvolta o data cu trecerea timpului, astfel ca, intre medicul stomatolog si asistenta se creeaza o secvența de lucru bine rationalizata, ce îmbunatateste eficienta si fluxul de lucru în timpul tratamentelor.

Asistenta trebuie sa învete și sa se formeze incontinuu pentru ca munca ei sa sa fie la cel mai inalt nivel.

Munca unei asistente dentare este una complexa, iar cine imbratiseaza aceasta meserie trebuie sa aiba în vedere ca nu este una ușoara, necesita empatie, respect, atentie la detalii, un caracter puternic si spirit civic. 

Le suntem recunoscatori asistentelor noastre dentare pentru munca grea si contributiile pe care le aduc pentru a mentine pacientii si echipa noastra fericita si în siguranta!

Say thank you to your dental assistant! 

Dr. Andra Gulin – www.dentaldesign.ro

 

Articolul Importanta asistentei in cabinetul stomatologic apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Radiografia dentara si rolul ei in stomatologie

$
0
0

 1. Ce este o radiografie?

Radiografia reprezinta o imagine plana a unui organ, in cazul nostru, a dintelui. Pe o radiografie dentara sunt vizibile si oasele maxilare, articulatia, sau formatiuni anatomice precum sinusurile maxilare, canalul mandibular etc. Beneficiul radiografiei il reprezinta viziunea interna pe care o ofera prin patrunderea radiatiilor X in interiorul tesutului, facilitand astfel obtinerea unor informatii pretioase in diagnosticarea diferitelor afectiuni.

2. Tipuri de radiografii in stomatologie:

-Radiografia panoramica sau OPG (ortopantomograma): ofera o imagine de ansamblu a tuturor dintilor si a formatiunilor de vecinatate si este cea care se indica la consultul initial

-Radiografia retroalveolara (periapicala): ofera date mai exacte despre anumiti dinti, concentrandu-se pe radacina acestora; este mai precisa, insa releva o portiune limitata, de aceea este indicata frecvent in tratamentele endodontice

-Radiografia bite-wing: depisteaza cariile dintre dinti si ocluzale, fisuri ale smaltului

-Radiografia ocluzala: recomandata mai rar, dar necesara in anumite situatii (chisturi, fisuri mandibulare)

-Teleradiografia: ofera o imagine a intregului craniu, din fata sau profil, si este solicitata, de obicei, in cadrul tratamentului ortodontic.

3. Cand sunt necesare radiografiile dentare?

Radiografia dentara este indispensabila pentru medicul stomatolog, gasindu-si aplicabilitate in toate ramurile medicinei stomatologice. Astfel, pacientului i se poate solicita o radiografie in urmatoarele cazuri:

-la prima vizita in cabinetul stomatologic, pentru evaluarea starii de sanatate dentara

-la copii, pentru monitorizarea dentitiei definitive, evidentierea existentei mugurilor dentari definitivi etc.

-cu scopul vizualizarii morfologiei radiculare (radacini, canale) inaintea efectuarii unui tratament endodontic sau a unei extractii

-ca instrument de verificare post-tratament endodontic

-ca metoda de stabilire a unui diagnostic de certitudine (ex.: se suspicioneaza existenta unei carii interdentare si se realizeaza o radiografie bite-wing pentru detectarea exacta)

-pentru evaluarea statusului parodontal

-inaintea oricarei interventii chirurgicale

-pentru monitorizarea vindecarii post-tratament

-dupa tratamente complexe pentru verificarea succesului acestora.

Cu ajutorul radiografiei, medicul are posibilitatea de a observa zonele dintre dinti, dar si interiorul acestora, radacina, aflata sub gingie, osul in care sta fixat dintele si formatiunile anatomice de vecinatate (ex.: in cazului unei interventii chirurgicale, poate fi apreciata distanta pana la sinus sau pana la nervul din imediata apropiere) .

 

4. Ce poate detecta medicul pe o radiografie dentara?

-carii in stadiu incipient sau care, prin profunzime, au dus la afectare pulpara (este implicat si nervul dintelui)

-existenta unor infectii dentare

-dinti inclusi

-prezenta chisturilor

-carii aflate sub lucrari/ plombe

-pozitia radacinilor unui dinte

-nivelul osos etc.

5. Care e timpul de valabilitate al unei radiografii?

Radiografia are ca si durata de valabilitate o perioada de 6 luni. Dupa jumatate de an, radiografia nu mai este considerata de actualitate, in acest timp putand surveni modificari de orice natura, si se recomanda realizarea unei noi radiografii.

6. Riscuri: mit si adevar:

Contrar opiniei generale, radiografia dentara nu este la fel de nociva pentru organism precum celelalte tipuri. Desi implica un oarecare nivel de radiatie, acesta este foarte scazut. Tehnologia a evoluat extrem de mult in ultima perioada, astfel ca radiatiile au fost reduse cu 80%, iar nivelul emis in realizarea unei radiografii panoramice este mai mic comparativ unui zbor cu avionul. La polul opus, radiografia dentara este contraindicata in sarcina sau in cazurile in care se suspecteaza existenta acesteia, fiind considerata daunatoare pentru bebelus. Exceptie se poate face doar in cazul in care este amenintata starea de sanatate a pacientei iar procedura nu poate suporta amanare. Teama de radiatii nu poate reprezenta insa o piedica in calea profilaxiei dentare periodice de care trebuie sa ne ocupam o data la 6 luni.

Dr. Bianca Curea – www.dentaldesign.ro

Articolul Radiografia dentara si rolul ei in stomatologie apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Igienizarea si intretinerea dintilor pe durata tratamentului ortodontic

$
0
0

Aparatele ortodontice sunt dispozitive medicale fabricate si aplicate in mod specific si individual care au ca scop tratarea unei conditii medicale si functionale. Acestea pot fi aplicate copiilor pentru a putea corecta situatiile aparute in perioada de crestere dar si in cazul adultilor pentru a corecta pozitia incorecta a dintilor si ocluzia (muscatura) deficitara.

Provocarile ce apar pe perioada tratamentelui sunt, printre altele, provocari de intretinere corecta a unei igiene bune. Cu totii stim deja importanta mentinerii unei igiene bune insa atunci cand ai un aparat ortodontic este cu atat mai important si este nevoie de o atentie sporita datorita faptului ca resturile alimentare pot fi stocate mai usor si mai repede printre bracketi sau in jurul contentiei fixe (acea sarmulita aplicata pe partea din spate a dintilor dupa definitivarea tratamentului ortodontic). Dusmanul cel mai mare al igienei orale este placa bacteriana. Resturile alimentare care raman stocate pe dinte, pe langa bracketi duc la formarea unei pelicule fine de placa bacteriana, aceasta producand un acid care va eroda smaltul dentar si va irita gingiile, poate duce la aparitia cariilor, petelor albe cretoase de pe dinti, a bolilor gingivale si  a respiratiei urat mirositoare.

Mentinerea unei igiene bune poate parea o provocare, intr-adevar, dar se poate face in mod corespunzator fiind atent la cateva aspecte. Iata cateva idei gata sa iti vina in ajutor astfel incat sa nu mai consideri intretinerea unei igiene bune ca fiind provocatoare ci doar… putin diferita.

           Apartele ortodontice fixe pot fi de doua feluri, cele care se vad, adica sunt aplicate pe partea din fata a dintilor si cele “ascunse”, aflate pe fata din spate a lor. Cum poti face o igiena buna atunci cand ai un aparat ortodontic? Ai nevoie de o periuta cu firele moi, o pasta de dinti care iti place, un fir interdentar special (super floss), periute interdentare si irigator bucal. Cum procedezi? Dupa fiecare masa iti vei spala dinti si aparatul dentar timp de trei minute cu periuta cu firele moi, vei face acele miscari circulare vibratorii pe loc, despre care am mai discutat (vezi articolul despre igiena dentara corecta), vei curata fiecare fata a dintilor, vei curata aparatul inclinand periuta asfel incat sa poti curata deasupra si sub bracketi iar apoi vei curata cu firul interdentar special asfel incat sa te asiguri ca e curat si langa gingie, intre dinti si pe langa bracketi. Desigur ca poti folosi si periutele interdentare pentru a putea curata pe langa bracketi, usor, cu miscari inainte-inapoi. Inainte de culcare dupa ce ai curatat cu periuta, firul si/sau cu periuta interdentara, irigatorul bucal iti va fi de mare folos pentru a te asigura ca ai facut o igiena foarte buna, jetul lui de apa, pe care il reglezi dupa nevoia pe care o ai, vine cu presiune si iti va indeparta orice rest alimentar ramas. Aparatele ortodontice linguale sunt estetice deoarece nu se vad atunci cand zambesti sau vorbesti insa igiena poate fi ingreunata tocmai datorita pozitionarii si a faptului ca e putin mai dificil de curatat pe partea din spate a dintilor insa cu siguranta poti sa faci asta. Vei proceda la fel, ca in cazul celor aplicate pe partea din fata a dintilor, insa atunci cand vei curata cu irigatorul bucal, pune-l pe o intensitate mai mica si straduieste-te sa cureti dinspre interior spre exterior, curatand asfel bracketii si pe langa ei.

          Aparatul dentar mobil cum e Invisalign-ul are aspectul unei gutiere, iti vei putea intretine igiena dentara buna la fel cum o faceai cand nu aveai aparat dentar. Aparatul se scoate atunci cand vei manca si il vei reintroduce curat dupa ce ai periat dintii foarte bine si ai folosit firul interdentar.

          Contentia fixa. Ai finalizat tratamentul ortodontic, ti-a fost dat aparatul jos, felicitari! Dintii tai sunt drepti si intr-o pozitie corecta. Acum urmeaza igienizarea profesionala, iti este indepartat tartrul, resturile de ciment de pe smalt in urma aparatului, dintii sunt finisati si lustruiti, urmeaza aplicarea contentiei fixe, acea sarmulita aplicata in spatele dintilor, menita sa mentina dintii pe pozitia obtinuta. Vei curata cu atentie pe partea din spatele dintilor pentru ca si in jurul ei se pot acumula cantitati mari de placa bacteriana, daca nu esti atent. Vei folosi aceeasi metoda de periaj, frecventa si durata, ca in perioada purtarii aparatului ortodontic fix, vei folosi firul interdentar special si irigatorul bucal.

         Contentia mobila sau gutiera nu ridica dificultati pentru ca iti tratezi dintii intr-un mod normal, adica vei folosi peria cu fierele moi, pasta de dinti si firul interdentar si o vei aplica intotdeauna pe dintii curati dupa ce te-ai asigurat ca si ea este curata (o cureti in interiorul ei si pe exterior cu peria si pasta de dinti).

Alimentatia are un rol important in mentinerea sanatatii orale, ceea ce mananci si bei va influenta felul in care arata dintii tai. Evita alimente ce pot creste riscul aparitiei demineralizarilor sau a cariilor, aceasta inseamna sa diminuezi consumul de alimente bogate in zahar, a bauturilor dulci si de asemenea evita consumul alimentelor ce se lipesc de dinti, biscuiti, caramele, guma de mestecat. Fumatul de asemenea va determina aparitia coloratiilor inestetice atat pe partea din fata a dintilor cat mai ales pe partea din spate a lor acolo unde se depune placa bacteriana mai mult, nicotina va colora placa bacteriana si va inrautatii mirosul deja neplacut al peliculei bacteriene.

Atunci cand ai aparat ortodontic este nevoie sa intelegi clar cat de important este sa iti mentii dintii sanatosi si sa ai grija de ei, sa iti aloci mai mult timp igienei dentare, sa nu uiti ca aceasta etapa este temporara iar dintii ii ai pentru intreaga viata.

In concluzie, igiena dentara corecta si completa, executata de tine acasa, controalele periodice si igienizarile profesionale facute la timp ( 3, 4 sau 6 luni) in functie de cazul tau, o alimentatie echilibrata, consumul scazut de zahar si renuntarea la fumat vor determina ca dintii tai sa fie sanatosi pe durata tratamentului ortodontic iar la finalul lui vei avea dintii aliniati corespunzator si frumosi.

          Succes si zambete frumoase!

Lavinia Ciuculescu, profilaxist – www.dentaldesign.ro

Articolul Igienizarea si intretinerea dintilor pe durata tratamentului ortodontic apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Viewing all 281 articles
Browse latest View live