Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Sfaturi stomatologice in perioada Covid-19

$
0
0

Poate nu reusim sa fim la clinica sa tratam pacienti asa cum ne dorim sa o facem, sa gasim solutii concrete si directe si sa ajutam oamenii ce au nevoie de noi prin tratamentele facute, dar, suntem asa cum am fost intotdeauna, aproape de voi, in mediul on-line. Impreuna cu colegii mei medici la Dental Design, am creionat pentru voi cateva sfaturi pe care sigur le veti gasi de folos in perioada acestei pandemii si situatii de urgenta in care nu veti ajunge la dentist.

Sfaturi stomatologice pentru tine in perioada pandemiei Covid-19:

Daca nu vrei sa citesti tot, poti merge direct la punctul ce te intereseaza astfel:

  1. Profilaxie stomatologica
  2. Ortodontie
  3. Stomatologie generala
  4. Implantul dentar
  5. Estetica dentara
  6. Boala parodontala si chirurgie orala

1 – Profilaxie stomatologica – cu Profilaxist Lavinia Ciuculescu

Preventia in stomatologie este cel putin la fel de importanta ca in orice alta ramura a medicinei, practicarea ei ajutandu-te sa iti pastrezi dintii sanatosi, sa eviti aparitia cariilor, problemelor gingivale si parodontale. Cu siguranta stii deja cum sa faci asta, spalandu-ti dintii de cel putin doua ori pe zi timp de 3 minute (daca nu poti dupa fiecare masa), mergand in mod regulat la sedintele de igienizare profesionala si la consultatii periodice. Iata cateva sugestii simple, usor de tinut minte, si de aplicat care te vor ajuta sa imbunatatesti felul in care ai grija de tine si de sanatatea gurii tale in general, si in mod special in aceste zile dificile:

  • Periaza-ti dintii corespunzator. Felul in care te periezi este la fel de important ca periajul in sine – de fapt, sa faci un periaj incorect este aproape la fel de daunator ca lipsa lui. Fa-ti timp pentru asta de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara, foloseste o periuta moale, inclina periuta in unghi de 45 de grade fata de linia gingiei si misca periuta usor, vibrator, pe loc si circular, cateva secunde pe fiecare grup de dinti, pe fiecare fata a lor, pentru a indeparta placa bacteriana moale. Neindepartata, acesta se va intari si se va forma tartru, iar la nivel gingival poate aparea gingivita (inflamatia gingiilor).
  • Considera firul interdentar la fel de important ca periajul. Firul interdentar nu are ca scop doar indepartarea resturilor alimentare blocate in acele spatii mici, ci si stimuleaza gingia, reduce placa bacteriana si reduce inflamatia. Nu uita de suprafata din spate a ultimului molar, chiar daca dupa el nu mai este un alt dinte si retine ca trebuie sa cureti suprafata dentara, nu doar spatiul dintre doi dinti. Foloseste firul interdentar macar o data pe zi, seara dupa periaj, dar daca poti, fa-o dupa fiecare masa. Evident, asigura-te ca esti spalat pe maini inainte sa iti bagi degetele in gura!
  • Pasta de dinti. “Detergentul” pe care il folosesti pentru a-ti curata dintii ramane la alegerea ta, in functie de gust, textura, culoare poate, insa cel mai important lucru este ceea ce contine acel “detergent”. El va fi absorbit de catre mucoasa, chiar daca nu il inghiti, asa ca e de preferat sa nu fie  plin de chimicale si coloranti nenaturali.
  • Irigatorul bucal. Daca ai aparat ortodontic, punti dentare, coronite pe implanturi, ai nevoie si de un dus bucal. Jetul de apa reglabil te va ajuta sa adaptezi intensitatea la nevoia si situatia ta particulara, iti va indepartarta resturile alimentare din spatiile unde periuta si firul nu ajung si te va ajuta sa te simti si sa fii curat.
  • Nu te culca fara sa iti speli dintii. Nu este nici un secret ca pe timpul zilei gura noastra se umple de germeni si bacterii (da, poate si Coronavirus), iar pe timpul noptii saliva nu isi va indeplini atat de bine una din functii, cea de autocuratare, fiindca salivam mai putin. Nu te culca pana nu ai indepartat placa acumulata, este benefic pentru sanatatea ta orala iar, ca un bonus, partenerul tau iti va fi recunoscator.
  • Bea mai multa apa.Acest lichid benefic pentru sanatatea intregului organism iti aduce beneficii si in ceea ce priveste sanatatea gurii tale, diminueaza efectele negative ale alimentelor lipicioase si acide pe care le-ai consumat intre periaje, iar lucrul acesta te va ajuta in preventie.
  • Mananca fructe si legume fibroase.Am fost creati cu dinti de o asemenmea structura incat sa ne ajute sa mestecam, sfartecam sau sa taiem, asa ca da-i organismului tau fibrele de care are nevoie si danturii tale sansa sa faca ceea ce stie sa faca. O dieta variata din care organismul isi va lua toate vitaminele necesare va contribui inclusiv la sanatatea ta orala. (PS: doua alimente bune pentru “rontait” cand stai in casa sunt merele si morcovii).
  • Consuma o cantitate redusa de zahar. Dieta echilibrata contribuie de asemenea la sanatatea gurii tale, asa ca limiteza-ti consumul de zahar fie el si sub forma de carbohidrati simpli cum e painea sau bauturile. Zaharul se transforma in acid in interiorul gurii, acidul are efect asupra smaltului care poate duce la aparitia cariei. Inclusiv fructele acide sau cafeaua pot avea efecte similare asupra smaltului tau, dar nu trebuie sa renunti la ele, ci doar sa fii constient si sa limitezi consumul lor.
  • Mergi la igienizari profesionale de doua ori pe an. Igienizarile periodice sunt necesare deoarece nu poti indeparta singur, acasa, o placa bacteriana deja intarita sau coloratiile de pe suprafata smaltului (mai ales cele provocate de consumul de tutun). De cele mai multe ori nu ai nevoie de anestezie pentru o astfel de procedura, iar daca vii la igienizari periodice, cantitatea de tartru poate fi mai mica de la o igienizare la alta, igienistul iti poate spune daca reusesti sau nu sa faci o igiena personala buna si sa te ajuta sa imbunatatesti acest aspect. Pe perioada cand, datorita pandemiei, nu ai acces la dentist, respecta indicatiile de mai sus si vei fi bine!

Beneficiile preventiei.

Pe langa beneficiile evidente ale unei igiene corespunzatoare, nu uita ca sanatatea orala este conectata cu sanatatea corpului tau ca intreg. Este extrem e important sa intelegem conexiunea dintre starea de sanatate orala si imunitate. Mentinerea unei igiene bune aduce beneficii intregului organism, reducand in felul acesta riscul aparitiei numeroaselor boli secundare asociate. In plus, practicand preventia, costul tratamentelor stomatologice va fi mai mic, durerea mai rara si orele petrecute pe scaunul stomatologic mai putine.

2 – Ortodontie  – cu Dr. Razvan Cocîr

Cum sa ai grija de aparatul ortodontic atunci cand clinicile stomatologice sunt inchise temporar?
Tratamentul ortodontic fix este o investitie majora in zambetul si sanatatea ta. Pentru a preveni durerea si discomfortul date de intretinerea aparatului dentar iti recomandam sa:
  • folosesti o periuta de dinti normala cu fire moi
  • o periuta interdentara
  • apa de gura
  • irigatorul bucal
  • sa eviti alimentele dure/lipicioase si bauturile carbogazoase
  • sa te lasi de fumat sau sa nu te apuci chiar acum 🙂
Probleme ce pot sa apara in timpul tratamentului ortodontic si cum trebuie gestionate:
  • In cazul desprinderii unui bracket, acesta va ramane prins de sarma si nu poate fi inghitit. Daca totusi in situatii exceptionale il inghiti, mananca alimente bogate in fibre si cel mai probabil in vei elimina pe cale naturala curand.
  • In situatia in care arcul ortodontic iese din tubusoarele aplicate pe dintii din zona posterioara si te inteapa, trebuie verificata flexibilitatea arcului, iar daca acesta este usor de manipulat, reintrodu-l in tubusor cu ajutorul unei pense; in caz contrar, el trebuie taiat cu un un instrument de tip cleste Cutter /unghiera (se gasesc usor in mediul online).
  • Daca apar leziuni ale mucoasei buzelor sau obrazului, utilizeaza ceara de protectie (disponibila in unele lanturi de farmacii).
  • Ocazional, poate aparea mobilitate la unul sau mai multi dinti, precum si noi spatii interdentare insa acestea vor disparea odata cu inaintarea tratamentului, nu te ingrijora.
  • Activarile lunare se pot face uneori chiar si la 6-8 saptamani datorita proprietatilor noi ale arcurilor, asa ca nu te nelinisti, tratamentul tau va continua dupa aceasta perioada si vei fi bine.
Daca ai finalizat tratamentul ortodontic: sfarsitul tratamentului cu aparat dentar aduce dupa sine in cele mai multe cazuri si purtarea unei contentii. Urmeaza cativa pasii simpli pentru a intretine aceste contentii cat mai usor. Contentia poate sa fie de 2 feluri :
  • fixa: retainer fix, de obicei pe arcada inferioara; aceasta trebuie intretinuta asemanator cu aparatul dentar (evita alimentele dure sau lipicioase) si incearca sa igienizezi zona cu grija, fara a o dezlipi. Daca totusi se desprinde, incearca sa indepartezi doar bucatica desprinsa, iar apoi asteapta sa ajungi la medicul specialist. Intre timp, nu uita de ceara de protectie.
  • mobila: aparat mobil, gutiera; acestea trebuie igienizate separat cu o periuta si pasta sau sapun lichid cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati; de asemenea, o data pe zi, contentia mobila trebuie pusa intr-un pahar cu apa in care am dizolvat o pastila efervescenta de Corega care omoara bacteriile prezente; daca contentia mobila se rupe, este nevoie de o noua amprenta si realizarea alteia, de aceea incearca sa ai cat mai mare grija de cea pe care o ai acum.
In concluzie, atat timp cat nu exista un discomfort accentuat sau durere, putem sa amanam in aceasta perioada vizita la medicul specialist. Aparatul dentar va continua sa lucreze si sa alinieze dintii in vederea obtinerii unei stari de sanatate, de functionalitate si a unui zambet frumos!

3 – Stomatologie generala – cu Dr. Ioana Cherascu, Dr. Alexandra Balan, Dr. Andra Gulin si Dr. Bianca Curea

Sfaturi pentru pacienti in aceasta perioada cu termen nedeterminat in care nu au acces la serviciile stomatologice ale clinicii:
  • Durere trecatoare, de tip hipersensibilitate, accentuata de consumul alimentelor reci, fierbinti, dulci, acre: tine sub observatie durerea, incearca sa eviti stimulii care o provoaca si in cazul in care se accentueaza, contacteaza stomatologul.
  • Jena sau discomfort la nivelul unui dinte sau la nivel gingival: de exemplu, daca simti ca ti s-a fracturat o bucatica dintr-o obturatie provizorie sau definitiva, daca te-ai iritat cu alimente dure sau ai o sangerare gingivala, dar nu prezinti o durere care sa necesite administrarea unui medicament, nu te ingrijora, mentine o stare de igiena cat se poate de buna si anunta medicul despre situatia ta.
  • Ti-a cazut o obturatie: informeaza medicul stomatolog si mentine zona curata printr-o igiena riguroasa.
  • Lucrari protetice fixe: daca ti s-a decimentat o coroana, o fateta sau o lucrare, fie ea fixa sau definitiva, se va recimenta in cabinet de catre medicul stomatolog in cel mai scurt timp posibil. Nu e recomandat sa utilizezi adezivi industriali sau casnici. Pastreaza lucrarea curata, si mentine o igiena cat se poate de buna pana cand problema se va putea rezolva de catre specialist in cabinet. Uneori lipiciuri gen Corega (pentru proteze) care se gasesc cam in orice farmacie, pot sa ajute si sa le folosesti tu acasa pana ajungi la dentist.
  • Lucrari mobile sau mobilizabile: daca te jeneaza, daca au suferit accidentari, fracturi, si-au pierdut din mentinere si stabilitate, medicul stomatolog te va ajuta in cel mai scurt timp posibil. Nu e indicat sa incerci sa le repari acasa, de cele mai multe ori este nevoie si de colaborarea tehnicianului dentar. E mai bine sa nu le porti daca deranjul provocat de purtarea lor este prea mare, si sa te prezinti cu ele in clinica cu prima ocazie.
  • Eruptia dinților temporari (copii de 6-30 luni). Semne și simptome: inflamatie gingivala, refuzul alimentatiei, hipersalivatie, prurit gingival (mancarime), copilul plange mult, este agitat, duce degetele sau jucariile la gurita, în dreptul dintelui în erupție zona este rosiatica iar uneori gingia poate fi colorata în albastrui datorita sangerării în interiorul tesuturilor, poate aparea o mica sangerare in momentul in care dintele perforează gingia, stari de neliniste, disconfort si somn agitat/ insomnii, stări febrile. Sfaturi și recomandări pentru mamici: masaj bland cu o lingurita rece sau cu degetul pe zonele dureroase, folosirea unor anestezice locale precum: solutii cu anestezic, vitamina A, ceai de musetel, geluri cu efect antiinflamator speciale pentru copii de la farmacie (Calgel, Gengigel Baby), alimentație predominant lichida/ semisolida si evitarea alimentelor reci sau fierbinti, utilizarea unor jucarii gingivale sub formă de inele din silicon solid care pot calma temporar durerile gingivale, evitarea traumatismelor, pastrarea igienei locale prin ștergerea gingiilor cu tifon steril umezit cu apa rece, administrarea de antiinflamator pe cale generală la recomandarea medicului. Pot aparea si infectii în sfera O.R.L în această perioada, febra prelungita si iritabiliate severa, letargie, eruptii cutanate, precum și semne si simptome de viroza respiratorie care nu sunt asociate erupției dintilor. Daca e asa, suna medicul ORL si te va ajuta mai departe.
  • Durerea dentara. O durere dentara acuta, care nu cedeaza la medicamente antiinflamatorii si creste in intensitate, este prezenta atat ziua cat si noaptea: cel mai probabil este o inflamatie acuta a pulpei dentare sau o complicatie a acesteia. Indicatie: contacteaza stomatologul si la indicatiile acestuia, adreseaza-te serviciului de urgenta.
  • Abcesul dentar – daca apare tumefierea la nivelul gingiei sau chiar a fetei, este probabil vorba de o infectie acuta. Sfatul este sa informezi medicul si el iti va indica un tratament antiinflamator sau antibiotic daca este cazul, si ,in situatia in care nu se remite temporar, e posibil chiar si sa te indrume spre serviciul de urgente.  Acest tip de acutizare se poate intampla si la un dinte tratat recent daca exista deja o infectie la nivelul radacinii. Dupa tratamentul endodontic, de obicei aceasta acutizare se remite, cu sau fara antibiotic, in functie de caz, dar este posibil ca dintele sa aiba nevoie si de un tratament chirurgical pe viitor (rezectie apicala).
Recomandare generala: pentru orice tip de durere, disconfort sau neplacere, contactati medicul stomatolog si  NU luati medicamente sau antibiotice DECAT la recomandarea acestuia.

4 – Implantul dentar – cu Dr. Bogdan Fondrea

Pana acum in acest articol ai primit informatii complexe despre o sumedenie de situatii in care te poti regasi din punct de vedere stomatologic. Hai sa vedem ce se poate intampla cu implanturile tale:

  • Ai trecut printr-o interventie de inserare de implant recent, doar de cateva zile. E normal sa se umfle si sa doara putin. Continua sa iei medicamentele prescrise de medic, poate ai primit antibiotice, poate nu. Antiinflamatoarele ajuta, compresele racoroase aplicate din cand in cand cate 5 minute pot face minuni. Apa de gura cu clorhexidina sau gelurile de gura cu acest compus sunt recomandate pentru o vindecare mai buna. Evita alimentele dure, evita sa sugi de acolo, sa te scarpini, sa masezi si sa “bazai” zona interventiei. Dupa doua saptamani ar trebui scoase firele. Suna la dentist ori de cate ori crezi ca ceva este in neregula.
  • Se misca implantul, sau probabil e coronita? Nu stii sigur… Evident, suna la dentist. Nu te ingrijora pentru ca in majoritatea cazurilor este doar coronita si ea poate fi restransa (daca e pe sistem insurubabil) in cel mai scurt timp si dureaza cinci minute. In cazul extrem de rar cand intr-adevar misca implantul cu totul… nici acum nu te mai ingrijora. Tot cam cinci minute va dura indepartarea implantului si altceva nu poti sa faci acasa, daca misca acum probabil era pierdut demult. Pana suni dentistul, nu manca pe zona respectiva, nu forta coronita si tine curat in jurul ei.
  • Ai surub de vindecare si nu ai mai ajuns la amprenta pentru lucrarile finale. Nu te ingrijora, e ok. Poti sta asa oricat timp e nevoie, dar respecta indicatiile de igiena.
  • Ai fire, au trecut deja doua saptamani si trebuie scoase. Aici fie ti le scoate medicul, fie poti face tu acasa asta, te va asista medicul tau cu indicatii in acest sens.
  • Aveai programata interventia de inserare de implant. Ei bine, acum nu putem face nimic decat sa asteptam, sa ne protejam unii pe altii si sa amanam. Nu este o urgenta, vom astepta si il vom insera cand situatia internationala se va normaliza.

Regula de aur: tine curata zona, citeste indicatiile de la punctul 1 (profilaxia stomatologica) si suna-ti dentistul ori de cate ori crezi ca e necesar.

5 – Estetica dentara – cu Dr. Bogdan Fondrea

Aici e simplu. Fie ca vrei o albire sau sa iti pui fatete, toate acestea pot astepta. Nu constituie urgenta in aceste momente si chiar ar fi bine sa astepti. Intre timp, stai acasa, ai grija de dintii si sanatatea ta si asculta indicatiile date de autoritati. Nu uita sa zambesti, asta ajuta la estetica, la mental si la sanatate!

6 – Boala parodontala si chirurgia orala – cu Dr. George D. Constantin

Ce sa fac daca ma doare molarul de minte ?

Perioada de eruptie a molarilor de minte este intre 17 si 25 ani. De multe ori, eruptia molarilor de minte se produce fara incidente sau acestia pot ramane ascunsi in os si se descopera doar in urma unui consult medical si a efectuarii unei radiografii unde se poate vedea forma radacinii, pozitia in os si contactul cu structurile vecine. Exista si situatii cand eruptia molarilor de minte produce anumite efecte nedorite. Unele dintre primele simptome ale eruptiei molarilor de minte sunt urmatoarele :

  • Durere
  • Inflamatie, tumefactie, edem local
  • Burjonarea gingiei
  • Dificultate in alimentatie
  • Trismus (limitarea deschiderii gurii)
  • Senzatie de tensiune/ presiune la nivelul dintilor in zona invecinata
  • Molarul de minte inferior poate avea contact cu canalul mandibular, cauzand astfel o sensatie de parestezie (amorteala) la nivelul mandibulei pentru partea respectiva
  • Molarul de minte superior poate cauza dureri la nivelul sinusului maxilar, inclusiv senzatia de presiune la nivel sinusal

Cele mai frecvente complicatii ale eruptiei molarilor de minte pot fi :

  • Infectioase – inflamarea gingiei din jurului molarilor de minte, cu aparitia chiar a puroiului
  • Odontale – aparitia unor carii la nivelul molarilor de minte
  • Traumatice – cauzarea unei carii la nivelul dintelui vecin, fractura osoasa in cazul unui traumatism prin slabirea rezistentei oaoase
  • Tumorale (cele mai rare) – dezvoltarea unor formatiuni tumorale

Ce trebuie sa facem in cazul in care nu putem ajunge la medicul stomatolog ?

Utilizarea analgezicelor si antalgicelor pentru simptomatologia dureroase. Antibioticele se iau doar la prescriptia medicului! Cel mai important lucru este igiena dentara. Deoarece pozitia lor este una mai greu accesibila igienizarii, trebuie sa insistam cu spalatul de dinti de minim 2 ori pe zi chiar daca apare o usoara sangerare, clatirea gurii cu apa de gura si indepartarea resturilor alimentare din regiunea respectiva. Se poate folosi o apa de gura cu antiseptice, sau un gel antiseptic (cum se foloseste la copii in momentul eruptiei dentare). Alcoolul utilizat pe post de pansament topic este interzis deoarece cauzeaza arsura mucoasei orale!

Exista insa si situatii cand apar manifestari violente, cu inrautatirea starii generale de sanatate, tulburari de inghitire, de respiratie, limitarea marcata a deschiderii gurii cu imposibilitatea alimentatiei. Aceste situatii este recomandat sa fie supravegheate intr-un serviciu de urgenta intr-un spital de Chirurgie Maxilo-faciala deoarece pot cauza complicatii generale.

Boala Parodontala

Boala parodontala reprezinta afectiunea de la nivelul parodontiului (tesutul care inconjoara dintele) care in timp duce la sangerari gingivale, retractii gingivale si resorbtii osoase, slabirea implantarii dintelui in os, aparitia mobilitatii dintilor si chiar pierderea lor. De multe ori aceasta afectiune nu este dureroasa, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care este depistata tarziu.

Exista totusi situatii cand pot aparea si dureri in afectarea parodontala cum ar fi abcesul parodontal – aparitia unei pungi de puroi la nivelul pungii parodontal sau mobilitate dentara severa, chiar pierderea dintilor.

Ce putem face acasa?

Cel mai important lucru este igiena dentara, perierea dintilor si gingiilor si mucoasei orale chiar daca apare sangerarea, utilizarea apei de gura cu solutii antiseptice si a gelurilor antiseptice, utilizarea irigatorului bucal. Aparitia sangerarii in timpul sau dupa periaj este uzuala in cazul afectarii parodontale si nu trebuie sa ne sperie.

La fel ca si in cazul problemelor cauzate de eruptia molarior de minte, utilizarea analgezicelor si antalgicelor pentru simptomatologia dureroase este permisa, dar antibioticele se iau doar la prescriptia medicului! De asemenea, utilizarea alcoolului pentru clatirea cavitatii bucale este interzisa, putand produce arsuri la nivelul mucoasei orale.

Daca apar simptome mai grave cum sunt cele mai sus mentionate, in cazul eruptiei molarilor de minte, este probabil sa fie mai mult decat o boala parodontala si ar fi bine sa fiti consultat intr-un serviciu de urgenta.

Concluzie:

Pentru ca nu poti ajunge la dentist, principalele reguli de baza pe care trebuie sa le stii in perioada situatiei de urgenta datorita pandemiei date de imbolnavirile cu Coronavirus sunt:

  • ai grija sa ii tii curati
  • nu te automedicamenta
  • suna medicul tau dentist oricand crezi ca ceva nu e in regula
  • evita alimente dure, foarte reci sau fierbinti
  • ai grija de sanatatea ta generala si asculta indicatiile date de autoritati

Sanatate multa si sa ne vedem cu bine cat de curand!

Articolul Sfaturi stomatologice in perioada Covid-19 apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Stomatologie la distanta

$
0
0

Motivul pentru care m-am facut dentist este pentru ca imi place sa lucrez cu mainile, sa sculptez, sa desenez, sa modelez. Imi place sa cioplesc, sa ascut creioane, sa tai lemne. Ma relaxez cand lucrez pamantul in curte sau aranjez florile si copacii. Este un fel de meditatie, ma afund in munca si ma regasesc apoi, iar timpul trece diferit cand lucrez cu mainile. Si… cand sunt la clinica pictez si sculptez dinti si zambete.

Motivul pentru care m-am facut dentist este pentru ca imi place sa lucrez cu creierul. Imi place sa imi pun mintea la contributie, sa gasesc solutii acolo unde altii ridica din umeri neputinciosi, sa inovez pornind de la datele stiintifice. Ma provoaca situatiile complicate, dificile, si imi place sa ma lupt si sa razbesc. De-asta fac si tenis si am multe alte activitati de genul acesta; probabil mai ales datorita provocarilor de natura mentala. La clinica imi da satisfactie sa salvez dinti “irecuperabili”, sa pun implanturi cand “nu este os si nu se poate”, sa tratez oameni, sa gasesc solutia ideala in cadrul tratamentului medical. Imi place cand e greu. Daca as fi vrut sa fie usor, alegeam alt drum.

Motivul pentru care m-am facut dentist este pentru ca imi place sa lucrez cu inima. Intotdeauna am avut un simt, prea ridicat spun unii, al dreptatii si ma deranjeaza in mod deosebit sa vad abuzul asupra celor slabi. Imi doresc sa ajut, sa intind o mana sau chiar amandoua, spre cei de au nevoie. Uneori primesc o palma peste obraz in loc de multumire, alteori o imbratisare, dar… nu pot trece nepasator prin viata, si asta e inca un motiv pentru care sunt medic.

Acum stau acasa, Dental Design este inchisa de o saptamana datorita situatiei cu aces virus si autoritatile Romaniei au dat o ordonanta militara prin care la primul punct se stipuleaza inchiderea tuturor cabinetelor stomatologice. UPU (unitatea de primire urgente) e singurul loc unde sunt tratate urgentele stomatologice. Am scris un articol complex despre ce ai putea sa faci in aceste zile / saptamani pentru a trece cat mai cu bine peste aceasta perioada, il gasiti AICI. Dar si asa, eu sunt medic (chiar daca sunt acasa sau la clinica, tot medic sunt), eu sunt dentist. Pacientii mei au nevoie de mine si pacientii altor medici au nevoie de informatie, asa ca macar atat pot face, sa scriu, sa fiu prezent. Imi pare rau ca nu pot fi la clinica sa fac ceva concret, sa lucrez, sa tratez… Imi pare rau ca nu va pot fi alaturi asa cum mi-as dori… Poate nu reusesc sa fiu la cabinet sa tratez dintii vostri, sa gasesc solutii si sa ajut oameni, dar sunt, asa cum am fost intotdeauna, aproape de voi, on-line.

Concluzie?

Vom trai si vom vedea ce ne aduce ziua de maine. Intre timp, sa ascultam recomandarile date de autoritati si sa ne facem particica noastra de treaba pentru binele comun. Ca din punctul de vedere al unora sau al altora sunt bune sau nu prea indicatiile date de autoritati, ele trebuiesc respectate si trebuie sa avem o strategie comuna deoarece nu poate face fiecare cum il taie capul. Poate ce e bine astazi nu va fi bine maine, poate ce e recomandat astazi nu va fi si maine…. Sa ramanem informati constant din surse oficiale si credibile si sa luam decizii inspirate!

Eu ce pot sa fac? Eu pot doar sa va fiu in continuare alaturi, asa ca daca aveti intrebari, intrebati-ma si va raspund cat voi putea eu de repede si de bine! Multa sanatate va doresc si oricand aveti nevoie de noi, stiti unde ne gasiti, vom trece peste asta impreuna! Scrieti-mi pe Facebook, Instagram, mail, intrebati-ma pe forum sau sunati-ne si va voi sta si eu si colegii mei de la Dental Design la dipozitie cu orice putem.

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Stomatologie la distanta apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Infectiile dentare si imunitatea generala

$
0
0

Corpul uman nu e suma partilor componente, corpul uman este un intreg.

In cadrul acestui intreg, in armonie cu restul, gasim si dintii, gingiile, limba si tot ce inseamna cavitatea bucala, parte asupra caruia prin formare, educatie si experienta, mi-am indreptat atentia, ca dentist. Am spus-o mereu, si o repet: Noi nu facem dinti, noi tratam oameni. Daca ne limitam a vedea prin gaura cheii dintii, ca si cum ei ar fi ceva exterior corpului, nu vom face medicina ci poate, in cel mai bun caz, lucru manual. Medicina inseamna a trata, a preveni, a ajuta Omul, pacientul ce ni se incredinteaza si care isi pune in mainile noastre sperantele, banii si viata. Aceasta este medicina holistica, medicina intregului si este singurul fel in care putem discuta de medicina.

Infectiile dentare sunt infectii ale corpului.

Fie ca vorbim de o simpla carie, de boala parodontala, sau de infectia endodontica (din interiorul canalelor dintelui), acestea toate sunt de fapt infectii ale intregului organism. Din pacate, de multe ori problemele dentare sunt nediagnosticate la timp sau chiar gresit diagnosticate, nu dor si nu dau simptomatologie, si astfel pacientul nu este constient de existenta lor pana cand din cauza altei afectiuni generale, cu imunitatea la pamant, nu reuseste sa treaca cu bine peste… virusul pe care l-a contactat (de exemplu). La urma urmei, cea mai buna linie de aparare a noastra este imunitatea. Cu parere de rau observ de ani de zile cum oamenii isi saboteaza apararea prin obiceiuri vicioase: fumatul, alimentatia nesanatoasa, lipsa de activitate fizica, o pozitionare emotionala nepotrivita si…. in cadrul domeniului meu de activitate: lipsa educatiei si a tratamentului stomatologic necesar. Faptul ca nu stii nu te apara de consecintele actiunilor tale. De prea multe ori se ignora recomandarile facute, nu se duc la bun final tratamentele stomatologice si/sau se cauta “oferte” si “reduceri” care de fapt sunt exact ceea ce se prezinta a fi: comert. Si orice in viata se plateste, uneori in bani, alteori in vieti omenesti. Si uite cum… suma alegerilor neinspirate de ani de zile dau acum un singur deznodamant de asteptat: imunitate la pamant care poate duce  pana la deces. Sa nu ne miram, era de asteptat.

Revenind la stomatologie, hai sa vedem cateva puncte si referinte internationale care vin in suportul a ceea ce scriu aici. Sunt foarte accesibile, usor de gasit si citit cu un simplu “search” pe Google. O sa gasiti o sumedenie de articole. Puteti sa cititi singuri si sa aprofundati daca doriti, deschizand articolele din link-urile de mai jos si multe altele care sunt la un click distanta pe Google:

  1. Bacteriile din boala parodontala dezarmeaza sistemul imunitar. Gasiti link-ul aici.
  2. Bacteriile ce dau “parodontoza” intorc imunitatea impotriva ta. Link-ul aici.
  3. Sanatatea gingivala este in stransa legatura cu sanatatea generala. Link aici.
  4. Covid-19, Coronavirus: de ce e importanta sanatatea dentara. Link aici.
  5. Legatura dintre sanatatea dentara si imunitate. Link aici.
  6. O igiena deficitara a dintilor duce la probleme de sanatate. Link aici.
  7. …si… cateva sute de articole despre implicatiile tratamentului de canal: Google it: aici

Dar, nu putem schimba trecutul, acum suntem la etapa de “damage control” adica sa supravietuim pana trece criza si sa speram ca dupa vom stii sa facem mai bine diferenta intre “pret” si “valoare”. Pana atunci, sper sa va ajute articolul ACESTA, scris impreuna cu colegii mei, medici la clinica Dental Design, cu sfaturi stomatologice utile in perioada izolarii la domiciliu.

Concluzie:

Nu cred ca are sens sa trecem impreuna prin mii si mii de articole, unele extrem de stiintifice si cu date clare, pana la altele comerciale date de companii de pasta de dinti…. ideea de baza e simpla si sper ca reusesc sa o transmit la fel de simplu: dintii tai sunt corpul tau. Sanatatea dintilor tai e sanatatea ta. Ai grija de tine si fa alegeri inspirate. Sanatate multa va doresc!

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Infectiile dentare si imunitatea generala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Orice Iceberg se topeste

$
0
0

Traim o perioada dificila si e evident faptul ca virusul acesta accentueaza caracterele oamenilor… ma uit cu tristete la cei ce, cu anunturi publicitare in gura si cu imaginea unui nou Messia, promit si garanteaza solutii pe care eu cred ca doar Dumnezeu le poate gasi in acest moment. Imi dau seama ca probabil au si ei temerile lor, luptele lor interioare, si incerc sa ii inteleg, dar ii inteleg pana cand din inconstienta lor se nasc monstii violenti carora le pasa de exact contrariul a ceea ce spun cu zambetul pe buze si batandu-se in piept cu mandrie.

Pe de alta parte, vad bunatatea oamenilor, si Doamne cat ma bucur sa vad ca ei sunt majoritatea! Ii vad pe medicii si asistentele de pe baricade dar ii vad si pe cei din magazine care vin la lucru si se asigura ca avem ce cumpara, ii vad pe soferii ce aduc mancare la domiciliu si pe cei ce stau in bucatarie sa o prepare, ii vad pe voluntari, ii vad pe eroii ce nu tipa isteric iesind in evidenta… ii vad pe cei ce nu se vad la o privire superficiala, dar isi fac treaba cu profesionalism si fara sa ceara recunoastere. Ii vad pe cei ce merita sa fie vazuti dar sunt prea modesti sa tipe in gura mare cat de buni sunt ei. Ii vad pe cei tacuti, ce isi fac datoria fara sa se crizeze, ii vad si ii respect si vreau sa le spun: “Da, eu te vad! Tu esti eroul meu! Datorita tie vom iesi cu bine din furtuna aceasta”.

Haideti sa va povestesc ceva citit intr-o carte al carui nume, din pacate,  l-am uitat. Sa ne imaginam doua situatii dupa care s-au facut doua filme:

  • In primul scenariu, un vas de croaziera se loveste de un iceberg, e nebunie, isterie, comandantul da ordine dupa ordine, echipajul se executa, este haos general, drama. Dupa o lupta incredibila cu provocarile date de accident, comandantul  reuseste sa salveze absolut toti pasagerii, apoi salveaza echipajul si cu ultimele puteri, paraseste vasul ce se scufunda, salvandu-se astfel si pe el.
  • In a doua situatie, comandantul verifica constant radarele (asa cum e normal sa faca), observa icebergul din timp fiindca se foloseste de experienta si de tehnologia ce ii sta la dispozitie si il ocoleste la o distanta de 10 km. Duce vasul in port si merge la culcare. Doar o alta zi. Pasagerii iau cina, echipajul se relaxeaza fiindca nu s-a intamplat nimic deosebit, e totul bine.

Care film vreti sa il vedeti? Care comandant este erou? Primul, nu? El va fi felicitat pentru ca a salvat pe toata lumea, va primi onoruri, va aparea la televizor pentru a povesti cat de greu a fost si cat de extraordinar a actionat el si echipajul lui, va scrie chiar si o carte despre asta si probabil va deveni coach si speaker motivational, influencer, platit cu tone de bani pentru a-i invata si pe altii “cum se face”. Asa suntem noi, umanitatea, avem o afinitate spre a vedea eroi acolo unde, de fapt, a existat o scapare, o eroare, acolo unde cineva NU si-a facut treaba pentru care e platit. Primul comandant din situatia asta e de lauda? Nu dragii mei, nu e! E un iresponsabil. Ce facea el in timp ce trebuia sa verifice instumentarul de bord, cum si-a pregatit echipajul pentru ca asa ceva, ceva ce e extrem de usor de evitat in zilele noastre, sa nu se intample? De ce nu si-a facut datoria de la bun inceput? Si… la final… cine plateste pentru traumele emotionale si financiare ale pasagerior, vasul scufundat si… tot restul?

Si in stomatologie avem acum (si am avut mereu) capitani, echipaje si pasageri. Avem multi capitani cum e primul din povestea noastra, care ar trebui sa stie ca exista un pericol major in fata si sa nu isi duca echipajul si pasagerii, colegii si pacientii lui, in situatia in care sa fie nevoit sa se salveze cumva. Doar ca sunt unii “capitani” prea infatuati sa inteleaga ca aproape 90% dintr-un iceberg e sub apa si nu se vede cu ochiul liber, ei sunt mai destepti decat o lume intreaga si se bazeaza pe ceea ce stiu ei si pe ceea ce vad “la suprafata”… trist…  Dar intrebarea care chiar conteaza este: tu pe care vas vrei sa fi? Daca esti medic sau asistenta, ce capitan iti doresti? Daca esti pacient, in care capitan si in care echipaj ai incredere?

Si ma intorc la mine… sunt capitanul unui vas, medicii si asistentele, personalul non medical… toti reprezinta echipajul, iar pacientii… pasagerii. De fapt cred ca ti-ai dat seama de asta deja. Era limpede. Unele corabii sunt mai micute, cu un echipaj format dintr-un medic si o asistenta, altele sunt vapoare, altele sunt iahturi, altele vase de croaziera. Toti incearca sa ia decizia potrivita vasului lor, marii sau oceanului pe care se afla, si cei mai multi reusesc sa faca asta. Si sunt si unele flote “comerciale” despre a caror politica de functionare vorbeste “capitanul” in gura mare. Unii turisti il vor crede si se vor imbarca. “Da, totul e in siguranta! Suntem cei mai tari, noi suntem centrul universului si cei mai fabulosi si facem si dregem! Am luat toate masurile, nu ne temem noi de un cub de gheata, nu mai exista riscuri etc”. Oare asa sa fie? Raspunsul este: categoric NU!

Si stii care e diferenta dintre acest gen capitan care se lauda si se promoveaza si se mandreste cu statistici inventate de el (publicate in anunturi si articole platite) si primul din exemplul de mai sus, cel care, dupa impactul cu icebergul pe care nu l-a vazut sau i-a minimizat importanta, a salvat totusi echipajul si pasagerii chiar daca vasul s-a scufundat? Diferenta e ca acest “capitan” va fi primul care va parasi corabia, urcandu-se pe oricine intalneste in cale, aruncandu-si colegii la rechini pentru a fi el primul in barca de salvare. Echipajul si pasagerii vor fi pe cont propriu… abandonati si ai nimanui.

Marea e plina de iceberguri in acest moment! Exista capitani ce mai stau in port, unii ce ies pe mare. Unii ies pe mare crezand ca pot controla tot, altii ies precauti, altii ies putin si se intorc, unii au corabii bine echipate dar stau, altii… si altii… si altii… Fiecare capitan, de la cel cu o barca cu motor pana la cel cu o flota industriala, trebuie sa ia decizii si va plati pentru ele. Si el, si echipajul, si pasagerii, toata lumea va plati indiferent de deciziile luate. Tu, ca pasager, vezi sa nu cumva sa crezi ca te urci pe un portavion militar cu personal ultra calificat si competent si cand colo sa fie o barca de pescuit, de braconaj, defecta dar… vopsita frumos pe dinafara. Care e calea ideala, calea corecta? Nu exista. Indiferent ce alegere luam, perfect nu va fi. Fie pierdem cateva zile in port, fie iesim pe mare acum, fie iesim mai tarziu…toate variantele vin la pachet cu plusuri si minusuri. 

Safe sailing my friends! Si daca stati o zi, doua sau mai multe in port, nu e nicio tragedie. Orice iceberg se topeste la un moment dat. Asa ca, ganditi-va bine cand sa stati in port si cand sa navigati. Si pregatiti-va corabia inainte de a pleca. Alegeti cu grija!

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

 

Articolul Orice Iceberg se topeste apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Diferenta intre MIJLOC si SCOP

$
0
0

Banuiesc ce e in mintea unora din cititorii mei acum cand vad titlul acesta: “Hai mai lasa-ma cu gramatica, semantica, literatura si vocabularul! Ce imi arde mie acum de asa ceva cand… nu vezi cum e tara asta? E o chestiune de viata si de moarte, de sanatate. Vreau sa aud de politica, de masuri, de religie si de economie, nu am eu chef de lectii de limba romana la ora asta!”

Daca chiar crezi ca articolul meu e despre limba romana, nu iti mai pierde timpul sa citesti, probabil oricum nu vei intelege nimic. Dar daca ma cunosti, cat de cat macar, atunci stii ca scriu despre altceva, ceva ce te intereseaza in mod direct.

Hai sa incepem cu definitia acestor termeni:

Mijloc – ceea ce serveste ca unealta pentru realizarea unui scop;  posibilitate (materiala sau morala) de care dispune cineva pentru un anumit scop. Cale, metoda, procedeu.

Scop – tinta catre care tinde cineva prin actiunile sale, ceea ce-si propune cineva sa infaptuiasca. Obiectiv real, practic (imediat sau indepartat).

Si un exemplu:

Sa ne imaginam o situatie ipotetica, exagerata evident pentru a transmite mai bine mesajul pe care vreau sa-l transmit. Mergi la dentist. De fapt, mergi la doi dentisti. Primul dentist foloseste manusi, al doilea nu. Pe care il alegi? E simplu, nu? Pe cel care are manusi! Doar ca nu stii toata povestea. Sa iti spun eu ce s-a intamplat inainte sa vii tu la dentist. Primul dentist a facut doua extractii unui pacient cu HIV si hepatita si Covid-19 (ca sa fie tabloul complet) si apoi tot cu aceleasi manusi, pe care doar le clateste de sange cu apa de la chiuveta, iti va face tie extractia. Al doilea dentist a facut aceeasi interventie inainte sa ajungi tu in cabinet  dar s-a spalat pe maini si a folosit dezinfectant cu virucid, respectand indicatiile din prospect (adica numarul de secunde/minute ca sa isi faca dezinfectantul treaba). Face si un test sa se asigure ca totul e ok. Primul dentist nu sterilizeaza instrumentele “ca la carte”, al doilea da. Primul e alcoolic, al doilea nu. Primul nu iti va da bon, nu iti va face fisa medicala si anamneza, probabil nici radiografie, poate chiar nu are autorizatie de functionare si drept de libera practica. Al doilea da. Acum… pe care il alegi?

Stiti unde e problema? Problema e cand se confunda Mijlocul cu Scopul. Scopul este protectia medicului si a pacientului. Unul dintre mijloace este folosirea manusilor, si ATENTIE: IN MOD CORESPUNZATOR! Daca nu se folosesc manusile in mod corect, nu doar ca nu sunt un mijloc propice in a obtine scopul dorit dar ar putea avea chiar un efect advers. Ganditi-va la asta!

Am avut aceasta discutie cu angajatii mei de sute de ori. Este esential ca toti cei cu care lucrez sa poata face diferenta intre aceste concepte, intre acesti termeni. Da, studiile arata ca anumite mijloace (FOLOSITE CORESPUNZATOR) genereaza sanse sporite in a obtine scopul dorit.

Exercitii:

Cateva exemple despre stomatologie, pe cele din alte domenii va las pe voi sa le identificati, doar sa fiti atenti!

  1. Diga izoleaza dintii pentru a putea face un tratament de canal cu sanse maxime. Diga e un mijloc care folosit corespunzator…. Ati prins ideea, nu?
  2. Radiografia de control se foloseste in verificarea pozitionarii implantului. Radiografia e un mijloc, dar daca nu stii sa interpretezi ce vezi e inutila si poate chiar daunatoare in anumite cazuri…
  3. Indicatorul de carie ne ajuta sa curatam toata caria, lampile UV ne ajuta sa dezinfectam, softul X ne arata cum vor fi dintii la final…si tot asa, le putem lua pe rand…sunt toate mijloace si nimic mai mult, nu scop in sine.
  4. O intrebare pentru voi: folosirea microscopului dentar GARANTEAZA succesul unui tratament de canal? Este el esential? Este un scop sau un mijloc? Care este scopul unui tratament de canal? Este folosirea microscopului un scop?
  5. Si inca una sa nu va plictisesc: fatetele dentare sunt scop sau mijloc?

Concluzie:

Da, e bine sa folositi manusi si masti, DAR atentie cum si cand. Fiti constienti ca, indiferent daca mergeti la magazin, la peco sau la farmacie, e foarte posibil ca cei care au fost acolo inaintea vostra sa nu fi procedat la fel ca voi, asa ca nu va bazati pe ei. Bazati-va pe voi si pe gandirea voastra. Bazati-va pe discernamantul vostru cand alegeti. Observati si puneti-va intrebari, verificati…scop sau mijloc? Daca este un mijloc, cum e folosit acel mijloc? Si care este scopul? Ce parere aveti de acest scop? Faceti asta pentru ca viata voastra depinde de capacitatea de a diferentia acesti termeni.

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Diferenta intre MIJLOC si SCOP apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Trendul fatetelor dentare – ce se ascunde in spatele nevoii de a arata perfect?

$
0
0

Despre fatetele dentare am vorbit de atatea ori de nici nu pot sa mai numar. Cazurile in care pacientii m-au intrebat despre aceasta procedura dorind un “smile makeover” cu rezultat perfect sunt mai dese decat orice altceva in estetica dentara. De multe ori m-am uitat oarecum mirat la tanara din fata mea cu dintii putin ingramaditi sau poate nu foarte albi si m-am intrebat ce o impinge sa faca treaba asta. Uneori am reusit sa ajungem la conluzia ca un tratament ortodontic si o albire ar putea sa ii aduca ceea ce isi dorea: dinti aliniati, curati si un zambet frumos si sanatos. Asta ne dorim de fapt cu totii, dar de multe ori pacientii confunda scopul cu mijlocul (am mai vorbit despre asta aici). In cazul fatetelor dentare, scopul ar trebuie sa fie sanatatea, functionalitatea si estetica, nu purtarea efectiva a fatetelor. Fatetele sunt un mijloc prin care se poate (sau nu) obtine acest scop. Ideea este gasirea unei solutii ideale din punct de vedere medical, functional cat si estetic, dar niciodata, eu ca medic, nu voi pune fatete unui om doar ca sa arate mai bine, in detrimentul sanatatii, pentru un profit financiar facil. Nu confundati comertul cu medicina. Probabil pacientii sunt uneori incurajati sa ia decizia de a-si pune fatete pentru ca pare usoara, rapida si pare ca ar avea rezultate foarte bune. Nu are rost sa spun cate cazuri cu fatete esuate am vazut …. De ce? Pentru ca s-au luat hotarari impulsive, pentru ca medicul nu a avut experienta, indemanarea sau materialele necesare, pentru ca tehnicianul dentar nu a fost cea mai inspirata alegere, pentru ca aplicarea fatetelor nu este o treaba asa simpla si la indemana oricarui medic si pacient, asa cum pare la prima vedere. Nu e deloc asa.

Nu confundati scopul cu mijloacele. De multe ori ar fi bine sa stiti ca pe langa fatete exista si alte mijloace, cere difera de la caz la caz,  cum ar fi indreptarea dintilor cu aparat ortodontic,  albirea dentara sau alte tratamente specifice. Depinde ca medicul la care ajungi la consultatie sa inteleaga mai mult, sa te ajute si sa te consilieze sa nu faci greseli in alegerile tale. Stomatologia este stiinta medicala, nu e cosmetica si nu e vanzare. Citeste putin despre stomatologia prin gaura cheii, sper sa te ajute.

Evident ca exista si cazuri in care solutia ideala (atat medical, functional cat si estetic) este o rezolvare protetica, adica cu coroane sau fatete ceramice, dar astazi as vrea sa vorbim despre fatatele dentare realizate  ca “moft” estetic, nu fatetele dentare aplicate pe motiv medical. Ce se gaseste in spatele determinarii unui pacient de a-si slefui dintii de multe ori sanatosi, curati si integri? Oare sunt impinsi de dentisti dornici de a face incasari rapide, oare sunt impinsi de societate, oare vor sa fie la moda? Ce este in spatele unei alegeri care nu tine cont de aspectele medicale ci doar de iluzia unei estetici discutabile?

Pentru a gasi aceste raspunsuri am vorbit cu dr. Ursula Sandner, pshihoterapeut, care ne va lamuri despre acest interesat subiect, in articolul de mai jos:

Multe persoane apelează la medicul stomatolog din motive estetice, pentru ca isi doresc să aiba un zambet frumos, dinti mai albi si perfect conturati, iar una dintre practicile frecvent solicitate este aplicarea de fatete dentare.

Este firesc să ne dorim să fim mai buni, indiferent că vorbim despre o evoluție personala la nivel interior (depasirea de credinte limitative, vindecarea si integrarea traumelor, gestionarea sanatoasa a emotiilor) sau o imbunatatire personala referitoare la aspectul nostru fizic, insa, pentru ca ne este mult mai la indemana sa ne ocupam de „ceea ce se vede”, putem să devenim foarte focalizati tocmai pe aceste aspecte, definindu-ne si valorizandu-ne prin felul în care aratam, fiind multumiti si fericiti atunci când corespundem standardelor de frumusete si deprimati și neincrezatori cand constatam chiar și cele mai mici imperfectiuni.

Persoanele care sunt nemulțumite de ele insele, care nu se accepta pe sine, care au probleme cu stima de sine și o relatie toxica cu propria persoana (se critica, se desconsidera, nu se considera suficient de bune sau de valoroase pentru ceea ce sunt ele, au multe goluri interioare pe care cauta sa le umple prin diferite tipuri de dependenae, prin nevoia constanta de a primi validari, confirmari, aprobari din partea celorlalti) pot fi vesnic nemultumite și de felul în care arata deoarece aceste nemulțumiri interioare neconstientizate sau neacceptate vor fi deplasate in exterior, asupra aspectului fizic.

Traumele nevindecate si suferintele reprimate, dificultatile sau abuzurile din copilarie contribuie la formarea în timp a personalitatii, astfel încat un adult care s-a confruntat cu astfel de probleme poate, de exemplu, sa-si dezvolte o personalitate cu influente narcisice, incercând sa supracompenseze toate nedreptatile si suferintele resimitite, plasandu-se pe sine într-o pozitie superioara celorlalti pentru a nu le mai permite sa-l ranească sau, dimpotriva, poate deveni o persoana foarte retrasa, foarte neincrezatoare si tematoare, evitanta, „modesta” – ajungand să-si nege si sa-si desconsidere propriile realizări. Dincolo de aparente, in ambele cazuri persoana respectiva poate sa caute confirmarea propriei valori umane prin felul în care arata  („dacă nu primesc complimente sau atentie, incep sa ma indoiesc de mine, să ma simt nesigur/a”), prin produsele activitătii sale („dacă muncesc din greu, pana la epuizare chiar… sunt o persoană valoroasa / merit să fiu fericit, altfel nu”) sau prin sacrificiile si compromisurile pe care le face pentru altii („dacă le fac altora pe plac, ma simt valoros; daca ma sacrific pentru altii, înseamna că sunt un om bun” etc.)

Astfel ca, de multe ori, preocuparea pentru aspectul fizic se poate transforma într-o adevarata obsesie care are la baza tocmai neincrederea in propria persoana, lipsa de autovalorizare si iubire de sine, credinta ca nu suntem „suficient” sau „indeajuns” pentru ceea ce suntem noi. Putem deveni excesiv de preocupati de cele mai mici imperfectiuni, gasind „defecte” și acolo unde nu sunt. Anumite aspecte pe care alții nici măcar nu le observă noua ne pot parea monstruoase, catastrofale (de exemplu, anumite riduri fine, culoarea pielii, forma sau culoarea dinților). Ne putem compara în permanenta cu ceilalti, fiind vesnic nemultumiti de constatarile asupra propriei persoane si putem cere frecvent asigurări privind presupusele noastre defecte fizice. Suntem dispusi să investim oricat (timp, energie, resurse financiare) in tratamente sau operatii estetice, in produse cosmetice, în tehnici de infrumusetare si de fiecare data vom vrea mai mult, pentru ca nu vom putea fi multumiti cu rezultatele, tocmai pentru ca problema reala nu se afla in exterior, ci în interior. Acest gen de comportamente sunt specifice si tulburarii dismorfice corporale, unde persoanele, pe langă vesnica nemultumire legata de aspectul fizic, pot apela la comportamente riscante și periculoase pentru a-si indrepta presupusele defecte, se pot simti urmărite cu atentie sau ridiculizate de cei din jur pentru felul în care arata.

Preocuparea excesiva pentru aspectul fizic (de exemplu, dacă vedetele isi pun fatete dentare, trebuie sa imi pun si eu, nu pot fi mai prejos; asta mă face să fiu o persoană dezirabilă, altfel mă vor judeca) poate avea legatura și cu nevoia de a fi în rand cu lumea, de a urma anumite trenduri pentru ca asta ne face sa fim „la fel ca toți ceilalti”, adică „normali”, insa aceasta tendinta spre conformism are la baza, de fapt, teama de judecată, respingere și excludere si nevoia de acceptare si de validare din partea celorlalti, nevoia de a ne simți integrati. Cu cat lipsa noastră de incredere in propria persoană este mai mare, cu atât vom avea mai multă nevoie de confirmări din exterior și vom depinde de ele – daca vom fi laudați, ne vom simti in al nouălea cer, daca vom fi criticati, vom avea senzatia ca cerul s-a surpat peste noi, ne vom simți deprimati, ne vom pune la indoiala capacitatile. In acest fel ne vom chestiona inclusiv dorintele, visurile si chiar si cele mai marunte decizii si actiuni  – „oare e normal sau nu… sa simt asta/ sa gandesc asta/ sa-mi doresc asta/ sa fac asta…?”

In momentul in care avem o relatie sabatoasa cu noi insine, csnd ne iubim si ne pretuim in mod autentic, actiunile noastre vor izvori din aceste sentimente, astfel ca grija fata de propria persoană va veni în mod firesc – dacă vom vrea să modificam ceva la felul in care aratam, vom face acest lucru, însa ca o formă de ingrijire de sine, o maniera prin care ne aratam iubirea fată de noi insine, nu ca o „necesitate”, o obsesie sau o compulsie care izvoraste tocmai dintr-o lipsă de iubire și apreciere de sine și careia, dacă nu ii dam curs, ne anulează valoarea personala, ne face să ne retragem, sa ne ascundem de ceilalti, sa ne fie rușine cu noi.

In spatele nevoii stringente de a arăta perfect, în spatele interventiilor chirurgicale si a tratamentelor estetice repetate care nu reusesc sa ne multumeasca decat pentru cateva clipe, in spatele frecventelor schimbari de look se afla, poate, dorința noastra de a fi acceptati si iubiti pentru ceea ce suntem, dorința de a ni se confirma că suntem ok, ca nu este nimic in neregula cu noi, că nu suntem „defecti”. Iar daca reusim sa ne oferim noua toate aceste lucruri, sa ne schimbăm perceptia fata de propria persoana, nu vom mai simti nevoia să demonstram nimic nimănui, nu vom mai tanji dupa aprobări și confirmări din exterior si nici nu ne vom mai simți destabilizați dacă nu le vom primi.

Dr. Ursula Sandner  – www.ursula-sandner.com

In incheiere pot doar sa adaug, ceea ce am spus-o de atatea ori: Nu alegeti estetica in detrimentul sanatatii, nu puneti carul inaintea boilor si cautati medicul care sa va ajute sa luati alegerile potrivite!

Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Trendul fatetelor dentare – ce se ascunde in spatele nevoii de a arata perfect? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Doar o “parere” medicala

$
0
0

PĂRÉRE, păreri, s. f. 1. Opinie, punct de vedere, concepție, idee, credință. ◊ Expr. A fi de părere = a crede, a socoti, a considera. A(-și) da cu părerea (ori câte o părere) = a opina; a crede, a considera, a aprecia. A fi de aceeași părere (cu cineva) = a fi de acord (cu cineva). A fi de altă părere = a crede altceva, a nu fi de acord. – DEX

Si, sa trec direct la subiect, fara introduceri:  Eu nu dau pareri medicale si niciun medic nu ar trebui sa isi dea cu parerea despre medicina si despre sanatatea ta. In actul medical vorbim de diagnostic medical si nu de pareri. As putea sa imi dau cu parerea despre tenis, despre flori sau despre cetatile dacice. As putea sa imi dau cu parerea despre omul preistoric, despre viata extraterestra sau despre florile de mac. In medicina despre ce ar trebui sa vorbim este diagnosticul pus pe baza unei consultatii. In urma consultatiei, bazandu-ne pe datele din literatura de specialitate (nu pe credintele si ideile noastre personale) vom emite un diagnostic. In urma diagnosticului (care nu e o parere si nu e discutabil), va urma sa fie stabilit un plan de tratament adecvat. Planul de tratament se pune tot pe baza datelor stiintifice.

O parere medicala poate fi ceruta cu adevarat doar de la vecinul care e strungar si iti spune sa iti pui o tigara in ureche daca ai tras curent la dinti, sau poate de la bunica de la tara care a facut agricultura toata viata ei. Parerea ei ar putea fi sa mesteci fagure de ceara de albine daca iti sangereaza gingiile. Astea sunt intr-adevar pareri si sunt corect numite “pareri”. Cand urmezi sfaturile lor asteapta-te ca si rezultatul sa fie pe masura. Parere ai cerut, parere ai primit.

Dar, cum  sa fie atunci? Pai e simplu.

  1. In primul rand, nu fi ofensat cand imi scrii pe facebook sau pe blog ca vrei o parere si eu iti raspund ca nu am niciuna. Nu ma ocup de pareri medicale. Ma ocup de medicina, de stomatologie si am facut Facultatea de Medicina Dentara, de stomatologie, asa ca am fost pregatit sa emit diagnostice, sa stabilesc planuri de tratament si sa le pun in aplicare. Nu sa imi dau cu parerea. Nu mai imi cere asta decat daca vrei sa vorbim despre… tenis. Daca ii scrii medicului, cere un diagnostic, daca ii scrii omului, cere-i o parere despre ce vrei tu in afara de aria lui de expertiza. Bun, ai inteles, acum imi scrii ca vrei un diagnostic. Pana aici e perfect. Primul pas a fost facut. Ai inteles ca de fapt ceea ce vrei de la mine este un diagnostic si nu o parere medicala. Felicitari! Tocmai ai reusit sa cresti sansele tale de a avea o solutie corecta. Ai facut  50% din ceea ce trebuie sa faci, plecand de la 0%.
  2. Urmatorul pas este la fel de important. Atentie, diagnosticul medical NU se pune pe baza unor poze trimise pe net, nici pe explicatiile pe care le dai prin tastatura laptopului, prin telefon sau scrisoare trimisa cu porumbelul. Nu, nici semnalele cu fum nu iti vor aduce diagnosticul de care ai nevoie. Pai atunci cum? E simpu. Pasul doi este sa vii personal la consultatie. La consultatie, pacientul completeaza o fisa medicala, se fac radiografii, masuratori, poze si evaluare clinica. Acum medicul are toate datele necesare pe baza carora va emite un diagnostic urmat de un plan de tratament.

Ai cerut un diagnostic, ai primit in sfarsit ceea ce ai nevoie. Totul e perfect pana aici. Doar ca…. acum vine partea cu adevarat interesanta: detaliul care face diferenta. Cititi mai departe sa vedeti!

Concluzie:

Uite cum am ajuns ca plecand de la dorinta ta de a obtine o parere (inutila si extrem de periculoasa), sa beneficiezi prin doi pasi simpli de un diagnostic medical. E o diferenta enorma intre ceea ce crezi ca vrei si de ceea ce intr-adevar ai nevoie. De la 0% la 50% la 100%. Doar ca… detaliul care face diferenta sta in experienta, intelegerea, profesionalismul si etica medicului in mainile caruia iti pui sanatatea.

Vezi ca si daca totusi ceri un diagnostic, si atat tu cat si medicul urmati pasii de mai sus, la final… sa nu obtii tot o parere, ambamblata frumos intr-un pachet de consultatie medicala.

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Doar o “parere” medicala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cerere oferta stomatologica

$
0
0

“Cinci implanturi la pret de doua, toata gura la pret de jumatate, garantie pe viata si vindecare de zece ori mai rapida decat trenul accelerat.” Toate astea se gasesc in ofertele stomatologice pe care le gasim pe toate gardurile virtuale din mediul on-line, bagate cu forta in viata noastra de anunturi publicitare cu iz greu comercial. “Dar stai! Asta nu e tot! Primesti si CADOU!” Exact ca in reclamele in care italianul ala gesticuleaza si striga cat il tin plamanii in timp ce ne vinde cutite, aparate de facut cafea sau aspiratoare.

Ne mai miram atunci ca “pacientii” ies la “cumparaturi” in mediul on-line trimitand mail-uri in care cer oferte? Cine i-a invatat oare ca stomatologia nu este act medical ci doar o activitate comerciala?! La urma urmei, ca sa joci tenis e nevoie de doi participanti. Asa e si aici. Stomatologia comerciala, la oferta, exista pentru ca exista si pacienti si medici care o practica. Evident ca la final asta si primesc ambele parti. Ce e  interesant este ca nici unii, nici ceilalti, nu sunt multumiti si nici nu au cum sa fie. Rezultatele sunt pe masura activitatii si actiunilor pe care le aleg. Shopping vrei, shopping primesti. Daca vrei sanatate, alege medicina. Nu poti primi sanatate mergand la shopping. Stiu ca se spune ca fiecare medic are pacientii pe care ii merita si fiecare pacient are medicul pe care il merita, dar nu pot sa nu ma intristez vazand rezultatele si lacrimile din ochii celor ce s-au lasat ispititi de mirajul “ofertelor medicale”.

Incep cu un mesaj pe care l-am primit zilele trecute (unul dintre multele mesaje de acest fel):

“Buna ziua! Ma intereseaza sa imi pun implanturi ca sa imi rezolv toata gura. Tin sa mentionez ca am o lucrare veche si vreau sa stiu cat ma costa sa imi rezolvati dantura cu lucrari fixe. Cat costa implantul complet?  Trimiteti-mi informatiile necesare sa stiu cat dureaza si cat costa. Care este garantia pe care o oferiti? De asemenea va rog sa imi trimiteti oferta dumneavoastra pe mail! Astept raspuns. Multumesc!”

Si ce e rau in asta, ca un pacient sa se informeze, va intrebati? Nimic. Ce e rau este fundamentul de pe care e scris si continuarea. Astfel de informare nu se face pe net. E o diferenta enorma intre a te informa RELEVANT sau doar a crede ca vei lua decizii potrivite in acest fel. E rau sa decizi ceva pe baza unor raspunsuri in spatele carora stau interese ce nu sunt in folosul tau, chiar daca, la o privire superficiala, pare ca sunt.  Evident ca mesajul acesta nu l-am primit doar eu ci probabil a mai ajuns la zece clinici stomatologice. Asa ca, sa luam trei variante de raspuns pe care “cumparatorul” nostru le poate primi:

  1. Buna ziua! Pretul pentru implant este 369 euro si va trebuie 4 sus si 4 jos. Vom face “all on four”. Pretul total este 4999 euro la care aplicam o reducere de 300 euro. Pretul total este astfel 4699 euro! Pretul include anestezie, radiografii, operatie, implanturi si lucrari de cea mai buna calitate de pe piata. Veti beneficia de oferta speciala in aceasta perioada cu garantie pe viata. Nu doare si vindecarea este obtinuta instant pentru ca noi suntem cei mai buni din lume si va tratam cu laser si cu microscop. Dintii de fac in aceeasi sedinta si rezultatul perfect e garantat. Dar stai! Special pentru dumneavoastra vom face inca o reducere suplimentara si vom reduce pretul pana la 3999 euro (negociabil)! Oferta este unica in viata si beneficiati de bonus la albire! Va vom trata prioritar chiar astazi! Nu rata acesta sansa! Oferta limitata!
  2. Buna ziua! Fara sa va vedem in cadrul unei consultatii nu avem de unde sa stim care este necesarul de tratamente. Fara sa stim ce e necesar, nu avem nici cea mai mica idee care vor fi costurile. De asemene,a nu avem cum sa facem o estimare pentru durata unui tratament pe care nu il cunoastem. Codul deontologic al medicului dentist interzice acordarea de garantie, iar  activitatea medicala nu este activitate comerciala deci, nu avem nicio oferta stomatologica.
  3. Buna ziua! Cate implanturi doriti si pe care le veti alege (avem mai multe tipuri)? Ce necesar de manopere suplimentare aveti nevoie (sinus lift, echilibrare osoasa, gingivala, bone split etc)? Cat os si ce alte materiale de aditie vor fi necesare? Cu sau fara PRF? Cate coronite veti avea la final? Ce sistem? Ce materiale? Ce fel de lucrari provizorii? Cat de repede va veti vindeca? Cum veti avea grija de zona interventiei? In ce stare sunt dintii din punct de vedere parodontal si endodontic? Putem sa ne folosim de cativa dintre ei? Spuneti-ne despre linia buzelor si despre atasamentul gingival. Va rog sa ne spuneti grosimea tesuturilor moi in zona fiecarui viitor implant. Cat timp e necesar la dumneavoastra sa tinem suruburile de vindecare? Dupa ce avem aceste raspunsuri, va vom raspunde la intrebari.

Sa zicem ca pacientul nostru a primit aceste trei raspunsuri. Ce va face acum? Asta numai el stie.

Hai sa mergem mai departe pe firul povestirii sa vedem ce ar putea sa faca pacientul aici si sa aleaga bine sau nu. Raspunsul pacientului poate fi:

  1. Asa DA: – Am inteles, multumesc, o sa caut un alt medic. Mult succes la vanzari va doresc! Asa NU: Oh ce bine! Mi-ati salvat viata! Sunteti cei mai buni! Asta da oferta! O sa vin sa imi puneti dintii chiar acum!
  2. Asa DA: Inteleg, aveti dreptate, va rog sa imi faceti o programare la consultatie! Asa NU: Dar ce, e secret pretul vostru? Cum adica nu oferiti garantie, altii ofera, voi de ce nu? Stiu eu ca vreti doar sa imi luati banii pe consultatie, imi cereti si radiografie ca sa mai platesc si pentru asta, eu nu am timp de pierdut cu detalii din astea!
  3. Asa DA: Nu am de unde sa stiu raspunsul la intrebarile astea si imi dau seama ca nici voi nu stiti. Ce ar trebui sa fac mai departe ca sa cunosc mai bine situatia mea si ce as putea face sa ajung asa cum imi doresc sa fiu din punct de vedere stomatologic? Realizez ca situatia este destul de complexa. Asa NU: Ce intrebari sunt astea?! Va credeti destepti? Voi trebuie sa stiti raspunsurile! Ce, eu sunt dentist!? O sa aleg pe cineva care stie sa imi raspunda si nu sa ma intrebe pe mine!

Si uite cum, plecand de la o idee buna, ca pacientul sa se informeze, sa ia deciziile corecte intr-o piata concurentiala, este de foarte multe ori extrem de dificil sa jongleze printre stralucitoare oferte stomatologice.

Nu uita: all that glitters is not gold. Informeaza-te relevant pentru ca este vorba de sanatatea ta si de viata ta, si asta nu au pret. Nu sunt la reducere.

 

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

Articolul Cerere oferta stomatologica apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Cat ma costa doua implanturi? studiu de caz

$
0
0

In randurile ce urmeaza voi prezenta un caz. O sa incerc sa o fac intr-o maniera cat mai simpla pentru a fi usor de urmarit si inteles si de cei care nu au pregatire medicala specifica.

In urma cu patru ani, Antonio s-a prezentat la noi in clinica pentru a gasi o solutie de inlocuire a doi dinti alaturati ce ii lipseau de ceva timp. Era vorba de un incisiv lateral si de un canin, ambii de pe aceeasi parte. In cadrul consultatiei am gasit mai multe probleme (asa cum se intampa de obicei). Totusi, Antonio a insistat sa vorbim in mod prioritar despre cei doi dinti care il interesau si cele doua implanturi asa ca asta am si facut si despre asta va voi vorbi si voua. El dorea sa stie cat mai multe detalii despre interventie dar cel mai mult era interesat de pret. Parea cumva ca vrea sa ia niste decizii medicale pe criterii financiare si oricat am incercat sa il directionez spre aspectele legate de medicina, in discutia noastra, mereu revenea la costuri. Cand esti la inceputul drumului de multe ori e dificil sa intelegi implicatiile pe termen lung, dar, asta e datoria mea de medic, sa explic cat pot eu mai bine.

In urma analizarii situatiei am observat ca spatiul necesar dintilor s-a micsorat in timp deoarece asta se intampla daca nu se inlocuiesc dintii dupa pierderea lor. Dintii vecini spatiului se misca, spatiul se miscoreaza, dintii de jos intra in acel spatiu si se produc o serie de dezechilibre functionale. Am facut o consultatie de specialitate, am masurat distante si am masurat dimensiunea si calitatea osului pe baza radiografiei 3D (computer tomograf) si concluzia a fost urmatoarea:

  1. Inainte de orice interventie este necesara o igienizare.
  2. Spatiul pentru inserarea a doua implanturi este insuficient. Pentru un rezultat asa cum ne dorim e necesar  sa poarte un aparat ortodontic pentru a restabili dimensiunea spatiului.
  3. Pentru a incepe tratamentul ortodontic e necesara obtinerea unei stari de sanatate generala, asta insemna tratarea cariilor existente, refacerea tratamentelor de canal, indepartarea unei lucrari mai vechi si realizarea alteia provizorii.
  4. Este necesara extractia molarilor de minte.
  5. Abia apoi urmeaza etapa inserarii implanturilor, cand spatiul recastigat cu tratamentul ortodontic va permite asta, in conditiile date de literatura.
  6. Se vor realiza lucrari provizorii pentru conformarea gingiei pe implanturile realizate.
  7. La final se vor realiza coroanele ceramice.

Evident, toate astea costa si dureaza. Uite cum pe langa implanturile alea, o suma mare de bani trebuie alocata pentru alte tratamente. “Asa scump si atat de mult dureaza pentru doi dinti?!” a intrebat Antonio. Si Antonio nu a mai venit la dentist. Se intampa de destule ori asta cand pacientii sunt plecati la “shopping medical”. Nici nu ma gandeam ca o sa il mai vad vreodata. Insa, dupa cativa ani, cine vine din nou la consultatie? Ati ghicit: Antonio.

Pe radiografia lui de acum se vede ca a “rezolvat” problema cu care venise la mine in urma cu patru ani. Acum imi spune ca a venit pentru ca ceva nu e in regula cu implanturile lui (macar daca si-ar fi pus doua coroane pe un singur implant). A gasit un medic care nu i-a zis nimic de aparate ortodontice si alte chestii, nu asa scump ca la noi. De ce nu asa scump? Pentru ca el a comparat costurile implanturilor la medicul unde si le-a pus cu costurile intregului tratatament propus de catre noi, deci “mere cu pere”. A gasit pe cineva care i-a pus implanturile si i-a facut lucrarile asa cum dorea Antonio. Mi-a zis ca a crezut ca doar vreau sa iau banii de pe el si ca nimeni nu i-a spus ca are nevoie de aparat asa ca si-a pus implanturile in alta parte ca oricum era mai aproape de casa lui, in Italia, si a primit si “garantie”. La ce a ajutat “garantia” aia nu stiu. Asta este o aberatie si un mijloc de a atrage “clienti” plecati la “shopping medical”, nimic mai mult. Din pacate insa, sunt destui pacienti care cauta cea mai ieftina coroana ceramica intr-un loc, aparatul ortodontic la oferta in alt loc, implanturi “garantate” in alta parte si medicul vedeta pe instagram pentru fatete… iar la final se mira ca rezultatul e cum e.

Revenind la Antonio,  nici acum nu e pe deplin convins ca are nevoie de aparat ortodontic dar stie el ca eu sunt un medic foarte bun si vrea acum sa ii spun ce probleme sunt la implanturi si de ce are aceste probleme pentru ca nimeni nu stie cauza. S-a intors la mine ca ultima optiune dupa ce nu gasise niciun raspuns la cei pe care i-a mai intrebat. Nu se simtea in largul lui sa revina la mine dupa ce plecase. Eu nu am astfel de probleme personale, nu trag de pacienti sa ramana la noi si nici nu ii alung. Datoria mea de medic este sa informez, sa tratez si sa imi ajut pacientii sa fie bine. In poza de mai jos vedeti radiografia lui cu situatia actuala.

Pe radiografie se vad foarte clar implanturile. Raspunsul e simplu si oricine poate sa il inteleaga daca i se explica. Distanta intre implanturile lui este de 0,8 / 1 mm (masurata cu exactitate pe CT). Literatura este foarte clara in aceste cazuri: distanta minima intre implanturi trebuie sa fie de 3 mm. Daca distanta e mai mica, osul dintre ele va pierde vascularizatia si va muri. Asta s-a intamplat si in cazul acesta. Problemele au aparut de la decizia de a “ingramadi” doua implanturi intr-un spatiu ce nu permitea inserarea lor. Era necesara o refacere a spatiului cu aparat ortodontic. Cam tarziu acum…. Deci implanturi ingramadite, os mort, infectii, puroi, durere, umflaturi, la trei ani de la aplicarea coroanelor pe dinti. Estetica deficitara, ocluzie problematica. Da, a fost “mai ieftin si mai rapid” sa puna doar implanturile si sa nu mai treaca prin tot procesul pe care i l-am sugerat de la bun inceput. Pe masura ce ii explicam, Antonio intelegea tot mai mult si spunea tot mai putin, pana cand nu a mai zis nimic. La final a reusit doar sa ma intrebe totusi ce trebuie sa faca acum si cat costa.

Pai, Antonio, trebuie sa faci ceea ce trebuia sa faci de la bun inceptut DOAR CA ACUM, IN PLUS, mai trebuie sa faci, cu costurile aferente, care sunt cu mult mai mari, si:

  1. indepartare implanturi
  2. eliminare infectii
  3. echilibrare osoasa si plastie gingivala
  4. aditie de os pentru ca dupa ce scoatem implanturile de acolo va ramane un deficit de tesuturi
  5. grefe de tesut conjunctiv
  6. lucrare provizorie
  7. si apoi planul pe care l-am facut in urma cu patru ani.

In concluzie, a ajuns tot la planul initial dar in plus va avea de platit acele doua implanturi, cu coroanele de pe ele, si cele sase puncte initiale de mai sus. Si a stat si trei ani cu infectii si probleme. Evident, inca nu stiu daca il voi mai vedea pe Antonio sau nu, poate totusi va gasi pe cineva sa ii “salveze” implanturile si sa ii faca o aditie de os si ceva tratamente cu laser, ca e mai ieftin decat sa le scoata si sa puna aparat. Ca si cum, brusc, spatiul dintre implanturi (CAUZA) se poate rezolva umbland la pierderea osoasa, infectii etc (EFECTE).

Daca citesti articolul asta, nu fi ca Antonio!

Cam atat costa sa pui doua implanturi cand pleci la shopping medical “ieftin, rapid si bun!”

Rezultatul e garantat!

dr. Bogdan Fondrea  – www.dentaldesign.ro

 

Articolul Cat ma costa doua implanturi? studiu de caz apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

7 lucruri despre Dental Design

$
0
0

Te salut, draga cititorule!  Ma bucur ca ai dat peste articolul nostru si ca am reusit sa ne conectam in acest fel. Ce vrem acum este sa te invitam intr-un scurt tur virtual al ideilor. Acele idei care nu sunt altceva decat coridoarele lucrurilor care ne definesc pe noi azi. Au trecut 12 ani de la conceptia clinicii stomatologice Dental Design Timisoara si din ce in ce mai multa lume ar vrea sa ne cunoasca si mai bine. Pentru ca si tu te numeri printre ei, iti oferim aici 7 indicii, 7 lucruri menite sa iti arate starea noastra interioara, in lumina prezentului.

1. Sapte cabinete

In momentul de fata dispunem de 7 cabinete perfect functionale in care medicii nostri pot activa. Timpul pacientilor este relevant pentru toata lumea, asa ca te vom primi cat mai repede posibil, fara intarziere, fara amanare. Din acest motiv credem ca e fundamental sa poti beneficia de atentia a mai multi profesionisti in domeniul stomatologiei, fiecare pe ramura sa de expertiza.  

2. Radiologia

In clinica exista o camera radiologica, iar rolul acesteia este de a ne oferi posibilitatea sa realizam radiografii si tomografii la nivelul operational al unui centru specializat in imagistica. In acest fel, detinem controlul asupra calitatii procesului de tratament, de la inceputul acestuia. Pacientii nu trebuie sa se programeze in alta parte pentru a li se realiza o radiografie stomatologica, primesc totul aici, pe loc, in cadrul clinicii. In acest fel, dr. Fondrea poate evalua corespunzator realitatea concreta a starii dintilor,  ligamentelor, oaselor tale, stabilind cu acuratete un diagnostic valid. Aparatura moderna de care dispunem este conceputa in asa fel incat nivelul de radiatii administrat pacientului este unul minim, nesemnificativ pentru a fi daunator.

3. Ingredientul secret

La noi, planul de tratament este intocmit de catre Dr. Bogdan Fondrea, coordonatorul echipei medicale, in baza unei consultatii initiale. Tot Dr. Fondrea va urmari ulterior cursul cazurilor, integrand expertiza si viziunea sa asupra evolutiei starii tale de sanatate. Acest lucru se intampla pentru ca noi tratam cauzele problemelor tale. Nu vrem sa iti rezolvam problemele la suprafata pentru ca superficialitatea nu ne caracterizeaza si stomatologia nu presupune cosmetizarea unei conditii bolnave, in favoarea unui act tranzactional (aspect despre care vom vorbi intr-un articol viitor). Nu vei plati pentru ceva ce nu se poate trata.  

4. Autonomia

Motivul pentru care exista Dental Design Timisoara este pentru ca Dr. Fondrea a vrut sa aiba autonomie asupra intregului proces stomatologic de tratament. Noi ne asumam raspunderea pentru soarta dintilor tai, din momentul in care ne-ai trecut pragul atata timp cat si tu alegi sa ne incredintezi cu starea ta de sanatate. Poti considera ca ai intrat intr-o zona protejata a medicinei si a actului stomatologic. O zona fara intentii ascunse si lipsa de profesionalism. Serviciile clinicii noastre, azi, pot acoperi aproape orice procedura stomatologica actuala, in conditiile adoptate de noi, la standardul de calitate necesar pentru ca tu sa fii bine. Ba mai mult, eforturile comune ale tuturor membrilor clinicii sunt orientate pentru ca tu sa primesti un rezultat cat se poate de performant in domeniul stomatologiei. Suntem constienti ca nu putem promite perfectiunea, insa credem ca e in puterile noastre sa tindem spre asta si sa tintim cat mai sus, cu toata energia de care dispunem, prin toate eforturile staffului nostru.

5. Ventilatia

In contextul pandemiei de Covid-19, una din modalitatile de raspandire a virusului, intens vehiculata, a fost ventilatia deficitara a spatiilor inchise. Cu precadere a fost vorba de acel sistem de ventilatie invechit, bazat pe reciclarea aerului. Una din particularitatile clinicii noastre este sistemul de ventilatie modern, bazat pe scoaterea aerului potential contaminat si viciat in exteriorul cladirii si reimprospatarea clinicii cu aer nou, curat.

6. Generatorul electric 

Cum ar fi ca in timpul insertiei unui implant sa se ia curentul si noi sa ne aflam in imposibilitatea de a putea continua? Cum ai reactiona in calitate de pacient, stiind ca din cauza unei probleme de ordin tehnic, noi ne-am facut treaba doar pe jumatate? Cu siguranta reactia ta ar fi una profund negativa, total justificata. Acest lucru nu se va intampla la Dental Design pentru ca generatorul nostru electric poate oricand sa produca revenirea la functionalitatea aparaturii, in eventualitatea unei caderi de energie. In conditiile in care majoritatea aparaturii stomatologice actuale este operata prin electricitate, nu am vrut sa ne asumam niciun risc pentru pacientii nostri. Cand unul din lucrurile pe care  vrem sa il obtinem este tocmai redarea starii de functionalitate in stomatologie, consideram ca este imperativ ca noi sa fim pe deplin functionali, cu toate variabilele luate in considerare. Iubim detaliile si minutiozitatea si vrem ca pacientii nostri sa se afle in deplina siguranta incercand prin toate fortele sa intampinam elementul neprevazut. Doar in acest fel putem tinde spre o zona de control fata de actul medical, in intregimea acestuia.

7. Materialele

Pentru ca tratamentul stomatologic sa fie unul de succes, exista trei elemente componente care lucreaza impreuna: pacientul, medicul si materialele. Fiecare din aceste parti ale triunghiului vin sa ofere coordonatele rezultatului ultim, unul de succes sau altminteri. La Dental Design materialele sunt dintre cele bune, foarte bune si cele mai bune din lume,  in acest moment.  

In concluzie, speranta si dorinta noastra personala fata de tine, cititor al acestui articol, este ca ai inteles ca suntem mai mult decat o clinica stomatologica obisnuita. Credem ca putem sa facem o diferenta in fiecare zi prin activitatea noastra si alegem sa o facem onest, cu cartile pe fata, punand suflet si pasiune in fiecare element care ne descrie si vine sa ne intregeasca!

”Intregul este mai mult decat suma partilor componente.” – Aristotel

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

 

Articolul 7 lucruri despre Dental Design apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Ce este alungirea coronara?

$
0
0

Se poate intampla ca in timpul unei consultatii stomatologice, dupa o discutie amanuntita cu medicul dentist, o examinare a radiografiei dentare si a dintilor, acesta sa-ti spuna ca, pe langa tratamentele generale ( tratamente de canal, plombe), este necesara si o alungire coronara. Asadar, este bine sa stii ce este alungirea coronara si de ce este importanta ea.

Alungirea coronara este o interventie chirurgicala nedureroasa, in care se indeparteaza o parte din gingie si, in unele cazuri chiar si din os, pentru a se putea accesa leziunile aflate sub nivelul vizibil al gingiei, fie ca sunt carii sau fracturi. Importanta consta in faptul ca dupa realizarea ei, leziunea se va afla acum deasupra gingiei astfel incat tratamentul necesar sa poata fi efectuat in mod eficient si corect, sub o izolare corespunzatoare.

In cazul in care alungirea coronara nu se realizeaza, pe langa compromiterea tratamentului, se poate ajunge la afectarea dintilor vecini si chiar la pierderea dintelui in cauza, interventia fiind un factor cheie in tratarea si chiar salvarea unui dinte afectat.

Daca vorbim despre efectuarea ei in scop estetic, vorbim despre zambetul gingival sau despre denivelarile marginii gingivale, unde gingia este vizibila in momentul in care zambim intr-un mod inestetic. Si in acest caz, daca este realizata de un specialist cu experienta in asfel de proceduri extrem de delicate, interventia este simpla si precisa, presupunand indepartarea unei portiuni din gingie pentru a crea un nou contur gingival, astfel incat rezultatul final (zambetul) sa fie mult mai armonios si echilibrat.

Astfel, putem spune ca alungirea coronara prezinta multiple avantaje:

  • se realizeaza intr-o singura sedinta
  • este nedureroasa pentru ca este realizata sub anestezie locala
  • timpul de vindecare este scurt
  • ingrijirile de dupa interventie nu sunt complicate.

In concluzie, fie ca e realizata in scop medical sau estetic, alungirea coronara este un prim pas inspre asigurarea sanatatii si longevitatii dintilor si un prim pas inspre un zambet frumos si increzator!

Dr. Andra Gulin – www.dentaldesign.ro

Articolul Ce este alungirea coronara? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Actul medical nu este un act tranzactional

$
0
0

Tranzactie: intelegere intervenita intre doua sau mai multe parti prin care se stabileste modalitatea transmiterii anumitor drepturi sau a efectuarii unor schimburi comerciale sau bancare.

E joi dupa-masa si stiu ca dr. Fondrea urmeaza sa primeasca un pacient in cateva minute. Personal, am discutat cu domnul in cauza la telefon. Discutia noastra a sunat in felul urmator: 

-Buna ziua, ma numesc Doru, de la Dental Design Timisoara va sun, vreau sa va cer o parere, aveti un moment?

-Am, spune el. 

-Din cate am inteles de la dl dr. Bogdan Fondrea si de la restul echipei din clinica, domnule Mircea, dumneavoastra ati venit pe la noi de multe ori. Planul de tratament a fost unul indelungat si complex si ati fost consecvent, respectandu-l constant, pana recent, cand ati incetat sa mai veniti, asa este? 

-Asa este. 

-Ati putea sa-mi spuneti mai multe legat de experienta dumneavoastra aici si motivul pentru care in momentul de fata tratamentul dumneavoastra s-a oprit? Nu vreau sa va conving de nimic, vreau doar sa va stiu punctul de vedere sa vedem cum putem sa va fim de folos. 

-Pai, zice Mircea, am fost de mai multe ori, e adevarat si, vedeti dumneavoastra…a fost pandemie…si nu mai stau asa bine cu banii. Nu mi-am mai permis sa vin pe la voi asa ca voi alege un medic stomatolog mai ieftin… sunt multumit si am fost mereu multumit de voi, dar nu mai imi permit sa continuam din pacate…

In acel moment, ce am ales sa fac a fost sa ii vorbesc domnului Mircea despre riscurile nerespectarii planului de tratament, spunandu-i ca nu as vrea sa fie printre acele cazuri care au ajuns mai rau datorita unei decizii similare. Ba mai mult, la sfatul domnului dr. Fondrea, i-am expus criteriile tehnice pe care lucrarea acestuia ar trebui sa le respecte, indiferent ca ea este realizata de catre noi, ori de catre altcineva. Important este sa duca planul de tratament la finalizare si sa nu se opreasca pentru ca tot progresul facut pana acum se poate foarte usor risipi. Concluzia discutiei a fost comuna, gasisem un teren comun de intelegere asa ca i-am propus o noua discutie cu dr. Fondrea, cu mentiunea ca putem sa-i gasim o varianta potrivita in functie de veniturile sale actuale, poate o planificare etapizata. Insa, in niciun moment nu am adus vorba de o  potentiala negociere de pret, oferirea unei garantii sau a unui tratament preferential. Pacientii nu au aceasta optiune la Dental Design pentru ca in Romania, Codul Deontologic al medicului stomatolog interzice acordarea de garantii pentru actul medical sau acordarea de reduceri pentru a influenta decizia pacientului de a urma planul de tratament.

In acest fel am ajuns sa ne vedem noi cu Mircea, intr-o zi de joi, la ora 15.30.

Intru in cabinetul domnului doctor, mai avem 5 minute pana sa vina pacientul. Ma asez tacticos pe un scaun, fata in fata cu locul in care acesta se va aseza. Sunt curios de ce va urma si dr. Fondrea stie asta. 

E 15.30 si ne vedem cu Mircea. 

-Buna ziua, exclama el! 

-Buna ziua, ii raspunde dr. Fondrea, relaxat. Am inteles ca vreti sa avem o discutie, ca doriti sa ma intrebati lucruri in plus.

-Da, am fost sunat de cineva, de dumneavoastra cred?! Aratand spre mine. Dar nu am intrebari in plus. Nu stiu ce as putea sa mai intreb. 

-Ah, nu aveti intrebari in plus?

-Nu, am inteles tot.

-Bine atunci. Va multumesc, o sa va trimitem pe mail radiografia solicitata si oricand aveti nevoie de date suplimentare nu ezitati sa ne contactati. Va stam la dispozitie cu drag oricand doriti!  

Atat ii zice dr. Fondrea si eu raman cu gura cascata, in timp ce pacientul ne saluta pe amandoi si iese din cabinet. 

Se asterne o liniste incomoda intre noi. 

-E bine ca esti dezamagit, imi spune dr. Fondrea, vazandu-mi reactia.

-De ce, il intreb eu? 

-Pentru ca nu trebuie ca toti sa gandim la fel in fiecare situatie. 

Au urmat multe discutii in baza acestui exemplu, am vorbit despre asta si am inteles un lucru elementar. Faptul ca actul medical nu este un act tranzactional. Am inteles ca noi nu tratam oamenii care nu vor sa fie tratati, care nu vor sa fie ajutati. Am inteles ca nu facem munca nesolicitata, ca pacientii nostri nu vor plati, daca nu vor putea fi tratati.

Eu nu sunt medic, backgroundul meu este unul financiar-bancar. 

In banci era de neconceput sa lasam un om sa plece, sa nu incercam sa il convingem de ceva. 

Insa, in acea zi, am inteles cat de diferita este lumea medicinei pe care dr. Fondrea o practica in cadrul clinicii pe care o conduce, fata de lumea comerciala.

In acea zi de joi am inteles ca aici, la Dental Design, nu se negociaza, nu se face comert, nu se vinde. 

Am inteles ca aici se face medicina. 

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

Articolul Actul medical nu este un act tranzactional apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cum putem scapa de coloratiile de pe suprafata dintilor?

$
0
0
Factorii care determina formarea coloratiilor sunt de natura externa si afecteaza smaltul dentar, cu care intra in contact direct, fiind stratul exterior al dintelui. Acestia sunt determinati de obiceiuri precum: consumul de alimente (coacaze, afine, mure, sfecla rosie etc.) si bauturi (cafea, ceai negru, vin rosu etc.) puternic pigmentate, fumat, dar si de igiena necorespunzatoare. De asemenea, acestea pot fi si rezultatul existentei in cavitatea orala a unor bacterii care, in urma interactiunii cu fierul din saliva, dau nastere unor coloratii de culoare neagra. Coloratiile se gasesc, cel mai adesea, pe suprafata dintelui in apropierea gingiei, sub forma unor pete sau puncte negre sau sub forma unei dungi fine de culoare neagra. Aceste coloratii pot afecta atat dintii de lapte, debutul fiind in copilarie, cat si dintii permanenti. Coloratiile negre nu afecteaza vitalitatea dintilor, insa raman inestetice.
De cele mai multe ori, pacientii incearca sa scape de coloratii acasa, intensificand periajul, practicandu-l intr-o maniera mai agresiva sau apeland la metode mai putin recomandate din punct de vedere medical, precum folosirea bicarbonatului de sodiu sau a sarii de bucatarie. Aceste coloratii insa se pot indeparta doar in cabinetul stomatologic, printr o sedinta de igienizare profesionala, constand in detartraj, periaj si air flow. Din acest motiv, si nu numai, este recomandat ca, pe langa igiena orala proprie riguroasa, pacientii sa se prezinte regulat la controale periodice, o data la 6 luni. In cazul existentei bacteriilor, se recomanda ca profilaxia sa fie efectuata la intervale mai mici de timp, de 3-4 luni.
N.B.: Coloratiile revin odata cu practicarea obiceiurilor daunatoare mentionate mai sus, astfel ca este necesara ingrijirea corespunzatoare a danturii, in mod regulat.
Tips and tricks:
1. Beti cu paiul sucurile acidulate, cafeaua sau ceaiul pentru a limita contactul lichidului cu suprafata dintilor,
2. Periati dintii (un periaj corect dureaza 2 minute) si utilizati ata dentara; daca nu facem acestea, placa bacteriana formata in urma consumului de alimente sau bauturi va face dintii lipiciosi si astfel va forma un suport pentru pigmenti, ceea ce va duce la coloratii,
3. Consumati fructe si legume precum morcovi, mere, telina, conopida. Consumate in stare naturala, acestea sporesc salivatia prin care dintii se curata in mod natural si este anulata aciditatea unor alimente. De asemenea, si branzeturile dure (cascaval, parmezan) sunt recomandate a fi consumate la finalul unei mese, din acelasi motiv.

Dr. Bianca Curea – www.dentaldesign.ro

Articolul Cum putem scapa de coloratiile de pe suprafata dintilor? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cum am ajuns sa lucrez la Dental Design? E o poveste interesanta…

$
0
0

Suntem in plina pandemie… Starea de urgenta inca persista, cu totii avem nevoie de acele declaratii pe proprie raspundere pentru a parcurge puncte elementare de tranzit in orasul nostru, intre cartiere, de la serviciu inspre casa, intre parti ale cotidianului nostru firesc. Incertitudinea este realitatea cu care ne confruntam, iar oamenii sunt din ce in ce mai disperati. Ne pierdem locurile de munca, sigurantele, planurile de viitor, starea de sanatate, vietile…Apar dezinformari, informatiile se bat cap in cap, incercam sa ne incropim realitatea si adevarul din spusele autoritatilor. Ne cautam propriile raspunsuri pe internet… Apar masini de politie noaptea cu mesaje informative care ne indeamna sa stam in casa…E luna mai, ultima luna de primavara. Iar noi nu ne putem bucura de ea… Totul pare atat de ireal si distopic…Pe acest fond, clinica Dental Design angajeaza pe postul de Asistant Manager. Ulterior, urma sa realizez ca anuntul pentru acest post a fost vizualizat de catre 10.000 de oameni. Eu sunt din Oradea, stadionul nostru nu poate gazdui 10.000 de oameni in prezent…Cine sunt eu? Ma numesc Doru, iar backgroundul meu este unul financiar-bancar. Ce legatura am eu cu stomatologia si cu dr. Bogdan Fondrea, in afara faptului ca am dinti la randul meu? 

E o poveste interesanta.

Personal, am avut rezultate de exceptie la nivel national in domeniul bancar, iar pandemia m-a prins intr-un program international de training in Belgrad. Insa, de ceva timp a inceput sa incolteasca in mine ideea ca lucrez in avarie. Ca ce fac eu nu merita efortul. Practic yoga de 6 ani de zile, in fiecare zi, iar asta m-a deschis inspre un nou orizont de perceptie. Inteleg ca suntem muritori fiecare dintre noi, iar eu unul nu am timp de pierdut. Nu stiu ce ma asteapta pe lumea de dincolo sau in viata urmatoare, ce stiu e ca sunt viu acum, timpul meu aici conteaza, iar ceea ce ma motiveaza sa stiu ca pot sa ajut alti oameni, sa stiu ca prin efortul meu sustinut, prin energia vietii mele, pot sa ii ridic pe altii si sa ii protejez, in masura in care pot sa fac asta. In consecinta, schimbarea pentru mine a fost una fireasca, plina de sens. 

Cu aceste trairi, am ales sa renunt la jobul meu, in plina pandemie. Nu m-a dat nimeni afara, am renuntat pur si simplu. Nu aveam o alta varianta insa nu m-am nelinistit deloc. Din contra, am privit cu entuziasm orizontul de posibilitati care se deschidea inaintea mea. Atunci, intr-una din zile, am vazut anuntul clinicii Dental Design si am decis sa aplic. Am aplicat pentru ca am citit povestea domnului Dr. Fondrea si mi-am zis ca ar fi interesant sa lucrez cu un astfel de om. Am vrut sa-l cunosc pentru ca am stiut ca daca spusele lui sunt reale, fara sa reprezinte o cascadorie de marketing sau PR, atunci as fi lucrat pentru si impreuna cu un tip fabulos. Prezentandu-ma la interviu, am simtit ca ma prezint in casa acestui om. Asa ca m-am documentat la sange legat de toata activitatea clinicii stomatologice, legat de omul pe care urma sa il intalnesc si de felul in care as putea sa ii fiu de folos managerului clinicii. Am inteles, in acest proces, cat de mult mi-ar placea sa fiu aici. Si m-am comportat in fiecare din interactiunile cu Bogdan si Maria in concordanta cu dorinta mea, cu bucuria mea de a fi aici. Azi, cand vin la servici, imi spun intotdeauna inainte sa intru pe usile clinicii: ‘’le multumesc acestor oameni, au crezut in mine si datorita lor sunt aici, datorita lor ma pot bucura de roadele muncii mele, intr-un mediu pozitiv, plin de respect, apreciere, facand lucruri bune pentru altii’’. Asta e mantra mea inainte de servici, e atat de important sa ne setam corect coordonatele interioare in raport cu ceilalti. Oamenii te simt. Daca esti fals, daca ii minti, daca nu crezi in ce faci, daca nu ai substanta. Asa ca cel mai bun lucru pe care il putem face pentru cei din jurul nostru este sa ii onoram. Viata e scurta, iar succesul pe care l-am avut pana acum in raport cu oamenii cu care am intrat in contact se datoreaza in mare masura faptului ca sunt capabil sa adopt o atitudine interioara corecta, adecvata. Iar asta se reflecta in exterior. Transpare prin toti porii. 

Bogdan si Maria nu m-au angajat pe postul de Asistent Manager. Au creat un post pentru mine: Specialist Relatii Publice. Au crezut in mine, un necunoscut. Cineva lipsit de experienta in domeniul medical. Astfel de oameni sunt Bogdan si Maria. Mi-au oferit posibilitatea de a fi langa ei, de a invata de la ei, de a lucra impreuna cu ei. Mi-au aratat ca in Romania zilelor noastre lucrurile pot fi facute cu integritate, fara compromisuri, fara minciuni sau intentii ascunse. Imi arata zi de zi ca povestea clinicii si cuvintele lui Bogdan nu sunt nici marketing, nici PR, nici o forma de front office mincinos, sunt nimic altceva decat adevarul. Un adevar construit prin munca asidua in ani de zile de constanta. In ani de zile de incercari care vin sa ridice edificiul clinicii Dental Design din prezent. 

Pe mine unul, Bogdan nu m-a dezamagit, sunt mandru ca sunt aici, ca reputatia mea este asociata cu reputatia lui Bogdan, ca lucrez cu un om atat de pasionat si devotat fata de pacientii sai, fata de a le fi de folos altor oameni. 

Concluzia acestui articol este una simpla, indiferent de circumstante, tine de noi sa facem alegeri corecte, pentru sufletul nostru. 

‘’Do what is right, not what is easy. ‘’

Doru Sasu,  Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

Articolul Cum am ajuns sa lucrez la Dental Design? E o poveste interesanta… apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

In calitate de pacient am invatat sa fiu un medic mai bun

$
0
0


In conformitate cu expresia “si medicii sunt pacienti” am avut, desigur, momente in viata in care dupa ce m-am dezbracat de echipamentul medical la finalul programului de lucru revenind in hainele de “civil”, m-am uitat repede la ceas grabindu-ma sa nu intarzii la o programare la medic. Este interesant cat de multe poti invata despre tine insuti cand iti largesti perspectiva si incepi sa cunosti ambele fete ale aceleasi monede.

 Astfel, din postura de PACIENT am avut oportunitatea sa invat o multitudine de lectii care m-au ajutat sa ofer mai mult in calitate de MEDIC. Iata doar cateva exemple:

  • Am invatat sa apreciez semnificatia punctualitatii si valoarea timpului pe care il petrec impreuna cu pacientul.
  • Am invatat sa constientizez increderea pe care mi-o acorda pacientul cand urmeaza indicatiile si sfaturile medicale stiind ca este spre binele sanatatii sale pe termen lung.
  • Am invatat sa initiez dezvoltarea unei comunicari bune, si sa ma bucur de curiozitatea pe care o are pacientul in legatura cu situatia lui, de faptul ca incearca sa inteleaga complexitatea propriului organism si ca de multe ori este fascinat de raspunsuri la intrebari pe care poate nici nu stia ca le avea inainte.
  • Am invatat ca de cele mai multe ori durerea este doar varful unui iceberg de experiente complexe prin care trece pacientul si de valoarea pe care o poate oferi un confort psihic si emotional pe langa cel medical propriu-zis. Un zambet, chiar daca este ascuns dupa masca… nu trece neobservat.
  • Am invatat sa apreciez disponibilitatea si rabdarea pacientului in a intelege ca nu orice problema se rezolva dintr-o data, ca orice tratament medical e neplacut si ca de multe ori este nevoie de investigatii suplimentare si de mai multe vizite pentru insanatosirea completa.
  • Am invatat sa accept ca oricat de mult as dori sa ajut si sa fac totul “ca la carte”, uneori apar limitari care tin de o multitudine de factori pe care nu ii pot controla in totalitate, fie ca tin de mine, de pacient sau de alte circumstante si nu pot face decat tot ce imi sta in putinta in momentul respectiv.
  • Am invatat ca relatia medic-pacient este un contract nescris semnat cu incredere reciproca si dorinta de bine.
  • Am invatat sa privesc OMUL inainte sa tratez pacientul si asta este cea mai importanta lectie dintre toate.

Traim si invatam zi de zi, putin cate putin, unii de la altii si cladim impreuna. Sunt recunoscatoare pentru oamenii pe care am privilegiul sa ii tratez, iar in egala masura le sunt recunoscatoare oamenilor pe care i-am ales sa aiba grija de mine.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Articolul In calitate de pacient am invatat sa fiu un medic mai bun apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


O metoda usoara prin care poti scapa de fumat pentru totdeauna

$
0
0

Unul din motivele pentru care pacientii refuza sa isi asume planul de tratament pentru problemele de sanatate pe care le au este dependenta de fumat. Am participat la multe consultatii pe care domnul dr. Fondrea le-a avut cu pacientii sai si aceasta e una din temele recurente intalnite in interviul clinic. Fumatul. Teama de a se lasa. Cand totul pare sa mearga bine, cand oameni altminteri inteligenti, rationali, primesc informatiile din literatura de specialitate despre implicatiile bolii parodontale cauzate de fumat si aleg sa ignore avertismentele medicului, nu putem sa nu ne intrebam: ce se intampla?

Mi-ar fi greu sa inteleg acest fenomen daca nu as fi un fost fumator la randul meu. 

Marturia unui fost fumator. 

Iti incepi ziua, te trezesti. Tragi adanc aer in piept si iti deschizi draperiile pentru a primi lumina unei noi dimineti. Te ridici din pat si ziua poate sa inceapa. Insa, desi inceputul e promitator, pare ca ceva lipseste. Te uiti in jurul tau si iti gasesti pachetul de tigari. Iti aprinzi una si incepi sa te relaxezi. Totul pare bine. Insa, nu esti constient ca tu ai inceput ziua pe minus. Ca esti dependent si singurul motiv pentru care te relaxeaza fumatul este ca iti ofera o noua doza de nicotina. Ca esti dependent la fel cum un dependent de heroina este dependent de doza lui. Ca fumatul nu e doar un simplu obicei. Nici doar un alt gest repetitiv pe care te-ai obisnuit sa il faci. E pur si simplu o dependenta crunta si extrem de intensa. Daca nu esti constient de asta inca, doar atunci poti sa te gandesti la fumat ca la un relaxant. Altfel, incepi sa iti pui intrebari.  Una din ele ar putea fi: de ce mi-e facil sa ma las de orice alt obicei, dar simplul gand ca as putea sa raman fara tigari imi da anxietate? Poate pentru ca e doar un gest ca oricare altul, nu?

Am fumat timp de ani de zile. Adoram sa fumez. Idealizam fumatul si gaseam in asta o activitate de-a dreptul poetica de a ma ineca cu monoxid de carbon. Scriam poezii despre fumat si iubeam sa privesc felul in care expiratia mea prindea contur prin fumul pe care il dadeam afara. 

Toate pana cand m-am imbolnavit si mi s-a spus ca am probleme dentare si probleme de respiratie din cauza dependentei mele. La 20 si ceva de ani a-ti vedea gingiile sangerand zi de zi te face sa stai pe ganduri inainte de a-ti aprinde o noua tigara. 

Si cu toate astea, continui sa o faci. Si dupa te justifici in fata ta. Faci mici intelegeri cu tine insuti. Toti fumatorii au un unchi care a trait pana la 90 de ani fumand 2 pachete de tigari pe zi. Te lasi peste 1 saptamana, peste 1 zi. Intotdeauna e vorba de inca o tigara. La fel ca prima data. Cu o singura tigara incepe totul. Putini stiu faptul ca poti deveni dependent de la o singura tigara…

Din fericire, exista o cale de iesire din acest cerc vicios. Intr-o zi am dat peste o carte, cartea lui Allen Carr, ”In sfarsit nefumator”. Am ales sa o citesc cu scepticism, crezand ca e doar o alta carte de self-help lipsita de substanta, scrisa in pur scop comercial. 

In prezent, dupa 2 ani in care nu am fumat nicio tigara, pot spune fara ezitare ca e cartea care mi-a schimbat viata. Fara informatiile pretioase din acel volum, azi,  as fi avut probleme parodontale grave si nu as fi putut sa urc mai mult de 5 scari fara sa raman fara aer. 

Allen Carr este un fost fumator care a fondat sute de clinici anti-fumat in lume. A facut cariera din a-i ajuta pe altii sa renunte la acest viciu murdar, iar tehnicile prezentate in carte sunt pe putin revelatoare si pline de ajutor. 

Metoda acestuia este numita metoda usoara pentru ca functioneaza.  Iti livreaza atitudinea mentala potrivita prin care poti aborda fumatul demitizand perceptiile eronate din popor despre dependenta si aratandu-ti adevarul.  

Faptul ca nu renunti la nimic de fapt…scapi doar de un viciu murdar si nesanatos, castigand sanatate, bani, vitalitate, o stare generala dinamica, plina de oxigen. 

Unele din informatiile din volumul sau sunt despre cum putem sa ne inducem singuri cantitati de dopamina in asa fel incat sa rearanjam caile neuronale menite sa ne tina in tiparele de comportament care sustin fumatul. Altfel spus, cum putem sa ne luam libertatea in propriile maini, sa nu ne mai incepem zilele pe minus, cum putem sa ne recastigam sanatatea si independenta fata de situatia in care, vezi doamne, am ramas fara tigari in pachet.

Iti las aici draga cititorule linkul pentru cartea lui Allen Carr, in format digital. E un volum scurt, cu informatii concrete, la subiect. Sper sa te ajute asa cum m-a ajutat pe mine, oferindu-ti uneltele ideale pentru a scapa de fumat, odata pentru totdeauna. 

P.S: se numeste ´´METODA USOARA´´pentru ca functioneaza. 

http://psiholog-recrutare.ro/wp-content/uploads/2014/05/Allen-Carr-Cum-sa-te-lasi-de-fumat.pdf

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

Articolul O metoda usoara prin care poti scapa de fumat pentru totdeauna apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Care sunt semnele ce ne arata necesitatea unui consult de specialitate ortodontic?

$
0
0

Tratamentul ortodontic la copii este ideal, dar multi adulti nu au avut sansa sa primeasca un consult de specialitate in timpul cresterii si dezvoltarii maxilarelor.
Totusi dintii se muta la orice varsta iar diagnosticul si planul de tratament pot fi doi factori cheie in corectarea anomaliilor ortodontice.

Semnele care ne indica probleme ortodontice sunt multiple si descoperite la timp pot simplifica si modifica durata unui tratament ortodontic. Iata cateva dintre acestea:

  • Persistenta dintilor temporari pe arcada dar si lipsa spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti;
  • Ocluzie deficitara (muscatura incorecta);
  • Asimetrie faciala;
  • Pierderea unui dinte permanent (mentinerea sau crearea de spatiu invederea restaurarii protetice);
  • Dinti inghesuiti ce determina o igiena incorecta si ineficienta.

Toate aceste semne sunt usor de identificat si descoperite din timp pot reduce semnificativ complexitatea tratamentului ortodontic.

Dr. Razvan Cocir – www.dentaldesign.ro

Articolul Care sunt semnele ce ne arata necesitatea unui consult de specialitate ortodontic? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

15 ani de stomatologie, interviu dr. Fondrea

$
0
0

Exista oameni care au capacitatea de a se dedica in intregime, prin totalitatea fiintei lor pentru un singur lucru. Faptul ca toate eforturile acestor oameni converg inspre o singura destinatie ii face pe acestia inclinati sa ajunga acolo, cu adevarat. Destinatia domnului dr. Fondrea si dorinta noastra comuna in clinica Dental Design Timisoara este de a ajuta cat mai multi oameni. Iar realitatea acestor oameni, de multe ori, nu este una fericita.

Insa, bucuria mea personala este ca stiu ca aici, au ajuns pe maini bune.

Au ajuns la destinatie.

Stiu ca aici cineva este dornic sa lupte pentru sanatatea lor, pana in panzele albe.

Stiu ca la Dental Design Timisoara nu ne batem joc de oameni.

In acest demers, in care vrem sa ajutam cat mai multi oameni, am considerat ca este important ca lumea sa il cunoasca cat mai bine pe unul din cei pe care am ajuns sa ii admir si respect in mod deosebit. Cineva care ne inspira pe toti din clinica, in fiecare zi, sa ne depasim limitele. Sa crestem. Intr-un mod profesionist, avansand, indiferent de circumstante.

Dr. Fondrea, coordonatorul echipei medicale Dental Design. E dorinta mea ca din ce in ce mai multa lume sa il cunoasca pe domnul dr. in felul in care am inceput eu sa o fac. Iata cateva din trairile si gandurile acestuia, odata cu implinirea a 15 ani de stomatologie:

Pe ce perioada se intinde experienta dumneavoastra profesionala?

Dr. Fondrea: Am acumulat 15 ani de stomatologie, insa raspunsul e incomplet in acest fel…pentru ca pe langa faptul ca au trecut 15 ani de stomatologie, conteaza cum am folosit timpul acestor ani. De exemplu, de 3 ani incoace practic tenisul ca hobby, jucand de 2 ori pe saptamana… Prin comparatie, o persoana care a strans la fel, tot 3 ani de tenis, dar care s-a apucat la varsta de 6 ani, jucand de 2 ori pe zi, acea persoana va fi incomparabil mai pregatita, cu o pricepere superioara fata de a mea.  Si ar fi vorba tot de 3 ani… Asa ca da, 15 ani de stomatologie, insa conteaza cum fructifici acei ani. In cazul meu a fost vorba de o practica extrem de intensiva.  Mi-am dedicat tot timpul pentru medicina. Iar cand am facut alte lucruri, am facut-o sub forma de pauza de la medicina. Azi, pana si cand merg la tenis invat lucruri care imi sunt utile in activitatea mea de medic. Imi dezvolt coordonarea si indemanarea…din acest motiv cred ca si inainte de acesti 15 ani, tot stomatologie am facut. In facultate am facut stomatologie, inainte de facultate am facut stomatologie. Obisnuiam sa sculptez, sa desenez, am facut arte martiale. Toate aceste lucruri mi-au construit manualitatea si viziunea, mi-au creat setul de abilitati, mentalitatea si indemanarea din prezent. Deci, in acceptiunea mea, putem vorbi de 40 de ani de experienta…

Pentru ca tot ce am trait m-a pregatit pentru a fi medicul care sunt azi.

Cate consultatii realizati in prezent, pe luna?

Dr. Fondrea: In prezent, realizez peste 100 consultatii pe luna, la care se adauga interactiunile cu pacientii de la interventiile pe care le desfasor, plus interactiunile cu cei care au nelamuriri sau isi exprima curiozitatile pe blogul meu. Sunt sute de oameni, luna de luna.

Ce intelegeti prin confidentialitatea medic-pacient?

Dr. Fondrea: Confidentialitatea medic-pacient inseamna, succint, ca orice informatie primesc de la pacient, acea informatie nu va parasi clinica. Este extrem de important de stiut si au existat nemultumiri pe parcursul anilor, indiferent de gradul de familiaritate cu pacientul, fie ca vorbim despre un membru al familiei, fie ca este tatal, sotul, fiul sau fratele acestuia, nimeni nu este indreptatit sa cunoasca informatii despre planul de tratament. Nimeni, cu exceptia corpului medical din clinica care necesita informat pentru bunul mers al procedurilor stomatologice. Este extrem de important pentru mine ca ceea ce se intampla in practica mea medicala ramane in clinica.

Care este tipologia de pacient pe care o gasiti ca fiind cea mai in linie cu asteptarile dumneavoastra de la relatia medic-pacient, altfel spus, cum arata prototipul pacientului perfect?

Dr. Fondrea : Pacientul perfect este unul asumat in intregime. Este acea persoana care vine cu mintea deschisa, careia nu ii este teama sa puna intrebari, care vrea sa stie ceea ce nu stie. Si care, dupa ce s-a edificat, se hotaraste impreuna cu mine ce curs de actiune este de urmat pe mai departe.  Dupa ce am luat o hotarare impreuna, eu ma voi angaja sa fac tot ce am spus de la bun inceput ca voi face. Iar de la pacient, astept exact acelasi lucru. Reciprocitate.

Exista cazul acelor oameni care isi doresc un corp de invidiat, vor sa arate bine din punct de vedere fizic si sa se bucure de o stare generala de sanatate. Ei isi spun ca pentru a ajunge la aceste rezultate vor manca sanatos, vor face toate sacrificiile necesare, inclusiv respectarea unui plan sustinut de antrenamente fizice, zi de zi. Se angajeaza in acest demers timp de o saptamana, dupa care constata ca e mai  dificil  decat credeau inainte si se resemneaza.

Nu ai cum sa arati bine, sa mentii un nivel de greutate confortabil si sa te bucuri de sanatate dupa doar o saptamana de efort.  Pentru cele mai bune rezultate, e nevoie de un efort constant, sustinut, de luni de zile. Respectand reciproca, pentru unii pacienti e nevoie de un efort de ani de zile.  Pacientul care are rezultate este cel care face tot  ce trebuie facut, fiind consecvent planului stabilit de medic. Poate ca pe parcursul timpului mai are unele scapari, insa el ramane fidel directiei stabilite la inceput si merge pana la final.  Miracolul nu se intampla peste noapte.  Cei care nu se asteapta la minuni instantanee si se plaseaza impreuna cu mine pe directia planului de tratament, acesti pacienti au rezultate. Ceilalti nu.

Cei care se prezinta de cateva ori la sedintele de tratament, si care dupa o intepatura sau o mica durere considera ca efortul e prea mare pentru ei, acesti oameni nu au rezultate. Cei care se lasa furati de anunturi stomatologice comerciale de tipul: indiferent de complexitatea patologiei tale, te putem trata intr-o singura zi, pe loc, garantat, fara dureri, cu sanse absolute de reusita, acesti oameni sunt sortiti din nou esecului din punct de vedere medical. Si e pacat.

De ce credeti ca unii pacienti se abat de la acest model, evitand sa ofere imaginea de ansamblu, conforma cu adevarul despre situatia in care se afla?

Dr. Fondrea: Pentru ca este provocator sa te uiti in oglinda si sa fii corect cu tine insuti in totalitate. Este greu sa iti vezi si sa iti recunosti defectele. Si atunci cand treci prin experiente dificile in cabinetul stomatologic, cand ti se spune ca ai infectii, ca s-au instalat probleme parodontale grave, ca exista carii, ca ai probleme articulare de care nu stiai, trebuie sa iti asumi asta si sa mergi mai departe. Si nu e usor sa faci asta. Insa drumul prin desert poate trece numai prin desert…

In acest punct, oamenii cauta scurtaturi. O cale mai usoara. Pe principiul: hai sa facem ceva doar de dragul de a o face si unii cad in mrejele promisiunilor stomatologice de tip electoral pe care le cunoastem cu totii: veti primi exact ce va doriti, fara sa doara, fara sa fie incomod. Veti primi totul de-a gata, fara niciun efort, in timp scurt, instantaneu si miraculos, daca se poate.

Aceste minciuni sunt usor de digerat, reprezinta calea usoara.  E mult mai dificil de crezut ca drumul greu este cel mai bun de urmat. Si, in consecinta, unii pacienti decid ca sanatatea lor poate fi incredintata si acestui regim stomatologic bazat pe promisiuni electorale mincinoase. Oamenii vor sa creada ca poate fi simplu pentru ei, chiar daca realitatea nu este asta.

Un lucru pe care il spun intotdeauna pacientilor mei si cred ca este cea mai importanta bucata de informatie livrata in urma consultatiei este: nu va fie teama sau rusine sa cereti lamuriri suplimentare. Nu veti fi niciodata judecati sau intelesi gresit. Din contra, ma bucura sa stiu ca sunteti preocupati si va intereseaza sa aflati cat mai multe despre ce putem face pentru starea voastra de sanatate si pentru dantura voastra.

Un sfat pentru pacientii din Romania si un sfat pentru medici?

Dr. Fondrea: Realitatea este ca pacientii nu se pot trata de unii singuri, doar medicul ii poate trata. Prin urmare, medicul are nevoie de tot suportul pe care pacientul i-l poate oferi. Vorbim despre o colaborare aici. Sfatul meu, valabil si pentru medic si pentru pacient este sa formeze o echipa care sa se respecte reciproc, o echipa functionala pe interese comune.

Care este cel mai frecvent lucru inteles gresit despre stomatologie la nivel general in tara noastra?

Dr. Fondrea: Unul din lucrurile intelese gresit este faptul ca stomatologia nu este medicina. Faptul ca o operatie pe rinichi, una pe ochi, una pe ficat sau inima este o forma de medicina, in timp ce o operatie stomatologica este o forma de cosmetica. Fals. Stomatologia nu sta langa cosmetica, stomatologia sta langa cardiologie. Daca pacientul poate intampina implicatii majore pentru starea sa de sanatate, inclusiv moartea, in cardiologie, la fel, poate intampina implicatii fatale si in stomatologie.

Acestea au fost cateva din gandurile domnului dr. Fondrea, ganduri care se transpun in realitatea activitatii noastre zilnice. Exista o expresie pe care o iubesc, vine din latina: ”Provehito in Altum”, care se traduce prin: ”March on into higher grounds”.  A cauta mereu inaltimile in lucruri, a incerca mereu sa aspiram spre tot ce poate fi mai bun atat in noi, cat si in exteriorul nostru, prin ce alegem sa facem.  

Cred ca se potriveste bine cu lucrurile pe care le facem la Dental Design Timisoara. 

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro

 

 

Articolul 15 ani de stomatologie, interviu dr. Fondrea apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Igienizarea si intretinerea dintilor pe durata tratamentului ortodontic

$
0
0

Aparatele ortodontice sunt dispozitive medicale fabricate si aplicate in mod specific si individual care au ca scop tratarea unei conditii medicale si functionale. Acestea pot fi aplicate copiilor pentru a putea corecta situatiile aparute in perioada de crestere dar si in cazul adultilor pentru a corecta pozitia incorecta a dintilor si ocluzia (muscatura) deficitara.

Provocarile ce apar pe perioada tratamentelui sunt, printre altele, provocari de intretinere corecta a unei igiene bune. Cu totii stim deja importanta mentinerii unei igiene bune insa atunci cand ai un aparat ortodontic este cu atat mai important si este nevoie de o atentie sporita datorita faptului ca resturile alimentare pot fi stocate mai usor si mai repede printre bracketi sau in jurul contentiei fixe (acea sarmulita aplicata pe partea din spate a dintilor dupa definitivarea tratamentului ortodontic). Dusmanul cel mai mare al igienei orale este placa bacteriana. Resturile alimentare care raman stocate pe dinte, pe langa bracketi duc la formarea unei pelicule fine de placa bacteriana, aceasta producand un acid care va eroda smaltul dentar si va irita gingiile, poate duce la aparitia cariilor, petelor albe cretoase de pe dinti, a bolilor gingivale si  a respiratiei urat mirositoare.

Mentinerea unei igiene bune poate parea o provocare, intr-adevar, dar se poate face in mod corespunzator fiind atent la cateva aspecte. Iata cateva idei gata sa iti vina in ajutor astfel incat sa nu mai consideri intretinerea unei igiene bune ca fiind provocatoare ci doar… putin diferita.

           Apartele ortodontice fixe pot fi de doua feluri, cele care se vad, adica sunt aplicate pe partea din fata a dintilor si cele “ascunse”, aflate pe fata din spate a lor. Cum poti face o igiena buna atunci cand ai un aparat ortodontic? Ai nevoie de o periuta cu firele moi, o pasta de dinti care iti place, un fir interdentar special (super floss), periute interdentare si irigator bucal. Cum procedezi? Dupa fiecare masa iti vei spala dinti si aparatul dentar timp de trei minute cu periuta cu firele moi, vei face acele miscari circulare vibratorii pe loc, despre care am mai discutat (vezi articolul despre igiena dentara corecta), vei curata fiecare fata a dintilor, vei curata aparatul inclinand periuta asfel incat sa poti curata deasupra si sub bracketi iar apoi vei curata cu firul interdentar special asfel incat sa te asiguri ca e curat si langa gingie, intre dinti si pe langa bracketi. Desigur ca poti folosi si periutele interdentare pentru a putea curata pe langa bracketi, usor, cu miscari inainte-inapoi. Inainte de culcare dupa ce ai curatat cu periuta, firul si/sau cu periuta interdentara, irigatorul bucal iti va fi de mare folos pentru a te asigura ca ai facut o igiena foarte buna, jetul lui de apa, pe care il reglezi dupa nevoia pe care o ai, vine cu presiune si iti va indeparta orice rest alimentar ramas. Aparatele ortodontice linguale sunt estetice deoarece nu se vad atunci cand zambesti sau vorbesti insa igiena poate fi ingreunata tocmai datorita pozitionarii si a faptului ca e putin mai dificil de curatat pe partea din spate a dintilor insa cu siguranta poti sa faci asta. Vei proceda la fel, ca in cazul celor aplicate pe partea din fata a dintilor, insa atunci cand vei curata cu irigatorul bucal, pune-l pe o intensitate mai mica si straduieste-te sa cureti dinspre interior spre exterior, curatand asfel bracketii si pe langa ei.

          Aparatul dentar mobil cum e Invisalign-ul are aspectul unei gutiere, iti vei putea intretine igiena dentara buna la fel cum o faceai cand nu aveai aparat dentar. Aparatul se scoate atunci cand vei manca si il vei reintroduce curat dupa ce ai periat dintii foarte bine si ai folosit firul interdentar.

          Contentia fixa. Ai finalizat tratamentul ortodontic, ti-a fost dat aparatul jos, felicitari! Dintii tai sunt drepti si intr-o pozitie corecta. Acum urmeaza igienizarea profesionala, iti este indepartat tartrul, resturile de ciment de pe smalt in urma aparatului, dintii sunt finisati si lustruiti, urmeaza aplicarea contentiei fixe, acea sarmulita aplicata in spatele dintilor, menita sa mentina dintii pe pozitia obtinuta. Vei curata cu atentie pe partea din spatele dintilor pentru ca si in jurul ei se pot acumula cantitati mari de placa bacteriana, daca nu esti atent. Vei folosi aceeasi metoda de periaj, frecventa si durata, ca in perioada purtarii aparatului ortodontic fix, vei folosi firul interdentar special si irigatorul bucal.

         Contentia mobila sau gutiera nu ridica dificultati pentru ca iti tratezi dintii intr-un mod normal, adica vei folosi peria cu fierele moi, pasta de dinti si firul interdentar si o vei aplica intotdeauna pe dintii curati dupa ce te-ai asigurat ca si ea este curata (o cureti in interiorul ei si pe exterior cu peria si pasta de dinti).

Alimentatia are un rol important in mentinerea sanatatii orale, ceea ce mananci si bei va influenta felul in care arata dintii tai. Evita alimente ce pot creste riscul aparitiei demineralizarilor sau a cariilor, aceasta inseamna sa diminuezi consumul de alimente bogate in zahar, a bauturilor dulci si de asemenea evita consumul alimentelor ce se lipesc de dinti, biscuiti, caramele, guma de mestecat. Fumatul de asemenea va determina aparitia coloratiilor inestetice atat pe partea din fata a dintilor cat mai ales pe partea din spate a lor acolo unde se depune placa bacteriana mai mult, nicotina va colora placa bacteriana si va inrautatii mirosul deja neplacut al peliculei bacteriene.

Atunci cand ai aparat ortodontic este nevoie sa intelegi clar cat de important este sa iti mentii dintii sanatosi si sa ai grija de ei, sa iti aloci mai mult timp igienei dentare, sa nu uiti ca aceasta etapa este temporara iar dintii ii ai pentru intreaga viata.

In concluzie, igiena dentara corecta si completa, executata de tine acasa, controalele periodice si igienizarile profesionale facute la timp ( 3, 4 sau 6 luni) in functie de cazul tau, o alimentatie echilibrata, consumul scazut de zahar si renuntarea la fumat vor determina ca dintii tai sa fie sanatosi pe durata tratamentului ortodontic iar la finalul lui vei avea dintii aliniati corespunzator si frumosi.

          Succes si zambete frumoase!

Lavinia Ciuculescu, profilaxist – www.dentaldesign.ro

Articolul Igienizarea si intretinerea dintilor pe durata tratamentului ortodontic apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

De ce sa respectam planul de tratament?

$
0
0

Incropit. Stii cum e cand ceva e incropit? Este suma lipita a mai multe parti incongruente, puse laolalta pentru a da un sens de coerenta aparenta. Suna de-a dreptul incropit, nu?

Dar cum e cu respectul incropit? Ce se intampla atunci cand o multitudine de alegeri vin sa dea nota finala a danturii tale? A felului in care vei arata in societate. Iti poti asuma un zambet incropit? 

Nu esti ingrozit de un zambet incropit?

Printr-un astfel de zambet eu inteleg urmatorul lucru. Un medic stomatolog, o viziune asupra lucrurilor. Ii treci pragul pentru ca te gandesti ca ai nevoie de o obturatie (plomba). Insa, in urma examinarii clinice si a radiografiei reiese faptul ca ai nevoie de mult mai mult decat atat. Medicul iti spune ca e necesara refacerea tratamentelor de canal, ca ai o muscatura incorecta, recomandandu-ti un aparat ortodontic. Ca daca nu te lasi de fumat, boala parodontala se va agrava si vei ajunge intr-o situatie extrem de riscanta pentru starea ta de sanatate generala. Ca ai mult mai multe carii decat credeai tu ca ai… Insa, tu nu esti receptiv. Tu vrei doar o plomba. Iar medicul din fata ta refuza sa te trateze de suprafata. El iti spune ca daca nu respecti planul de tratament, vei ajunge rau. Starea ta de sanatate se va agrava…

Dar tu esti pe fuga, vrei doar sa iti rezolvi plomba si dintele care te deranjeaza, in viziunea ta… Alegi sa vizitezi un medic stomatolog care e dispus sa faca compromisuri… sa iti ofere ce crezi tu ca ai nevoie… iar daca el nu iti satisface nevoile pe care crezi tu ca le ai, vei merge la altul, apoi la altul… si in acest fel, incepe un drum lung bazat pe alegeri gresite. Esti sigur ca vrei sa iti bazezi starea zambetului tau pe un amestec de viziuni diferite, poate aflate in totala opozitie?

Hai sa presupunem ca ai o problema de sanatate care te afecteaza, de exemplu, ti-ai fracturat mana. Cum ar fi sa mergi azi la un medic pentru o radiografie si un interviu clinic. Apoi, maine, din dorinta poate de o a doua parere, sa vizitezi un alt medic. Al doilea te cucereste prin complimente ieftine si iti spui, vreau sa ma trateze domnul doctor al complimentelor. Hai sa imi las conditia fizica pe mana lui. Dar cand mergi la el sa iti puna mana in atela, a treia zi, te doare. Si toate complimentele din lume parca nu sunt de ajuns sa te scoata din dureri. Vrei un nou doctor. Te revolti. Sistemul e de vina. Si ajungi, in sfarsit, la doctorul care trebuie. E idealul, domnul perfectiune. Aici nu te doare, el nu iti ia multi bani, lucreaza perfect. E pe copertele tuturor revistelor. Si toata lumea vrea sa mearga la el. Stii tu ca aici, daca prin absurd, nu iti face mana bine, el cu mana lui ti-o va repara la loc. Stii pentru ca el iti spune asta. Stii pentru ca e renumit pentru asta. Si dupa ce il alegi pe domnul dr. perfectiune, realizezi ca ai dat o gramada de bani pe toate acele vizite la medic. Dupa 2 saptamani in care astepti sa te vindeci si treci prin dureri crunte, umflaturi, apeluri de reasigurare la cabinetul perfectiunii, realizezi ca ai gresit. Ca evident nu esti bine. Ca in mod sigur va trebui sa iti gasesti un medic nou…insa acum, cel mai probabil, problema ta initiala s-a complicat. Soarta ta medicala s-a schimbat. Iar ce iti ramane de facut este sa te lupti cu sistemul in continuare…mult succes!

Insa nu cred ca vrei acest lucru. Tu ai respect de sine. Vrei sa fii bine. Nu vrei sa fii ingrozit de un zambet incropit. Respecta planul de tratament, pentru ca iti poate salva viata. Iti poate salva stima de sine. Te poate scuti de cheltuieli si te ajuta sa economisesti o gramada de bani. Ramai fidel planului de tratament si alege sa te bucuri de sanatate. Alege sa te bucuri de beneficiile unui zambet frumos. Alege sa poti sa zambesti cu incredere, fara complexe. Alege bine. Din respect fata de tine. Din incredere fata de medicul tau.

Sigur, e dificil sa alegem un drum de lunga durata, pentru planul de tratament. Posibil sa doara, posibil sa fie nevoie de ani de zile de vizite la stomatolog pentru a corecta o stare de sanatate precara, o functionalitate agravata si o estetica deficitara. Insa, din pacate, nu exista scurtaturi. Singura posibilitate ancorata in realitate este tocmai asta: a respecta cu strictete ce ne spune medicul. Acel medic ale carui interese coincid cu ale noastre, in calitate de pacienti. A lua pauze pe cont propriu, a intrerupe, modifica sau renunta la planul de tratament initial va compromite iremediabil atat constructia in directia ameliorarii problemei initiale, cat si problema initiala avuta.

Va compromite toata starea dintilor tai.

Iar tu, in mod sigur, nu vrei asta. 

 

Doru Sasu, Specialist Relatii Publice – www.dentaldesign.ro 

Articolul De ce sa respectam planul de tratament? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Viewing all 281 articles
Browse latest View live