

Daca ti se ofera des de catre apropiati guma de mestecat sau bomboane mentolate atunci este cazul sa citesti acest articol.
Halena reprezinta respiratia urat mirositoare, neplacuta. Este un fenomen frecvent intalnit care afecteaza viata individului intr-un mod negativ atat pe plan social cat si personal. Oamenii in general au tendinta sa ii respinga si sa se indeparteze de persoanele cu respiratie urat mirositoare. Daca faci parte din milioanele de oameni care sufera de aceasta boala este cazul sa afli ca exista tratament si ca o respiratie placuta iti poate schimba viata.
Halena se clasfica in doua mari categorii : fiziologica si patologica.
Halena fiziologica se intalneste in cazul consumului unor alimente cum ar fi : ceapa, usturoiul, alcoolul, tutunul. Tratamentul in acest caz este foarte simplu : se intrerupe consumul si se realizeaza o igiena bucala riguroasa.
Halena patologica este cea ingrijoratoare, ea facand obiectul acestui articol.
Cauzele halenei sunt numeroase insa principala cauza o reprezinta igiena bucala deficitara. Respiratia urat mirositoare provine de la alimentele ingerate si de la bacteriile care se afla deja in cavitatea bucala. Mirosul din gura este rezultatul activitatii bacteriilor. In gura, bacteriile care traiesc aici interactioneaza cu particule de mancare, cu tesuturile si sangele si dau nastere unor compusi volatili urat mirositori. Insa de cele mai multe ori originea halenei este chiar in cavitatea bucala si se datoreaza unor afectiuni stomatologice cum ar fi : carii, gingivite, parodontite, stomatite , xerostomie ( uscarea excesiva a gurii). Lipsa unei igiene corespunzatoare duce la dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, mai ales in spatiile cu putin oxigen: intre dinti, la baza limbii, sublingual. Aceste bacterii produc in urma proceselor metabolice compusii cu sulf care dau respiratiei mirosul neplacut.
Igienei bucale deficitare ii este de obicei asociat un alt obicei direct responsabil pentru aparitia halenei: fumatul. Gudronul si nicotina din fumul de tigara se acumuleaza pe dinti si pe limba, determinand uscarea mucoasei bucale. Cantitatea redusa de saliva va determina o aparare deficitara in fata bacteriilor, datorita alterarii valorii pH-ului optim pentru apararea anti-infectioasa si datorita nivelului scazut de lizozim (substanta cu rol antibacterian continuta de saliva).
Pe langa afectiunile bucale si igiena deficitara exista o serie de afectiuni sistemice care pot determina aparitia halenei :
1. afectiuni ORL : infectii faringiene, amigdaliene
2. deshidratare
3.dupa consumul unor medicamente
4. infectii fungice : micoze, candidoze orofaringiene
5 diabetul zaharat: ( halena cu miros de mere verzi ,halena acetonemica)
6. insuficienta hepatica cronica: halena cu miros de sulf
7. insuficienta renala cronica: halena cu miros amoniacal (halena uremica) deoarece rinichii compromisi nu mai pot epura organismul de produsii de excretie (uree, amoniac)
8. infectii pulmonare
9. Boala de reflux gastro-esofagian
10. diverse afectiuni gastrice ca ingreuneaza sau fac imposibila progresia alimentelor ( ex: diverticuli esofagieni, cancer gastric sau esofagian ).
Tratamentul halenei este eficient daca se identifica exact cauza ei. In cazul halenei datorata unor boli sistemice se consulta medicul de familie si apoi medicul specialist pentru identificarea bolii care o cauzeaza.Studiile au aratat insa ca in aproximativ 90 % din situatii halena este data de afectiuni bucale. Tratarea acestei boli incepe in modul cel mai simplu cu putinta: ingrijirea dintilor, spalarea regulata a acestora si eliminarea resturilor alimentare dintre dinti, curatarea limbii – care aduna foarte multi microbi – si vizita regulata la medicul stomatolog.
Daca se exclud toate bolile sistemice care o pot provoca, singura cauza a halenei ramane igiena bucala sau mai bine zis lipsa ei. In acest caz tratamentul este de instruire cu privire la aplicarea unei rutine zilnice de curatare a cavitatii bucale.
Dintii trebuie curatati dimineata, seara si dupa fiecare masa, in mod corect, pe fiecare parte a lor, cu miscari circulare vibratorii. Este esentiala folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare cantonate in locuri in care periuta de dinti nu ajunge. Nu uitati ca placa bacteriana se depune si pe gingii, si pe obraji, si mai ales pe limba, asadar ocupati-va de igiena intregii guri. Se poate folosi si apa de gura, dar e mai putin eficace decat un periaj corect al intregii cavitati bucale. Igiena bucala personala trebuie neaparat insotita de igienizare profesionala o data la 6 luni si de o consultatie stomatologica care poate identifica din timp orice factor cauzator al halenei.
Ca si adjuvant al tratamentului este important sa se mentina o hidratare buna a organismului pentru a impiedica scaderea cantitatii de saliva., aceasta fiind cel mai bun mecanism de aparare impotriva halenei prin actiunea ei protectoare impotriva dezvoltarii florei bacteriene in exces. Pentru stimularea salivatiei se mai poate folosi gume de mestecat, legume si fructe proaspete.
Cel puțin din titlu, pare a fi foarte intrigantă ideea cum că ar fi vreo legătură între cele două boli, fiecare localizată în cu totul altă zonă din organism, amândouă totuși având o frecvență mare în societățile dezvoltate. Și chiar dacă nu există o conexiune aparentă între cele două, totuși legături sunt, și e bine de știut care sunt acestea.
Așa cum am menționat și în alte contexte, zâmbetul este cu adevărat un accesoriu important. Nu există zâmbet frumos fără o dantură de calitate, asta e o certitudine, tocmai de aceea majoritatea oamenilor cu care interacționez caută pe lângă sănătatea întregului organism, modalități prin care își pot ajusta, înfrumuseța zâmbetul și menține dantura frumoasă și sănătoasă un timp cât mai îndelungat.
Discutând cu oamenii, am aflat ceva ce m-a surprins oarecum. Un vis comun, care se transformă în coșmar, și pe mulți îi trezește la propriu din somn, este acela că își pierd dinții… pur și simplu le pică dinții! Ei bine, boala parodontală e boala în urma căreia riști să-ți pierzi dinții – asta e definiția în termeni populari, și majoritatea se tem de acest aspect și e just să fie așa.
O definiție corespunzătoare și mult mai amplă ar fi în felul următor: boala parodontală e o afecțiune inflamatorie localizată sau generalizată, acută sau agresivă, a țesuturilor de susținere ale dinților: gingie, os, ligamente ce țin dintele, având ca rezultat distrucția acestor țesuturi de suport, astfel că în timp, și fără un tratament, dinții pot fi pierduți.
Principalul factor care determină apariția acestei boli sunt bacteriile din placa dentară, în asociere cu factorii genetici și cei de mediu. Microorganismele implicate în boala parodontală și produșii lor metabolici pot pătrunde în circulația generală (în sânge) și astfel se creează posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontală (punga ce se formează între gingie și dinte), în sistemul circulator. Se cunoaște influența lor în etiologia endocarditei bacteriene.
Despre afecțiunile cardiovasculare știm cu toții că reprezinta o mare problemă în societatea de astăzi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De la angine pectorale, la hipertensiuni, hipotensiuni, cardiopatii ischemice, infarcturi miocardice… afecțiunile cardiovasculare încă țin sus stindardul în privința ratei principale de mortalitate.
Menționam mai sus că prin acea pungă parodontală pătrund în circulația generală toxine bacteriene, acestea ajungând să determine complicații cardiovasculare, totuși o parte din complicații apar și în cazul pacienților edentați. Bacteremia se poate dezvolta în urma ulcerațiilor traumatice care rezultă din cauza protezelor mobile. (În cazul în care acestea provoacă rani, nu se ajunge la medicul dentist pentru rebazări -recăptușiri ale protezei – având ca scop readaptarea corespunzătoare pe câmpul protetic – în gură.)
Pacienții considerați la risc în a dezvolta complicații cardiace sunt sfătuiți să țină cont de faptul că există un protocol al profilaxiei în această privință.
• Vizitele regulate la medicul dentist sunt recomandate
• În cazul manoperelor sângerânde trebuie respectată profilaxia cu antibiotice
• Igiena orală trebuie menținută cu rigurozitate atât la domiciliu, cât și în cadrul ședințelor de igienizare din cabinetele stomatologice
• De asemenea, folosirea apelor de gură pe bază de clorhexidină este indicată pentru că reduce bacteriemia de origine orală
Făcându-se poate puțină lumină în cazul legăturii dintre cele două boli, trebuie precizat încă o dată că niciodată o vizită la medicul dentist nu e fără folos… și conform principiului care spune că e mai bine să previi decât să tratezi, îndemnul meu ar fi: o radiografie panoramică, o programare la medicul dentist pentru consultație și astfel în urma ședinței, pacientul are o idee generală despre care anume sunt problemele, categoric momentul începerii tratamentelor aparține 100% pacientului.
Hotărăști să faci programare la dentist, de la recepție ți se spune telefonic că ar fi indicat să vii cu o radiografie panoramică la ora stabilită, la clinica X. Perfect, până aici nimic dificil. Cu teamă sau nu, se face ora stabilită, cu radiografia sub braț, suntem întâmpinați la receptie. Și de aici lucrurile se fac diferit de la clinică la clinică, dar, în principiu, pacientul este rugat să completeze o fișă!
Poate pare puțin înspăimântătoare ideea, adică daca vin la dentist, de ce atâtea întrebări la care să răspund în fișă? Trebuie să răspund la toate? Păi și dacă nu vreau? Răspunsul e simplu: nu TREBUIE să răspunzi la toate, nimeni nu te forțează să faci ceva ce nu dorești, dar, dorind servicii de calitate, INDICAT ar fi să o faci, și să răspunzi cu responsabilitate la întrebările din fișă.
De ce asta? Pentru că medicii au o responsabilitate: pe lângă faptul că tratează „un dinte”, ei tratează un om, așa cum e el, cu numele lui, cu ce e el ca întreg, Poate că totuși numele nu e deloc dificil a se completa, dar locul de muncă? adresa de e-mail, telefon… pentru ce? Ei bine pentru că așa e frumos, ca să știi cu cine vorbești, despre ce vorbești și cum să contactezi pacientul chiar prin adresa lui de e-mail, telefon.. mai ales că e o modalitate atât de rapidă și eficientă de comunicare. Și dacă toate aceste întrebări și alte câteva obțin un răspuns relativ facil, ajungem la subiectul fierbinte:
ANTECEDENTE MEDICALE, subiectul la care majoritatea completează: NU declar! Răspuns perfect dacă chiar nu e nimic de declarat (și Doamne ajuta să nu fie nimic de declarat), DAR dacă e ceva și nu se notează în fișa pe care, apropo, o semnezi la final, pacient fiind, medicul nu știe o multitudine de lucruri care pot cauza probleme!
E drept că medicul întreabă: ești alergic la vreo substanță anestezică?, ai probleme cardiace, diabet, hemofilie?, ești sau nu însărcinată?, ai hepatite sau HIV? Să fii alergic la o substanță din cadrul anestezicului folosit și să nu declari poate duce la probleme serioase, care ajung până la șoc anafilactic si posibila moarte în cazul în care nu se intervine la timp, totul putând fi evitat prin folosirea unei alte substanțe anestezice, cu alte componente (deci foarte ușor).
Probleme cardiace – pentru cardiaci contează și momentul zilei pentru tratament, plus că se folosesc alte tipuri de anestezic, cele fără adrenalină. O problemă cardiacă ascunsă și „accentuată” de o anumită substanță anestezică pune atât medicul, cât și pacientul în situația în care acesta din urmă este afectat de intervenția medicului și, în plus, pleacă fără tratament în ziua respectivă.
Pentru diabetici, foarte importantă e masa, momentul zilei de venit la dentist, igienizările, modificările bucale… aspecte pe care dentistul le abordează în funcție de cazurile specific.
Hemofilia este o boală mai frecventă în cazul bărbaților, care determină un deficit de coagulare a sângelui. Este foarte periculos ca un pacient să aibă o asemenea problemă și să nu o declare, în special în cazul manoperelor sângerânde (extractie, intervenții chirurgicale ale părților moi, gingiei).
E foarte important de știut de existența unei sarcini. Anumite tratamente se temporizează pe perioada sarcinii, plus că nu trebuie să se facă radiografii decât în cazuri excepționale, și asta doar la doze de radiație mică, pacienta fiind protejată cu șorț de plumb în zona abdomenului și a glandei tiroide.)
Hepatitele sunt, din păcate, afecțiuni destul de frecvente, iar o parte din pacienți refuză să declare acest lucru din teama de a nu fi respinși la tratament. Ce trebuie știut este că protocolul de curățare și sterilizare a ustensilelor, pieselor și suprafețelor e același pentru toată lumea. Chiar și dacă un om nu știe că are o anumită afecțiune, protocolul este același. Existând un protocol, care este urmat cu strictețe, se elimină riscul de infecții încrucișate: adică infecții transmise de la pacient la medic, de la medic la pacient sau de la pacient la următorul pacient.
Fișa pacientului rămâne confidențială. Totuși, indiferent de momentul în care pacientul dorește să aibă o evidență a ceea ce i s-a lucrat, o copie rezolvă și această problemă. În concluzie, o fișă e mai mult decât o fișă. Ești tu ca pacient!
Mulți pacienți știu un lucru sigur: o carie e ceea ce se vede pe suprafața dinților. Netratată, duce la distrucția dintelui în cauză. Adevarat, dar asta e doar o parte din problemă. Cariile nu sunt doar cele care se văd și cele care sunt expuse ochiului. Înainte de a dezvolta acest subiect, trebuie lămurit un aspect: o carie se formează pe un dinte ce deja e în contact cu mediul bucal și niciodată nu apare în cazul unui dinte inclus.
Localizările cariilor:
Cele mai frecvente sunt localizate în șanțuri și fosete. Adică pe suprafețele masticatorii. Acestea apar inițial ca pete maronii în interiorul șanțurilor. Acestea chiar dacă nu avansează în suprafață, avansează în profunzime, și tocmai de aceea multi pacienți se prezintă la dentist cu dureri și se minuneaza că din cauza acelei „cariuțe” se poate ajunge în unele cazuri și la devitalizarea dintelui (scosul de nerv).
O a doua localizare e între doi dinți. Să luam drept exemplu o carie situată pe suprafața masticatorie a unui dinte. Aceasta poate fi văzută în oglindă, însă o carie aflată între doi dinți nu poate fi văzută cu ușurință, iar când poate fi văzută e fie foarte avansată caria, fie a avut deja loc distrucția unui perete. De ce apar cariile în astfel de localizări? Simplu: pentru că perii de la periuța dentară, fiind flexibili, nu vor putea curăța niciodată suprafața dintre doi dinți. Soluția? Firul interdentar.
O a treia localizare e la nivelul gingiei. De multe ori, datorită unui periaj incorect realizat, apare dezvelirea unei porțiuni din rădăcina dintelui. Dacă pentru suprafața coronara, smalțul are un rol deosebit de important, trebuie știut că rădăcina nu e învelită de smalț, tocmai de aceea zona radiculară expusă e susceptibilă cariei.
Și acum cunoscând aceste detalii ale localizării cariilor, cum să descoperim singuri caria:
Dacă e pe suprafețele masticatorii e simplu: colorațiile din șanțurile dintilor ne pot trage un semnal de alarmă. Dacă e vorba despre o localizare a cariei în zona dintre doi dinți, folosirea firului interdentar ne poate ajuta: dacă firul interdentar agață, miroase, iar gingia sângerează ca raspuns nu la firul interdentar, ci ca răspuns la caria aflată în apropierea ei, iată un alt semnal de alarmă.
Dacă dintele pare a fi „mai lung” decât era înainte vreme, iar culoarea lui se modifică în porțiunea dinspre gingie, dacă apare lipsa de substanță, adică o ușoară scobitură, daca e sensibil… acest fapt din nou ar trebui să ne îndrepte spre un dentist.
În ultima perioadă, peste tot, accentul e pus pe prevenție, în această categorie vorbim despre igienizări și de ce sunt recomandate ca să fie efectuate cu regularitate. Odată cu ședința de curățare, pacientul află și care sunt modificările dentare din ultima perioada (modificari pe care el poate nu le vede singur în oglindă).
E mult mai ușor să tratezi o carie incipientă, decât să se aștepte apariția durerilor, să se ajungă la tratamente de canal, să se ajungă la distrucții încât să fie nevoie de coroniță de acoperire sau, în cel mai rau caz, la o distrucție atât de semnificativă încat să nu mai fie altă soluție decat extracția.
Soluția pentru prevenție e simpla: igienizări regulate; periaj corect efectuat acasă, pentru zonele pe care se efectuează masticația, zonele dinspre limbă și dinspre buze; folosirea firului interdentar – singurul care efectuează curățirea zonei dintre doi dinți; apa de gură.
Endodontie. Tratament de canal. Obturatie radiculara.
Ce inseamna toate astea?!
În acest articol dorim să răspundem celor mai frecvente întrebări adresate de către pacienți și să explicam pe scurt ce înseamnă „scoaterea nervului”. Endodonția este o ramură a stomatologiei (o specialitate) care se ocupă cu tratamentul afeciunilor pulpare (adică ale „nervului”).
Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) constă îndevitalizarea unui dinte (adică scoaterea „nervului”). Acesta constă în: curățarea canalelor radiculare, dezinfectarea lor, prepararea și obturarea definitivă (obturație radiculară). Acest tratament nu este dureros și se efectuează sub anestezie.
Când avem nevoie de tratament de canal?
Medicul decide dacă este necesar un tratament de canal după o consultație amănunțită însoțită de o radiografie dentară a dintelui respectiv. Tratamentul endodontic se realizează în următoarele situații:
- când avem un dinte cu o carie mare care se extinde până la nerv
- când pulpa dintelui este inflamată datorită unor carii, infecții, traumatisme
- în anumite cazuri când se șlefuiește un dinte în scop protetic (adică în cazul în care se realizează o coroană pe el)
Care sunt etapele unui tratament de canal realizat corect?
Un tratament de canal corect (scoaterea nervului) nu se poate realiza fără următoarele lucruri:
- mediu de izolare a dintelui – DIGA (o membrană din cauciuc care are rolul de a izola dintele pe care se efectuează tratamentul de canal de restul gurii, cu scopul de a împiedica accesul bacteriilor din salivă în canal și a ingerării substanțelor dezinfectante ce se folosesc pentru curățarea dintelui)
- aparat de măsurare a dimensiunii canalului – APEXLOCATOR
- iriganți – diverse soluții pentru dezinfecția canalului
- radiografie de control – după orice tratament de canal este obligatorie realizarea unei radiografii de control.
Un dinte cu nervul scos poate să mai doară?
Din păcate, răspunsul nu este cel la care s-ar fi așteptat pacienții, pentru că da, un dinte pe care s-a efectuat tratament de canal poate să mai doară. Durerea poate fi de două feluri, în funcție de momentul apariției ei:
1. Durerea imediat după tratamentul de canal - se poate manifesta ca o durere vie, puternică sau ca o jenă, o durerea slabă, în general la masticație sau când se face presiune pe dintele respectiv. Această durere dispare în câteva zile și pentru a o ameliora se pot lua antiinflamatoare.
2. Durerea după o perioadă lungă de la realizarea unui tratament endodontic – aceasta indică un eșec al tratamentului de canal.
Din păcate, succesul sau eșecul unui tratament de canal nu depinde doar de realizarea unui tratament corect de către medic. Acesta depinde și de alți factori determinanți cum ar fi: starea inițială a dintelui și a țesuturilor înconjurătoare, forma și arhitectura canalelor radiculare. În cazul unui eșec al tratamentului endodontic se recurge la tratament chirurgical prin rezecție apicală.
Cât durează realizarea unui tratament de canal?
Pentru realizarea unui tratament de canal este posibil să fie nevoie de una sau mai multe sedințe la medicul stomatolog. Cu cât cazul este mai complex, mai ales în cazul retratamentelor sau al dinților cu mai multe canale sau cu o arhitectură radiculară mai specială, cu atât sunt necesare mai multe ședințe sau o ședință mai lungă. De asemenea, în cazul infecțiilor este necesară aplicarea unui medicament în canal și revenirea pentru obturația definitivă.
Se colorează dintele după tratamentul de canal?
După tratamentul de canal dintele arată exact ca înainte. În trecut, dinții după tratamentul de canal își modificau culoarea. Astăzi, cu metodele modern de tratament de canal, acest lucru nu se mai întâmplă. Daca totuși după un timp apar discolorații ușoare există numeroase metode de tratament care redau culoarea naturală a dintelui.
În concluzie: Tratamentul de canal este alternativa la extracția dintelui. Nu este un tratament dureros, deci nu trebuie să provoace anxietate. La sfârșitul tratamentului aveți un dinte care arată perfect normal și este rezistent în timp.
Mai sus în imagine: exemplu de tratament de canal incorect și corect realizat; caz înainte și după tratamentul endodontic.
1. Tratamentele dentare sunt foarte dureroase.
Trebuia să începem cu acest mit deoarece aceasta este percepția oamenilor despre mersul la dentist . Peste 78% dintre români afirmă că evită să meargă la dentist de frica durerii. Nimic mai fals. Astăzi, cu o tehnologie modernă și anestezice mai bune, tratamentele stomatologice nu mai sunt dureroase.
2. Dinții îmbrăcați și protezele dentare nu trebuie spălate și curățate.
Pacienții au impresia că odată ce și-au îmbrăcat dinții, aceștia fiind falși nu mai trebuie spălați. Foarte fals! Dinții trebuie spălați indiferent că sunt sau nu îmbrăcați, deoarece placa și tartrul acumulat pe lucrări și în jurul lor poate cauza carii, dar și un permanent miros neplăcut al gurii (halena). De asemenea, protezele trebuie scoase în fiecare zi și igienizate pentru că pot acumula bacterii foarte dăunatoare.
3. Detartrajul îmi strică smalțul.
Din nou fals. Depunerea tartrului pe dinți duce la retragerea gingiilor. Odată cu retragerea lor se pierde și din înălțimea osului și în timp dinții devin mobili și pot fi pierduți. Detartrajul cu ultrasunete nu afectează în nici un fel smalțul dentar, el acționează strict asupra plăcii și tartrului pe care le îndepărtează fără durere.
4. Mă doare o măsea pentru că m-a tras curentul.
Din păcate, și acest mit este fals. Durerea de măsea nu este datorată curentului. Într-adevăr, frigul și curenții de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului și pot exacerba anumite suferințe, atenție, preexistente. În cazul dinților sănătoși, „curentul” nu are niciun efect.
5. Nu îmi fac radiografii dentare pentru că mă iradiez.
Radiografiile dentare nu afectează starea de sănătate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mică. Totodată, fiecare persoană este expusă zilnic la diverse radiații din mediu – cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spațiu. Cu toate acestea, efectele radiațiilor se pot cumula în timp și pot produce leziuni celulare, astfel încât numărul de radiografii trebuie să fie limitat la recomandarea medicului.
6. Dacă sunt însărcinată, nu merg la dentist pentru că îmi afectează fătul.
Tratamentul stomatologic la femeile însărcinate este posibil și chiar recomandat cu unele măsuri de precauție absolut indispensabile. Datorită modificărilor hormonale din această perioadă, dinții și gingiile dumneavoastră necesită o atenție suplimentară.
7. O pastă de dinți scumpă este mult mai bună.
Indiferent de producător sau preț sau cine știe ce alt criteriu, toate pastele de dinți fac un singur lucru – curăță dinții. Și-l fac bine, dacă suntem la rândul nostru ordonați și responsabili. Dacă nu ne spălăm pe dinți minimum de două ori pe zi, chiar dacă folosim cea mai scumpă pastă ce se găsește în supermarket tot vom avea probleme dentare.
8. Dacă nu observ nicio carie cu ochiul liber nu merg la dentist.
Unele carii, în special cele interdentare, nu sunt vizibile cu ochiul liber. De aceea este indicat să mergi la un specialist pentru depistarea lor din timp și pentru a evita durerea. Asociațiile dentare internaționale recomandă vizita la medicul stomatolog de două ori pe an. Tot la șase luni se recomandă și realizarea igienizării dentare, mai ales la persoanele aflate în grupe de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale (fumători, diabetici).
9. Alimentele fierbinti și foarte reci îmi afectează dinții.
Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul exceselor și doar pe termen lung. În mod normal, alimentele calde sau reci nu afectează dinții.
10. Familia mea nu a avut probleme dentare, deci nici eu nu am cum să am.
Într-adevăr, unele afecțiuni dentare se moștenesc. Doar că ele joacă un rol foarte mic în rândul afecțiunilor dentare. Majoritatea problemelor dentare sunt cauzate de lipsa unei igiene dentare riguroase.
În concluzie: tratamentele dentare nu dor și nici nu dăunează sănătății. Așa că atunci când este vorba de sănătatea dinților tăi, lasă miturile și sfaturile băbești deoparte!
Dr. Andreea Milos – Stomatologie Generala
Dr. Bogdan Fondrea – Estetica Dentara si Implantologie
The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.
Here’s an excerpt:
19,000 people fit into the new Barclays Center to see Jay-Z perform. This blog was viewed about 72,000 times in 2012. If it were a concert at the Barclays Center, it would take about 4 sold-out performances for that many people to see it.
Click aici pentru a vedea raportul complet.
Usor, usor ne obisnuim sa scriem 2012 in loc de…..glumeam:) 2013 in loc de 2012 atat pe foaie cat si in gandul nostru.
Majoritatea am inceput din nou lucru, unii cu mai mult chef, altii cu mai putin urmand sa-si regaseasca inspiratia odata cu revederea colegilor care au venit cu un avant puternic. Cert este ca ne-am realiniat cu totii la start, asteptand verdele pentru a putea face ceea ce ne face placere, in cazul nostru: sa ajutam oamenii sa zambeasca!
Interesant este ce se petrece in mintea fiecaruia inainte de a porni in acest 2013,caci stim cu totii ca avem noi target-uri, noi idealuri… vrem sa facem lucruri pe care nu le-am facut sau vrem sa imbunatatim lucrurile pe care le facem deja. In cazul nostru, dupa analiza facuta asupra anului ce a trecut,am luat decizia de a ne focusa asupra lucrurilor care au dat rezultate favorabile, luand ca exemple:
-inlocuirea dintilor foarte distrusi cu implante dentare, inlaturand astfel infectiile de la nivelul osului si evitand situatiile neplacute cand dintele se fractureaza sau infectia nu dispare. In acest caz am observat ca un tratament radical este incununat de succes in aproape 100% din cazuri.
-dintii din fata, cu plombe mari, vor primi fatete, astfel obtinand rezultatul estetic dorit si scazand riscul ca acestia sa se rupa.
-explicarea planului de tratament intr-o sedinta mult mai lunga pentru a ajuta pacientii sa inteleaga importanta timpului in procesul de vindecare si beneficiile ce insotesc un lucru facut asa cum trebuie!
Daca tot am amintit de o cursa automobilistica trebuie sa ne imaginam ca masina este gura pacientului, iar rolul pilotului este atribuit pacientului:)
Astfel in aceasta comparatie virajele stranse sunt inlocuite de zambete largi care expun toti dintii, suspensiile sunt tratamentele de canal, iar molarii de minte care trebuie extrasi reprezinta greutatea ce ne incomodeaza in depasiri sau gentile doamnelor puse peste schimbatorul de viteze. In cazul gentilor le punem frumos pe bancheta din spate si spunem ca nu este nicio problema. Am si glumit, dar vreau sa va dati seama cat de important este sa nu aveti probleme dentare.
Controalele periodice, igienizarile, si toate manoperele stomatologice care contribuie la sanatatea dentara sunt foarte importante pentru dumneavoastra deoarece vreti ca sa aveti tot timpul o gura pe care sa va puteti baza. Astfel, echipa Dental Design este cea care va ajuta sa concurati, cea care se bucura la fiecare control cand ne aratati ca ati avut grija de dintii dumneavoastra si aveti acelasi zambet ca atunci cand ne-am vazut ultima data…si tot noi suntem cei care arunca cu castile si lovesc cosurile de gunoi cand ati muscat pe un sambure si v-ati fracturat o coronita sau ati coborat pe o partie neagra la schi si v-ati folosit si de dinti pentru a va opri. Aceasta este viata, o cursa continua, de fiecare data pe un alt circuit, un alt an, alt decor.
In anul ce urmeaza avem de gand sa ne imbunatatim performantele, sa gasim mijloace mai rapide de a va ajuta sa zambiti, sa facem ca timpul petrecut impreuna sa fie folosit cat mai eficient si calitatea serviciilor pe care vi le oferim sa ramana cea cu care v-am obisnuit, urmand ca la final sa putem sarbatori impreuna!
Cafeaua face parte din produsele care pot influența negativ aspectul și sănătatea dinților noștri. Cafeaua colorează dinții, acest lucru întâmplându-se din cauza compoziției și culorii cafelei, care pătrunde în spațiile dintre prismele ce formează smalțul, ducând la îngălbenirea dinților. Obturațiile nefinisate corespunzător se vor îngălbeni și ele la contactul îndelungat cu cafeaua, colorându-se și zona de trecere dintre dinte și obturație.
Zahărul conținut de cafea afectează și el dinții, crescând riscul de apariție a cariilor și astfel ducând la afectarea zâmbetului dumneavoastră! „You don’t get a second chance to make a first impresion” – această frază mi-a fost spusă de un mare medic chirurg, într-o dimineață când am întârziat la spital și arătam destul de șifonat.
Pe moment nu i-am acordat prea mare importanță, dar în dimineața următoare m-am trezit aranjându-mi cămașa și cercetându-mi zâmbetul în oglindă, pe ritmul vorbelor de mai sus. Acesta este adevărul: zâmbetul contează, prima impresie contează, e ceva ce durează o secundă, acționează în subconștientul fiecăruia, dar plutește în mintea noastră pe o perioadă foarte lungă de timp.
Că tot e acum mare vâlvă cu privire la zâmbetul lui Tom Cruise… că linia dintre incisivii centrali nu corespunde cu centrul feței. Într-adevăr, nu corespunde, dar acest om inspiră încredere in sine, are niște dinți mari, albi, care exprimă putere!
Cafeaua vă poate afecta zâmbetul și, o dată cu el, vă poate strica o primă impresie care contează. Nimeni nu vă cere să renunțați la cafea, ar fi nerealist întrucât cafeaua are și multe părți bune. Noi vă spunem ce trebuie să faceți ca să nu aveți probleme dentare în urma consumului acesteia.
E o plăcere, un mod de a-ți începe dimineața… ultima speranță de a porni „zen” la serviciu atunci când plouă afară… când este așa de frig încât și cainele dumneavoastră spune „pas” la faza cu plimbarea.
Totul stă în planificarea timpului:
- păstrați-vă timp ca să apucați să vă spălați pe dinți după ce ați băut cafeaua
- încercați ca timpul pe care îl petreceți consumând cafea să nu depășească jumătate de oră, astfel coloranții din cafea nu apucă să impregneze dinții dumneavoastră, iar zahărul nu este în contact îndelungat cu suprafața dentară, astfel riscul de apariție a cariilor este mult scăzut.
De asemenea, scurtând timpul de consum al cafelei, ajungeți mai repede să vă spălați pe dinți. Dacă nu aveti la îndemână periuța și pasta, chiar și simpla clătire cu apă ajută la îndepărtarea cafelei de pe dinții dumneavoastra. Evitați să folosiți apă rece după ce ați băut cafea fierbinte, acest lucru putând duce la apariția fisurilor în smalț.
Vrem să subliniem că nu este bine să aveți o cană mare de cafea pe care s-o plimbați toată ziua după dumneavoastră și mai luați câte o gură, amânând sistematic spălatul pe dinți sub pretextul că „mai am o gură de cafea”. Pentru cei care consumă ice coffee sau frappe-uri, încercați să vă folosiți de pai, astfel dinții dumneavoastră vor fi cât mai puțin în contact cu cafeaua.
Dacă articolul acesta a venit în fața dumneavoastră, cel care consumați cantități mari de cafea sau cel care mai are o gură de cafea tot timpul, atunci puteți alege să faceți ceva ca dinții dumneavoastră să-și recapete culoarea, fiind important de știut că acest lucru este posibil printr-un tratament de albire dentară, completat acolo unde este cazul de înlocuirea obturațiilor necorespunzătoare.I
Iată câteva exemple ale unor persoane care consumă zilnic cafea și care au decis să facă ceva pentru ca zâmbetul lor să nu aibă de suferit de pe urma acestui lucru.
Așadar, vă invităm să aveți grijă de zâmbetul dumneavoastră, dându-i viață, făcându-l din nou tânăr! Acest lucru vă va spori încrederea în sine și vă va ajuta să aveți o mai buna prestanță în fața oamenilor cu care interacționați.
Fiți puternici, gândiți pozitiv, folosiți-vă de zâmbet și astfel dumneavoastră veți decide cu ce impresie vor rămâne cei care vă vor cunoaște!
Dr. Bogdan Fondrea – estetica dentara si implantologie
Dr. Andrei Gavrilovici - medic rezident chirurgie dento-alveolara
Placa bacteriană este între primele cauze ale sângerării gingivale, dar mai sunt și altele printre care: tartrul, periajul incorect, cauze hormonale, perioada sarcinii, fumatul, carența de vitamina K, medicamente, diverse boli, lucrări protetice necorespunzătoare și carii.
Sângerările gingivale sunt un semnal de alarmă care indică o suferință gingivală, prin care gingiile se prezintă inflamate, sensibile și dureroase, aceste semnale caracterizează boala gingivală numită gingivită.
În cazul în care factorii determinanți și favorizanți ai sângerării gingivale nu sunt îndepărtați, gingivita evoluează în parodontopatie care în timp duce la pierderea dinților, în acest fel sunt afectate structurile mai adânci care susțin dintele. Cu siguranță periajul dentar este foarte important, dar nu suficient. Igienizarea profesională și controlul periodic la medicul dentist parodontolog sunt etape fundamentale pentru a preveni apariția bolii parodontale.
În articolul ce urmează vrem să vorbim despre sistemul de stat și sistemul privat în ceea ce privește stomatologia. Exista o veșnică dispută între cele două, cu părți bune și părți mai puțin bune.
În ceea ce privește practica stomatologică, lucrurile sunt destul de bine conturate către un sistem privat, în momentul de față, în afara facultăților și a câtorva policlinici stomatologice de stat, existând în mare doar cabinete dentare private. Desigur se pune problema decontării unor manopere stomatologice de către stat, deoarece cu toții știm că suntem plătitori ai asigurărilor medicale către casa națională de sănătate.
Teoretic da, există tratamente ce pot fi decontate, însă procedurile de decontare sunt anevoioase, iar prețul oferit de stat pentru manoperele dentare este unul nerealist, care face ca puțini medici stomatologi să încheie un contract cu casă, deci să ofere servicii gratuite sau decontate, depinde cum vreți să le spuneți.
Este un lucru greu de controlat, iar ceea ce este și mai rau, nu încurajează calitatea serviciilor. Satisfacția fiecărui om, indiferent de profesia sa, vine din bucuria unor lucruri făcute ireproșabil, performant.
Fie că este vorba de cei care ne ajută să ne facem buletinele, până la cei care construiesc case sau repară mașini, toți vrem să fim speciali și să ne facem munca fără greșeală. Este greu să faci asta dacă nu ești plătit la valoarea muncii pe care o faci și dacă nu ai instrumentele și aparatura necesară.
Exact așa se întâmplă în stomatologie și în toată medicina generală. Vrem să fim performanți, vrem să ne facem profesia așa cum am învățat, așa cum ne-am perfecționat-o la cursuri, așa cum ne-o sugerează tehnologia prezentă la ora actuală pe piață. Trebuie de asemenea să avem timpul necesar pentru a face un tratament stomatologic de calitate, care să fie apreciat și să mulțumească fiecare pacient în parte.
Asta înseamnă timp pentru a explica pacientului ce i se va întâmpla și timp pentru a realiza ceea ce îi explicăm. Fiecărui pacient care vine în clinica noastră îi sugerăm să ne întrebe, să ne povesteasca tot ceea ce așteapta ca noi să îi oferim.
Este important acest lucru pentru a fi siguri că le oferim ceea ce își doresc urmărind ca pacienții să aibă un minim de cunoștințe în domeniul medicinii dentare, pentru a fi capabili să aleagă pe mâinile cui își vor încredința sănătatea dinților.
De exemplu, pentru o plomba le spunem întotdeauna că sunt necesare trei lucruri, neexistând obturație corectă fără diga, revelator de carie și compozit de calitate.
Fără o izolare precisă nu poți face nimic! Este ca și când te chinui să construiești o casă într-un loc unde constant este o baltă. Nu ai saă reușești, dacă nu vei putea controla UMIDITATEA din cavitatea orală.
Revelatorul de carie îți indică punctele unde procesul carios nu a fost îndepărtat în totalitate, ajutând ca în final să obținem pereți sănătoși!
Asta înseamnă două lucruri:
1. Nu mai ai bacterii;
2. Ai pereți duri, de care poți lipi compozitul, lucrul acesta fiind esențial pentru a obține o obturație de calitate.
Acesta este rolul revelatorului de carie: ne oferă certitudinea că am curățat toată caria! Altfel, este ca și cum ai da cu vopsea lavabilă peste un perete mucegait. Gândiți-vă ce iese!
Un compozit de calitate înseamnă durabilitate. Forța cu care mestecăm este uriașa și sunt mulți dintre noi care mușcă, nu glumă! Închipuiți-vă că materialul cu care realizăm obturația trebuie să nu se spargă, să nu se dezlipească de pe pereții dintelui și să nu își modifice culoarea. Acesta este minimum de așteptări pe care trebuie să îl avem de la o obturație. Toate acestea costă: de la timpul consumat pentru a face obturația, până la materialele folosite.
Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic. Este ca și cum ați avea abonament de internet și cablu fără a avea televizor și calculator.
Este trist, dar acesta este adevărul! E păcat, pentru că educația ne-a fost oferită așa cum a fost ea de către stat, unde majoritatea dintre noi ne-am format și am învățat de la alfabet până la cum să ne câștigăm existența!
Dr. Andrei Gavrilovici - medic rezident chirurgie dento-alveolara
Cred că expresia asta am auzit-o destul de des cu toții, atât noi, medicii, cât și pacienții, de la prieteni, cunoștințe sau poate au rostit-o chiar ei. Pentru că foarte multă lume nu înțelege de ce mai doare un dinte după ce el a fost tratat de dentist o sa încerc să explic, în câteva cuvinte, acest fenomen.
Durerile dentare pot apărea după oricare din următoarele manopere stomatologice: obturatii (plombe), tratamente de canal (scoaterea nervului), extracții, detartraj, alte manopere chirurgicale.
Durerea dentară după obturație (plombă). Chiar dacă pacientul se prezintă cu o carie nedureroasă, după curățarea și plombarea dintelui se observă de foarte multe ori o sensibilitate a dintelui. Acest fapt se poate datora faptului că în urma curățării cariei a rezultat o cavitate destul de mare, stratul de dentină care acoperă pulpa dentară (nervul) fiind foarte subțire. Dacă pulpa nu este protejată cu un material izolant cum ar Ionomerul, dintele poate să rămână sensibil sau să doara chiar dacă a fost obturat. Sau chiar și în cazul unei obturații mai mici s-a observat că dintele poate avea sensibilitate pentru că uneori materialul compozit poate cauza pentru o anumita perioadă o ușoară sensibilitate.
Durerea după tratamentul de canal (scoaterea nervului). Durerea care apare imediat după tratament se poate manifesta fie ca o durere vie, intensă, puternică, fie ca o jenă, aproape insesizabilă. De obicei, este asociată cu masticația, pentru că apare în momentul in care se exercită presiune asupra dintelui. Durerea apare în situația în care la vârful rădăcinii au mai rămas bacterii și organismul luptă pentru a le neutraliza.
Durerea după extracție sau alte manopere chirurgicale. Manoperele chirurgicale sunt în general destul de invazive. În procesul de vindecare există și perioada dureroasă. De exemplu, pacientul poate să se prezinte cu niște resturi radiculare nedureroase, dar după extracția lor și chiuretarea pungilor parodontale, locul extracției să doară. La fel și în cazul altor manopere chirurgicale, post tratament apare durerea.
Durerea după detartraj. Ceea ce trebuie știut este că detartrajul ultrasonic nu este dăunător smalțului dinților, acționând doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară senzație dureroasă, determinate în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea bucală. Această sensibilitate poate persista mai multe zile, până la o săptămână, fiind declanșată de alimente reci sau dulci, ea dispărând imediat după încetarea acțiunii lor.
În concluzie: Uneori, chiar dacă tratamentele stomatologice sunt făcute corect, este posibil să apară dureri la nivelul dinților tratați. Nu disperați și întrebați-vă medicul dentist. El vă poate explica cauza exactă a durerii. Durerile dentare post tratament se ameliorează cu antiinflamatoare de tip Ibuprofen, ketonal, Aulin și cedează în câteva zile.
Întotdeauna când vine vorba de mers la medicul stomatolog, majoritatea dintre noi găsim tot felul de pretexte prin care să amânăm această vizită. Motive precum „nu merg acum pentru că vine Paștele, vine Crăciunul, este prea frig afară” apar în mintea noastră atunci când ne uităm în oglindă și ne amintim că avem ceva probleme dentare.
Imagine din filmul „Hangover”, când Stu, stomatolog de profesie, demonstrează prietenilor lui că este capabil să-și scoată propriul incisiv lateral în timpul unei nopți petrecute în Vegas. Desigur că atunci când am menționat că ne uităm în oglindă și ne amintim de ceva probleme dentare, nu avem în cap chiar situația aceasta. Dacă pățiți așa ceva, atunci acum chiar este cea mai bună perioadă să vă începeți tratamentul stomatologic.
Ma gândeam care să fie tema acestui articol, un caz cu ce se întâmplă dacă nu ajungeți la timp la stomatolog: ceva cu o fistulă, durere, o secreție purulentă, dar am decis să abordez lucrurile într-o manieră optimistă și să încerc să vă conving să consultați medicul dentist până să ajungeți la asemenea complicații!
Cred că și dumneavoastră v-ați săturat de gândurile negre: ce se întâmplă dacă nu fac lucrul acela, dacă nu mă duc acum, așa că am decis să abandonez subiectul cu puroiul și mi-a venit în minte perioada dinainte de Crăciun, când era așa de aglomerat, când toată lumea voia să aibă dinți până la sărbători, neapărat. În același timp, câțiva dintre pacienți veneau doar la control după o săptămână de la cimentarea lucrărilor protetice și erau așa de relaxați, totul era ok.
Atunci mi-a venit ideea cu aceasta este o perioadă bună pentru a ne începe tratamentul stomatologic și chiar este pentru că mai sunt trei luni până la Paști, ne putem planifica tratamentul fără grabă! Întotdeauna am în minte expresia: este mult mai ieftin să previi decât să tratezi!
Atât de adevărat, atât de ușor și totuși atât de rar se întâmplă să ne prezentăm la doctor în momentul în care descoperim că avem o problemă. Este păcat pentru că o plombă simplă este mult mai ieftină decât un tratament de canal, care, la rândul lui, este mai ieftin decât o coroniță, ca să nu vorbim de situația în care se ajunge la necesitatea unui implant dentar.
Acesta este adevărul, aceasta este bătălia unui dinte de a-și păstra cât mai mult din ceea ce este al lui, până când moare și este înlocuit de un implant. Chiar și atunci, cu ultimele forțe, dintele păstrează os în jurul lui pentru ca plasarea unui implant dentar să fie posibilă. Totul este să fim un pic atenți, pentru că problemele dentare nu apar peste noapte sau într-o lună, apar în ani de zile în care, în loc să ne ducem la medicul dentist, preferăm să luăm calmante și să ignorăm semnele pe care dintele ni le dă atunci când este în suferință.
Este fantastic cât de bine gândit este corpul uman, cât de mari sunt progresele medicinii în ultimele decenii și pe cealaltă parte cât de ocupați am devenit noi, oamenii, cât de încărcați de tot mai multe sarcini și lipsiți de timpul necesar de a ne ocupa de sănătatea noastră.
La prima consultație, majoritatea pacientilor sunt interesati de timpul necesar tratamentului și de costuri. Dacă vă simțiți descurajați de ceea ce auziți, gândiți-vă că prima consultație, ziua aceea când vă aflați în scaunul stomatologic, reprezintă statistic cel mai bun moment de a vă ocupa de sănătatea dumneavoastră dentară. Amânarea lucrează în defavoarea dumneavoastră: costurile și durata tratamentului nu au cum să fie mai mici o dată cu trecerea timpului.
„Am fost eu fraier că nu m-am apucat mai devreme să-mi repar dinții”; „Nu, acum nu, pentru că-mi e frică, nu am timp… când o fi pun, o placă și cu asta basta” – atât de des auzite sunt aceste replici în cabinetele stomatologice, nici nu vă puteți imagina! Cu amânatul lucrurilor știm cu toții că nu aducem decât regrete, însă a doua replică este cea mai interesantă. Știți de ce?
Pentru că nimeni, absolut nimeni de pe acest pământ nu vrea o proteză totală! De abia reușim să ne convingem pacienții să accepte această soluție pentru câteva luni, ca ceva provizoriu până își primesc restaurările definitive pe implante… și atunci cu mare dificultate!
Sperăm că ați înțeles cât de important este să vă prezentați la medicul dentist atunci când descoperiți o problemă dentară sau cel puțin la un an de la ultima vizită la acesta. Numai dumneavoastră sunteți cei care puteți stabili când este momentul să treceți la treabă, să vă reparați dantura, rolul nostru fiind acela de a vă sfătui și de a vă explica ce este mai bine pentru sănătatea dumneavoastră dentară.
Vă dorim o săptămână minunată, plină de realizări, în care să vă păstrați entuziasmul, simțul umorului… și dinții!
Dr. Andrei Gavrilovici – medic rezident chirugie dento – alveolara
Referitor la acest subiect, părerile sunt împărțite și în rândul medicilor. Unii sunt pentru extragerea lor timpurie, când dinții sunt încă în stadiul de mugure, alții susțin că e bine să se aștepte până la erupția lor și mai apoi să se ia o decizie referitor la extracție.
Molarii de minte sunt ultimii dinți care apar în cavitatea bucală, de obicei în intervalul de vârstă 18-24 de ani. De ce sunt atât de controversați? Din simplul motiv că, de obicei, erupția lor este însoțită de complicații nefaste: de la durere și inflamație până la complicații tumorale. Acesta este motivul pentru care majoritatea medicilor recomandă extracția înainte ca ei să erupă (adica să apară în gură). De obicei, molarii de minte nu au loc suficient să erupă pe arcadă și rămân incluși în os, de obicei proptindu-se pe dinții situați în fața lui.
Erupția molarilor de minte nu are dată precisă și, în cele mai multe cazuri, este însoțită de complicații. De aceea se recomandă extragerea lor înainte de apariția acestor complicații.
De cele mai multe ori, pacienții nu vor să-și extragă molarii de minte pentru simplul motiv că nu au avut niciodată probleme cu ei. Dar, din păcate, asta nu înseamnă că nu vor avea niciodată. Complicațiile eruptiei molarilor de minte sunt următoarele:
- durere puternică ce poate iradia spre ureche sau tâmplă
- durerea la mestecarea sau chiar înghițirea alimentelor
- inflamație și durere la nivelul ganglionilor limfatici
- trismus – adică limitarea deschiderii gurii
- alte simptome generale: febră, insomnie, stare generală alterată
În general, complicatiile sunt date de molarii de minte care nu au suficient spațiu să erupă. Medicul dentist poate foarte ușor, pe baza unei radiografii, să decidă dacă este cazul să fie extrași sau nu.
Extracția molarilor de minte este recomandată și în cazul existenței unor carii mari la nivelul lor, din pricina faptului că aceștia au o morfologie complexă a rădăcinilor și a canalelor radiculare și sunt mai greu de tratat endodontic (de scos nervul).
În concluzie: molarii de minte nu vă fac mai inteligenți! Denumirea lor vine de la faptul că ei apar mai târziu. Singurele situații în care se recomandă păstrarea molarilor de minte este în cazul în care aceștia au suficient spațiu să erupă normal sau în cazul în care sunt deja erupți, au spațiu și nu sunt afectați de carii foarte mari. Dacă sunt parțial erupți, incluși în os, foarte cariați sau nu există spațiu pe arcadă pentru ei, se recomandă extracția lor înainte de a duce la complicațiile mai sus amintite.
În articolul ce urmează vom vorbi despre pașii pe care trebuie să-i urmați atunci când vă gândiți să vă îndreptați dinții. În cazul în care aveți nevoie de un tratament ortodontic este bine să știți că înainte de a primi aparatul dentar trebuie tratate toate cariile, extrași eventualii molari de minte, refăcute toate plombele neadaptate corect, precum și tratamentele de canal necorespunzătoare.
Mulți pacienți vin hotărâți să-și pună aparat dentar, dar sunt descurajați când află de celelalte probleme dentare și că rezolvarea cariilor și infecțiilor reprezintă o prioritate în fața tratamentului ortodontic. Este normal să fie așa, deoarece o dată amplasat aparatul, este mai dificil de tratat eventualele probleme dentare, din cauza arcurilor și brackets-urilor care sunt lipite de dinți.
Acesta este cazul unei paciente căreia i se vor trata toate cariile, i se vor reface tratamentele de canal necorespunzătoare și va primi coronițe provizorii, toate acestea fiind etape dinaintea începerii tratamentului ortodontic. Am început cu tratamentul cariilor și înlocuirea obturațiilor necorespunzătoare, deoarece, nerezolvate, aceste probleme se pot agrava pe parcursul tratamentului ortodontic.
În colajul de mai sus observăm două elemente extrem de importante atunci când vorbim de o obturație realizată corect: diga dentară prezentă în primele patru imagini care ne ajută să menținem o izolare perfectă și revelatorul de carie (imaginea 2) fără de care nu putem fi siguri că am îndepărtat țesutul carios în întregime. Urmează tratarea infecțiilor din os prin refacerea tratamentelor de canal necorespunzătoare.
Nu putem aplica forțe pe un dinte, din dorința de a-l îndrepta, atâta timp cât la rădăcina acestuia se află o infecție. Dacă infecția se datorează unui tratament de canal incomplet trebuie să ajungem până la vârful rădăcinii cu prepararea canalului, astfel încât să putem steriliza întreaga suprafață a acestuia, oprind astfel pătrunderea bacteriilor prin dinte către os. Odată tratamentul de canal refăcut corect, organismul are posibilitatea de a stăpâni și înlătura infecția prezentă la nivelul osului. După refacerea tratamentelor de canal, îndepărtarea cariilor dentare și înlocuirea obturațiilor necorespunzătoare, pe dinții cu distrucții mari coronare se vor aplica coronițe provizorii, care vor rămâne în cavitatea bucală până la terminarea tratamenului ortodontic.
Se folosesc coronițe provizorii și nu se aplică direct cele definitive, deoarece aparatul dentar va aplica forțe la nivelul dinților, mișcându-i. Astfel, poziția dintelui atunci când se aplică coronița dentară nu va fi aceeași cu cea de la sfârșitul tratamentului.Acest lucru înseamnă că de la nivelul coronițelor provizorii va fi nevoie să se șlefuiască pe măsură ce dinții se mișcă. De aceea, la final, atunci când dinții sunt îndreptați se realizează și se cimentează coronițele definitive.
O altă etapă dinaintea începerii tratamentului ortodontic este îndepărtarea molarilor de minte. Atunci când este nevoie de spațiu pentru îndreptarea celorlalți dinți se poate efectua extracția ultimilor molari.
Aceștia sunt principalii pași ce trebuie urmați înaintea începerii tratamentului ortodontic: îndepărtarea cariilor, refacerea plombelor ce nu sunt adaptate corect, înlăturarea infecțiilor din os și extracțiile molarilor de minte atunci când este nevoie de spațiu.
Realizarea corectă a acestor etape este foarte importantă, pentru că asigură un tratament ortodontic fără dureri, date de acutizarea vreunui proces infecțios, fără apariția de carii în jurul obturațiilor vechi și fără alte probleme ce pot apărea dacă punem aparatul pe niste dinți afectați!
Dr. Andrei Gavrilovici – medic rezident chirugie dento – aleveolara
Această întrebare apare în mintea tuturor atunci când decid să se ducă la medic. Fiecare dintre noi avem la un moment dat nevoie de ajutorul unui medic și toți suntem puși în situatia de a alege pe mâna cui ne vom lăsa soarta sănătății noastre.
Să zicem că ați trecut deja de faza în care ați întrebat prietenii dacă au avut vreodată aceeași problemă pe care o aveti și dumneavoastră, având acum o sugestie, un nume, o recomandare către un anumit medic. Deja este un mare pas înainte, ați decis să faceți ceva pentru sănătatea dumneavoastră, pentru că toți știm cât de greu ne este să mergem la medic: din frică, din neștiință, dintr-o mie de motive care stau în calea noastră până să luăm decizia de a apela la cineva care ne poate ajuta.
Aveți un nume, o recomandare, aici rămăsesem. De aici este destul de simplu, căutați pe internet să obțineți cât mai multe informații despre acel medic, să vedeți ce cazuri a rezolvat până acum, poate găsiți o rezolvare la o problemă asemănătoare cu a dumneavoastra, vedeți cât de pasionat este de ceea ce face!
Pe internet puteți să-i adresați întrebări, să-i spuneți ce problemă aveți înainte de a vă face programare. În acest fel vedeți cât de receptiv este, dacă vă răspunde, dacă vă poate ajuta. Este prima interacțiune cu cel care poate fi medicul dumneavoastră dentist, fiind clar că dacă răspunsul la o întrebare ce i-ați adresat-o nu va veni sau va veni peste două săptămâni, cam așa va decurge și tratamentul dumneavoastră, cu același interes.
Știu că pare complicat, vă gândiți: ce atâta bătaie de cap? Mă duc la un medic dentist și o fi știind el ce problemă am, știe el ce face! Nu este chiar așa, gândiți-vă cât interes acordați alegerii hair stylist-ului, cum vreți să fiți absolut siguri că a înțeles ceea ce vă doriți și cum fugiți și nu vă mai duceți la cei care zic „da, da, da, am înțeles” și după aceea vă treziți cu un dezastru în cap.
Acordați puțină atenție începutului relației dintre dumneavoastră și medicul dentist și după aceea într-adevăr puteți să aveți încredere, să spuneți: știe el ce face, pentru că v-a răspuns la toate întrebările, v-a îndepărtat toate fricile și nelămuririle, v-a câștigat încrederea!
Neînsemnând că oricând aveți o întrebare sau o idee să vă fie teamă să-i spuneți ceea ce va preocupă! Oricât de simplă sau banală este întrebarea, medicul trebuie să vă raspundă, pentru că este timpul, sănătatea dumneavoastră, până la urmă este ceea contează pentru dumneavoastră.
În niciun caz să nu ajungeți la cineva care vă taie scurt întrebările și vă ceartă că aveți atâtea întrebări și nelămuriri. Nu este ceea ce vă trebuie, vă asigur de asta! Este foarte important ca o dată ajunși în cabinetul stomatologic să aveți impresia că veniți la cineva care vă înțelege, care vă cunoaște problema și care vrea să vă ajute.
Replici de genul „Păi și ce ați așteptat până acum, de ce nu ați venit mai devreme?” sunt descurajatoar și nu pot schimba cu nimic situația actuală. Fiecare pacient este un individ aparte, cu problemele sale, cu timpul său liber, cu familia sa și de aceea trebuie înțeles și încurajat atunci când a luat decizia de a se ocupa de sănătatea danturii sale. Dacă prima vizită la orice medic începe cu o replică de genul celei de mai sus atunci cu siguranță vă aflați la medicul nepotrivit.
Alt aspect care contează este legat de investigațiile pe care vi le cere medicul dentist înainte de a se pronunța în privința cazului dumneavoastră. Un medic care va cere o radiografie de calitate și nu este mulțumit de o radiografie neclară sau vă cere efectuarea unui CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) dovedește în primul rând că știe să interpreteze aceste investigații, căutând un diagnostic și un tratament mult mai precis decât cineva care spune că orice radiografie este bună și că la nevoie se poate descurca și fără.
Alt aspect este legat de cum arată clinica dentară în care lucrează viitorul dumneavoastră medic stomatolog! Este greu de crezut că un medic ce lucrează într-un mediu neplăcut, cu echipamente vechi, care nu mai funcționează cum trebuie, poate oferi tratamente estetice, de o calitate ireproșabilă, atâta timp cât își desfășoară activitatea într-un loc care prin aspectul său nu îți inspiră armonie, dorința de a atinge perfecțiunea.
Așadar, gândiți-vă la aceste lucruri atunci când sunteti pe cale să alegeți medicul care se va ocupa de sănătatea dumneavoastră pentru a evita situațiile neplăcute când pe parcursul tratamentului ajungeți să vă dați seama că nu ați ajuns pe mâna doctorului potrivit.
Dr. Andrei Gavrilovici – medic rezident chirugie dento – alveolara