Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Despre medici, despre tine, despre noi

$
0
0

Astazi am vorbit cu Daniel despre dinti. De fapt, nu am vorbit chiar despre dinti, ci despre viata… despre autoritatile locale, despre doamna functionar public, despre politie, despre primar (din partidul ala, stii tu care) si despre medicii din ziua de astazi. Am vorbit despre hoti, despre inselaciuni, despre companiile farmaceutice, despre vaccinuri si despre trupa Taxi si faimoasa melodie, evident :) Astazi am vorbit… despre dinti.

Cu totii avem probleme, cu totii traim intr-o societate, asa cum e ea. Ne plangem mereu, ne enerveaza lipsa locurilor de parcare, poluarea cu praf, faptul ca ne vindem padurile si ca mancam o sumedenie de chimicale. Nu vrem sa ne vaccinam copiii (sau insistam sa o facem), ne indopam cu antibiotice. Mai mereu avem ceva impotriva bisericii sau a religiei, a politicii si a sportului „care nu mai e ce a fost pe vremuri”. Uram schimbarile de clima si ne plangem mereu. Este sport national. Asa facem noi, ne plangem de societate. Dar, nu uitamcumva  ca societatea este formata din noi? Cine este societatea? Eu sunt societatea, tu, tatal tau, copilul tau, vecinul tau. NOI suntem societatea. Asta inseamna ca eu ma plang de tine; tu esti profesor. Tu de plangi de fratele vecinului; el este politist. El se plange de mine; eu sunt medic.

Sa revenim la dinti, doar despre asta e blogul acesta, nu?! si la discutia mea cu Daniel. M-a intrebat de ce il doare dintele si de ce s-a umflat cu toate ca a luat antibiotice (cam ceea ce ma intreaba majoritatea celor ce imi scriu pe blog). Ne-am uitat pe radiografie si am vazut ca exista o infectie in os.

– Bine, dar de unde e infectia asta?

– De la dintele acesta, ii raspund.

– Dar, am nervul scos la el, nu?

– Da.

– Aha, deci tratamentul de canal e facut prost. Stiam eu! Un prost de dentist l-a facut… concluzioneaza Daniel.

Cel mai bun dentist Bogdan Fondrea

Stau si ma uit la el si nu stiu ce sa zic. Poate ca tratamentul de canal nu este fabulos, dar situatia e mai complexa decat a evalua o radiografie, asa ca incerc sa vad de unde sa incep explicatiile. Incerc sa ii raspund ceva, insa simt ca incepe sa se invarta camera cu mine si nu mai vad nimic. Ma prind cu mana de ceva si imi revin cu greu. Deschid ochii si nu imi dau seama ce se intampla. Ma vad intr-un cabinet stomatologic pe care nu il cunosc si il vad pe Daniel pe scaun vorbind cu un medic pe care nu l-am mai vazut pana acum. Ii spune medicului ca nu a dormit toata noaptea si il roaga sa ii faca ceva ca nu mai poate, sa il primeasca si sa ii trateze dintele. Ma apropii de ei si ii intreb ceva. Ei nu ma aud si nu ma vad. Crezand ca visez, ma asez pe un scaun si asist la discutie.

– Va rog, trebuie sa plec din tara si nu pot merge asa, spune Daniel.

– Haideti sa vedem ce putem face, ii raspunde medicul.

– Uitati aici ma doare si am luat si antibiotice de o saptamana ca am tras curent si tot asa e.

– Intr-adevar, e o infectie si aveti nevoie de un tratament de canal. O sa va fac o programare sa….

– NU! Acum vreau, ca nu mai pot! Nu mai am rabdare, trebuie sa plec!

– Pai da, inteleg, doar ca am pacient in 30 minute si nu as vrea sa il las sa astepte, nu e respectuos.

– Pai ce, nu ajunge jumate de ora?! Va rog, sa nu ma mai doara ca nu mai pot! Platesc oricat!

– Lista de preturi e cea afisata, nu trebuie sa platiti mai mult, asta e tot. Haideti sa vedem ce putem face… 30 minute… endo… poate punem acolo ceva…

Si se apuca de treaba. Anestezie, urmeaza sa puna membrana (diga) sa izoleze dintele. Daniel spune ca nu suporta ca ii vine sa vomite. Chiar daca medicul ii explica necesitatea izolarii, Daniel spune ca vomita si insista sa ii faca tratamentul fara a utiliza membrana pe proprie raspundere. Ce e aia proprie raspundere?! … Hm…. Timpul trece… au mai ramas 20 minute.

– Putem face sa nu mai doara, doar ca nu terminam astazi, trebuie sa va intoarceti, concluzioneaza medicul nevrand sa il refuze pe Daniel, umflat, cu durere, care trebuie sa plece din tara, care nu poate dormi, care se roaga de el… Nici nu vrea sa faca ceva gresit, „pe raspunderea pacientului”. La urma urmei, de asta s-a facut medic, sa ajute oamenii, nu poate fi nepasator la suferinta pacientilor.

– SA-L FACEM ODATA! striga Daniel, MA INTORC!

Au mai ramas 15 minute… Medicul curata canalele cat poate. 10 minute, 5 minute, pacientul urmator asteapta la usa si deja e in intarziere. E mama unui copil ce o asteapta acasa. E ingrijorata pentru ca micutul are febra si vrea sa ajunga inapoi la el, dar trebuie sa isi cimenteze coronita, altfel nu poate merge la serviciu are nevoie de salariu, venitul o ajuta sa-si ingrijeasca copilasul. Medicul transpira si nu stie ce sa faca. Se chinuie sa faca tot ce ii sta in putinta sa o primesca la timp pe doamna din sala de asteptare. Nu poate intarzia pentru ca dupa doamna aceea el trebuie sa plece la randul lui. Are de rezolvat ceva la institutiile statului si daca nu ajunge la timp s-ar putea sa inchida si doar peste o saptamana mai exista program cu publicul… Se grabeste cu Daniel ca il doare, se grabeste cu doamna ca sa ajunga la copilasul ei si la serviciu.

Bun, a facut cat a putut. Oricum Daniel se va intoarce peste o saptamana si ii termina atunci tratamentul. Ii pune o plomba provizorie si ii cere sa aduca o radiografie (nu are aparat de radiologie in cabinet pentru ca este scump si de abia a avut bani sa cumpere unitul si sa plateasca chiria luna aceasta). Nu are asistenta inca, e la inceput de drum. E motivat si isi iubeste meseria, va reusi sa realizeze tot ce si-a propus. Daniel multumeste si pleaca. Medicul curata repede scunul (nu poate grabi timpul de dezinfectare) si o ia repede pe doamna care in timp ce se aseaza pe scaun ii tranteste sec:

– Parca suntem la stat dom’le! Iar ma iei cu intarzere! Asa ceva nu se mai poate! De-aia platesc, sa fiu bataie de joc?

– Va rog sa ma scuzati, am avut o urgenta, se scuza medicul…

– Da, bine, eu nu am!? Am copil acasa! Tu stii cum e?

Medicul nu stie, e tanar, iar iubita lui ieri l-a parasit pentru ca el isi petrece toata ziua la cabinet… Nu are importanta aici viata personala. A jurat sa fie medic. Face proba coronitei si vede o oarecare diferenta de culoare. Pacienta urla la el ca sa i-o cimenteze odata asa cum e ca s-a saturat de atatea drumuri pentru un dinte.

– Mai demult se facea mai repede, cand eram mai tanara, la medicul dinainte! Sa il ia dracu de dinte!

In sfarsit pacienta pleaca acasa. Medicul urca in masina si pleaca si el repede. Pe drum il opreste politia, depasise viteza legala.

– Va rog, ma grabesc….

– Pai sa vedem ce putem face, ii raspunde politistul. (salariul lui e mic, medicul nu e infractor… se inteleg ei cumva…)

Odata ajuns la institutia unde avea treaba, la ora 14:55, doamna functionar tocmai incuia usa, programul pana la 15. Medicul nu mai poate si striga la ea, eliberand toata tensiunea acumulata pana acum:

– HEI VACO! Acum se pleaca? Ce… eu n-am probleme?

„Vaca” se intorce spre el si cu lacrimi in ochi ii spune ca isi cere scuze dar trebuie sa plece pentru ca un sofer grabit i-a accidentat fiul pe trecerea de pietoni, circumstante necunoscute… Acum e la spital, cu un medic tanar… fara asistenta, fara aparatura performanta, dar cu iubire de meserie si multa daruire… Spera sa scape cu viata…


 

M-am trezit. Sunt in clinica mea moderna, miroase frumos, muzica placuta, cu asistentele mele, cu radiografia, cu Daniel (acum om important in guvernul Romaniei). Ma uit la el si il intreb daca s-a intors la medic dupa aceea cu radiografia.

– Evident ca nu! imi raspunde. Ce dracu, am eu timp de toti cretinii?

… SFARSIT ? …

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

„Respectul nu tine de formulare.”  & „Iubeste-ti aproapele.”

Articolul Despre medici, despre tine, despre noi apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Bone split, implanturi dentare in os subtire

$
0
0

Succesul unui implant e dat de mai multi factori. Unul dintre aspectele foarte importante de luat in seama este rezerva osoasa. In functie de cat de generos este osul, implantarea poate fi mai usoara sau mai complicata. Uneori osul este mai gros iar alte ori mai subtire. Cateodata sunt necesare manopere suplimentare pentru a creste sansele de succes, in timp ce alteori se poate face totul in 8 minute, de la incizie la sutura finala, fara prea multe provocari. Voi prezenta in continuare (in imaginea de jos) doua cazuri in care am folosit tehnica de bone split pentru un rezultat asa cum ne dorim, predictibil, sigur si rapid.bonne split implanturi dinti bogdan fondrea

In cazul unui os ingust, de  aproximativ 3 mm, nu putem insera un implant ce are un diametrul de minim 3,75 – 3,90 mm acolo deoarece  implantul este evident mai gros decat osul. Din acest motiv este necesar sa se creasca dimensiunea osului, putand sa facem aceasta prin aditie cu anumite materiale biocompatibile. Aceste materiale de aditie pot fi naturale sau artificiale. La randul lor, cele naturale pot si animale (de obicei bovine) sau umane (proprii sau nu). In majoritatea cazurilor se foloseste fie os propriu, fie os bovin (bloc sau granule) preparat in prealabil.

Asadar, in prima faza ar trebui crescut osul, prin aditie, folosind os, membrane si pini. Peste 6 luni se poate pune implantul si peste alte 6 luni coroana finala. S-a incercat gasirea unei solutii mai rapide si predictibile care sa permita inserarea implantului in aceeasi sedinta cu aditia de os. In aceste cazuri solutia ideala este ca sa se recurga la aceasta interventie, de bone split (craparea osului).

Ce inseamna „bone split”? Asa cum ii spune si numele, pe mijlocul crestei se face o taietura care apoi se largeste cu instrumente speciale indepartand astfel marginile osoase una fata de alta. Acest fapt permite ca implantul dentar sa fie introdus intre aceste doua tablii osoase. Spatiul ramas liber se augmenteaza cu (ideal) os propriu si A – PRF. Deasupra se adauga o membrana A – PRF care ajuta la regenerare osoasa si gingivala. Citeste despre PRF – AICI.

Un caz mai complicat (da, se poate si mai complicat de atat :) ) este cand bone split-ul se face pentru cresterea inaltimii osoase. In aceasta situatie taietura nu e verticala ci orizontala, asa cum se vede in radiografia postata mai jos.

bone split implanturi bogdan fondrea

In concluzie putem spune ca inserarea unui implant nu este o operatiune complicata in sine, ci complicat este sa fie luate in calcul toate particularitatile fiecarui caz in parte, sa se abordeze cat mai simplu si mai corect fiecare pas, sa se foloseasca materiale de calitate si, evident, tehnica de lucru sa fie corespunzatoare. Acum ca ai un implant, cu bone split si aditie, tot ce trebuie sa faci e sa ai grija la indicatii, sa nu fumezi, sa protejezi zona si sa astepti 6 luni pentru integrare. Intre timp se poate pune o coronita provizorie. 😉

Citeste despre ce poti face, ca pacient, pentru a creste sansele unui implant dentar, AICI.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Bone split, implanturi dentare in os subtire apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Tartrul dentar

$
0
0

Tartrul dentar este un depozit dur, aflat pe suprafata dintilor, de culoare galben – maroniu, chiar catre negru. Acesta se formeaza, la orice varsta, prin mineralizarea placii bacteriene. Placa bacteriana este un depozit moale, alb – galbui format din organizarea bacteriilor in colonii, resturi alimentare si alte substante gasite in cavitatea bucala. Aceasta poate fi dezorganizata printr-o igienizare corecta efectuata acasa, dar odata mineralizata si astfel formandu-se tartrul, acesta nu mai este atat de usor de eliminat. In plus, este important de stiut ca tartrul se formeaza si deasupra gingiei dar si subgingival unde este imposibil de vazut cu ochiul liber. Din acest motiv este necesara programarea la sedinta de igienizare periodica efectuata de un profilaxist, in cadrul unei clinici dentare / cabinet stomatologic.

Tartru placa bacteriana dinti

Ce neplaceri pot sa apara datorit tartrului? 

  1. Aspect estetic neplacut – cred ca este sufcient de clar
  2. Miros neplacut al respiratiei – asta nu se vede in poze :)
  3. Afectarea gustului
  4. Afectiuni gingivale, sangerari ale gingiei, retractii gingivale, pana chiar la afectiuni ale osului alveolar marcand astfel inceputul unei boli parodontale ireversibile
  5. Aparitia cariei dentare, cu complicatiile ei… afectare pulpara, pana la pierderea dintilor.

Cum putem preveni aparitia tartrului?

In primul rand trebuie sa intelegem ca fara existenta placii bacteriene nu avem tartru, iar preventia trebuie sa fie legata de un periaj corect efectuat acasa, de doua ori pe zi, trei minute. Cititi AICI despre cum se realizeaza intretinerea corecta a dintilor acasa.

Cum tratam tartrul dentar?

Evident este mai bine sa prevenim decat sa tratam, dar daca deja avem aceasta problema nu ne ramane altceva de facut decat sa-i facem o vizita igienistului. Oricum, recomandat este ca de doua ori pe an sa facem o sedinta profilactica (detartraj, periaj, air-flow, finisarea reconstituirilor vechi, control…) Citeste mai mult AICI.

detartraj, dinti curati

Ce altceva trebuie sa stim?

  1. Nu exista periute minune care te scapa de tartru. Nici anumite marci de pasta de dinti. Sper sa faceti diferenta intre articolele educative si cele platite pentru publicitate.
  2. Nu poti scapa de tartru acasa cu combinatii de substante gasite pe facebook.
  3. Preventia este mai buna decat tratamentul.
  4. Fii prieten cu profilaxistul tau si viziteaza-l / viziteaz-o la fiecare 6 luni.
  5. Fii atent (repet) la numarul 3 de mai sus! 😉

Prima imagine din articol este facuta la consultatia initiala, iar a doua dupa sedinta de igienizare profesionala.

Va doresc un zambet sanatos, alb, curat, si frumos mirositor!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Tartrul dentar apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Ace rupte pe canal – motiv de ingrijorare sau o buna provocare?

$
0
0

Uneori cand avem de-a face cu tratamente sau retratamente de canal putem intalni situatii mai dificile, chiar neplacute, care pun la incercare priceperea si indemanarea medicului stomatolog. Una dintre aceste situatii este ruperea instrumentelor endodontice (acelor) pe canale.

Exista momente in care pacientul ne anunta ingrijorat ca are un ac rupt in dinte atunci cand se prezinta la tratament, uneori il depistam noi, radiologic, inainte de retratamentul endodontic, alteori instrumentul se rupe in timp ce efectuam procedurile de preparare mecanica a canalelor. Indiferent de situatie, problema ramane aceeasi: existenta unui obstacol pe canal, care ne poate impiedica sa tratam corespunzator dintele respectiv. Desi pentru pacient problema poate parea una grava, pentru medicul stomatolog experimentat nu reprezinta neaparat o “tragedie”, ci mai degraba o provocare profesionala. Acesta stie ca exista mai multe solutii pentru a mentine sau a obtine sanatatea si functionalitatea dintelui in cauza.

ace rupte canal

Iata cateva dintre motivele pentru care instrumentele de canal se pot rupe accidental:

  • defecte de fabricatie
  • utilizari si sterilizari numeroase care le slabesc rezistenta
  • folosirea unor instrumente ieftine, de calitate indoielnica
  • manipulare necorespunzatoare:
  • fortarea acelor pe canal
  • nerespectarea protocolului si a secventialitatii acelor in timpul prepararii mecanice (de exemplu utilizarea unui ac prea mare intr-un canal largit insuficient)
  • utilizarea nejudicioasa a instrumentelor rotative
  • inserarea acelor pe canal fara iriganti sau lubrifianti
  • omiterea inspectarii fiecarui instrument inainte de utilizare (daca se observa despiralari sau distorsionari ale acelor, acestea trebuie aruncate!)

In mod evident, prevenirea acestor accidente este esentiala, dar in cazul in care suntem pusi in fata faptului implinit, nu avem alta cale decat de a rezolva problema si de a lupta pentru sanatatea dintelui afectat. Scopul acestei “lupte” este unul singur: de a prepara, dezinfecta si obtura canalul pe toata lungimea de lucru (pana in varful acestuia), adica de a efectua un tratament endodontic corect. Modalitatile de a atinge acest obiectiv sunt cele ce urmeaza:

  1. Recuperarea instrumentului fracturat: aceasta solutie este ideala. Indepartand in totalitate obstacolul, tratamentul de canal va fi efectuat fara probleme. Exista multe proceduri pentru a incerca scoaterea acului din canal, cea mai indicata si atraumatica ar fi metoda ultrasonica, prin care, cu ajutorul unor anse endodontice vibrate ultrasonic se largeste canalul in jurul fragmentului rupt, pentru a-l putea degaja apoi din canal.
  2. Ocolirea (bypass-area) acului si realizarea tratamentului mecanic si chimic pe langa acesta, apoi inglobarea lui in materialul de obturare, efectuandu-se o obturatie de canal corecta, pana la apex.
  3. Daca nu se poate indeparta sau bypass-a acul, avem alte doua variante, in functie de pozitia acestuia in canal:
  4. Daca acul se afla in treimea coronara sau medie a canalului si treimea apicala nu a putut fi instrumentata si irigata corect, se obtureaza canalul pana unde este accesibil si apoi, fie se tine dintele sub control radiografic din 3 in 3 luni si in cazul in care se observa evolutia unei parodontite periapicale se face rezectie apicala, fie se abordeaza chirurgical din start, mai ales daca a existat o infectie in antecedente
  5. Daca acul a fost sectionat dincolo de apex, se face tratamentul endodontic iar apoi se efectueaza rezectia apicala cu indepartarea fragmentului rupt si obturatia de canal retrograda daca este cazul

Astfel, asa cum am mentionat anterior, solutii exista. Un ac rupt pe canal este doar un exemplu a obstacolelor pe care le putem intalni si care ne pot ingreuna tratamentul. E bine de stiut ca simpla prezenta a unui instrument in dinte nu il infecteaza sau ii face rau, ci neputiinta realizarii unui tratament corect este problematica. Important este rezultatul obtinut si longevitatea dintelui pe arcada.

In consecinta, nu ne ramane decat sa ne ridicam urmatoarele intrebari:

Conteaza atat de mult existenta unui obstacol pe canal, fie el un ac rupt, un prag de dentina sau material de obturare, daca tratamentul poate fi dus pana la capat asa ca la carte? – Nu prea…

Cat de importanta este realizarea unei obturatii de canal corecte, verificata radiografic? – Este esentiala!

Concluzia pare evidenta.

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Citeste mai mult despre etapele unui tratament de canal AICI.

Articolul Ace rupte pe canal – motiv de ingrijorare sau o buna provocare? apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Implanturi dentare cu incarcare imediata

$
0
0

In anumite cazuri se poate face un dinte sa „apara” in gura imediat, fara a mai astepta 6 luni pentru integrarea implantului si fara a spera sa mai fim din nou copii si sa ne creasca altii in mod natural, noi-nouti.

Pentru ca un implant sa fie considerat un succes trebuie sa satisfaca mai multe cerinte, una dintre cele mai importante fiind osteointegrarea (adica sa fie „acceptat de organism” si sa se „lipeasca” de os). Fara aceasta osteointegrare implantul nu poate sustine o coroana functionala. Acest proces dureaza in medie 3-6 luni de la operatie. In aceasta perioada este ideal ca implantul sa fie complet acoperit de gingie si doar apoi sa se faca legatura cu coroana ceramica finala. Astfel scad riscurile si cresc sansele de succes. Dar, in anumite cazuri nu ne putem permite sa asteptam, in anumite situatii avem nevoie de solutii alternative, de un dinte complet, realizat pe loc. Aceste cazuri sunt mai ales cele cu un necesar estetic foarte ridicat, cu dinti lipsa, in zona frontala de obicei.

Haideti sa vedem un astfel de caz.

implanturi cu dinti bogdan fondrea dental design

Pe scara evolutiei, specia umana isi pierde incet, incet dintii. Probabil va disparea si meseria de dentist odata cu ei. :) Primul dinte ce nu mai este prezent la multi dintre noi este molarul de minte. Urmatorul este incisivul lateral superior, exact cel care lipsea si la Ioana, pacienta noastra. Oare putem spune despre Ioana ca este mai evoluata de cat noi, cei ce avem acest incisiv? Hmmm….

Datorita faptului ca acesti dinti lipseau, pozitia celorlalti dinti s-a modificat si a fost necesara o ajustare preliminara ortodontica a acestora. Apoi a venit momentul mult asteptat, inserarea implanturilor. Am ales varianta unor implanturi de generatia a 2-a, cu conexiune conica ce permitea realizarea unor coroane dentare imediate. S-au realizat masuratorile si cu bucurie am concluzionat ca este cazul potrivit pentru aceasta solutie rapida, asa ca am trecut la treaba: anestezie, lambou, inserarea implanturilor, realizarea (de la zero) in cabinet a coroanelor provizorii si sutura finala. In total a fost o sedinta relativ scurta, cam 60 minute. Firele urmeza sa le indepartem peste 10-14 zile.

Odata interventia realizata a urmat probabil cel mai important lucru, indicatiile date Ioanei, sa nu puna presiune pe ei o perioada si sa curete corect.

In concluzie, pentru a avea succes, un astfel de caz este indicat sa corespunda din mai multe puncte de vedere, astfel:

  1. Osul sa permita inserarea unor implanturi de o marime corespunzatoare
  2. Osul sa fie calitativ si sa obtinem o stabilitate primara foarte buna a implantului
  3. Tehnica de inserare sa fie conform literaturii de specialitate
  4. Modelarea gingivala, incepand cu incizia, sa ia in calcul rezlultatul dorit
  5. Alegerea tipului de implant sa fie cea mai „inspirata” (sau studiata :) )
  6. Coroanele realizate (pe langa estetica) sa aiba rapoartele dorite cu dintii vecini
  7. Sa facilitam igiena
  8. Coroanele dentare sa nu fie suprasolicitate in masticatie
  9. Pacientul sa fie educat si sa asculte indicatiile
  10. Si sa lasam timpul sa treaca si corpul sa lucreze pana realizam coroanele definitive, peste 6 luni

Cam atat, acum… zambeste si… SELFIE TIME! 😉

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

Vizualizeaza un alt caz similar finalizat si foarte dificil, pas cu pas, AICI.

Articolul Implanturi dentare cu incarcare imediata apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Mierea si dintii

$
0
0

Inca din anticitate, parintii medicinei moderne, au descoperit nenumarate beneficii in cazul utilizari produselor apicole. Apiterapia foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca si veninul albinelor pentru prevenirea si tratarea diverselor afectiuni. Mierea de albine contine peste 70 de substante active. Poate fi considerata nu numai medicament, ci si aliment. Polenul este un energizant natural ce contine o masa proteica foarte diversa, o multime de vitamine, minerale si enzime. Propolisul este atat de eficient datorita urmatoarelor componente:  proteine; 16 aminoacizi; toate vitaminele cunoscute (mai putin vitamina K); toate cele 14 minerale necesare organismului (mai putin sulful); bioflavone, mai multe decat in portocale. Cercetatorii considera ca nici o bacterie nu poate deveni rezistenta la propolis. Se pare ca apa de gura cu propolis este o buna alternativa naturala la apa de gura cu clorhexidina. Numai ca in timp se poate capata rezistenta la clorhexidina. Avantajul apei de gura este ca poate fi folosita nu numai in cabinetul stomatologic, prin efectuarea de irigari de catre medic, ci si acasa, de catre pacient, prin clatiri zilnice.

Pe scurt, apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afecţiuni cu produse apicole naturale, fara nici o prelucrare, sau cu extracte, combinaţii ale acestora ori cu medicamente apiterapice standard. Este o alternativa naturala de tratament, fundamentata ştiintific prin nenumarate studii şi experimente clinice.

miere, dinti, dan necsa, necbee, bogdan fondrea, dental design

Iata cateva tratamente stomatologice cu produse apicole recomandate:

  • Produse apicole pentru abcese dentare

– se recomanda preparate pe baza de propolis aplicate intern si extern.

Extern: se prepara o cataplasma rece din propolis si argila, care se aplica pe obraz, in dreptul locului afectat. Se fixeaza cu o compresa si se tine 3-4 ore.

Intern: se mesteca propolis brut, cate un gram de 4 ori pe zi.

– se aplica local unguent cu laptisor de matca.

– se mesteca ceara de albine sau capaceala de cateva ori pe zi.

  • Produse apicole pentru dureri dentare

– se foloseste tinctura de propolis 15% ca unguent local intern. Trebuie tinut cont ca aceste dureri sunt efectele un probleme ce poate sa fie rezolvate doar de medicul stomatolog.

  • Produse apicole pentru carii dentare

– se recomanda imbibarea unui mic tampon de vata sterila cu tinctura de propolis 30%, care se aplica peste cariile existente.

– se mesteca miere de albine si apa de propolis zilnic, prevenindu-se astfel aparitia de noi carii dentare. Atentie! Aceasta nu inseamna ca va trata si cauza aparitiei durerii: caria. Acest lucru il poate face doar medicul stomatolog.

  • Produse apicole pentru afte si ulceratii

– se recomanda aplicatii locale cu solutie alcoolica de propolis 2-6%, de 4 ori pe zi.

– badijonari locale cu o solutie alcoolica de propolis 20%, timp de cateva zile

  • Produse apicole pentru afectiunile gingiilor

– se aplica badijonari gingivale cu miere + extract moale de propolis + clorura de zinc.

– se fac spalaturi gingivale cu apa oxigenata, dupa care se aplica tinctura de propolis 30% cu ajutorul unei pipete.

– se dizolva o lingura de miere in doua linguri de otet de mere. Se face gargara de doua ori pe zi, dimineata si seara.

– se folosesc pasta de dinti si apa de gura pe baza de propolis.

– se mesteca ceara de albine de 2-3 ori pe zi.

  • Produse apicole pentru igiena bucodentara

– se mesteca ceara de albine

– se mesteca miere de albine (recomandabil cristalizata)

  • Produse apicole pentru arsuri ale cavitatilor bucale

– se aplica direct o solutie preparata din 2 g de extract de propolis + 5 g de glicerina + 30 g etanol. La inceput se aplica la fiecare 15 minute, de 3-4 ori pe zi, dupa care se aplica de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

– se aplica miere de albine local

– se aplica un preparat din miere + ceara de albine + aloe vera.

  • Produse apicole pentru gura urat mirositoare (halitoza)

– se mesteca ceara de albine de cateva ori pe zi.

– se amesteca o lingura de miere combinata cu jumatate de lingurita de praf de ghimbir si se mesteca o data pe zi, la doua ore dupa masa de pranz.

– se face gargara cu solutie apoasa de miere 10-15%, de cateva ori pe zi, dupa masa.

  • Produse apicole pentru infectii ale limbii

– preparate pe baza de propolis.

– se dizolva o lingura de miere intr-un pahar cu apa calduta (solutie de miere 10-15%). Se face gargara de 3 ori pe zi.

 

Contraindicatii

In anumite cazuri, propolisul poate determina reactii alergice, motiv pentru care este recomandat a se face un test prealabil pentru a se stabili sensibilitatea. Daca apar senzatii neplacute de iritaţie, inflamaţie, daca se declanseaza catar respirator sau apare inroşirea pielii, nu se va face tratament cu propolis. Nu este recomandat gravidelor si femeilor care alapteaza!

 

Un substitut excelent pentru propolis sunt mugurii de plop şi tinctură de muguri de plop, care au efecte relativ similare, dar sunt mult mai bine tolerate de catre organism.

Dan Necsa – Nec Bee

 

Citiste si articolul despre lapte si dinti AICI.

Articolul Mierea si dintii apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

12 recomandari dupa extractia dentara

$
0
0

In cazul in care unul dintre dintii tai a suferit o fractura dentara sau prezinta un proces carios foarte avansat, medicul tau dentist va apela la diverse optiuni de tratament pentru a incerca sa-l salveze. Dar, atunci cand exista o distructie mult prea mare a dintelui in cauza, varianta cea mai sanatoasa pentru tine ca pacient poate fi doar extractia dentara. Aceasta, reprezinta procedura chirurgicala prin care este indepartat un dinte din cavitatea orala.

Cu siguranta o interventie chirurgicala in cavitatea orala nu este cel mai placut lucru pentru tine ca pacient, dar atata timp cat extractia se desfasoara in conditii optime si ingrijirile postoperatorii oferite de medic sunt respectate, disconfortul tau va fi minim. Astfel, iata cateva recomandari postoperatorii pentru o recuperare rapida si fara complicatii:

  1. Orice plaga poate sangera! Este foarte probabil ca vei pleca din cabinet muscand o compresa pentru a controla sangerarea, chiar daca rana a fost cusuta sau nu. Este recomandat sa tii o presiune moderata si continua pe compresa aproximativ 30 minute. In acest timp nu verifica daca plaga mai sangereaza.
  2. In cazul unei extractii mai dificile, anestezia locala si oboseala te pot afecta intr-o oarecare masura. Pentru siguranta ta, este indicat sa vii acompaniat de un insotitor si sa nu te urci la volan, daca nu te simti in forma.
  3. Dupa extractie, obrazul se poate umfla in dreptul zonei operate. In primele doua zile aplica la nivelul obrazului comprese racoroase sau o pungă cu gheata invelita într-un prosop timp de 15 minute urmate de 15 minute pauza si repeta din cand in cand.
  4. Este normal sa apara o jena dureroasa dupa interventie. Daca este nevoie, ia medicamentele prescrise de medicul tau in cantitatile si la intervalele recomandate. Efectul calmantelor nu este imediat, astfel incat e bine sa iei medicamentele inainte ca efectul anestezic să dispara. Evita administrarea lor pe stomacul gol.
  5. In ziua extractiei este bine sa consumi doar bauturi la temperatura camerei si în urmatoarele doua zile, este indicat sa ai o dieta bazata pe alimente de consistenta moale.
  6. Consumul alimentelor fierbinti si a lichidelor cu paiul in primele trei zile nu este recomandat deoarece pot porni sangerarea la locul extractiei.
  7. Incepand cu a doua zi dupa interventie, este important sa te speli pe dinti si sa igienizezi protezele dentare daca este cazul. Atinge cu grija zona in timp ce te periezi pe dinti si nu încerca sa sugi de la nivelul plagii sau sa folosesti obiecte ascutite ce pot mobiliza cheagul format acolo.
  8. Igiena este esentiala pentru o buna vindecare a plagii. Incepand cu a doua zi dupa extractie, clateste gura cu grija, usor, dupa fiecare masa si inainte de culcare, cu solutia prescrisa de medicul stomatolog sau un sfert de lingura de sare la un pahar de apa. Evita sa clatesti prea puternic.
  9. Fumatul irita mucoasa orala si ingreuneaza vindecarea. Alcoolul are acelasi efect. De asemena, evita sa consumi cafea, bauturi acidulate si ceai negru.
  10. Evita efortul fizic în zilele urmatoare.
  11. Daca v-au fost aplicate fire de sutura, ele vor trebui indepartate după aproximativ 10 zile.
  12. In situatii de urgenta precum: sangerari prelungite sau spontane de la locul extractiei sau durere care nu cedeaza la medicatia prescrisa, este foarte important sa iti contactezi medicul.

extractie dintiEste de la sine inteles ca extractia dentara nu este manopera ta preferata cand iti vizitezi stomatologul. Exista totusi momente cand este necesara si chiar inevitabila, mai ales atunci cand urmezi un tratament complex de reabilitare a danturii tale. Dar, fiind bine informat inainte de interventie asupra pasilor necesari, cunoscand etapele, riscurile si posibilele complicatii care pot aparea, este foarte bine sa stii cum sa iti ajuti singur corpul sa se vindece.

In concluzie, indicatiile prezentate mai sus, te vor ghida spre o ingrijire corespunzatoare a locului postextractional si te vor ajuta sa te simti increzator ca te afli pe drumul cel bun catre obtinerea sanatatii cavitatii tale orale.

Ioana Cherascu & Florin Hoinoiu – www.dentaldesign.ro

Articolul 12 recomandari dupa extractia dentara apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Stomatologie… traditionala

$
0
0

Astazi e duminica si ieri, cum o fac in fiecare sfarsit de saptamana, am fost in vizita la parintii mei. Imi place mult sa stau in curte, sa imi fac de lucru sau pur si simplu sa stau, doar sa stau. E frumos sa pot sa scap de oras pentru cateva ore si sa nu am nicio grija pe cap. Ne adunam cu totii acolo pentru cateva ore de discutii aprinse si ne dam cu parerea despre vrute si nevrute. Ne bagam in viata celor dragi noua si… ce sa zic… suntem o familie!

In curte e cainele, pisicul, hamacul, un balansoar si de data asta niste fan cosit de tata. Nu am avut cum sa ratez ocazia de a-mi aminti de copilarie si am pus mana pe o grebla sa il intorc. Mirosul m-a transpus instant cu 30 de ani in urma pe vremea cand singura mea grija era sa ma sustrag de orice indatorire care implica bunul mers al gospodariei de la tara. Bunicul imi spunea ca la cat de mult imi place munca… ar fi bine sa imi placa scoala ca alta sansa nu am. 🙂 (ca norocul ca l-am ascultat). Intorcand fanul sa se usuce, ritmic, cu miscarile atat de bine integrate in mine (la fel ca mersul pe bicicleta nu se uita niciodata) am redevenit copil. Ce frumos era! Reveria nu a durat mult si am realizat ca grebla are o problema. Unul din dintii ei era rupt. „Zambetul” ei nu mai era ce a fost pe vremea strabunicului meu, cel ce a facut-o in urma cu 50 ani.

bogdan fondrea 1

Si uite asa am revenit in prezent, sunt dentist. Zice tata ca doar nu degeaba m-a tinut in Facultatea de Stomatologie si la Scoala de Arte si ca as putea sa il repar. Zis si facut! Am identificat problema, am gasit materialele si intrumentele necesare unei astfel de interventii speciale (ciocan, o bucata de lemn, un surub si briceag) si am trecut la treaba. Planul era evident, sa scot radacina „dintelui” rupt, si sa pun un „implant” cu incarcare imediata in locul lui. Cat de greu poate sa fie? 🙂

bogdan fondrea 2

Etapa numarul unu a fost sa scot restul de dinte din maxilar, din grebla am vrut sa zic. Asta a fost destul de simplu. Dupa cum se vede in poze, a durat sub un minut si l-am si scos. A urmat sa cioplesc unul nou dintr-un lemn ce l-am gasit prin curte. Nu e chiar acelasi material cu originalul (voi face altul cand merg la casa bunicilor din acelasi lemn cu restul), dar eu zic ca e bine pentru un dinte provizoriu. Cioplitul a durat mai mult, vreo ora in soare si caldura, dar macar am avut palarie si ochelarii de soare obligatorii ca sa fiu si cool in acelasi timp.

bogdan fondrea 3

In sfarsit, dupa cateva ajustari, am inserat „dintele” nou. Culoarea e cam nepotrivita din punctul meu de vedere, dar cum majoritatea pacientilor vor dinti albi, cred ca si grebla este foarte multumita de reparatie. 🙂 Apoi a fost pusa la test si totul a mers perfect. La final am facut o capita de fan si am primit rasplata, galuste cu prune facute de mama.

O duminica frumoasa sa aveti si sa nu uitam sa fim copii cat de des avem ocazia!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Stomatologie… traditionala apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Articulatia temporo-mandibulara

$
0
0

Asa cum o usa se leaga de perete prin balamale, mandibula se leaga de craniu prin articulatii. „Balamaua” intre mandibula si osul temporal se cheama articulatia temporo – mandibulara, prescurtat „ATM”. Miscarile acesteia (sus-jos, stanga-dreapta) se fac sub actiunea muschilor.  Intreaga articulatie este acoperita si protejata de un tesut cartilaginos si intre cele doua oase este un fisc fibros care este util pentru a amortiza socurile si a minimiza efectele neplacute ale miscarilor din interiorul ei. In afara de aceste componente, in ea mai gasim vase de sange, nervi, ligamente, membrane, tendoane… Toate aceste elemente lucreaza impreuna, in armonie, pentru ca noi sa putem manca, sa zambim, sa respiram, sa vorbim, sa cantam sau sa fluieram cand avem chef si cat de tare vrem. Totul e bine si frumos pana cand „balamalele” incep sa „scartaie”.

articulatia-temporo-mandibulara-atm-bogdan-fondrea

Uneori pot sa apara dureri in zona acesta, sau unele sunete ca niste pocnituri, numite cracmente. Alteori pot fi dureri de cap, tulburari ale auzului, ameteli sau chiar imposibilitatea unor miscari normale ale mandibulei. Este destul de dificil de stabilit cu exactitate ce a cauzat aceste probleme, dar chiar si dupa ce se gaseste o explicatie, de multe ori cazul este dificil de tratat. In numeroase cazuri ale tulburarilor ATM apar luxatiile, cand se prea poate sa fie imposibil ca gura sa fie inchisa. Reducerea luxatiei este relativ usor de facut cu o tehnica folosita corect, prin introdurerea degetelor mari in gura pacientului, prinderea mandibulei, tractiunea ei in jos si apoi impingerea ei in spate. Dar, de unde apar problemele ATM? Ei bine, cauzele sunt complexe. Articulatia este complexa, la fel si cauzele. Cand ai astfel de simptome, indicat ar fi sa consulti un dentist, care de cele mai multe ori va cere ajutorul unui chirurg, ortodont sau medic ORL. Nediagnosticata la timp, o astfel de problema poate deveni cronica si poate da nastere in viitor unor situatii din ce in ce mai neplacute si mult mai grave.

Tratamentul se imparte in doua directii: ameliorarea simptomatologiei si tratamentul cauzei, dupa ce aceasta a fost identificata. De obicei, medicul tau iti va indicatii precum cele de mai jos, pe care ar fi propice sa le urmezi.

Ameliorarea simptomatologiei: 

  1. Mananca alimente moi si nu forta articulatia.
  2. Poti lua medicamante anti-inflamatoare.
  3. Foloseste comprese reci cam 5-10 minute; misca usor mandibula si apoi pune comprese caldute tot 5-10 minute de cateva ori pe zi.
  4. Nu forta mandibula in miscari ample, relaxeaza-ti musculatura.
  5. Foloseste o gutiera.

Tratamentul cauzei:

  1. Realizarea de tratamente stomatologice corecte, lucrari dentare, inlocuirea dintilor lipsa, extractii, eliminarea infectiilor dentare.
  2. Tratament ortodontic pentru stabilirea unei ocluzii normale.
  3. Sedinte de psihoterapie, mai ales in bruxism.
  4. Tratament chirurgical al ATM.
  5. Tratamente alternative: laser, electro-stimulare, administrarea de vitamine sau medicamente.

Cel mai important este sa prevenim aceste probleme prin protejarea articulatiilor noastre: alimentatie corecta, managementulul stresului psihic, ocluzie corecta a dintilor, tratamente dentare facute corespunzator la momentul potrivit, evitarea obiceiurilor vicioase. Odata incepute problemele ATM, cu cat mai devreme sunt diagnosticate, cu atat este mai bine.

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Articulatia temporo-mandibulara apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Estetica dentara incepe de la gingie

$
0
0

Probabil cel putin unul din doi medici are trecut pe site, pe cartea de vizita si pe cv „estetica dentara”. Ceea ce nu pare rau deloc, pentru ca vrem cu totii ca zambetul nostru sa fie frumos, armonios si atragator, nu? Dar, parca ceva scartie aici. Unde este estetica promisa? Oare niste dinti albi faianta inseamna estetica? Oare fatetele sunt sinonime cu frumusetea? Unde incepe si unde se termina „estetica dentara”?

In continuare voi vorbi despre linia gingivala si de ce este important acest aspect. In primul rand nu ar fi rau sa ne amintim ce inseamna estetica. Estetica este armonie, armonia dintre forma dintilor, culoarea lor, textura lor, pozitia pe care o au pe arcada, buzele si forma fetei. Estetica inseamna armonie intre varsta pacientului si zambetul acestuia. Estetica inseamna o „simfonie” unde „dirijor” este medicul. Si daca tot facem analogia cu concertul pe cere deja vi-l imaginati,  sa incredintam niste roluri:

  1. Compozitor – natura, sau spuneti-i Dumnezeu, in functie de credinta pe care o aveti
  2. Dirijor – medicul
  3. Orchestra – e formata din complexitatea tratamentelor (ortodontie, endodontie, protetica, implantologie, parodontologie…)
  4. Prim solist – pacientul
  5. Spectatori – prietenii, rudele si cunoscutii pacientului, cei ce vad zambetul larg descris aici, societatea.

Ce ar fi acest concert daca fiecare instrument ar canta in voia lui, asa cum ii trece prin cap, daca solistul ar racni in gura mare din senin, falsand la greu, iar dirijorul ar incerca sa-i tina sub contol pe toti, dupa vocea acestuia? Ce ar fi daca am pune fatetele, apoi pentru ca nu sunt rezolvate problemele endodontice sau ortodontice ar trebui sa le dam jos, apoi am pune implanturi dar problema parodontala este in faza maxima si am lua-o mereu si mereu de la capat. Vise spulberate, sperante si bani aruncati la gunoi, timp irosit. Ce concert ar fi asta? Un esec rasunator!

In „concertul” nostru medicul invata „partitura” creeata de natura si isi aduce aportul lui in armonia despre care vorbeam. Incepem cu acordarea instrumentelor si cu liniste in sala de concert. Stim ce simfonie va fi astazi. Am ales deja si e vremea sa trecem la treaba.

Incepem cu sanatatea; si pentru ca vorbim despre estetica, primul pas este la baza, osul si gingia.

Cam lunga introducerea dar am considerat necesar sa o faca asa, pentru a intelege cat mai bine faptul ca nu se poate ca acest „concert” sa fie un succes decat daca intr-o prima etapa rezolvam problemele gingivale, atat din punct de vedere medical cat si estetic. Mai departe voi prezenta cateva cazuri in care plastia gingivala, alungirea coronara sau gingivectomia a fost absolut necesara.

Cazul 1 – Ce vedem in poza de mai jos este situatia initiala si cea finala. Ok, dintii ceramici arata bine, dar altceva ne intereseaza acum. Sa ne dam un pas in spate si sa vedem zambetul in intregul lui, nu doar fatetele si coroanele. Unde gasim armonie? Si ce parere aveti despre linia gingivala, despre cat de mult este expus din gingie si asimetria initiala? Cum ar fi fost daca ne ocupam doar sa punem niste dinti de ceramica si sa ne facem ca gingia nu are importanta? Da, primul pas este echilibrarea tesutului roz.

estetica-gingivala-fatete-dr-bogdan-fondrea

Cazul 2 – Aici vedem exact ce va spuneam mai sus, primul pas. Inca nu avem lucrarea finala. Deocamdata ne ocupam de gingie, de acest „gummy smile” si de echilibrarea liniei surasului. Nu avem fatete, nu avem coroane, nu avem aparat ortodontic, dar dupa interventia realizata, deja estetica surasului este mult imbunatatita. Acum, si doar acum, putem trece mai departe, la urmatoarea etapa de tratament.

alungire-coronara-dr-fondrea

Cazul 3 – Si… a aparut un implant. Dar, ce facem cu el? Ce sa facem, ne asiguram in primul rand ca gingia langa implant este la fel cu cea de langa dintele natural, ca simetria este obtinuta intre natural si artificial, ca avem armonie gingivala si papile formate. Da, apoi va veni bontul de zirconiu si coroana finala.

implant-dentar-dr-bogdan-fondrea

Cazul 4 – Un ultim exemplu in acest articol. Nu mai avem dinti, deloc. De data aceasta… doar implanturi. Chiar si asa, gingia nu poate ramane plata, ce dinti ar fi aceia ce ar „iesi” dintr-o gingie asemanatoare cu campia Romaniei? Asa ca dupa ce papilele sunt formate si linia gingivala este asa cum ne dorim, si doar atunci, vom continua cu realizarea dintilor ceramici. implanturi-dentare-ceramica-zirconiu-bogdan-fondreaSi ca sa inchei in aceasi tema muzicala: sa nu uitam ca in primul rand vom modela gingia astfel incat sa redam ceea ce „compozitorul” ne-a incredintat sa „dirijam”. „Intrumentistii” si-au facut datoria si sunt multumiti de performanta realizata. „Spectatorii” sunt in picioare si aplauda, „solistul” este fericit, mandru, si zambeste cu gura pana la urechi.

Bogdan Fondrea – „dirijor” 🙂 – www.dentaldesign.ro 

Articolul Estetica dentara incepe de la gingie apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Supraprotezarea cu sprijin pe implanturi dentare

$
0
0

Exista numeroase cazuri de pacienti care din diverse motive isi pierd toti dintii de pe una sau ambele arcade dentare. Ajunsi in situatia de edentati total, sunt nevoiti sa apeleze la protezarea totala.

Cu totii stim, fie ca pacienti, ca medici stomatologi, ca familie sau prieteni ai pacientilor in cauza, ca purtarea unei proteze totale sau chiar a doua simultan, la maxilar si mandibula, poate fi neplacuta iar in timp poate deveni chiar problematica. Deseori cand un pacient edentat total primeste o proteza, dupa o perioada initiala de acomodare si niste ajustari minime efectuate de medicul dentist, apare in final obisnuinta. Pacientul ajunge sa perceapa proteza ca parte din corpul sau, lucru de care fiecare medic stomatolog se bucura.

Dar odata cu trecerea anilor, pacientul observa ca piesa protetica incepe sa se destabilizeze, devenind “larga” si ca nu mai are retentia initiala. Acest lucru se datoreaza faptului ca osul mandibular/maxilar se resoarbe in timp atat din cauza pierderii dintilor, din cauza efectului traumatic constant al protezelor asupra osului si gingiei cat si din motive ce tin de varsta (osteoporoza) sau de anumite boli sistemice. Astfel, proteza necesita retusari si rebazari periodice pentru a putea fi functionala o perioada cat mai lunga de timp.

Din fericire, tehnologia medicala din ziua de azi ne-a pus la dispozitie implantologia, o ramura a stomatologiei care printre multele ei aplicatii este extrem de bine venita si in situatia limita prezentata mai sus. In plus, accesul la informatie si imbunatatirea educatiei medicale a populatiei face ca multi pacienti sa apeleze la aceasta solutie medicala cu mai multa incredere.

Astfel, cand vine vorba de un pacient edentat total, indiferent ca este deja purtator de proteze sau proaspat edentat, supraprotezarea pe implanturi poate fi o solutie excelenta pe termen lung.

Intrand in detaliu, am putea sa afirmam existenta a numeroase cazuri de pacienti, care din lipsa unei oferte osoase suficiente si poate a unei situatii financiare mai precare, nu pot primi destule implanturi ca suport pentru o lucrare protetica fixa. Astfel, ne gasim in situatia de a opta pentru o proteza totala mobilizabila ancorata pe 2 – 4 implanturi inserate cat mai simetric pe arcada edentata.

Aceasta retentie a protezei pe implanturi se face cu ajutorul unor sisteme speciale de sprijin, mentinere si stabilitate, dintre care cele mai utilizate sunt: sistemul de capse, bare cu calareti si telescoape. Aceste sisteme realizeaza de fapt prinderea (ancorarea) protezei la implanturile dentare. In acest fel, proteza are un sprijin mixt pe arcada: atat pe implanturi prin sistemul special ales, cat si pe zonele laterale ale arcadei ramase edentata, adica pe gingie.

implanturi-dinti-implanturi-implantolog-bogdan-fondrea-dental-design-timisoara


Sistemul de capse este format din 2 componente care se imbina in momentul inserarii protezei in gura: o patrice metalica de regula de forma sferoidala, fixata pe implant careia ii corespunde o matrice prinsa in baza protezei. Retentia este data de portiunea subecuatoriala a patricei sferice. Matricea fixata in proteza, care inglobeaza patricea poate fi de plastic sau metalica, cea din urma avand in interiorul ei un profil de plastic care realizeaza frictiunea. Acest profil poate avea mai multe grade de duritate, respectiv de retentie. Odata cu trecerea timpului, dupa numeroase insertii si dezinsertii ale protezei de pe camp, acesta isi pierde capacitatea frictionala, nemairealizand retentia optima si trebuie schimbat. De regula, in prima faza se monteaza profilurile de plastic cele mai moi, pentru ca pacientul sa nu aiba dificultati la scoaterea protezei de pe camp si totodata pentru a nu suprasolicita fara sens implanturile. Daca se constata totusi ca matricile se uzeaza prea repede, proteza pierzandu-si astfel stabilitatea, este indicat sa se monteze profiluri de plastic mai dure, cu un grad mai mare de retentie, s.a.m.d.

Avantajele sistemului special cu capse:

  • Solicitarea mecanica a implantelor este redusa, insertia si dezinsertia facandu-se usor
  • Resorbtia osoasa a crestei edentate este incetinita, rebazarile fiind necesare mult mai rar ca la protezele fara sprijin implantar
  • Unele sisteme de capse au un design care compenseaza o eventuala lipsa de paralelism al implantelor
  • Stabilitate si retentie buna
  • Riscul defectarii sistemului de capse este minim, iar daca se intampla, poate fi inlocuit fara dificultate
  • Sistemul in sine necesita un spatiu protetic vertical mic, de 4 mm
  • Dintre toate sistemele speciale destinate supraprotezarii, acesta are costul cel mai redus

Dezavantaje:

  • Igienizarea este mai dificila, mai ales pentru pacientii in varsta
  • Este posibil ca proteza sa necesite rebazari ocazionale
  • Daca nu se utilizeaza cu atentie se poate fractura

Sistemul de bara cu calareti este format din 2 componente: o bara care conecteaza implanturile si calaretii – lacasuri speciale fixate in baza protezei care se ataseaza la bara in momentul insertiei protezei in gura. Bara poate fi rotunda, dreptunghiulara sau in forma de para pe sectiune. Majoritatea sistemelor sunt prevazute cu bara rotunda sau in forma de para pentru a facilita miscarile rotationale ale masticatiei. La fel ca in cazul sistemului precedent, calaretii pot fi schimbati dupa ce apare uzura, fiind de mai multe tipuri, cu grade diferite de retentie.

Avantajele sistemului de bare cu calareti:

  • Solidarizarea implantelor si astfel distribuirea uniforma a fortelor catre os
  • Functionalitatea foarte buna
  • Bara conectoare este un element foarte bun de sprijin
  • Este un sistem fiabil pe termen lung, acceptat cu destul de multa usurinta de catre pacient
  • Calaretii sunt de regula fabricati din plastic si pot fi inlocuiti usor daca se uzeaza
  • Stabilitatea si retentia supraprotezei este foarte buna

Dezavantajele sistemului de bare cu calareti:

  • Igienizarea este ingreunata
  • Rebazarile sunt mai dificil de realizat tehnic
  • Necesita un spatiu mai mare atat in dimensiunea verticala de ocluzie, cat si vestibulo-oral
  • Forma arcadei si pozitia implantelor trebuie sa permita barei sa se inscrie in dimensiunile crestei, in caz contrar apar probleme la montarea dintilor in proteza de catre tehnician, sau proteza poate iesi supradimensionata
  • In cazul in care implanturile sunt inserate divergent sunt necesare piese aditionale pentru realizarea paralelitatii

Sistemul telescopat are ca principiu realizarea a doua cape suprapuse pe acelasi bont al implantului stalp. Capa primara este fixata pe bontul implantului peste care culiseaza telescopul secundar care este integrat in scheletul metalic al protezei, imbinandu-se perfect si realizand astfel retentia protezei prin frictiune. Aceasta frictiune poate fi pastrata in timp prin confectionarea capelor din aliaje nobile (aur) sau zirconiu care raspund mai bine la uzura.

Astfel, capa primara poate fi fabricata din aliaje nenobile (otel, Co-Cr-Mo), nobile (aur), titan, zirconiu sau ceramica integrala. Ea este de forma cilindrica sau conica si trebuie sa aiba o inaltime suficienta pentru a asigura retentia optima. Peretii capei necesita o convergenta de maximum 60 (ideal 20) atat intre ei cat si raportat la celelalte cape fixate pe bonturile implanturilor. Raportul dintre inaltimea si diametrul bontului trebui sa fie minim 1/1. De asemenea, capa primara este prevazuta cu un prag la nivel gingival, pe care se va sprijini telescopul secundar.

Telescopul secundar (capa telescoapata) este inglobat in proteza armata cu schelet metalic si gliseaza intim pe capa primara pe care o circumscrie in totalitate sprijinindu-se pe pragul cervical al acesteia, realizand astfel telescoparea. Retentia si stabilitatea protezei depinde de gradul de frictiune dintre cele doua cape, care este direct proportional cu paralelismul peretilor externi ai telescopului primar si suprafata de contact dintre telescopul primar si cel secundar. Principiul retentiei sistemului telescopat se bazeaza pe contactul cat mai intim (micronic) dintre cele doua cape intre care se interpune un film de saliva realizand vidul dintre cele doua componente. Aceasta formare de vid se impotriveste fortelor de dezinsertie, generand termenul de retentie hidraulica. De asemenea, inaltimea de culisare este bine sa se afle intre valorile de 4-7 mm.

In cazul sistemului telescopat, alegerea metalelor nobile este cea mai indicata optiune, atat ca fiabilitate a lucrarii cat si ca biocompatibilitate. Astfel, capele secundare se confectioneaza prin galvanoformare direct pe cele primare in instalatii speciale de saruri de aur cu ajutorul unui electrolit specific, rezultand o adaptare perfecta, ideala si micronica intre cele doua. Telescoapele secundare rezultate au o grosime de 0,2-0,3 mm si vor fi ulterior unite cu scheletul metalic al protezei acrilice.

Avantajele sistemului telescopat:

  • Din punct de vedere biomecanic supraprotezarea pe telescoape s-a dovedit a fi cea mai de succes
  • Riscul de fractura al protezei este eliminat, baza protezei avand armatura metalica, ceea ce ii ofera o rezistenta deosebita
  • Gradul inalt de frictiune dintre telescoapele primare si cele secundare ofera o stabilitate deosebita, riscul de basculare al protezei fiind mult redus
  • Pentru pacient senzatia intraorala este asemanatoare cu o restaurare protetica fixa
  • Protejeaza crestele alveolare cel mai bine, resorbia osoasa fiind mult incetinita in timp
  • Supraprotezele pe telescoape necesita cel mai rar ajustari si rebazari
  • Datorita stabilitatii foarte bune, supraprotezele maxilare sunt rascroite palatinal astfel incat nu este necesar sprijinul pe palat, confortul pacientului fiind mult imbunatatit
  • Igienizarea este mai facila comparativ cu sistemele precedente

Dezavantaje sistemului telescopat:

  • Paralelismul bonturilor trebuie sa fie perfect
  • Daca nu se opteaza pentru metale nobile in confectionarea telescoapelor, frictiunea necesara unei bune functionaliatati ale protezei se pierde destul de repede
  • Este cea mai costisitoare varianta de supraprotezare
  • Necesita un spatiu intraoral mai mare

proteza-implanturi-dinti-ceramica-dentist-timisoaraIn concluzie, optiunile pentru supraprotezarea pe implanturi cu ajutorul sistemelor speciale de sprijin, mentinere si stabilitate sunt diverse atat ca aspect si forma cat si ca estetica si pret de cost, dar functia pe care o indeplinesc ramane acceasi: sporirea confortului purtarii unei proteze totale pentru pacientul edentat.

In final, pacientul este cel care decide ce optiune considera ca i se potriveste cel mai bine iar rolul medicului este de a-l ghida spre solutia corecta pentru cazul lui. De mentionat este faptul ca acest tip de protezare, la fel ca oricare altul, necesita controale periodice pentru verificarea sanatatii orale ale pacientului si efectuarea retusarilor ocazionale ale piesei protetice.

Rezultatul final de succes consta in obtinerea unei proteze care imbina estetica dorita de pacient, functionalitatea si stabilitatea, si nu in ultimul rand, obtinerea confortului psihic esential pentru calitatea vietii de zi cu zi.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

 

Sursele ilustratiilor din primul colaj:

http://www.dentalimplantologyacademy.com.au/overdenture.html

http://www.infodentis.com/dental-implants/implant-supported-dentures.php

http://www.dentsplyimplants.com/en/Digital%20solutions/Discover%20ATLANTIS/Attachment%20retained%20restorations

Al doilea colaj:

Lucrare totala cu implanturi si sistem de capse – www.dentaldesign.ro

Articolul Supraprotezarea cu sprijin pe implanturi dentare apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cinci solutii pentru o igiena dentara buna

$
0
0

In stomatologie, precum in multe alte domenii, calea sigura si corecta spre reusita unui caz o reprezinta o buna planificare initiala. Planul de tratament se realizeaza de la prima consultatie si vizeaza obtinerea sanatatii, a functionalitatii, iar la final, a esteticii dentare. Sanatatea reprezinta intotdeauna primul tel, motiv pentru care, pe parcursul sedintelor de tratament, le amintim mereu pacientilor care sunt metodele optime de a-si mentine dantura curata. In majoritatea cazurilor, colaborarea este foarte buna, iar cand se apropie etapa finala, cea a esteticii, pacientii si-au insusit deja un protocol zilnic de igienizare corespunzator. Exista insa, din cand in cand, pacienti in cazul carora exemplificarile repetate si instructajul metodelor de ingienizare acasa nu par a avea succes. Pare ca suntem fara solutii si situatia aproape ne indeamna sa ridicam din umeri mirati. In acest moment ne intrebam: de ce? Pacientul este in mod evident motivat deoarece investeste timp, resurse financiare si respecta planul de tratament recomandat, iar relatia medic-pacient este foarte buna. Gresim oare noi ca medici neputand sa transmitem destul de clar mesajul?! Analizand indelungat dilema, ne dam seama ca, de fapt, “cauza” se afla prinsa undeva acolo printre stresurile cotidiene si se numeste lipsa disciplinei, o problema cu care multi dintre noi ne confruntam, si nu purtarea unei casti de motociclist ce face imposibila igienizarea, asa cum se vede in poza. 🙂dr bogdan fondrea dental design timisoaraDe cate ori se intampla sa nu facem ceva anume pe parcusul unei zile si sa dam vina pe lipsa de timp? Spunem ca n-am apucat sa facem cutare lucru, ca n-am ajuns la sala, ca n-am avut timp sa pranzim, ca am stat o ora in trafic, ca am ajuns acasa la 11 noaptea, ca n-am apucat sa ne spalam pe dinti etc etc…. si suntem mai tot timpul in intarziere. Cu totii ne facem vinovati de aceasta atitudine la un moment dat, vrand nevrand. Cu aceasta idee in gand, ne-am imaginat situatii cotidiene in care putem fi prinsi si ne-am gandit la cateva sugestii de care tu ca cititor/pacient te poti folosi pentru a ameliora problema lipsei de timp investit in igiena orala:


  1. De regula ultimul lucru pe care il faci seara inainte de culcare este sa te speli pe dinti, nu-i asa? Dar ce te faci daca adormi la televizor sau cu romanul in mana inainte sa mai apuci sa mergi in baie? Fie sari de tot peste aceasta etapa, fie te trezesti la un moment dat in noapte, realizezi ca nu te-ai periat pe dinti, mergi la chiuveta din baie, dai de 2-3 ori cu periuta cat sa simti gustul de mentol si te pacalesti singur ca ti-ai facut datoria. De igienizat cu firul interdentar nici nu poate fi vorba caci tu in 40 de secunde esti deja in pat si dormi. (Cu totii am trecut prin asta.)

Solutia: nu lasa ca igiena dentara sa fie ultimul lucru pe care il faci seara. Spala-te pe dinti cand esti inca bine treaz si stii ca nu o sa mai consumi alimente pana la culcare, eventual cu o ora inainte. Asa, ai timp si de fir, si de periuta, te uiti apoi relaxat la serialul preferat, si poti adormi fara stres. Eventual, chiar inainte de somn poti sa te clatesti cu apa de gura pentru un plus de prospetime. (Chiar functioneaza.)


  1. Obisnuiesti ca dimineata dupa ce te trezesti sa te speli imediat pe dinti? Este foarte bine in cazul in care faci parte din categoria de oameni care nu beau cafea/ceai si nu servesc micul dejun inainte sa plece la serviciu. In caz contrar, daca dupa igienizarea orala consumi bauturi si alimente iar apoi iesi direct pe usa…nu e chiar ideal.

Solutia: periajul dentar e bine sa fie facut dupa micul dejun, astfel incat te poti bucura de primele ore ale zilei cu o respiratie proaspata si fara resturi alimentare intre dinti.


  1. Te afli foarte des in situatia de a pranzi in oras, fara a mai ajunge acasa pentru a-ti putea ingriji dantura? Crezi ca folosirea unei scobitori si o guma de mestecat vor rezolva problema? Partial ai dreptate… evident ca scobitoarea va indeparta resturile alimentare vizibile, dar nu va curata niciodata suprafetele interdentare ca un fir care gliseaza in sus si in jos, sub si supragingival. In plus, este posibil sa lezezi papila interdentara cauzand probleme gingivale. Guma de mestecat este o solutie temporara acceptabila, doar din motivul ca modifica nivelul ph-ului din saliva neutralizand acizii responsabili pentru caria dentara. Dar acest efect este de scurta durata deoarece atata timp cat placa bacteriana nu a fost eliminata, bacteriile tot vor avea un mediu prielnic pentru multiplicare.

Solutia: poarta in poseta/borseta/torpedoul masinii o mini-periuta de dinti si o mini-pasta de dinti. Le poti gasi in farmacii sau pe raionul de produse cosmetice pentru calatorii in supermarketuri. Fiind de dimensiuni mici, le poti lua cu tine peste tot.


  1. Ai un job care te tine mereu in masina, esti pe drum tot timpul si petreci ore intregi in trafic?

Solutia: tine cutiuta cu firul tau dentar preferat in masina, la vedere. Nu in torpedou, caci e posibil sa uiti de el. Cel mai bine ar fi sa-l pui in sertarasul de langa schimbatorul de viteze unde tii maruntis si alte obiecte mici. Poate nu vei fi motivat sa il folosesti in prima faza, dar dupa un timp, tot te va tenta, si vei gasi un moment oportun sa profiti de faptul ca e acolo, cu posibilitatea sa devina un obicei zilnic, poate chiar la culoarea rosie la semafor, in loc sa stai pe facebook. Sigur ceilalti participanti la trafic te vor privi cu admiratie. 🙂


  1. Obisnuiesti sa iei masa la parinti sau bunici in fiecare weekend?

Solutia: Tine si in baia lor o periuta de dinti si asa vei stii cu siguranta ca te asteapta acolo cuminte, nerabdatoare sa fie folosita dupa strudelul facut de mama.


Acestea sunt doar cateva dintre situatiile cotidiene care ne pot da peste cap protocolul unei igiene orale bune. Dar, credem ca pentru fiecare problema exista si o solutie, trebuie doar sa o cautam. Pentru ca cine vrea sa gasesca o solutie cauta mijloace, cine nu, cauta scuze.  Asadar, iata ca la intrebarea initiala : “De ce unii pacienti nu prezinta o igiena orala buna desi sunt dornici si bine motivati?”…am gasit nu unul, ci cinci posibile raspunsuri.

In concluzie, e o chestiune de prioritati. Stim ca vrei un zambet sanataos, intrebarea este: Cat de mult vrei?

Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Articolul Cinci solutii pentru o igiena dentara buna apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Codul deontologic al medicului dentist Decizia nr. 15/2010

$
0
0

 

Codul deontologic al medicului dentist
Decizia nr. 15/2010

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 408 din 18 iunie 2010

15844181_10155001752364446_1930291312170022755_o

COLEGIUL MEDICILOR DENTISTI DIN ROMANIA

In temeiul art. 502 alin. (1) lit. f, art. 521 alin. (1), art. 522 lit. a) si al art. 546 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, titlul XIII privind exercitarea profesiei de medic dentist, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, precum si al art. 22 si art. 23 lit. a) din Regulamentul de organizare si functionare a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, adoptat prin Decizia Adunarii generale nationale a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania nr. 5/2007, Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania decide:

Art. 1
Se adopta Codul deontologic al medicului dentist, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta decizie.

Art. 2
Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 3
La data publicarii prezentei decizii se abroga Decizia Adunarii generale nationale a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania nr. 1/2005 privind adoptarea Codului deontologic al medicului dentist si a Regulamentului de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 23 august 2005.
Codul Deontologic al medicului dentist

Capitolul I – Dispozitii generale
Art. 1
Prezentul cod deontologic cuprinde normele de conduita morala si profesionala obligatorii, in legatura cu exercitarea drepturilor si indatoririlor medicului ca profesionist, fata de pacienti si fata de ceilalti medici dentisti.

Art. 2
Prezentul cod deontologic are rolul:
a) de a promova o relatie de incredere intre medicul dentist si pacient;
b) de a promova un comportament profesional-deontologic intre membrii echipei medicale;
c) de a defini abaterile de la disciplina de corp profesional;
d) de a apara reputatia corpului medicilor dentisti si libera practica a profesiei de medic dentist;
e) de a garanta secretul profesional.

Art. 3
Prevederile prezentului cod deontologic sunt obligatorii pentru toti membrii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania si pentru toti medicii dentisti cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene care practica medicina dentara in Romania.

Art. 4
Toti membrii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania au drepturi egale.

Art. 5
(1) Medicul dentist are obligatia de a apara drepturile fundamentale ale profesiei si prestigiul acesteia.
(2) Medicul dentist are libertatea alegerii investigatiilor, manoperelor de diagnostic si tratament si a prescriptiilor medicale pe care urmeaza sa le aplice pacientului.

Art. 6
Medicul dentist trebuie sa isi perfectioneze cunostintele profesionale prin forme de educatie medicala continua pe tot parcursul activitatii sale profesionale.

Art. 7
Medicul dentist nu trebuie sa accepte exercitarea profesiei in conditii susceptibile de a compromite calitatea actului medical si securitatea pacientului.

Art. 8
Medicul dentist angajat in una dintre formele de exercitare a profesiei nu trebuie sa accepte un contract care prevede retribuirea bazata exclusiv pe norme de productivitate sau alte dispozitii, care au drept consecinta afectarea calitatii actului medical.

Art. 9
Medicul dentist nu trebuie sa efectueze tratamente si/sau sa formuleze prescriptii medicale in domenii care depasesc competenta sa profesionala.

Art. 10
Medicul dentist are datoria de a-si trata pacientii dupa normele profesionale medico-dentare recunoscute de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si incluse in ghidurile de practica medicala sau in tratatele de specialitate recunoscute de societatile stiintifice de profil.

Art. 11
Pentru investigatiile paraclinice si planul de tratament, medicul este obligat sa ceara consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia.
Capitolul II – Relatia dintre medicul dentist si pacient
Art. 12
(1) Medicul dentist trateaza fara discriminare pacientii si are o atitudine corecta fata de acestia.
(2) Cu exceptia cazurilor de urgenta, medicul dentist are dreptul de a refuza un pacient din motive profesionale sau personale.
(3) Se considera urgenta medico-dentara situatia in care pacientul are nevoie de ingrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infectiei sau sangerarii.

Art. 13
(1) Este indicat ca medicul dentist sa prezinte pacientului in prealabil un deviz estimativ.
(2) Este interzisa reducerea onorariilor in scopul atragerii clientelei.
(3) Medicul dentist poate acorda si ingrijiri medicale gratuite.

Art. 14
In situatia in care se impune o consultare interdisciplinara intre medicul dentist curant si alt medic, sunt admisibile tarife distincte.

Art. 15
In situatia in care este imposibil sa obtina consimtamantul pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia, medicul dentist poate sa acorde numai ingrijirile medico-dentare de urgenta.

Art. 16
Medicul dentist va respecta secretul profesional.

Art. 17
Mass-media nu are dreptul sa intre in cabinetul de medicina dentara decat cu acordul medicului.

Art. 18
Garantarea directa sau indirecta a unui act medical este interzisa.

Art. 19
Medicul dentist care participa la cercetari biomedicale trebuie sa vegheze ca studiul sa nu lezeze increderea pacientului si sa nu afecteze continuitatea tratamentului.

Art. 20
(1) Medicul dentist trebuie sa intocmeasca pentru fiecare pacient documente de evidenta primara.
(2) Documentele trebuie pastrate in arhiva timp de 5 ani. O copie a acestor documente se poate elibera conform prevederilor legale in vigoare.

Art. 21
Medicul dentist nu trebuie sa expuna pacientul unui risc nejustificat in investigatiile sau actele terapeutice efectuate.
Capitolul III – Relatiile dintre medici
Art. 22
(1) In relatiile intercolegiale medicul dentist trebuie sa isi trateze confratii asa cum ar dori el insusi sa fie tratat de ceilalti.
(2) Medicii dentisti trebuie sa mentina intre ei relatii colegiale. Ei au datoria de a lua apararea unui coleg acuzat pe nedrept.
(3) Constituie abatere disciplinara blamarea si defaimarea colegilor in fata pacientului, a personalului sanitar, precum si orice expresie sau act capabil sa zdruncine increderea pacientului in medicul curant si autoritatea acestuia.

Art. 23
(1) In cazul unor divergente aparute intre colegi, medicii dentisti vor face eforturi pentru reconciliere. Daca problemele nu se rezolva, se vor adresa conducerii colegiului din care fac parte pentru rezolvarea acestora, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.
(2) In cazul in care medicul se va adresa mass-mediei inainte de a fi solutionata problema la nivelul colegiului, aceasta va constitui abatere disciplinara.
(3) Medicii dentisti care consulta impreuna un pacient au datoria de a evita in timpul sau ca urmare a unei consultatii sa discute in contradictoriu ori sa se denigreze reciproc in fata pacientului sau a familiei acestuia.

Art. 24
(1) Medicul dentist nu are dreptul sa se pronunte cu privire la tratamentele altui coleg, decat daca sanatatea pacientului este pusa in pericol.
(2) Face exceptie de la prevederile alin. (1) medicul expert, in situatiile prevazute de lege.

Art. 25
Deturnarea pacientilor sau tentativa este interzisa.

Art. 26
(1) Cand mai multi medici dentisti colaboreaza la examinarea sau tratamentul unui pacient, acestia trebuie sa se informeze reciproc.
(2) Fiecare medic dentist isi asuma responsabilitatea manoperelor medicale efectuate.

Art. 27
Medicul dentist trebuie sa isi incurajeze si sa isi sustina colegii mai tineri.

Art. 28
Medicii dentisti, in cursul raporturilor lor profesionale cu colegi de alte specialitati, trebuie sa respecte independenta profesionala a acestora.
Capitolul IV – Reclama si publicitatea
Art. 29
(1) Reputatia medicului dentist trebuie sa se sprijine doar pe competenta si demnitate, fara contributia reclamei de orice fel.
(2) Profesia de medic dentist nu trebuie practicata ca o activitate comerciala.

Art. 30
(1) Intr-un anuar sau in alte publicatii ori pe site web sunt autorizate sa apara numai urmatoarele indicatii:
a) numele, prenumele medicului dentist si sediul, numarul de telefon, numarul de fax, programul de consultatii ale cabinetului de medicina dentara;
b) specialitatea/competenta, gradul profesional.
(2) Orice alte date si informatii publicate sunt considerate publicitate si sunt interzise.

Art. 31
(1) Sunt interzise editarea si distribuirea de brosuri publicitare in legatura cu activitatea profesionala. (2) Sunt interzise reclama comerciala si publicitatea personala, inclusiv in interesul unor terti. (3) Medicii dentisti nu pot face reclama si nu pot sustine reclama de orice fel, inclusiv in interesul unor terti, pentru medicamente sau bunuri medicale de consum, cu exceptia situatiilor in care acestea sunt mentionate in cuprinsul unor articole sau studii de specialitate.

Art. 32
Orice consultatie efectuata in afara cabinetului de medicina dentara legal autorizat este interzisa.

Art. 33
Medicul dentist poate sa participe la programe/ actiuni cu caracter de educatie pentru sanatate, initiate de Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor Dentisti din Romania sau alte organisme autorizate in acest sens, utilizand pentru aceasta numai date confirmate stiintific.

Art. 34
Este interzis orice acord neprincipial cu alti medici, farmacisti sau personal auxiliar in scopul cresterii numarului de pacienti.

Art. 35
Colaborarea cu presa scrisa si audiovizuala trebuie facuta doar in scopul informarii publicului in legatura cu problemele medicinii dentare. Prioritate se acorda subiectelor de interes public si nu persoanei medicului dentist.

Art. 36
(1) Medicii dentisti pot furniza informatii profesionale prin internet, situatie in care trebuie sa dea dovada de sinceritate, corectitudine si demnitate. (2) La publicarea unui site web, medicii dentisti trebuie sa se asigure ca respectivul continut nu cuprinde informatii de natura inselatoare sau comparativa. (3) Toate informatiile de pe site-ul web trebuie sa fie reale, obiective si usor verificabile. (4) Orice incalcare a acestor dispozitii constituie abatere disciplinara.
Capitolul V – Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 37
(1) Medicul dentist care din diverse motive nu mai profeseaza sau paraseste tara este obligat sa anunte in scris in termen de 30 de zile colegiul medicilor dentisti judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, care va informa Colegiul Medicilor Dentisti din Romania. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania confirma retragerea medicului din colegiu. (2) Medicii dentisti care isi schimba domiciliul sau orice alte date de identificare ori in cazul carora intervin modificari in situatia profesionala sunt obligati sa anunte colegiul din care fac parte, in caz contrar fapta constituie abatere disciplinara.

Art. 38
Consiliile colegiilor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti vor aduce la cunostinta tuturor membrilor prezentul cod deontologic.

Art. 39
Nerespectarea de catre medicul dentist a obligatiilor prevazute de prezentul cod deontologic se sanctioneaza conform legilor si regulamentelor in vigoare.

Art. 40
Prezentul cod deontologic va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Decizie nr. 36/2009 privind stabilirea formei, dimensiunilor si a continutului firmei cabinetelor medico-dentare
OUG nr. 88/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Lege nr. 269/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania
HG nr. 970/2004, hotarare privind regimul calificarilor in profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moasa, dobandite in afara granitelor Romaniei
Decizie privind organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti, decizie nr. 11/2007
Regulament de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, 2007
Regulament de organizare si functionare a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, 2007
Decizie nr. 5/2008 pentru adoptarea Regulamentului de organizare si desfasurare a activitatii comisiilor de disciplina ale Colegiului Medicilor Dentisti din Romania

Articolul Codul deontologic al medicului dentist Decizia nr. 15/2010 apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Consultatia dentara – informeaza-te relevant

$
0
0

Ma bucura faptul ca pacientii devin tot mai informati si tot mai atenti pe zi ce trece. Isi pun intrebari si asta este bine, si pun intrebari dentistilor. Imi place sa ma intrebati, acesta este si motivul pentru care am acest blog/forum cu aproape 15.000 de comentarii, pentru ca imi place sa va raspund. Am mii de consultatii, episoade live pe Facebook si alte mii de raspunsuri in emisiuni TV, articole in presa si comentarii pe retelele de socializare. Bine, dar despre ce este vorba in articolul acesta? Despre o enumerare sau contorizare a raspunsurilor? Nu, aveti putintica rabdare. 🙂

Sa pornim de la o consulatie, de la primul pas si cel mai important in cadrul acestui proces complex: tratamentul stomatologic. Nu se poate propune un plan, un tratament, fara un diagnostic si nu se poate pune un diagnostic fara o consultatie. Evident ca daca ai venit la programare este pentru ca doresti raspunsuri, la unele intrebari spuse si unele nespuse, si poate nici macar gandite. Doresti sa afli care este statusul tau dentar si ce ar fi cel mai bine sa faci pentru ca sanatatea ta sa fie asa cum doresti si sa obtii estetica care sa te multumeasca. Evident doresti sa stii cat costa si cat dureaza, ce riscuri sunt si o sumedenie de alte informatii. Internetul este si el o metoda facila prin care poti afla  raspunsuri (mai mult sau mai putin exacte si relevante pentru tine), vecinii si rudele, la fel. Din pacate, de cele mai multe ori fara un filtru profesional, este foarte probabil sa nu primesti informatia de care ai cu adevarat nevoie. Si ca sa trec direct la subiect, iata o lista de „Top 5” intrebari pe care le aud dar nu mi se par relevante pentru tine si echivalentul acestora pe care cu drag iti recomand sa il iei in considerare. Sunt multe cele ce imi vin in minte dar ca sa nu va plictisesc m-am rezumat la doar cinci.

consuntatie stomatologica

Intrebarea 1

Am fost deja la 5 dentisiti si 5 clinici stomatologice si vreau sa stiu si parerea dumneavoastra in legatura cu planul de tratament corect. Vreau sa merg la cel mai bun dentist. 

Problema este ca aici alegi intre 5 planuri de tratament. Este foarte posibil ca toate 5 sa fie potrivite cazului tau in anumite conditii. Cum stii tu sa faci diferenta intre ele? Cum stii tu care ti se potriveste mai bine? In functie de ce paramentrii vei alege planul potrivit si „cel mai bun dentist”? In realitate, dupa 5 consultatii, incercand sa alegi tu planul potrivit pentru tine din cel putin 5 propuse, vei fi mult mai confuz decat ai fost initial.

Intrebarea potrivita ar fi:

Am fost la 5 dentisti si 5 clinici stomatologice si as vrea sa gasesc medicul si omul in care sa am incredere. Dupa ce am gasit medicul in mana caruia ii voi incredinta sanatatea mea, stiu ca acesta ma va ajuta sa gasim impreuna planul ideal pentru mine asa ca m-as bucura sa avem o discutie, sa ma consultati si sa vedem impreuna daca putem avea colaborarea pe care mi-o doresc si cu care sa ma simt confortabil. 

Rezolvarea  este evidenta. Vei alege un om, un medic. Pentru ca planul de tratament nu se face de un robot pe baza unei radiografii, ci de un om (medic) cu alt om (pacient), impreuna, luand in calcul mai multe aspecte decat doar un dinte lipsa, o plomba si un implant. Doar asa ai o sansa sa obtii ceea ce iti doresti, cat mai eficient si cat mai predictibil. Drumul potrivit este cel cunoscut pe care te duce soferul potrivit. Nu alege drumul, alege soferul si impreuna cu acesta alegeti apoi drumul impreuna. Nu exista „cel mai bun dentist”, exista dentistul potrivit pentru tine.

Intrebarea 2

Cat ma costa sa imi pun toti dintii? Cat costa implanturile si cat costa fatetele? 

Problema este ca aceasta intrebare este asemanatoare cu intrebarea „Cat ma costa sa imi iau o locuinta?” Evident ca daca vrei o garsoniera intr-un bloc vechi la cativa kilometri de Timisoara vei avea un pret, iar daca vrei o vila cu 10 camere si piscina in Beverly Hills, e alt pret. La urma urmelor, ambele sunt o locuinta.

Intrebarea potrivita ar fi:

Ce buget minim este necesar pentru o rezolvare medicala, functionala si estetica a cazului meu? Putem etapiza tratamentele? Si in bugetul meu, ce solutie ar fi recomandata pentru a obtine rezultatul maxim? 

Rezolvarea este evidenta. In bugetul tau se poate stabili impreuna cu medicul dentist ce necesitati sunt prioritare, cum se poate etapiza tratamentul si ce etape trebuie urmate pentru a nu risca sanatatea, timpul si banii tai. Evident, ti se vor explica diferentele dintre diferitele posibilitati si veti alege impreuna solutia potrivita pentru tine in functie de bugetul, timpul si expectantele tale.

Intrebarea 3 

De ce s-a facut carie sub plomba? Nu a vazut dentistul dinainte ca am boala parodontala? De ce nu mi-a spus dentistul vechi ca am infectie si de ce mu mi-a facut bine tratamentul de canal? De ce mi-a scos dintele? De ce a pus implantul stramb? De ce nu mi-a spus de aparat ortodontic? De ce nu a facut asta si aia? Am luat si tot felul de medicamente si mi-am dat cu solutii si nu mi-a trecut, de ce? 

Problema este data de dirijarea energiei spre trecut. Da, e important de inteles etiologia unei afectiuni dar incercarea de a gasi vinovati si de a da vina pe cineva sau ceva din trecutul tau nu te va ajuta deloc sa evoluezi din punct de vedere medical. Chiar daca afli de ce, acest raspuns nu este relevant in viitorul tau medical. Stiu ca poate tu crezi ca este, dar in realitate, nu e.

Intrebarea potrivita ar fi:

Cum putem face sa nu mai am probleme de sanatate? Cum putem face sa tratam boala parodontala? Daca ma las de fumat si tratamentul il fac asa cum propuneti, care sunt sansele sa fiu stabil din punct de vedere medical si ce putem face sa obtinem un rezultat mai bun, mai predictibil? Oare sa iau medicamante? 

Rezolvarea este evidenta. Ne concentram pe viitor. Ce importanta mai are acum cum s-a ajuns in situatia asta? Deja suntem aici, impreuna, acum haide sa ne consumam energia pentru a gasi solutii si a iesi din situatia descrisa. Sunt sigur ca fiecare medic impreuna cu tine a facut ce a stiut si putut mai bine in conditiile respective, conditii pe care nu putem sa le stim si nici nu are sens sa ne petrecem timpul incercand sa ghicim trecutul. Haide sa ne concentram la solutii, la viitor, spre binele tau.

Intrebarea 4

Cum adica sunt probleme? Nu ma doare nimic! Sau… ma doare deci sigur nu e ok, tratamentul s-a facut prost? Sau… mi-am dat cu solutia aia si m-am tratat cu antibiotice si evident ca mi-a trecut. 

Problema este data de credinta ca exista o legatura cauza – efect in cazuri in care in realitate nu exista. Daca nu doare nu inseamna neaparat ca este bine. Boala parodontala nu doare, periimplantita nu doare, de multe ori reactii date de infectii dentare nu dor. Tot la fel de usor poate fi vorba de o durere / sensibilitate normala in timpul unui tratament sau dupa tratament care sa fie normala. Da, este posibil  ca uneori si pentru o anumita perioada de timp sa doara, se se umfle sau sa sangereze in cazuri in care tratamentul s-a realizat conform literaturii de specialitate si rezultatele sunt cele dorite.

Intrecarea potrivita ar fi:

Cum va dati seama ca nu e nicio problema? Imi puteti explica care sunt factorii care va determina sa spuneti ca am problema asta? Si… ce am putea face pentru a o rezolva?

Rezolvarea este evidenta: medicul are cativa ani de pregatire si cativa ani de experienta si cateva mii de cazuri tratate si sute de carti citite si concluzia pe care o da nu e bazata pe pareri si pe ghiceli, ci pe standardele universal acceptate de literatura actuala si va stii sa iti explice. Este aici pentru tine, cu scopul comun ca tu sa fi sanataos, functional si sa ai un zambet frumos. Intreaba, ti se va explica. Si daca nu intelegi, mai intreaba pana esti pe deplin lamurit.

Intrebarea 5 

Vreau fatete, vreau implanturi. Vreau albirea dintelui asta. Imi faceti, cat costa? Cand e gata?

Problema este ca tu crezi ca asta este solutia. Dar e o viziune limitata si indusa de credintele tale, din ceea ce ai auzit si ai vazut. Nu intotdeauna ceea ce tu vrei, sa zicem implanturi, reprezinta solutia rezolvarii cazului tau. Poate fi o partea a solutiei, o etapa, insa sunt multe alte aspecte poate uneori chiar mai important de gestionat si/sau eliminat, cum ar fi infectiile, inaintea inserarii implanturilor. Evident ca daca tu primesti implanturi fara ca inserarea lor sa fie o urmare a unor decizii luate etapizat si medical si functional, in ordinea ideala, este foarte probabil ca rezultatul sa nu fie nicidecum asa cum te astepti. Ai vrut implanturi, dar dupa ce le vei avea, nu vei fi multumit. De ce oare, daca tocmai ai primit ceea ce ai vrut! Pentru ca NU ai primit ceea ce ai vrut, ci ceea ce ai CREZUT ca vrei. Tu, de fapt, vrei sa nu ai dinti lipsa, vrei sa fii sanatos, functional si sa ai un zambet frumos, asta vrei, iar implanturile sunt de obicei doar o etapa in obtinerea rezultatului dorit, nicidecum rezultatul in sine, iar daca sari peste celelalte etape, exista mici sanse ca sa primesti cu adevarat ceea ce vrei.

Intrebarea potrivita ar fi:

Ce pot sa fac pentru a avea ce vreau cu adevarat:  un zambet frumos, sa pot manca si sa fiu sanatos? Oare fatetele sau implanturile ar fi solutia potrivita in cazul meu? Sau exista alte solutii? Ce solutie ar fi recomandata pentru ca sa obtin ceea ce imi doresc? 

Rezolvarea este evidenta: se face distinctia intre scop si mijloace. Fatetele ceramice, Lumineers, implanturile dentare, tratamentul de canal, coroanele, plombele…. toate sunt doar mijloace prin care se obtine ceea ce cu adevarat vrei: un zambet frumos, o dantura sanatoasa si functionala. Si ceea ce vrei se poate obtine prin mai multe mijloace. Medicul iti va expune mijloacele prin care se poate obtine rezultatul dorit si impreuna veti lua deciziile potrivite pentru tine, fie ca ele implica sau nu, mai devreme sau mai tarziu,  fatete sau implanturi.

In concluzie, iti doresc  ca atunci cand mergi la dentist sa deschizi nu doar gura ci si urechile, mai ales urechile, pentru ca, pana la urma, avem radiografia in fata noastra.  Si, mai ales sa iti deschizi mintea si inima. Informeaza-te relevant si fa echipa cu medicul tau spre un scop comun. 

Multa sanatate!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Consultatia dentara – informeaza-te relevant apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Sinuzita maxilara de cauza dentara

$
0
0

Se intampla ca deseori sa intalnim persoane care ne spun ca sufera de diferite forme de sinuzite, foarte frecvent in urma unor raceli, in special in lunile reci. In plus, exista situatii in care cu ocazia unei vizite la medicul stomatolog, se depisteaza radiografic o sinuzita maxilara, asimptomatica, cu punct de plecare dentar.

Pentru a intelege mai bine provenienta sinuzitei maxilare de cauza dentara, este important sa cunoastem cateva notiuni anatomice de baza despre sinusurile maxilare.

Sinusul maxilar este o cavitate pneumatica in osul maxilar, situat lateral de fosa nazala, limitat superior de podeaua orbitei si inferior de procesul alveolar cu radacinile premolarilor si molarilor superiori. Dimensiunile sinusului maxilar difera de la o persoana la alta, la fel si raporturile cu structurile anatomice invecinate. Forma este a unei piramide triunghiulare, baza acestuia fiind reprezentat de peretele lateral al fosei nazale si varful fiind orientat spre osul zigomatic. Sinusul maxilar comunica printr-un orificiu (ostium) cu cavitatea nazala, care asigura drenajul secretiilor sinusale. In plus, are un rol important in purificarea si umidificarea aerului respirat, are un rol in fonatie, fiind ca  o “cutie de rezonanta” si are capacitatea de a absorbi forte traumatice la nivelul masivului facial. Mucoasa sinuzala tapeteaza peretii cavitatii si este formata dintr-un epiteliu cilindric pluristratificat cu cili care au rolul de a conduce secretiile sinusale spre ostium pentru evacuarea acestora pe cale nazala. Aceasta mucoasa are o sensibilitate crescuta la factori alergeni, tumorali si infectiosi.

Sinuzita maxilara de cauza dentara (odontogena) este una din cele mai frecvente infectii sinusale la adulti datorita raporturilor intime ale apexurilor radacinilor dentare ale molarilor si premolarilor superiori (uneori si a caninilor) cu sinusurile maxilare. Aceste raporturi depind de extinderea sinusului maxilar, de inaltimea proceselor alveolare si de lungimea radacinilor dentare, variind de la persoana la persoana. Astfel, un proces infectios localizat la nivelul dintilor laterali se poate propaga catre sinus si cauza inflamatia mucoasei sinusale determinand sinuzita acuta sau cronica.

Factorii ce pot favoriza sinuzita maxilara pot fi:

  • O imunitate scazuta cu diminuarea rezistentei organismului la infectii
  • Fumatul
  • Traiul in medii poluate, cu noxe
  • Obstructii mecanice cauzate de polipi sau edemul mucoasei sinusale
  • Inflamatia mucoasei sinusale datorita alergiilor
  • Inflamatii cronice ale mucoasei sinusale
  • Cresterea secretiei de mucus

Factorii cauzali ai sinuzitei maxilare de cauza dentara pot fi numerosi:

  • Infectii de origine dentara: –  parodontite apicale acute sau cronice
  • parodontite marginale profunde cu pungi parodontale extinse in profunzime
  • chisturi radiculare sau foliculare
  • osteite alveolare
  • infectii provenite de la molari de minte inclusi sau canini inclusi
  • Complicatii ale tratamentelor endodontice:

– obturatii de canal scurte, incomplete ale dintilor laterali care pot determina aparitia parodontitelor apicale acute sau cronice, a chisturilor sau a granuloamelor, cu evolutie spre sinusul maxilar

– absenta tratamentelor de canal in cazul dintilor stalpi de sub lucrari protetice sau a dintilor foarte cariati, cu patologie pulpara, care pot cauza aceleasi forme de patologie prezentata mai sus

– obturatii endodontice in depasire, atunci cand este impinsa gutaperca sau sealerul dincolo de apexul radacinii unui dinte cu raport intim la sinus. Materialul de obturatie in depasire se comporta ca un corp strain la nivelul sinusului generand procese inflamatorii acute sau cronice sau pot cauza patologii periapicale care mai tarziu, prin extinderea lor afecteaza sanatatea sinusului maxilar.

  • Complicatiile extractiei dentare:

– impingerea accidentala a unei radacini in sinus in timpul extractiei dentare

– impingerea molarilor de minte superiori inclusi in sinus in timpul odontectomiei (extractiei)

– realizarea accidentala a unei comunicari intre cavitatea bucala si sinusul maxialar (comunicare oro-sinusala) care nu este observata la timp sau nu este tratata corect

– chiuretajul agresiv al alveolei unui dinte lateral maxilar extras, atunci cand osul din vecinatatea cavitatii sinusale este extrem de subtire sau chiar inexistent (din cauza particularitatilor anatomice locale sau in urma unei patologii periapicale care a distrus osul la acel nivel)

  • Complicatiile implantologiei:

– erori de tehnica sau nerespectarea dimensiunilor tridimensionale ale anatomiei loco-regionale duc la inserarea implantelor in sinusul maxilar, cu perforarea membranei

sinuzita

Sinuzita maxilara odontogena se poate manifesta sub doua forme: acuta sau cronica.

Sinuzita maxilara acuta are un debut brusc si este caracterizata prin urmatoarele semne si simptome:

  • Durerea pleaca de la nivelul dintelui cauzal sau a alveolei postextractionale, are caracter pulsatil si este prezenta la palparea santului vestinular superior. Apare durerea la nivelul maxilarului afectat care iradiaza spre zonele frontale, temporale, orbitale, occipitale ale capului si este agravata de pozitia decliva a capului.
  • Tegumentelo obrazului se tumefiaza si se congestioneaza si sunt sensibile la palpare
  • Apare o stare de rau, febra, senzatie de astenie
  • Se instaleaza obstructia cailor respiratorii superioare cu scurgeri nazale purulente abundente pe partea afectata
  • Pacientul are senzatia de presiune si plenitudine la nivelul obrazul si simte durere la palparea peretelui antero-lateral al sinusului, cu alterarea simtului olfactiv (pacientul simte in mod constant un miros neplacut – cacosmie)

Sinuzita maxilara cronica de cauza dentara este cel mai frecvent intalnita si reprezinta o patologie sinuzala de peste 3 luni de zile. Cel mai adesea este  rezultatul afectiunilor dento-parodontale prezentate mai sus sau a unei comunicari oro-sinusale dar poate reprezenta si o cronicizare a unei sinuzite acute suferite in trecut. Sinuzita cronica se caracterizeaza prin aceleasi fenomene aparute in forma acuta numai ca mult mai diminuate:

  • Durere sau jena dureroasa la nivelul sinusului afectat in special dimineata in pozitia decliva a capului, acompaniata sau nu de dureri de cap (cefalee)
  • Durerea trece pe parcursul zilei datorita ortostatismului care ajuta la drenarea secretiilor sinusale
  • Secretii nazala (rinoree) pe partea afectata
  • Pot aparea tusea, faringita, laringita, halena
  • Astenie generala
  • In cazul comunicarilor oro-sinusale lichidele reflueaza pe nas

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare examene complementare: radiografii dentare, radiografii ale sinusului, CT, RMN, rinoscopie, sinuscopie, punctia sinusului, examene de laborator.

Netratate corespunzator si in timp util, sinuzitele maxilare pot duce la complicatii, de exemplu : extinderea infectiei catre alte sinusuri, boala de focar, osteomielite, abcese, infectii respiratorii sau nevralgii.

Tratamentul sinuzitei acute:

  • Indepartarea factorului cauzal prin tratament endodontic, chiuretaj periapical, rezectie apicala, extractie dentara, chistectomie, etc. Tratarea exclusiv a sinusului fara a indeparta cauza dentara duce la esecul tratamentului sinuzitei cu aparitia recidivei.
  • Drenajul secretiilor sinuzale prin decongestionante (picaturi nazale) sau prin punctie sinusala daca este cazul
  • Medicamentatia antibiotica, antiinflamatoare, analgezica adaptata la caz

Tratamentul sinuzitei cronice:

  • In stadiile reversibile si partial reversibile ale sinuzitei cronice se doreste indepartarea factorului cauzal (tratamente de canal, rezectie apicala, extractie dentara), asociata cu drenarea secretiilor si tratamentul antibiotic si antiinflamator. Poate fi necesara chirurgia endoscopica pentru reinstaurarea drenajului sinusului afectat.
  • In stadiile ireversibile se indica indepartarea factorului cauzal si cura radicala de sinus cu evacuarea continutului sinusal, ideal intr-o singura sedinta.

Desigur ca cel mai bun tratament al sinuzitei maxilare odontogene il reprezinta profilaxia, prin diagnosticarea precoce a afectiunilor dento-parodontale si tratarea lor corespunzatoare si de asemenea luarea tuturor masurilor de precautie pentru preintampinarea accidentelor care pot aparea in timpul interventiilor endodontice, chirurgicale extractionale sau implantologice. Dar, odata ce sinuzita maxilara de cauza dentara este instalata si diagnosticata, tratamentul difera in functie de forma clinica, asa cum este exemplificat in randurile de mai sus.

In concluzie, doresc sa subliniez importanta obtinerii sanatatii orale prin vizite periodice la medicul stomatolog si tratatarea afectiunilor dentare care pot periclita sanatatea tesuturilor invecinate dintilor, uneori chiar asimptomatic. In plus, consider ca abordarea unor tehnici minim invazive in pasii clinici de executie a tratamentor dentare chirurgicale sau non-chirurgicale de catre medicul dentist este esentiala pentru obtinerea unui rezultat bun, predictibil si sanatos pentru pacient.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro

Articolul Sinuzita maxilara de cauza dentara apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.


Drumul de la diagnostic la tratament

$
0
0

Nu de putine ori, pacientii se prezinta la consultatia stomatologica fiind convinsi ca li se vor rezolva problemele dentare intr-un timp scurt, avand poate uneori asteptari nerealiste.

Drumul spre sanatatea dentara si in final obtinerea unui rezultat estetic satisfacator incepe cu alegerea medicului dentist potrivit si stabilirea unei relatii de incredere si colaborare reciproca.

La prima consultatie, pacientul este informat asupra starii sale de sanatate orala, si, fiind diagnosticat, afla care sunt afectiunile de care sufera. Medicul stomatolog concepe un plan de tratament etapizat pentru un bun management al sedintelor de tratament, pornind de la obtinerea sanatatii pana la functionalitate si in final la estetica mult dorita. Diagnosticul dentar se pune pe baza unei examinari complete, clinice si radiologice, explicandu-i pacientului semnificatia acestuia si pasii care este bine sa fie urmati in consecinta.

Un tratament dentar eficient începe cu un plan de tratament corect. Astfel se respecta urmatorii pasi:

  • Igienizarea cavitatii bucale: detartraj, periaj, airflow si instruirea pacientului asupra manoperelor de igienizare acasa
  • Extractia dintilor irecuperabili
  • Tratamente generale: eliminarea cariilor si a infectiilor prin obturatii, tratamente de canal
  • Tratamente parodontale: asigurarea sanatatii si integritatii tesuturilor de sustinere ale dintilor (gingie, ligamente parodontale, os alveolar)
  • Restaurari protetice provizorii: redarea integritatii functionale si structurale, echilibrarea muscaturii prin restaurari protetice provizorii
  • Tratamente ortodontice: corectarea unei ocluzii incorecte si a inghesuirilor dentare, totodata redand echilibrulul muscular si articular
  • Inserarea implanturilor dentare in vederea realizarii unor restaurari protetice in zonele unde dintii au fost pierduti, fara afectarea dintilor restanti.
  • Protetica si estetica dentara merg mana in mana pentru redarea functionala si estetica a zambetului pacientului

In general observam ca o mare parte a infectiilor prezente la nivelul  cavitatii bucale sunt cronice, si de cele mai multe ori nu produc durere pacientului decat in perioadele de acutizare, atunci cand cauzeaza un discomfort maxim pacientului, urmand ca mai tarziu sa intre intr-o perioada de latenta cu absenta durerii. Tocmai de aceea, atunci cand pacientul afla ca dintele lui care era “doar putin colorat”, necesita tratament de canal, rezectie apicala, coroana de invelis sau in situatii mai complicate alte manopere mai laborioase de tratament, este foarte important sa inteleaga ce se intampla in organismul lui si sa i se explice semnificatia fiecarui tratament in parte. Aici rolul medicului este esential. Apoi ramane la latitudinea pacientului daca doreste sa inceapa planul de tratament propus, care in functie de caz, poate sa fie de lunga durata si destul de anevoios dar cu rezultate remarcabile pe termen lung.

fotografie stomatologie

Tot in cadrul intocmirii planului de tratament pacientul va fi informat si asupra riscurilor pe care le presupune refuzul tratamentului stomatologic adecvat, care poate include pierderea dintilor sau remanenta infectiilor in organism. De aceea este firesc mai intai de toate sa previi decat sa tratezi, iar daca tratezi sa te asiguri ca ai ales calea cea mai buna.

Drumul de la diagnostic la asumarea problemelor de sanatate iar apoi la tratament este de fapt in mainile pacientului, el fiind cel care decide ce este mai bine pentru sanatatea lui. Sunt situatii in care tratamentul se poate intinde pe perioade mai indelungate de timp, asa cum este de exemplu tratamentul ortodontic sau tratamentul bolii parodontale care necesita o dispensarizare “a la long”.

Asa cum am mentionat mai sus, este datoria medicului de a spune pacientului care este cea mai buna soluție pentru cazul sau, rolul pacientului fiind de a alege ce este mai bine pentru el.

“Alegerea” poate sa fie una radicala, așa cum este extractia si inserarea unui implant si este cea mai viabila din punct de vedere medical, pe cand pastrarea unui dinte cu indicatie de extractie poate aduce pacientului probleme de sanatate generale, inclusiv pierderea dintilor invecinati.

In concluzie, sfatul meu este de a nu te multumi cu un compromis atunci cand vine vorba de sanatatea ta! Alege calea cea mai sigura catre sanatate, iar impreuna cu medicul tau dentist veti pune bazele pentru obtinerea dintilor frumosi, albi si sanatosi la care ai visat din prima sedinta.

Dr. Karina Cristescu – www.dentaldesign.ro

Articolul Drumul de la diagnostic la tratament apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Cand ai un dentist in familie…

$
0
0

Nimeni nu contesta faptul ca te-ai nascut un om extrem de norocos si esti binecuvantat daca ai un dentist in familie sau printre prietenii apropiati. Viata ta e privilegiata. Evident ca faci parte din alta categorie, a oamenilor deosebiti si ar trebui sa te simti mandru si sa te lauzi cu asta de cate ori si oricui ai ocazia. O alta posibilitate in care poti sa intri in acest grup e sa te casatoresti cu unul, sau macar sa fi intr-o relatie cu el/ea.

11057766_10153431626449446_7478435774565813420_n

Ceea ce ar trebui sa stii cand ai un dentist in jurul tau este ca exista 10 reguli de aur cu ce sa faci si ce nu. Ne invata la facultate in cadrul unui „curs special” despre asta, asa ca acum vi le divulg si voua. Ca dentistul tau sa te placa ar fi bine si indicat:

  1. De fiecare data cand il vezi, baga-ti un deget in gura, trage obrazul si lasa-l sa se uite la dintii tai, sa vada daca pata aia de pe masea e carie sau nu. Doar de-aia s-a facut dentist, iubeste sa se uite in gurile oamenilor. Nu ii rapi aceasta placere! In caz ca nu va vedeti prea des, trimite-i poze in care stai asa. Se vede si in poza ce e.
  2. Nu te spala pe dinti, nu cumpara apa de gura si fir interdentar. La naiba, nici macar pasta de dinti si periuta nu iti trebuie. Doar bani irositi… Cand ai un dentist in familie probabil ai ceva tratamente gratis sau vreo reducere, asa ca ce sens are sa iti tii dintii curati? Profita de asta!
  3. Trimite-i sute de bancuri cu dentisti, videoclipuri si poze pe toate retelele de socializare, pe mail, prin SMS si prin orice alta posibilitate gasesti. I se va parea extrem de amuzant orice gluma despre cei cu profesia lui. Asa ii inseninezi ziua, chiar si noaptea daca ii scrii seara tarziu caci da, poti sa ii scrii oricand.
  4. Trebuie sa intelegi ca totusi e om, si da, are si el limitarile lui. Cel mai bine e sa iti pui singur diagnosticul de pe net si sa ii spui apoi ce sa iti faca si cum. E si el om, doar nu le stie pe toate. In plus, ii scazi nivelul de stres daca nu il mai insarcinezi si cu efectuarea consultatiei, va aprecia ca o faci tu.
  5. Dentistii iubesc dintii. De cate ori mergi in concediu sau e ziua lui, Craciun sau alta sarbatoare, nu uita sa ii aduci un tablou cu dinti, breloc, abtibild, cana, sculptura sau orice altceva ilustreaza un dinte. Ce fericiti sunt dentistii cand primesc dinti! Fa-i o bucurie, cat de mica, nu uita de el!
  6. Dentistii se presupune ca au bani. Asa ca cere bani imprumut si nu ii mai da niciodata inapoi daca iti da, fac ei altii. De cate ori iesiti in oras lor le place sa plateasca, asa ca nu le rapi aceasta bucurie. Orice se intampla, dentistii se simt jigniti daca scoti portofelul si te oferi sa platesti partea ta. Au destui bani incat sa plateasca si pentru tine, si pentru prietenii tai daca aduci invitati.
  7. De cate ori stranuti sau iti curge nasul, te doare mana sau piciorul, dentistul tau se va simti foarte bine cand ii ceri sa iti dea reteta pentru antibiotic. In plus, te poate ajuta cu orice alte substante care de care mai utile in viata cotidiana. Trebuie doar sa ii ceri sau sa te autoservesti din cabinet. Ce e al lui e si al tau.
  8. Incearca sa o agati pe asistenta de cate ori ai ocazia, fa glume deocheate la adresa ei. Se va simti magulita. Si asa relatia ta cu dentistul va deveni si mai stransa.
  9. Da-i sfaturi referitoare la managementul clinicii/cabinetului. Ajuta-l impartasind din experienta ta de viata si spune-i cum ar fi cel mai bine sa faca pentru a evolua. Daca nu vrea sa auda, intelege ca e doar timid sau orgolios. Spune-i in continuare cat de des si detaliat poti.
  10. Si cel mai important: da-ti frau liber imaginatiei, nu te cenzura. Fa tot ceea ce simti, oricand si oriunde. Cu siguranta el te va intelege.

Voi cum va comportati cu dentistul vostru? Ce recomandari aveti pentru noi? 🙂

PS – toate cele 10 puncte nu se aplica doar la dentisti, ci si la ginecologi, ORL-isti si urologi. :))

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul Cand ai un dentist in familie… apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

De la zambet spre ZAMBET

$
0
0

Asa cum va promiteam zilele trecute pe Facebookva voi prezenta pe scurt cateva imagini si o descriere succinta a acestui caz. A mers foarte repede si fara evenimente neprevazute, de fapt in doar 3 programari, si  rezultatul medical si estetic este asa cum am estimat de la prima consultatie. La inceput dintii erau inestetici, materiale necompatiblile cu corpul uman, infectii, carii si probleme gingivale.

dinti ceramica dentist timisoara

Ceea ce ne-am dorit a fost sa schimbam aspectul estetic si asa cum am spus-o de mii de ori, nu putem vorbi despre estetica decat daca e facuta si sustinuta pe o baza medicala solida. In prima sedinta am indepartat lucrarea veche si am vazut bonturile de sub ea. Era de asteptat: carii, bonturi metalice cu adaptare deficitara si gingie dezechilibrata. A urmat indepartarea pivotilor (cu atentie pentru a nu compromite radacinile dintilor) si am obtinut accesul la canalele acestora. A urmat tratamentul de canal si reconstituirea bonturilor noi din compozit cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla. Gingia a fost echilibrata, atat pentru un rezultat estetic imbunatatit cat si pentru stabilitatea coroanelor finale, ce necesita sa „prinda” din dintele natural, nu doar din bontul artificial. Acest aspect este foarte important pentru rezistenta in timp a lucrarii. Se poate observa noua linie gingivala, mai armonioasa. In aceeasi zi s-au aplicat coroanele acrilice provizorii.

tratament canal endodontie timisoara

Imaginile de mai jos sunt din timpul tratamentului. Se vede izolarea cu diga si aplicarea pivotilor. Deasemenea se poate vedea lucrarea veche dupa indepartare cat si pivotii de metal. Nu arata foarte bine, dar partea buna e ca sunt pe masa si nu mai sunt in corpul pacientului.

pivoti fibra de sticla endodontieDupa cateva saptamani, timp necesar pentru stabilizarea tesuturilor moi, am putut lua amprenta finala pentru coroanele ceramice. In ziua in care am primit coroanele individuale integral ceramice de la tehnician (foare buna munca depusa de acesta) am facut proba. Daca totul era asa cum ne doream le puteam aplica. Daca nu, le trimiteam inapoi la laborator urmand sa se faca modificarile cerute pe a doua zi.

Ce se urmareste la o proba:

  1. Forma dintilor (sa fie armonioasa cu ceilalti dinti si cu fizionomia pacientului)
  2. Marime (nici prea lungi nici prea scurti, lati/ingusti, grosi/subtiri)
  3. Culoarea acestora (din nou ne dorim integrare cromatica)
  4. Adaptare la bonturi (sa nu existe spatiu intre coroane si dintele slefuit, sau supraconturare)
  5. Stabilitate (adaptare fara adeziv)
  6. Puncte de contact (fara spatii intre dinti, cu exceptia celui pentru paplile)
  7. Ocluzie (adica muscatura, sa nu fie inalti sau sa aiba contact normal cu antagonistii)

Primele trei puncte sunt verificate si e necesar acordul pacientului, ce are cel mai important cuvant in a decide ce ii place si ce nu. Ultimele patru se verifica de catre dentist si acesta hotareste daca rezultatul este satisfacator din punct de vedere medical si functional sau nu.

fatete dentare bogdan fondrea dentist timisoara

Concluzie: Uneori se poate si asa, in doar cateva sedinte, si bine. Dar, doar in cazuri ca acesta, relativ simple, cu indicatii clare, urmand un protocol recomandat in literatura de specialitate si drumul stiut, batatorit de anii de exerienta. In plus este necesar si un pacient asculator si un tehnician talentat. Si, da, se poate. 🙂

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Articolul De la zambet spre ZAMBET apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Sfaturi pentru tanarul medic

$
0
0

A trecut ceva vreme de cand practic stomatologia si prin mainile mele si prin clinica Dental Design Timisoara pe care o conduc au trecut cativa medici, unii au plecat asa cum au si venit, altii au ramas, si cu mandrie si bucurie lucrez alaturi de ei. Am avut zeci, poate chiar sute, de interviuri de angajare, unii medici cu experienta, altii proaspat absolventi de facultate. Ei bine, articolul acesta se cerea scris de mult si iata ca la ora 6:20 in dimineta acestei frumoase zile de primavara autentica, in ciripitul mierlelor cu un pahar de apa langa mine si cu laptopul si cu inima deschisa, am inceput sa il scriu. Si, o fac asa cum o fac de obicei (in scris, in articole, sau LIVE pe Facebook in emisiunile mele – pe care sper ca le urmariti), scriu direct, firesc si natural, incercand sa transmit cat mai simplu mesajul care doresc sa ajunga la voi. Uneori este vorba despre informarea pacientului cu privire la anumite manopere si proceduri medicale, iar alteori sunt informatii de interes general. Astazi ma voi adresa studentului la medicina si tanarului medic in special, si mai ales tanarului medic dentist. Se aplica la toate specializarile medicale, unde OAMENI isi pun viata in mainile tale. Asa ca intru direct in subiect:

1 – Inainte de facultate

Esti la liceu si poate habar nu ai ce vrei in viata, e primavara si fluturii iti zboara prin stomac, ai vise si dorinte arzatoare, nu ai rabdare si visezi, iubesti, suferi si crezi ca le stii pe toate. E firesc sa fie asa, si tot firesc este ca cineva sa te dirijeze spre alegerea facultatii pe care sa o urmezi. Din pacate, asta o fac fie prietenii, fie iluziile tale, fie parintii si, nici unii, nici altii, nu sunt pregatiti spre a fi indrumatori vocationali. Ei te dirijeaza prin prisma idealurilor lor. Tocmai de aceea cred ca ar fi benefic pentru parinti sa isi lase propriile vise deoparte si sa afle care sunt cele ale copiilor lor. Nu se pot rezolva neimplinirile personale prin alte fiinte, fie acelea proprii copii, iar ca parinte e minunat sa ajuti liceanul asta aerian si fragil sa isi faureasca propriul drum in viata, cu greselile si succesele lui, fara a-l forta sa urmeze un vis ce nu ii apartine, pentru ca sunt sanse infime sa se termine cu bine. Stiu ca e greu, dar e important sa fie asa.

Si pe mine, la randul meu, mama a fost cea care in mod special m-a indrumat spre stomatologie. Eu habar nu aveam ce voiam sa fac cu viata mea. Ce pot sa zic, am avut noroc, dar despre mine am mai scris. 🙂 Si daca nu era vocatia vietii mele sa fiu medic, nu as sta acum, la 6 dimineata, sa scriu articole. Da, am avut noroc si parintii potriviti la momentul si locul potrivit.

Sfatul meu pentru tine liceanule este sa vorbesti cu cativa medici dentisti care sa iti arate „for real” ce e stomatologia. Nu ceea ce vezi in filme e medicina si nici ceea ce iti descriu parintii si nici faptul ca iubita/ul din liceu da la medicina nu e determinant in a-ti dirija intreaga viata in functie de asta. Cauta un indrumator vocational cu experienta, poate un psihoterapeut care stie ce face, citeste carti si, suna poate ciudat, sa speram ca ai avut noroc si profesia pe care ai ales-o ti se va potrivi. Iar daca iti dai seama ca drumul pe care ai pornit nu e cel potrivit, cat mai curand renunta si du-te pe drumul tau, oricare ar fi acela. Nu uita ca ai viata oamenilor in mana ta si e o responsabilitate imensa, nu e o joaca pe care sa o tratezi cu superficialitate.

2 –  In timpul facultatii

Distractie, chefuri si, in sfarsit, libertate! Gata, avem 18-19 ani, lumea e a noastra, nimic nu ne mai sta in cale! Really?? Dragul meu, vrei sa fi medic, si asta nu e o joaca! Pune mana si cauta un cabinet cat mai bine dotat si un medic cat mai bun care sa te ia sub aripa lui. Insista, roaga-l, arata-i cat de determinat esti. Cand?  Cum cand? Din primul semestru de facultate, de cand te vezi pe lista cu „admis”, de acum, de cand citesti articolul asta! Acesti sase ani vor zbura de parca nici nu au fost, iar cand termini facultatea te vei trezi la realitate, „in aer” si nu esti pilot de avioane ca sa fi in aer, vei avea o diploma de medic care nu va arata ca esti intr-adevar medic. Asa ca, urgent, baga-ti nasul intr-o clinica ce e dispusa sa investeasca in tine. Daca distractie cauti la facultate si cu totul altceva decat medicina, cauta cat inca mai ai timp o alta facultate la finalul careia viata oamenilor si sanatatea lor nu va depinde de tine.

Eu am facut ce face orice student, am facut sport, am iesit in oras, am fost la scoala de grafica si am pictat, am calatorit cu autostopul pe unde puteam si mergeam si la cursuri. Din nou pot spune ca am avut noroc sa am profesori pe care imi era drag sa merg la facultate sa ii ascult. Nu scriam nimic la cursuri, doar ii ascultam. Din pacate, experienta mea pe lucrul cu pacientul a fost mult prea mica, insa un an intreg dupa terminarea facultatii am stat langa medici cu multa experienta care „mi-au dat” tot ce puteau sa imi dea si m-au invatat tot ce puteau sa ma invete. Am avut profesori buni, si in scoala, si dupa.

Sfatul meu pentru tine studentule este sa fii student, sa iti traiesti viata de student atat cat poti pentru ca anii astia nu se vor mai intoarce niciodata, dar, nu uita ca vei fi medic si cu titlul asta vine mai mult decat un halat sau un stetoscop. Nu diploma aia te face medic, si nici turbina ce o tii in mana nu te face dentist, tu te faci, si anii astia conteaza. Intra in clinica stomatologica ce te-a primit, spala instrumente, pune materiale pe masa de lucru, fa si tu comenzi, ofera-te voluntar pentru orice, dar absolut orice este nevoie. Invata tot! Afla tot si pregateste-te! Crezi ca le stii pe toate? Habar nu ai de nimic, e o iluzie faptul ca stii si cu cat vei afla mai multe, iti vei da seama ce putin stii. La finalul acestor sase ani vei primi foaia aia, diploma, pune ceva in spatele ei. Nu pe tine, ci pune munca si experienta ta.

dentist timisoara bogdan fondrea dental design

3 – Proaspat absolvent de facultate

Felicitari! Gata, acum chiar ca ai reusit! Vei avea bani si pacienti, pozitie sociala si esti cel mai tare din cati a vazut tara asta, poate chiar intreaga Europa! Pe bune, chiar crezi asta? Stai sa vezi! O sa afli foarte curand ca prietenii tai din club nu sunt pacientii ideali si o plomba facuta (gratis la prietenii tai) din cand in cand nu te ajuta prea mult. Pozele cu tine de pe facebook imbracat/a sumar nu iti aduc pacienti si nici videoclipurile cu tine la sala pompandu-ti muschii. Poate te-au ajutat parintii si ti-au facut cabinet, acum esti si om de afaceri, dar nu merge bine si incepi sa faci reduceri si te vinzi ieftin ca sa atragi pe cineva in cabinetul tau nou nout. Disperarea se simte, o simti pana in oase, stii si tu… Da, o stii si se tatueaza in tine cu fiecare promotie si reducere pe care o faci. O stii cand pui capul pe perna seara si nu poti sa o amutesti nici cu vin si nici nu altceva. Intri intr-un cerc vicios din care nu sti cum sa iesi. Postezi pe facebook, dar habar nu ai ce si cum sa o faci, nu intelegi nimic. Iei o firma de PR care sa te scoata de acolo? Iti platesti niste articole prin presa si cumperi publicitate pe panourile din oras? Dragul meu, asta nu e medicina! Well… ai dat cu capul de realitate. Stii proverbul ala: cum iti asterni, asa dormi – trebuia sa iti asterni din liceu si din facultate. Iar daca vii la mine acum la interviu sa te angajezi, slabe sanse…pentru ca pe tine citesc doar disperare, nu determinare. Si nu vad dragoste de meserie.

Ce am facut eu – am lucrat un an aproape pe gratis, am facut baza stomatologiei, nu am avut orgolii, am invatat si am facut orice a fost nevoie sa fac in cabinet. Am avut noroc ca s-a prins repede de mine. Tatal meu nu e stomatolog si nici mama, nu am avut prieteni dentisti si nu m-a ajutat nimeni. Parintii mi-au dat numele Fondrea dar ca sa fie „dr. Bogdan Fondrea” – medic stomatolog, am muncit si am citit si am studiat de mi-au sarit capacele. Apoi am venit in Timisoara unde m-am angajat, si apoi am luat un cabinet in chirie, si apoi un medic, si apoi un spatiu, si apoi alti medici, si apoi o clinica, si alti medici si tot asa… Un proces natural, facut in ani de zile, cu rabdare si pe o baza solida, dar facut si cu stres si munca, multa munca. Si acum sunt norocos sa fiu unde sunt, cu clinica pe care o conduc si cu atatia colegi extraordinari langa mine, dar munca nu s-a oprit si nu se va opri.

Sfatul meu pentru tine medicule este sa fii demn, sa nu te umilesti in reduceri si oferte promotionale pentru ca nu pretul ar trebui sa fie motivul pentru care un pacient iti calca pragul si adevarul este ca nimic valoros nu poate fi ieftin, sa nu mai stai sub umbrela tinuta de tatal tau garbovit de o viata intreaga de munca, sa renunti la masina aia scumpa pentru care nu ai bani de benzina si sa renunti sa iti plangi de mila. Asuma-ti responsabilitatea, dragul meu! E greu, dar fa-o! Fii demn, plateste pretul si munceste. Nu te mai uita la ce pot face pacientii pentru tine, uita-te la ce poti face tu pentru ei. Inceteaza sa ceri, ofera! Faci o plomba, fa-o atat de bine ca si cum viata ta depinde de asta. Faci o extractie, gandeste-te ca esti tu cel ce pierde acel dintre. Intelege-ti pacientul, PUNE-TE IN SLUJBA LUI si beneficiile vor veni. Insa retine ca nu pacientul este acolo „pentru tine”, medicina nu e o afacere si nu asta trebuie sa fie scopul tau, este o vocatie in spatele careia sta multa munca si mult studiu, si un dram de noroc la momentul si la locul potrivit, asa cum a fost in cazul meu. Dar… la urma urmei, norocul ti-l faci si singur. 😉

Dr Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

Articolul Sfaturi pentru tanarul medic apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Adaptarea lucrarilor protetice fixe

$
0
0

Daca te afli in situatia de a primi o lucrare protetica in viitorul apropiat, poate ca informatiile de mai jos te vor ajuta sa intelegi modul de realizare a acesteia.

Atunci cand vine vorba de realizarea lucrarilor protetice fixe definitive, foarte des ne gasim in situatia de a fi intrebati de catre pacienti  “Daca azi am luat amprenta inseamna ca data viitoare va fi gata lucrarea?” sau “De ce trebuie sa facem atatea probe?”. De regula preintampinam aceste intrebari din start, explicandu-le pacientilor de la inceput ca restaurarea protetica se va realiza in decursul a aproximativ 7-10 zile lucratoare si ca vom avea nevoie de mai multe programari:

Sedinta de amprentare

Indiferent ca vorbim de o lucrare pe dinti naturali sau pe implanturi, aceasta sedinta este extrem de importanta deoarece ea stabileste punctul de pornire a lucrarii realizate de tehnician. Daca este cazul unei restaurari pe dinti naturali, acestia vor fi preparati sub forma de bonturi (slefuiti), respectand atent principiile unei slefuiri corecte, care sa ofere toate conditiile pentru realizarea unei lucrari cat mai ideale din punct de vedere medical si estetic, cu alte cuvinte, cat mai aproape de natural. Asa ca, primul pas consta in realizarea unei preparatii adecvate. Apoi urmeaza amprentarea, care e necesar sa fie facuta cu materiale care sa redea cat mai exact situatia reala din cavitatea bucala. Daca avem un caz de protetica pe implanturi, medicul insurubeaza bonturi protetice prefabricate in implanturi pe baza carora ia amprenta, tehnica fiind un pic diferita, dar amprenta obtinuta e important sa redea cu aceeasi exactitate situatia din cavitatea bucala pentru laborator. Tot in aceasta sedinta se va stabili culoarea lucrarii impreuna cu pacientul. Daca avem un caz mai dificil din punct de vedere estetic, aceasta va fi determinata direct de catre tehnician.

Proba scheletului metalic/de zirconiu

Daca dam ca exemplu lucrari definitive fixe, de regula acestea au ca suport o structura metalica sau de zirconiu. Despre diferenta dintre ele puteti citi AICI. Pe baza amprentei luate, tehnicianul realizeaza in prima faza scheletul lucarii. In cabinet, medicul il probeaza asezandu-l pe bonturi, verificand adaptarea acestuia, urmarind:

  • daca gliseaza frumos pe bonturi pana pe pragul slefuit
  • gradul de frictiune pe care il are pe bonturi
  • grosimea si inaltimea scheletului
  • contactul adecvat al scheletului cu gingia

Proba cu ceramica (proba de biscuite)

Pe suportul metalic sau de zirconiu verificat de catre medic in cabinet, tehnicianul stratifica ceramica la culoarea aleasa de catre medic si pacient in prealabil, rezultand o lucrare care este “aproape gata”. In acest stadiu restaurarea este nefinisata si se probeaza in cavitatea orala urmarind urmatoarele aspecte:

  • marimea si forma dintilor
  • relieful ocluzal sa fie modelat cat mai aproape de cel al dintilor naturali atat pentru estetica, dar mai ales pentru a oferi facilita masticatia
  • raportul cu tesuturile moi (gingie, papile interdentare): marginile lucrarii e bine sa intre usor subgingival, mimand aspectul unui dinte natural, fara ca acestea sa fie vizibile si inestetice; de asemenea, spatiile dintre dinti care sunt ocupate de papilele interdentare e indicat sa nu fie prea stramte pentru a le presa si cauza retractia sau inflamarea lor, dar nici prea largi pentru a retentiona excesiv placa bacteriana si resturi alimentare, avand de asemenea un aspect inestetic de “triunghi negru”.
  • raportul cu dintii vecini: punctele de contact cu dintii vecini sau intre coronitele artificiale rezultate e bine sa fie verificate – un contact prea strans care nu permite inserarea completa a lucrarii sau patrunderea firului interdentar va fi aplatizat de catre medic; un punct de contact inexistent sau prea larg va favoriza impactul alimentar cu ingreunarea igienizarii corespunzatoare si va fi semnalat pentru corectura de catre tehnician.
  • raportul cu dintii antagonisti: se verifica daca exista contacte prea inalte sau interferente, medicul eliminandu-le astfel pana cand ocluzia va fi cea corecta si confortabila pentru pacient
  • aspectul estetic este verificat impreuna cu pacientul: orice modificare si nuantare este posibila in aceasta faza si este transmisa catre laborator, sau in cazuri delicate proba aceasta se face in prezenta tehnicianului pentru a obtine un rezultat cat mai exact. Exista situatii in care pentru obtinerea esteticii dorite se repeta proba de biscuite si se fac toate ajustarile necesare pentru a ajunge la rezultatul dorit de pacient. Important de retinut este ca orice modificare poate fi efectuata inainte de aplicarea lucrarilor protetice fixe, odata ce acestea sunt cimentate definitiv, acestea nu mai sunt posibile.

Poza Ioana DD pt articol

Cimentarea/aplicarea piesei protetice

In aceasta faza lucrarea este finalizata. Dupa finisarile facute atat de medic cat si de catre tehnician, piesa protetica primeste un ultim strat de luciu peste ceramica (glazura), mimand stralucirea smaltului dentar si avand un aspect natural. Piesa protetica se mai aseaza o data pe bonturi, iar pacientul isi ia timp pentru a verifica aspectul final. Daca rezultatul este cel dorit si pacientul multumit, lucrarea se va dezinfectata si pregati pentru aplicarea definitiva. Indicatiile de igienizare post- aplicare date de catre medic sunt indispensabile in acest moment deoarece intretinerea lucrarii pe termen lung de catre pacient este aproape la fel de importanta ca realizarea ei propriu-zisa. Controlul la cateva zile dupa aplicarea lucrarii este de multe ori necesar atunci cand a existat un caz mai complex, cu reabilitarea intregii cavitati orale. Un caz protetic nu este finalizat in sedinta in care pacientul pleaca cu lucrarea fixata in gura, ci atunci cand acesta ne confirma ca se simte confortabil cu noua situatie. Daca mai sunt necesare ajustari functionale minore, acestea pot fi realizate fara probleme, confortul masticator al pacientului fiind important.

In speranta ca sumarizarea prezentata mai sus ti-a clarificat unele curiozitati, este important de retinut ca scurtarea timpului de realizare a unei lucari sau omiterea unei probe poate compromite integritatea piesei protetice atat functional, medical cat si estetic.

Spor la masticat si pofta buna!

Mai multe informatii depre subiecte similare poti citi AICI.

Dr. Ioana Cherascu – www.dentaldesign.ro – www.drfondrea.ro

Articolul Adaptarea lucrarilor protetice fixe apare prima dată în Dr. Bogdan Fondrea.

Viewing all 281 articles
Browse latest View live