Quantcast
Channel: Dr. Bogdan Fondrea
Viewing all articles
Browse latest Browse all 281

Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

$
0
0

Odata cu interesul crescut pentru alimentatia bazata pe fructe, legume si seminte, eliminand mancarea bazata pe produse de origine animala (carne, lapte, oua), mi-am pus si eu, la randul meu, intrebarea: Omul este ierbivor, omnivor sau carnivor? Unde este adevarul? Care este tipul de alimentatie ce se potriveste cel mai bine unui stil de viata sanatos, natural si fiziologic? 

Interesul meu m-a dus cu observatiile in sfera in care activez: stomatologia; asa ca am inceput sa investighez domeniul pe care il cunosc cel mai bine.  Cum spune un vechi proverb japonez: “Nenumarate sunt drumurile ce duc in varful muntelui Fuji, dar varful este unul singur“, mi-am zis ca drumul pe care voi pleca eu spre a ajunge la adevar este prin observatiile si studiile facute in sfera mea de activitate profesionala.

sursa foto: www.egodevelopment.com

sursa foto: www.egodevelopment.com

Prima intrebare (si primul raspuns) a venit destul de natural si usor. De fapt orice raspuns trebuie sa fie natural si usor de inteles, usor de demonstrat si fara a putea fi combatut. Astfel doar, poate fi considerat un adevar.

1 – De ce au oamenii canini? Toata lumea stie ca principalul rol al caninilor se poate observa foarte usor la animalele de prada, cu care isi prind, isi omoara prada si o sfarteca pentru a putea fi inghitita. Asadar intrebarea este:  prezenta caninilor la oameni este indiciul dat de natura ca oamenii ar trebui sa manance animale, carne? Am inceput sa ma interesez de acest aspect si am observat ca in cazul animelelor carnivore caninii sunt foarte proeminenti, ascutiti si extrem de puternici, la omnivore la fel, la animalele vegetariene caninii sunt mai mici si nu la fel de puternici. Ei sunt folositi cel mult pentru aparare si nu pentru a sfarteca hrana. La om, caninii sunt mai puternici decat incisivii, dar mult mai slabi decat la un carnivor, nu sunt proeminenti, nu sunt ascutiti si nu indica in niciun fel ca omul ar folosi caninii pentru a manca animale. In plus, caninii nostrii sunt foarte folositori pentru a lua coaja jos de pe fructe sau legume. Incearca sa musti un mar, si vei vedea ca il vei musca folosind caninul. Incearca sa decojesti o portocala si o vei face cu caninul.  Cand vorbesc cu pacientii mei si din observatiile facute de-a lungul timpului, am observat ca oamenii isi folosesc caninii in cu totul alt fel decat o fac carnivorele. In plus, caninii au aceasta forma la om pentru a putea proteja intregul grup de dinti, prin ghidajul canin.

2 – Sa vorbim despre incisivi! Aici e si mai simplu. La carnivori  si omnivori incisivii sunt scurti si ascutiti, oarecum in forma conica sau de varf de lance. Ei folosesc incisivii pentru a indeparta bucatile de carne ramase pe oase si pentru a  ridica anumite obiecte.  La ierbivori si om sunt lati, cu o muchie, plati, in forma de lopata.  Ei au rolul de a secera sau de a taia alimentele moi, care nu necesita efort. Ei nu sunt, prin forma lor, ideali pentru forte de tractiune, tocmai datorita formei lor plate. Nu vei putea trage de ceva cu ei, asa cum fac animalele carnifore cand trag carnea de pe os, sau cand un caine trage de capatul unei funii, cand se joaca. La o asemenea presiune incisivii nostri ar ceda. Stiu asta si sunt foarte atent la aceste aspect cand realizez, mai ales, fatete. Fatetele nu ar rezista la astfel de tractiuni specifice carnivorelor, si totusi, pacientii nu se intorc inapoi cu fatetele rupte, deci, nu isi supun dintii la forte pentru care nu sunt pregatiti.

canini

3 – Molari, premolari…  I-am pus in aceeasi categorie deoarece au aproximativ aceeasi functie – de masticatie. La carnivori acestia sunt ascutiti, cu cuspizi puternici cu o ocluzie puternica. Cuspizii (varfurile) se intrepatrund cu cei ai dintilor de pe arcada opusa, adanc, potrivit pentru alimentatia lor. La ierbivore si om acesti cuspizi sunt mai aplatizati, usor rotunjiti chiar, pentru a mesteca hrana inainte de a o inghiti.

Sa vorbim acum despre mestecat!

4 – Masticatia - La carnivore masticatia nu exista , ele sfarteca hrana si fie o inghit intreaga, fie inghit bucati mari din aceasta. Acesta este si motivul pentru care dintii in general au o forma ascutita, sunt puternici si se intrepatrund adanc. Observati un caine cum mananca. Noi stam la masa, mestecam si cainele nostru se uita la noi. Induplecati de privirea lui, ii aruncam si lui ceva,  bucata pe care o inghite imediat.  In cel mai bun caz o zdrobesc. La ierbivore si la oameni este necesara o masticatie prelungita pentru a procesa alimentele pentru care sunt pregatite a le manca. De fapt, oamenii pentru a fi capabili sa manance carne au invatat sa o fiarba si sa o pregateasca la foc, o taie si o prepara inainte de a ajunge in gura, tocmai pentru ca dintii si masticatia nu pot face ceea ce fac carnivorii cu carnea.

5 – Oasele, muschii si articulatiile - La carnivore, oasele sunt puternice pentru a permite inserarea unor muschi ce dau o muscatura puternica, unghiul maxilarelor este ascutit, in timp ce la ierbivore este mai mult un arc de cerc. Muschiul temporal, cel ce permite inchiderea mandibulei, este foarte puternic la carnivore, pentru a crea o muscatura puternica. La om, muschii dezvoltati sunt cei ce permit masticatia, nu muscatura.  Deschiderea gurii la carnivore este larga, la ierbivore este mica, iar chiar daca despre unii oameni se zice ca au gura mare, aceasta este o remarca la figurat.  Articulatiile ierbivorelor nu permit o deschidere larga, pentru ca legumele, plantele si fructele nu necesita o deschidere larga, in timp ce pentru a vana prada si a o ucide, este nevoie de muschi puternici pentru o muscatura puternica si de o gura mare (la propriu, de data asta).

6 – Saliva - Principala diferenta este ca saliva la om si la ierbivore are proprietatea de a initia procesul de digestie, prin enzimele pe care le contine, enzime care in saliva carnivorelor lipsesc. De fapt toate se leaga, pentru ca pentru orice exista o explicatie. De ce ar avea nevoie de enzime in saliva carnivorele din moment ce carnea nu poposeste in gura lor, ci doar o tranziteaza, fiind inghitita pe loc, fara masticatie? Stau sa ma gandesc… si nu imi vine in minte niciun exemplu de un animal ce mesteca, inainte de a inghiti, carnea, cu excepia omului. Oare natura ne-a creat asa diferit? Nu cred… poate noi ne-am invatat sa mestecam carne, carne ce inainte de a o introduce in gura o procesam, o fierbem, o taiem, o saram, o prajim, o combinam si o mancam…

Concluzie: Daca nu as fi vazut in viata mea un om, si m-as fi intrebat ce sa dau acestui animal (Om) sa manance, studiind restul mamiferelor ce traiesc pe aceasta planeta, din punctul meu de vedere, ca dentist, as hrani Omul cu plante si cu fructe. NU as da acestui Om de mancare carne. Din punct de vedere stomatologic, Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne. 

Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala

www.dentaldesign.ro


Viewing all articles
Browse latest Browse all 281

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48